Rezsicsökkentés: Németh Szilárd napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben február 26-án

Csepel.hu

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés!

Ma már mindenki tudja, a Kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy 2013. január 1-jétől 10%-kal kevesebbet kell fizetniük a gázért, a villanyért és a távfűtésért. A döntés történelmi jelentőségű, hiszen a múltban nemhogy rezsicsökkentés nem történt, hanem minden év elején az infláció feletti energia-áremelések miatt kellett idegeskedniük a magyar családoknak. A legnagyobb áremelkedést a Gyurcsány-Bajnai páros kormányzásának idején sínylették meg. 2002 és 2010 között a villamos áram árát duplájára, azaz 100%-kal, a gáz árát pedig háromszorosára, azaz 200%-kal emelték.

Nem véletlen tehát, hogy a rezsicsökkentés tényét örömmel fogadták az emberek, s ennek, a családok terheit könnyítő politikának nagyon nagy és széleskörű a támogatottsága.

Azonban nem mindenki osztozik az emberek örömében. Itt vannak például azok a szocialisták, akik, amikor kormányon voltak, magyar családok tízezreit kényszerítették a közüzemi adósságcsapdába. Az MSZP szerződésben biztosította az általuk privatizált társaságok extraprofitját, amit rendszeres áremelések formájában a fogyasztókkal fizettetek meg.

Azután itt vannak azok a külföldi tulajdonú szolgáltatók, akik a Fidesz-KDNP kormány 10%-os rezsicsökkentő döntésének értelmében, most először kényszerülnek a hasznuk egy részéről lemondani a magyar családok javára. Ők sem örülnek ennek. Sőt, a hozzám eljuttatott lakossági bejelentések, panaszok azt mutatják, hogy keményen ellenállnak, trükköznek, félre tájékoztatnak, agresszíven fenyegetőznek.

Ilyen például az ELMŰ minden fogyasztójához elküldött levele, amely nyíltan politizál, tele van csúsztatással, félinformációval, hazugságsággal.

A lakossági tájékoztatónak álcázott ELMŰ- levélről nagyon beszédes címmel ír az egyik internetes portál: „Betelt a pohár, beszóltak a kormánynak”.

Egy, ezen a levélen felháborodott pesthidegkúti fogyasztójuk is ezt írja: „Az 5. pont például a veszteségükről szól. Arról nem szól, hogy 2011-ben több mint 10 milliárd osztalékot fizettek ki. A 7., 8. és 9. pontok politikummal átitatott feltételezések, fenyegetéssel vegyítve.”

Ebből is látszik, hogy emberek értik, miért is ez a nagy jajveszékelés, pánikkeltés. Az ELMŰ valójában nem a magyar munkahelyeket, nem a beszállítókat és nem a szolgáltatás minőségét, hanem az eddig kényelmesen megszerzett osztalékot, a külföldi tulajdonos és a menedzsment teletömött zsebeit félti.

A Fidesz-KDNP a leghatározottabban visszautasítja a fogyasztók félretájékoztatását, és megengedhetetlen otrombaságnak tartja a magyar családokat Magyarországon megfenyegető, politikai tartalmú ELMŰ-levelet.

A fővárosi családok védelme érdekében nem mehetünk el szó nélkül a FŐTÁV minapi bejelentése mellett sem. „A januári távhő- fogyasztást tartalmazó számla, a 10 százalékos díjcsökkentés ellenére is magasabb lehet, mint a más téli hónapokban szokásos számla, mivel a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.” – írta a FŐTÁV az MTI-hez eljuttatott közleményében. Nagyon sokan sima számla trükknek tartják az önkormányzati tulajdonú szolgáltató bejelentését.

Egyetértve az emberekkel, úgy vélem, ez a nyúlfarknyi MTI közlemény igen sovány magyarázat a FŐTÁV-tól. Érdekes, hogy ebben az esetben helyén való lett volna egy alapos, számításokkal is alátámasztott indokolás a fogyasztók részére, de ezt a levelet – szemben az ELMŰ-ével – nem kapták meg a háztartások, mert ez el sem készült.

Tisztelt Országgyűlés!

A fogyasztók oldalán álló Fidesz-KDNP nem fogadja el FŐTÁV bejelentését. A 10%-os rezsicsökkentésnek minden háztartásban meg kell valósulnia, s a távfűtés számlákon is látszania kell.

A FŐTÁV bejelentése, és az ELMŰ levele kapcsán, soron kívüli vizsgálatot kérek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól és a Magyar Energia Hivataltól. Nem fogjuk engedni a trükközést, a félretájékoztatást!

Továbbá – a szolgáltatók együttműködési készségének hiányát és rezsicsökkentés ellenes magatartását tapasztalva – a fogyasztók érdekében törvény-javaslatot nyújtok be az országgyűlésnek. Ebben a már elfogadott 10%-os rezsicsökkentést, a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítjük, hogy minden trükközést kizárhassunk. Illetve minden szolgáltatót kötelezünk arra, hogy a rezsicsökkentés tényéről, azt számszakilag alátámasztva tájékoztassa a fogyasztókat.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Akkor, amikor az ország jobban teljesít, azoknak a magyar embereknek is érezniük kell ennek a pozitív hatást, akik hozzájárultak ehhez a teljesítményhez. A már megvalósult és a jövőbeni rezsicsökkentés ezt a célt szolgálja. A Fidesz-KDNP a legszélesebb körben fogja megvalósítani rezsicsökkentő politikáját!

Forrás: Csepel.hu

19 hozzászólás “Rezsicsökkentés: Németh Szilárd napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben február 26-án” bejegyzésre

  1. zoli szerint:

    Az MSZP miért támadja a rezsicsökkentést? Miért fáj nekik a szolgáltatók hasznának csökkentése? Talán érdekeltek benne?

  2. oltós szerint:

    Kár, hogy Németh úr nem fejti ki bővebben, mik azok a hazugságok és csúsztatások az ELMŰ levelében. Mondjuk pontról pontra egy hasonló tájékoztató anyagban, mint amit az ELMŰ publikált. Bár szerintem a tényekkel elég nehéz lenne vitába szállni. Félinformációkat valóban tartalmaz, viszont aki akarja elolvashatja a bővebb változatot az aram.hu oldalon. Egyébként ELMŰ részvényt bárki vásárolhat a tőzsdén. Akár a képviselő úr is, ha szerinte ennyire jövedelmező ez a társaság. Ugyanakkor a külföldi befektetőknek azok után, hogy a kormány további rezsicsökkentést ígérget – egy ennyire bizonytalan politikai környezetben – eszük ágában nem lesz ELMŰ részvényeket vásárolni. Akkor már inkább állampapírt vesznek, mert az jó magas biztos hozammal kecsegtet köszönhetően, hogy a kormánynak nincs szándékában megállapodni az IMF-fel.

  3. Gordon szerint:

    Azért zoli, mert az MSZP a szolgáltatók, a bakok és a tőkések oldalán áll és állt is mindig. Akkor is, amikor hat nap alatt dobra verték a magyar energiaszektort.

    Az MSZP bankárpárt.

  4. vitéz bihari Grün szerint:

    “Az EU által indított kötelezettségszegési eljárások száma alapján a középmezőnyben vagyunk, ám mintha mégis mi lennénk az unió rosszfiúi. Ez persze részben a médiaszabályozás változásai és igazságügyi reform miatt alakult így, ezen ügyekben viszont a kormány csendben visszakozott. Jelentés a Magyarország ellen folyó eljárások frontjáról.”

    “Én nem akarom megsarcolni az embereket adókkal, megszorításokkal! Ha Brüsszelnek ez a kívánsága akkor megsarcolom a bankokat, multikat!” O.V.
    Köszönjük Elnök elvtárs! 😛
    http://hetivalasz.hu/vilag/beke-brusszellel-merlegen-a-szabadsagharc-60950

  5. Varga Gábor Vilmos szerint:

    Gratulálok Képviselő ÚR!
    Gratulálok Polgármester ÚR!

  6. hajós szerint:

    “A fogyasztók oldalán álló Fidesz-KDNP nem fogadja el FŐTÁV bejelentését. A 10%-os rezsicsökkentésnek minden háztartásban meg kell valósulnia, s a távfűtés számlákon is látszania kell.”

    Jól értem? Németh Szilárd szerint akkor is kevesebbet kell fizetnem, ha többet fogyasztok?

    Ez az ember már tényleg mindenkit hülyének néz?

  7. hajós szerint:

    “Ebben a már elfogadott 10%-os rezsicsökkentést, a számlák végösszegének tekintetében törvényileg rögzítjük”

    A végösszegnek kell 10%-kal alacsonyabbnak lennie, függetlenül attól, hogy mennyit fogyasztott a fogyasztó az adott hónapban?

    Németh Szilárd sürgősen vizsgáltassa meg magát elmeorvossal!

  8. hajós szerint:

    “Az MSZP szerződésben biztosította az általuk privatizált társaságok extraprofitját”

    Extraprofit. Remélem, tudja Németh Szilárd, hogy ezt a fogalmat Marx vezette be A tőke c. művében, majd Lenin fejlesztette tovább és így épült be a marxista politikai gazdaságtanba.

    “Arról nem szól, hogy 2011-ben több mint 10 milliárd osztalékot fizettek ki.”

    Azt a mindenit, 10 milliárd Ft! A több mint 300 milliárdos mérlegfőösszeghez képest! Rohadt nagy nyereség!

    Az a hatalmas “extraprofit” kb. 5-6%. Ez is úgy áll össze, hogy a lakossági üzletágon veszteség van, amit a vállalatoknak nyújtott szolgáltatás hasznából kompenzálnak. Ezért kell a 10%-os lakossági csökkentés miatt emelni a vállalatok számára az áram árát. Amit azok meg majd áthárítanak szépen a lakosságra.

  9. Varga Gábor Vilmos!
    Még mielőtt elcsöpögnél!
    “A rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős munkacsoport vezetője Németh Szilárd ÚR!”
    A rezsicsökkentésért felelős munkabizottság vezetője Fónagy János ÚR!

    Olyan mintha a meteorológusnak hálálkodnál a szép napos időért! ))) 😛 (((

    http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/az-allamtitkar/beszedek-publikaciok-interjuk/a-kormany-ket-bizottsagot-hozott-letre-a-rezsicsokkentessel-kapcsolatban

  10. Simlis szerint:

    Lehet hogy a Elmű és Fötáv nem Fidesz közeli cég ?
    Sebaj majd változtatnak rajta….
    Németh úr megkapta az első pofont a rezsi kommandó vezetőjeként…….

  11. oltós szerint:

    Nem, ez nem extraprofit, hanem luxusprofit! 😀

    Amúgy azon nem gondolkodott még el a kormányzat, hogy keményebben lépjen fel az egyértelműen jogosulatlanul vételező fogyasztókkal szemben? Pl. ahol nincsen villanyóra sem felszerelve, egyszerűen csak teljesen szabálytalanul rácsatlakoznak az utai villanyvezetékre, aztán 30 fokra felfűtik a lakást árammal, miután pedig rendőrök jelenlétében lekötik őket a szolgáltató munkatársai, 10 perc múlva visszakötik magukat, mert SEMMI szankcióval nem kell számoljanak.

  12. hajós szerint:

    Na ezt a cikket vedd át admin, ha mered:
    http://index.hu/gazdasag/2013/02/26/begurult_a_fideszt_a_tajekoztatastol/

    Háháhá, dehogy mered! Megütnéd a bokádat!

  13. felix szerint:

    Ma hallottam, hogy mi az alapja a további rezsicsökkentésnek.
    Kiderül belőle, hogy a közgazdasági ún ortodox baromságok forrása kimeríthetetlen.
    Kajáljátok fideszesek.

  14. ebihal szerint:

    Szilárd! Ha jogtalan volt a 3x-s emelés, csökkentsétek! Talán az 50.es években volt
    ilyen, hogy a párt megmondta, mi mennyibe kerülhet.

  15. John Doe szerint:

    A héten még csak először a rezsicsökkentés? Akkor lesz még 5-6-7 poszt. 🙂

  16. felix szerint:

    Valami olcsó gázról hadováltak amit a tározókkal vettek meg.

  17. Jóska szerint:

    Nem olvas itt senki Magyar Nemzetet?

    Világosan leírták, hogy az E-on tárolóiban van még 6 milliárd köbméter gáz, ez még olcsón lett beszerezve ezt adják oda a lakosságnak “rezsicsökkentetten”. Ha ez elfogy újból a világpiaci áron kell, megvenni azt. Milyen érdekes, hogy ez a mennyiség éppen a 2014-es választásokig elegendő.

  18. felix szerint:

    Ez az!
    Eladjuk olcsón aztán nincs miből újra feltölteni.
    A fidesz baromira menő a tartalékok felélésében.

  19. Jeniszej szerint:

    “Március végéig 3540 lakást árvereznek el a pénzintézetek.

    Még mindig csak részben használják ki a hitelintézetek a kényszerértékesítési kvótát. A bankok a lehetséges több mint 5 ezerből csak 3 és félezer lakást árvereztetnek el az első negyedévben – írja a Világgazdaság a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataira hivatkozva.”
    ))))) 😀 (((((

Itt lehet hozzászólni !