Május 1-től szabad a horogkereszt és a vörös csillag használata

Saját állásfoglalásával ment szembe az Ab

Mno.hu

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az önkényuralmi – nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos – jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust kedden.

Az indítványozó a vizsgált Btk.-paragrafus azon fordulatát kifogásolta, amely az önkényuralmi jelképek körében az ötágú vörös csillag használatát tiltja. Az Ab azonban a teljes – nemzetiszocialista, illetve a kommunista diktatúrákkal kapcsolatos jelképek használatát tilalmazó – tényállás alkotmányossági vizsgálatát elvégezte. Az Ab közleménye szerint az önkényuralmi jelképek büntetőjogi fenyegetettsége az emberi méltóság és az alkotmányos értékrend védelme érdekében indokolt lehet, ám a jelenlegi Btk.-szabályozás túl tág, nem kellően világos és körülhatárolt, mivel a jelképhasználatot általában rendeli büntetni, jóllehet a célzatnak, az elkövetés módjának vagy a kiváltott eredménynek a figyelembevétele az egyes szimbólumok esetében elengedhetetlen lehet.

Saját állásfoglalásával ment szembe az Ab

A szabályozásnak ezek a jellegzetességei sértik a jogbiztonság követelményét, és aránytalanul korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az alaptörvény-ellenes rendelkezést az Ab 2013. április 30-i hatállyal semmisítette meg, és döntése kiterjed az új Btk. még hatályba nem lépett rendelkezésére is. Az Ab keddi határozatával eltért saját 2000-ben meghozott határozatától, amelyben még alkotmányosnak találta a Btk.-paragrafust. Ennek kapcsán a testület hivatkozott a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatára.

Az Ab az alaptörvény-ellenes tényállást ez év április 30-i hatállyal semmisítette meg. Ennek indoka részben az volt, hogy az azonnali megsemmisítéssel a korábban büntetendővé nyilvánított magatartások szabályozatlanul maradnának, részben pedig az, hogy a testület időt kívánt biztosítani a jogalkotónak az új szabályozás kidolgozására. A határozatban foglalt többségi állásponthoz a 15 tagú testületből öten fűztek különvéleményt. Közülük Paczolay Péter, a testület elnöke amellett érvelt, hogy a kifogásolt Btk.-paragrafust ne április 30-i hatállyal, hanem nyomban semmisítse meg a testület, tekintettel arra, hogy a véleményszabadság alapvető jogát sérti. Ezzel szemben Balsai István, Lenkovics Barnabás, Szalay Péter és Szívós Mária alkotmánybírák az önkényuralmi jelképek használatát tiltó jelenlegi szabályozás fenntartását javasolták, mert az alkotmányos.

A vizsgált és megsemmisített Btk.-paragrafus szerint „aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt; nagy nyilvánosság előtt használ; közszemlére tesz; ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő. Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el. Az (1)-(2) bekezdés rendelkezései az államok hatályban lévő hivatalos jelképeire nem vonatkoznak.”

KDNP: sajnálatos, hogy bárki szabadon menetelhet vörös csillaggal

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadja az Alkotmánybíróság határozatát, de azt sajnálatosnak tartja, hogy május elsején bárki szabadon „menetelhet” majd sarló-kalapácsos jelvénnyel vagy vörös csillaggal a ruháján. A KDNP hangsúlyozza, hogy „a steril jogi szempontok” mellett az Ab-döntés társadalmi hatásait is figyelembe kell venni.

Forrás: Mno.hu

18 hozzászólás “Május 1-től szabad a horogkereszt és a vörös csillag használata” bejegyzésre

  1. Karsai Mátyás szerint:

    JAJ ISTENEM!!!!!

  2. Gordon szerint:

    Ez igen!
    “Gratulálok” a szerencsétlen elméleti jogászoknak!
    Valamint Vajnai Attilának, az MSZP-nek, és a balliberós holdudvarnak.

    Alaptörvénybe a cuccal és akkor a gyűlöletkeltők megint a helyükre kerülnek!

  3. hajós szerint:

    Ezaz Gordon, mindent írjatok bele a gránitszilárdságú alaptörvényetekbe, amit már vagy négyszer módosítottatok. Amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talál, azt egyszerűen bele kell írni az alaptörvénybe, oszt jó van. Coki az alkotmánybíróknak!

    Az Alkotmánybíróság helyesen döntött. Abszurd volt a törvény! A legviccesebb az volt, amikor egy jobbikos faszit varrtak be, mert egy tüntetésen a szovjet és az eu-s zászlót egyszerre lobogtatta, arra célozva, hogy az eu olyan, mint a Szovjetúnió volt. Erre a rendőrség lekapcsolta, mert ugye a szovjet zászlón vörös csillag is van.

  4. Gordon szerint:

    hajós: “Az Alkotmánybíróság helyesen döntött. Abszurd volt a törvény!”

    Na mi van hajós, fasiszta lettél?
    Mindig is tudtam, hogy a kommunisták egyben fasiszták is.

  5. hajós szerint:

    Gordon, tehát szerinted az alkotmánybírók is mind fasiszták? A fidesz által delegáltak is?
    Bravó, Gordon.

  6. Etikus szerint:

    A demokráciának nevezett játékszabályok mögött egészen más húzódik meg, azaz más a döntés mögötti valóság. (Pl.:Strasbourg, de van más is!)

  7. “Az Országgyűlés már tárgyalja, és néhány héten belül minden bizonnyal el is fogadja az Alaptörvény negyedik módosítását. Az összes kormánypárti képviselő által szignált törvényjavaslat alkotmányos szintre emelne számos, az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek talált, és megsemmisített rendelkezést. Az Alaptörvényt végleg összekuszáló módosítást már csak az államfő akaszthatja meg: ha előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól, az AB még a jelenlegi alkotmányszöveg és az elmúlt évek AB-határozatait figyelembe véve dönthetne a javaslatról.”
    Ezt védd ki Csornai Csálsz! 😛
    http://index.hu/belfold/2013/02/20/alkotmanymodositas_ader_valaszut_elott/

  8. felix szerint:

    Az nem lehet, hogy az AB. felcsapott kerítőnek és így akarja a fideszhez édeskedni a jobbikot?
    A delegáltak csak a “dolgukat” tették.

  9. felix szerint:

    édesgetni, ez a jó.

  10. bonifác szerint:

    Javaslatom: új MSZP zászló: Vörös alapon jobb sarokban piros- fehér-zöld négyzet,
    középen nagy vörös csillag apró horogkeresztekkel, és nyilaskeresztekkel. A tiltakozóknak
    ajánlom a Terror Múzeuma kiállítását, különös tekintettel arra a képsorra, amikor nyilasok
    öltöznek át….Vállalta az MSZP az MSZMP-s múltat, a pártkasszával,és ingatlanjaival együtt.
    Egyébként is kb. a négyzetnek megfelelő nagyságban foglalkoznak a magyarság
    problémáival, jólétével. Úgy látszik, mi ilyen Alkotmánybíróságot érdemlünk.

  11. felix szerint:

    bonifác!
    és mivel egészítenéd ki, hogy fidesz zászló legyen belőle.

  12. félix!
    Egy szárnyas fagylalttal!
    Aki nem nyal az repül! 😛

  13. nagyapó szerint:

    Nem iszom Heineken sört.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  14. John Doe szerint:

    Gordon: az az alaptörvény olyan gránitszilárd, hogy azóta mindent javítani kell? Vastagabb lesz, mint a Biblia. Már, ha láttál olyat?!

  15. felix szerint:

    Azzal verték a fejét ha rosszalkodott.

  16. Urbán b szerint:

    végre hirdethetem a náci propagandát

Itt lehet hozzászólni !