Márciustól ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás

Hiradó.hu

Március elsejétől ingyenes lesz az influenza és a pneumococcus elleni védőoltás. Az egészségügyi államtitkár szerint azért volt szükség a kormányrendelet módosítására, mert így többen hozzájuthatnak majd a védőoltásokhoz. Korábban az orvosok legfeljebb annyi pénzt kérhettek el, amennyibe az oltóanyag került.

A Híradó megkérdezett háziorvos úgy fogalmazott: örül az ingyenes oltásnak, mert így többen élnek majd a lehetőséggel. Pattogató Mária hozzátette: “így a járvány is kisebb lesz.”

A rendeletmódosítás szerint március 1-től nem kérhetnek pénzt a háziorvosok az influenza és a pneumococcus elleni védőoltások beadásáért. Az egészségügyi államtitkár is azt reméli, így többen juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.

A pneumococcus egy kötelezően ajánlott oltás, ebben az esetben a szociális helyzetre való tekintettel és a járványügyi védekezés érdekében történt a módosítás – jelentette ki Szócska Miklós.

Az orvosok szerint még mindig van értelme védőoltást kérni, mert az influenzajárvány valószínűleg csak pár hét múlva tetőzik Magyarországon.

Emmi: az oltóanyagok minősége kiváló, szállításuk zavartalan

Az egészségügyi államtitkárság az MTI megkeresésére közölte: elkészültek a döntést megalapozó anyagok, a cél az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása.

Az MTI annak kapcsán kereste az államtitkárságot, hogy a Népszabadság hétfőn azt írta: közös céget alapít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a jelenleg influenzavakcinát gyártó Omninvest. A lap szerint vizsgálták egy új oltóanyagbázis létrehozását is, de az legalább 3-4 milliárd forintba került volna. A közös cégben a tervek szerint az állam többségi tulajdonrészét az MNV képviseli. A társaság működését négytagú bizottság felügyelné, amelybe a vagyonkezelő mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Omninvest delegálna egy-egy tagot – írta a lap.

Az államtitkárság ennek kapcsán közölte: “a néhány évvel ezelőtti súlyos viták után” a minisztérium és az influenza elleni oldóanyag beszállítója is komoly lépéseket tett a transzparencia biztosítása érdekében. “Az oltás és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosítása egy következő lépés lehet, amelyben az állam szerepvállalása is megfontolandó. Az ezzel kapcsolatos döntést megalapozó anyagok elkészültek” – olvasható az MTI érdeklődésére küldött közleményben.

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy Magyarországon a járványügyi védekezés a szakmával egyetértésben, szervezett módon folyik. Az oltóanyagok minősége – nemzetközi kitekintésben is – kiváló, szállításuk zavartalan.

Forrás: Híradó.hu

4 hozzászólás “Márciustól ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás” bejegyzésre

  1. Aki esetleg addig nem bír várni és mégis beleesik a influba ingyenesen felveheti az utolsó kenetet?! 😛

  2. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    ki tudja mit spricckólnak az emberbe. Én ezekben nem hiszek, nem egy 5 ml-es fecskendőbelövés fogja az életemet megmenteni, hanem a tudatos életmód-választás.
    Mellesleg a vírusokat is kreálják, vajon Monacoban miért nincs sose influenza? jajj nem azért mert ott nincs tél…. hanem azért mert ott az emberektől a várt pénz megérkezik a kasszába, a csóróbb országokban pedig mindenhonnan elveszik a pénzed, apránként veszik el, amit ők egyben kifizetnek. De kérdezek mást. Norvégia legészakibb részén, ahol az eszkimó is már fázni kezdene, na ott miért nincs influenza? Azért mert a Föld beesési szöge ott olyan, hogy nem tud sem a napocska sem a kreált baci úgy beférkőzni oda, hogy szét is terüljön. Köszönöm hogy válaszolhattam.

    Mellesleg újonnan el kezdtem foglalkozni az európai levegővel- és a születés párhuzamba hozatalával.
    Azt figyeltem meg (2-3 éve ezt kutatom) kevésbé szennyezett levegőjű országokban a született gyerekek “szépsége” 10-es skálán 9-es. Szennyezettebb országokban a szépség már csak 5-6-os fokozatot ér el. Azt gondolom a genetika-DNS láncolat izé ma már csak 60%-ban játszik közre egy kialakuló apró magzat-embrió fejlődésében.

    Bizton állítom meg fogom találni rá a választ.

    Ezzel akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni, amikor megtudtam egy természeti katasztrófa pár évtől akár több évtizeden át károsíthatja a talajt, az ivóvízet és a társadalmat. Vagy a sugárzás, vagy igen Vietnámba a narancs víruspor, amitől csórik mai napig torzszülöttek.

    Azt mesélték külföldiek nekem hogy a cunami egy gerjesztett dolog volt (kísérletnek indult, de sajnos katasztrófa lett belőle)
    USA-ban van egy befolyásolásra alkalmas készülék, több ezer négyzetkilóméteren nyúlik el, és műholddal is meg lehet nézni. ez mindent tud befolyásolni, időjárást, esőt, meleget, hideget tud generálni oda, ahova “azt rendelik” cunamit, földrengést, amit akarsz.

    Legutóbb azt hallottam, bár nem tudom elképzelni, hogy a magyarországi szárazság is generált volt a mostani 2012-es nyáron, ezért nem volt megint termés, pedig azt mondták minden rekordot megdönt a jó termés most majd.
    míg Európa szerte esőzött és megfelelő volt a napsütéses órák száma…… na erre varrjatok gombot….

    Ui: ugye beismeritek, hogy a VÖRÖSISZAP is generált volt, direkt elárasztotta a rohadék Hyundai Getz-i mert elvesztette a választást…. és senki nem lett felelősségre vonva, mert a magyarnak két hétig van emlékezete, aztán elfelejt mindent.
    Ja meg Magyarországon általában ennyit ér egy emberélet….nem rokon? Áhh…dehogy …ja jól van akkor le van carva

  3. hajós szerint:

    Ezt hívják úgy, hogy eső után köpönyeg. Most van a járvány, márciustól már tök értelmetlen oltatni.

  4. lolka szerint:

    “Azt mesélték külföldiek nekem hogy a cunami egy gerjesztett dolog volt (kísérletnek indult, de sajnos katasztrófa lett belőle)
    USA-ban van egy befolyásolásra alkalmas készülék, több ezer négyzetkilóméteren nyúlik el, és műholddal is meg lehet nézni. ez mindent tud befolyásolni, időjárást, esőt, meleget, hideget tud generálni oda, ahova “azt rendelik” cunamit, földrengést, amit akarsz.”
    Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:
    2013. február 19., kedd – 11:51
    http://www.youtube.com/watch?v=I67gyWS1FBk
    http://www.youtube.com/watch?v=UGjOiM8L_kY (és van még a YouTube-n még sok)

Itt lehet hozzászólni !