Tormay Cécile irodalmi est Csepelen

Csepel.hu

Február 16-án, szombaton került sor az Erdei Éva Galéria Kvasznay Péter termében a Tormay Cécile Kör prózás, zenés előadására. Rövid megnyitójában Erdei Éva elmondta, a Bujdosó könyv elolvasása után, annak hatásaként került Mátraházára, ahol a Magyar Örökség Díjas írónő tiszteletére emlékülést tartottak és felavattak egy adományokból felállított emlékoszlopot. Ott ismerte meg Jobbágy Évát, a Tormay Cécile Kör alapító vezetőjét.

Az írónő által szerkesztett Napkelet című irodalmi és kritikai folyóirat megalapításának idén van a 90. évfordulója, ezért úgy gondolta, színvonalas előadással lepi meg csepeli rajongóit.

Jobbágy Éva prózában idézte fel Tormay Cécile egy-egy művének főbb gondolatatit. A felolvasások között pedig lánya, – Dévai Nagy Kamilla tanítványa -, Koncsos Melinda, a Krónikás Zenede tagja híres költők idevágó verseit adta elő kellemes énekhangján, amit sajátos gitárjátékával színesített.

Mint megtudtuk, az írónőt kétszer jelölték irodalmi Nobel-díjra, ám itthon művei még a rendszerváltást követő években sem igazán voltak ismertek széles körben hazánkban. Egészen 1945-ig érettségi tétel volt hiteles élete: igazi példaképnek lehetett állítani a magyar ifjúság elé.

Jobbágy Évát arról kérdeztem, miért hozta létre a Tormay Cécile Kört? „A lányom ajánlotta a Bujdosó könyv elolvasását, amelyet megfogadtam. Tartalma nagy hatással volt rám. Szép lassan ki is olvastam. Ekkor határoztam el, hogy minden művét megforgatom és továbbítom a jövő nemzedékének.”

Mindezekhez nem kevés mecenatúra és segítség kell. „Valóban. Nagyon sokan mellém álltak: köztük híres művészek és közéleti emberek is. Neveket nem akarok most felsorolni, mert nem szeretném ha valaki kimaradna, illetve a hely is kevés lenne. Amit kiemelnék: mellém állt a Magyar Írószövetség. Magam is vallom az írónő azon gondolatát miszerint: „egy szál kardban van a többi kard győzelme”- az ő kardja a tolla volt.”

A tapsokból, gratulációkból világossá vált: van létjogosultsága a Tormay Cécile Körnek.

csepel.hu

13 hozzászólás “Tormay Cécile irodalmi est Csepelen” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    A Bujdosó könyv része kellene legyen a Nemzeti alaptantervnek, annak ellenére, hogy idióta Dr. grün t.t. 40 évi tanítói, szoc. igazgatói múlt után sem hallott róla, ahogy Wassról sem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  2. Öreg Pöcs!
    Bujdosó nevű könyvszerzőről sem hallottam soha! Valami közelebbit esetleg?!
    Talán vezérlő fejedelmünk könyvet is írt?! 😛

  3. hajós szerint:

    Egy fasiszta, antiszemita írónő volt.

  4. felix szerint:

    A szemétláda még Dunyhás testvértól kapta kölcsön a könyvet.

  5. hajós szerint:

    Tormay Cécile Rómában az általa alapított Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevében így köszöntötte Mussolinit a diktátor hatalomra jutásának 10. évfordulóján:

    “A MUSSOLINIHEZ INTÉZETT BESZÉD

    Eljöttünk, hogy Magyarország asszonyai nevében köszöntsük Önt és személyében a győzelmes fasizmust és a baráti olasz nemzetet a Marcia su Roma tizedik diadalmas évfordulóján. Azt a históriai utat Ön nem csupán nagy hazájáért járta meg, de megjárta az egész tévelygő, önmagát kereső emberiségért s azóta a világ kibillent lelkének Ön adott eszmei egyensúlyt és azt az egyensúlyt Ön hordozza a vállain. Csak Isten küldötte teljesíthet ilyen titáni feladatot, melyet a boldogoknál jobban fel tudnak mérni a szenvedők, akiknek hazáján és életén áthömpölygött a vörös áradás.
    Mi egy megpróbált népnek vagyunk a megpróbáltabbjai, mert a magyar asszonyok a magyar jövő édesanyái. Mi vagyunk azok, akik a háború 500.000 fiatal magyar hősi halottjának meghalt reménységét és hazaszeretetét a magunk szívéből vittük vissza nemzetünk életébe. Mi vagyunk azok, akik mikor ősi országunk leomlott a viharban és összeomlottak templomok és tűzhelyek, szembedacoltunk a kétségbeeséssel, mert: a férfi mindíg nagyobb az építésben, de a romok között e földön mindíg az asszony a nagyobb.
    A magyar asszonyok a trianoni békét sem a kezükkel, sem a lelkükkel nem írták alá soha. Erről tanúskodnak a Duna völgyében és a Nagy Rónán a magyar otthonok és tanúskodni fognak a mi fiaink, az Ön avantgárdistáinak és balilláinak magyar testvérei. Ezekkel a gondolatokkal fogadja Nagyméltóságod őszinte tiszteletünk szerencsekívánataival a hálás magyar asszonyok kezemunkáját, melyet Nemzeti Szövetségünk megbízásából most átadunk, Isten áldását kérve Önre, hazánk nagy barátjára, a tízéves fiatal fasizmusra és az Ön sokezeréves népére.

    (1932. október 28-án Rómában, a Palazzo Veneziában olasz nyelven elmondott beszéd magyar fordítása.)”

  6. felix szerint:

    Akkor tényleg helye van a Nemzeti alaptantervben.
    Nagy kár, hogy a neonácik nem sikeres írók, mert a végén még hiányérzete lesz a felnövekvő demokratikus nemzedéknek.

  7. "?!" szerint:

    Abban egyetértek “nagyapó”-val, hogy nem ártana szélesebb körben megismertetni a “Bujdosó” című könyvet, mert a könyvnek az őszirózsás forradalom kezdetéről beszámoló részéből képet kaphatnának az olvasók arról, hogy milyen könnyen kijátszhatók egymás ellen a tájékozatlan és heterogén összetételű lakosság egyes csoportjai.
    Mint például napjainkban a magyarországi lakosság egyes részei, valamint a békemenetekben való részvételre és országgyűlési választásra határon túlról toborzott emberek!

    Az viszont, már más kérdés, hogy milyen alapon vette a bátorságot az apai és anyai ágon egyaránt német származású Tormay (Krenmüller-Spiegel) Cecil ahhoz, hogy 1932. október 28-án Rómában “Magyarország asszonyai nevében” köszöntse Benito Mussolinit, és jelentette ki azt, hogy a “mi fiaink, az Ön avantgárdistáinak és balilláinak a magyar testvérei” ?!

  8. nagyapó szerint:

    hajós! Érdemes lenne újra olvasni a fasizmust (nem keverendő össze a nemzeti szocializmussal), Mussolinit, akkor érthető lenne Tormai beszéde.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  9. Öreg Pöcs!
    Érdemes lenne már megjegyezni:
    Tormay “y”-nal, mint egy igaz magyar! (Pl. Gyurcsány!) 😛

  10. nagyapó szerint:

    Törött gerincű felkiáltójel! Figyelmébe ajánlok néhány nevet.A leghatalmasabb magyar király Zsigmond, boldog BATTHYÁNY Strattmann, Schwarzenberg herceg, Pálinkás-Pallavicini őrgróf, Degenfeld, Hédervári, Klebelsberg, Leiningen-Westerburg grófok. Esetleg Munkácsy Mihály, (Lieb Mihály Leó), Herczeg Ferenc (Franz Herzog, bár idióta Dr. grün t.t. őt sem ismeri), Molnár Ferenc (Franc Neumann). De esetleg nézhetjük a 13 aradi vértanút, Petrovicsot, Stancsicsot, és még több ezer magyart, akikre büszkék vagyunk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  11. nagyapó szerint:

    Igaz, helyesen, Tormay, nem mint Gyurcsányi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  12. csapajev szerint:

    Anno….az 50-es,60-as években a világhíres,mindig tréfás kedvű írónk,Karinthy Ferenc felhívta az akkori Oktatásügyi Minisztériumot,és telefonhoz kérte Klebelsberg Kúnó miniszer urat….
    –Kicsodát? Kérdezte a teljesen elképedt titkárnő??—-
    Klebelsberg Kúnó hozta létre azt a Napkelet című folyóiratot,amelynek szerkesztője Tormay Cecile vol…anno….
    Karinthy Ferenc—jóllehet az Epepé-ben már leírta—,LÁTTA a jövőt??
    Miszerint most lassan újra együtt a “szerkesztőség”??

  13. csapajev szerint:

    ….mielőtt bárki belekötne….-miniszter,és volt…

Itt lehet hozzászólni !