Rákosi vonyított 1962-es kihallgatásán

Múlt-kor.hu

Rákosi Mátyás, a korábbi Magyar Dolgozók Pártja (MDP) bukott főtitkára 1962-es szovjetunióbeli kihallgatásakor Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) akkori első titkárának felelősségét is emlegette a Rákosi-korszak törvénysértéseivel kapcsolatban – mondta Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója egy csütörtöki budapesti könyvbemutatón.

Amikor 1962-ben Rákosit Kádár megbízásából Aczél György és Nógrádi Sándor kihallgatta, “követhetetlenül csapongó beszédében felelősségmegosztással operált, (…) menetrendszerűen vetette be”, hogy a koncepciós pereket Sztálin elvárásainak megfelelően és a szovjet tanácsadók erőszakosságának következtében kellett lefolytatni – mondta Gyarmati György A lehallgatott kihallgatások – Rákosi és Gerő pártvizsgálatának titkos hangszalagjai, 1962 című, az ÁBTL és a Napvilág Kiadó közös, DVD-melléklettel ellátott kötetének bemutatóján.

Mint mondta, Rákosi 37-szer hivatkozott Kádárra, ebből több mint 20-szor tettestársként említette, de a krasznodari kihallgatásról szóló, az MSZMP Központi Bizottságának (KB) szóló összefoglaló jelentés mindössze egyszer szól erről, mert Kádár viselt dolgai, Rákosi-korszakbeli előélete – ahogy a szovjet pártvezetésnek a magyar koncepciós perekben betöltött szerepe is – “tabusítva lettek” nemcsak a közvélemény, hanem a párt legfelsőbb vezetői számára is.

Az MSZMP KB 1962. augusztusi ülésére a kihallgatásról készült összefoglaló jelentés azt sugallta, hogy Rákosit és Gerő Ernőt – utóbbi szintén volt pártfőtitkár és belügyminiszter is – legfeljebb szóban ítélhették el. Esetleges perbe fogásakor Rákosi nem hagyta volna ki Kádár tettestársi szerepének felemlítését, ami ellentétes lett volna azzal, hogy Kádárék Rákosi terroruralmának és az 1956-os forradalom és szabadságharcnak az emlékét egyaránt feledtetni próbálták – tette hozzá.

Gyarmati György kitért arra is, hogy Galambos Józsefnek, a politikai rendőrség egyik osztályvezetőjének össze kellett gyűjtenie és meg kellett semmisítenie minden olyan iratot, amely “Kádár múltjára vonatkozóan terhes volt”. Galambos József ezután a titkosszolgálatok főcsoportfőnöke és egyben belügyminiszter-helyettes lett éppen akkor, amikor Aczélék elkezdték kihallgatni Rákosiékat.

Az ÁBTL főigazgatója megállapította, Rákosi 1962-es kihallgatásakor nem volt abban a helyzetben, hogy “zavarhatta volna Kádár vizeit”, utóbbi pedig kieszközölte Moszkvától, hogy Rákosi “a kazah-kínai-kirgiz határháromszögben izolálva” töltse élete utolsó éveit. Emlékeztetett arra, hogy 1961-ben, az SZKP XXII. kongresszusán újabb támadást indítottak a sztálinizmus ellen, ami Kádár Jánosnak kapóra jött a Rákosi-korszakhoz köthető perek felülvizsgálatát illetően, ez utóbbi pedig “konszolidációs gesztus” volt a társadalomnak. Végül Rákosi Mátyást és Gerő Ernőt – több további pártkáderrel együtt – az 1962. augusztusi KB-határozat kizárta a pártból.

Megjegyezte, az MDP két vezetője elleni kihallgatás kimenetele eleinte többesélyes volt, mert nem volt kizárható, hogy “peresítésbe torkollik” az ügy, a kihallgatásukról fennmaradt hanganyag pedig “elégséges módon érzékelteti a feszült hangulatot; hallhatók Rákosi “hisztérikus megszólalásai, (…) a “szűkölő riposztozása” során felhozott érveit pedig “az MSZMP fullajtárjai nem tudták érdemben tromfolni”, ugyanis “Aczél és Nógrádi kérdezőbiztos szerepe csepűrágó színvonalúra sikeredett”.

Gyarmati szerint Rákosi, önuralmát elveszítve, sokáig “vonyított, mint a fába szorult féreg”, nem tudta elfogadni, hogy ő “már nem a kiválasztottak egyike”, kihallgatói pedig “úgy tekintettek rá, mint egy faképnél hagyott haramiavezérre”. Mint a kötet ajánló szövegében olvasható, ez az első alkalom, hogy magyar könyvkiadó lehallgatási hanganyagot tesz közzé, ezekből pedig kiderül, hogy Rákosi és Gerő a koncepciós perekben vitt szerepét és felelősségét igyekezett tagadni. A helyenként indulatos, éles szóváltásokkal tarkított párbeszéd egyedülálló módon elevenít fel egy korszakot, amelyet “semmilyen írott dokumentum, hivatalos film vagy hanganyag nem tud ilyen élő közvetlenséggel visszaadni”.

Forrás: Múlt-kor.hu

45 hozzászólás “Rákosi vonyított 1962-es kihallgatásán” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Elvtársak egymás között…

  2. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Hát volt kitől tanulnia az MSZP-nek…… ezen párttagoknak mind bekeretezve lóg kommunista nagyvezéreik képe a nagyszoba falán.

  3. Gordon szerint:

    És bizony megtanulták a leckét – lásd Deme Gábor 1. fokú életfogytiglania.

  4. Egyszer az egyik vonyít, máskor a másik vonyít!
    A világ már csak ilyen egyszerű! 😛

  5. Katka szerint:

    ÉLJEN az Orbán Viktor és családja!
    Nevezett egy komcsi dinasztia s(z)arja, hiszen már apja is komcsi volt (Orbán Győző függetlenített párttitkár volt), sőt anyja is. (Sipos Erzsébet gyogyópedagógból lett komcsi aktivista.)
    Sőt a feleség is komcsi (Lévai Anikó szülei anno Szolnokon nagy komcsiként mindenáron le akarták bontani azt a feszületet az utcájukban, amit később “megvilágosodván” saját pénzből felújítottak).
    A Fityisz egyes számú pártkönyvének tulajdonosa is komcsi ősöktől ered.

    Itt még lehetne sorolni a fideszes volt mszmp-s komoly funkciókat betöltő nyalókatonáit, de mindenki ismeri őket, csak a itt írogató talpnyalóknak a fidesz komcsik jó komcsik.

    Kár, hogy a videóból a pápa kacsóinak csókolgatása kimaradt azzal az ájtatos idióta pofájával!
    http://fidesz.network.hu/video/a_novekedes_europaja_cimu_konferencia/orban_a_komcsi

    http://fidesz.network.hu/video/a_novekedes_europaja_cimu_konferencia/orbania_2011

  6. Gordon szerint:

    Gyűlölet. Hazugság. Gyűlölet.

    Ron Werber-féle kampányfilozófia…

    Ezek vagytok ti, Katka.

  7. joságos szerint:

    Gordon! Deme egy közönséges gyilkos! Az ilyeneket a Kádár korszakban egyszerűen felakasztották. Még abban az esetben is ha csak társ tettes volt. Ettől még a bal oldalon túlnyomó részt tisztességes emberek vannak! A jobb oldal sem csupa olyan elvakult szemellenzősből áll mint maga. Ezen felül a történelem során szép számmal ítéltek el jobb oldali politikusokat, olyanokat akikkel ma a magához hasonlóak politikai és eszmei közösséget vállnak!

  8. Gordon szerint:

    Joságos!

    Tisztázzuk: Deme nem egy közönséges gyilkos, hanem a csepeli mszp üdvöskéje. Szocialista politikusként követett el gyanús pénzügyi mahinációkat és egy másik szocialista politikustól indult gyilkolni.

    “A jobb oldal sem csupa olyan elvakult szemellenzősből áll mint maga.”

    Ha több évre visszamenőleg visszaolvassa hozzászólásaimat, akkor rájön, hogy sok más (ön által is említett) jobboldalihoz hasonlóan én sem vagyok szemellenzős.

    Tiszteljük a tényeket!

    Nem tudom milyen csepeli jobboldali politikusok elítéléséről tud. Én nem tudok ilyen esetről.

    Ha az ’50-es évek koncepciós pereire akart utalni, akkor jelzem, hogy a mai jobboldal meghatározó ereje a ’80-as években lépett színre és már csak az évtizedes baloldali diktatúra és egypártrendszer miatt sem folytatása a ’45-ig tartó jobboldali kurzusnak (melynek megítélése egyébként viták tárgyát képezi).
    Magam is többször leírtam már, hogy a jelenlegi berendezkedést nem a Horty-korszakból, hanem ’56-ból és 1867-ből eredeztetem (tehát nem 1919-ből, 1920-ból és 1944-ből). Gondolom nem kell elhatároznom a fenti korszakhatárok jelentőségét.

    Kedves joságos!
    Olvassa vissza a vonatkozó hozzászólásaimat, mert nem elég tájékozott velem kapcsolatban.

  9. nagyapó szerint:

    joságos “a bal oldalon túlnyomó részt tisztességes emberek vannak”. Egyetértek. Viszont a bal oldal vezetői túlnyomó részt tisztességtelenek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  10. ebihal szerint:

    Mondja ezt a köpönyegforgató, volt mszmp-s!

  11. Katka szerint:

    Gordon szerint: ” Gyűlölet. Hazugság. Gyűlölet. ”
    Ezt csináltátok 8 éven keresztül. Mindenbe belekötöttetek, csak mert az idiótátoktól elvették a hatalmat, a kedvenc játékszerét. Csak a talpnyalói hiszik el a hangzatos hazugságait, mely szónoklatok nesze semmi, fogd meg jól baromságok tömkelege. Annyi vér nincs a pucájában, hogy a negatív intézkedéseit felvállalja, ne valamelyik csatlósával magyaráztassa a megmagyarázhatatlant.

  12. hajós szerint:

    Bájos, amikor Gordon burkoltan zsidózik.

  13. hajós szerint:

    Gyalázatos hírek jönnek mostanában: tovább zuhan a GDP, 2,7%-os a csökkenés az előző negyedévhez képest, ezzel már 1,7% az éves GDP-csökkenés.
    Az Orbán-kormány teljes kudarcát már csak az nem látja, aki vak.
    Néhány cím a mai blogkommentárokból:

    Recesszióban: a Balkán felé félúton. Erre az útra nem Orbán Viktor vitte az országot, de kemény munkával ő tartja rajta.

    Unortodox fogyókúra. Összességében szép teljesítmény, hogy februárra elszállt a költségvetés, elveszett az adósság elleni harc és bukott a GDP várakozás.

    Szabadesésben a gazdaság. A belső fogyasztás visszaesése, a gyenge ipari teljesítmény és a beruházási ráta egyértelműen az unortodox gazdaságpolitikához köthető.

    Itt az idő, fel kell állni. Matolcsy miniszter úr, nem jött be, nem sikerült, pedig mindene megvolt hozzá.

  14. Bugi szerint:

    Hajós: egész Európa recesszióban van. Gyurcsány meg Bajnai bezzeg akkor tudott hasonlót, amikor nem volt válság.

  15. hajós szerint:

    hülye vagy bugi, Szlovákiában, Lengyelországban növekedés van, nekik nincs Matolcsyjuk.
    Igaz, van ország, ahol csökkenés van, de Magyarországon háromszor akkora a csökkenés, mint bárhol másutt. Kössz, Orbán!

  16. Manitu szerint:

    Hajós, ismerünk, te vagy az, aki állandóan hazudik. Magyarország 2010-ben Görögországgal volt egy szinten a gazdasági megítélésben.

    Most megnézheted hol van: ahhoz képest, hogy hová lezüllesztettétek az országot az elvtársaiddal egész jó helyen.

  17. joságos szerint:

    T. Uraim; Gordon, nagyapó! Nem vitatkozni akarok. Ám maradjunk a tényeknél! A mai FIDESZ vezetés abból a pártállami vezetésből nőtte ki magát amit maguk olyan nagy buzgalommal szidnak, kárhoztatnak. Az ország (mielőtt félre magyaráznák: Magyarország) jelenlegi vezetője KISZ TITKÁR volt. Szülei (apuka, anyuka) az MSZMP-ben töltöttek be magasabb be osztást/helyi szinten/. Nyugodtan utána lehet nézni, nem csalás,ez a puszta tény. Erről azonban maguk soha sem beszélnek, sőt tudomásul sem kívánják venni ezt a tényt. T. Gordon ön szerint mennyi idősek a Miniszter elnök úr szülei? Mivel és kivel szimpatizáltak? Hogyan is vannak azok a korszak határok? Ami az 1867-es dátumot illeti, a kiegyezésnek mi köze a csepeli politikához, és mi köze az Orbán családhoz? T. nagyapó ez magukról ugyan így el mondható.

  18. hajós szerint:

    Hogy írhatsz ekkora hazugságot, Manitu? Görögország bóvliba volt sorolva 2010-ben, míg Magyarország befektetésre ajánlott volt pozitív kilátással. 2011 novembere óta Magyarország is bóvli, negatív kilátással.

  19. felix szerint:

    Gordon te a Rákosi rendszerben ugyanezt a dumát nyomnád, csak a célpont lenne más.
    Neked aztán mindegy, hogy ki a cél csak megélj a lövöldözésből

  20. felix szerint:

    Nanitu!
    A fidesz legfelső vezetése arra készült, hogy mint jogvégzett ember felesküdjön a pártállami jogrendszerre.
    A rendszerváltást csak ügyesen kihasználták illetve amerikai segítséggel meg is lovagolták.
    Most, hogy végre kétharmaduk lett, visszatérnek a gyökerekhez, a diktatúrához.

  21. Tóth Kati szerint:

    Azért az önmagáért beszél,hogy Gerő unokája Gerő Gábor 2002 és 2010 között a Jahn Ferenc kórház teljhatalmú ura,főigazgatója volt.Nem hazudtolta meg rokonát,teljesen lepusztította és kirabolta a kórházat,ténykedése alatt lett a Dél-pestiből találóan déltepsi kórház.Nem értett semmihez,csak a pusztításhoz,romboláshoz és a lopáshoz,ahogy az jó komcsihoz illik.

  22. Királyerdei szerint:

    Így van Kati!
    Ha tetszik a mocsok komcsiknak,ha nem!

  23. Királyerdei szerint:

    Mikor a 3zsidó marakodikí:

  24. nagyapó szerint:

    Eetásak! Látom megihlette a kopasz a komcsikat hazudoznak.
    Szörnyű az ország állapottya. Minden sokkal jobb volt 4 éve.
    Azonban csökken a rezsi, megemelik a tanárok bérét, csökken az infláció, úgyhogy csak tovább ezen “rögös” úton!
    Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  25. ebihal szerint:

    Igen, látjuk nagyapó, tudjuk, hogy maga az!

  26. felix szerint:

    Szemétláda!
    A csökken a rezsi nem általános, mert van akinek otthon csökken a vállalkozásában meg nő- A különbség neki +5%.
    Mennyivel nőttek a pedagógus bérek?
    Mennyi volt az infláció?

  27. Öreg Farok!
    “úgyhogy csak tovább ezen “rögös” úton!”
    “Görögös” utat akartál írni?! ))) 😛 (((

  28. joságos szerint:

    nagyapó sok egyéb mellett számolni sem tud. ennek már számtalan tanújelét adta!

  29. szigetország szerint:

    Fényeselméjű Katka írta, de mások sem tudják pontosan, mit jelent ez az aktus:

    “a pápa kacsóinak csókolgatása”

    A hívők ugyanis nem a pápa kezét csókolják meg, hanem a pápai gyűrűt, amely Krisztus hatalmának jelképe. Maga az aktus nem kötelező még a római katolikus hívők számára sem, a pápa sosem nyújtja a kezét, hogy csókolják meg a gyűrűt. Ráadásul a hívők csak a gyűrű fölé hajolnak, ennyiben fejezik ki tiszteletüket — nem a pápának! –, hanem Jézus Krisztusnak.

  30. szuszo szerint:

    Gyűlölet. Hazugság. Gyűlölet.

    Ron Werber-féle kampányfilozófia…

    Ezek vagytok ti, Katka.

    orbán kövér doncsev

    régi komcsik-s káderek leszármazottai, illetve hosszú időn keresztül azok is voltak…kérdezd már meg gyökérke, bocsánat gordonka, nagy “tanitódat kövérkelacikát” hányan voltak szocdemek a családban???? nagybácsija milyen sitten ücsörgött?, miért az mszmp kb berkein belül kezdte el a “”” munkáját”””

    a sok időzőjel arra utal, hogy nem dolgozott….habár amilyen seggnyalinger vélhetőe n neki anno ez egy ˇmunka ˇvolt????!!

  31. hajós szerint:

    Ezek, hogy Rákosi vonyított meg szűkölt, csak olcsó, hatásvadász megfogalmazások, nem méltóak egy történészhez.

    Egyébként a fába szorult féreg nem vonyítani szokott, hanem ordítani vagy üvölteni, tehát még a szólásmondást is rosszul ismeri a történész úr.

  32. nagyapó szerint:

    Ságvári et.! Nagyon peches kioktatásával. Ugyanis a féreg nem visít. Ki hallott férget bármilyen hangot adni. Van azonban egy “féreg” amelyik ordít, vonyít, ez pedig a toportyánféreg, ami a farkas egyik tájnyelvi neve. Bizony a fába – csapdába – szorult féreg vonyít, ordít. A történész úrszólásmondást tehát jól ismeri .
    Si tacuisses, philosophus mansisses (Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  33. hajós szerint:

    Noé úr! Hol írtam, hogy visít?
    A mondás igenis úgy van, hogy üvölt vagy ordít, nem pedig vonyít!
    Ha hallgatott volna, Noé úr, akkor okosabb maradt volna!

  34. nagyapó szerint:

    Ságvári et.! Tehát a történész jól ismeri a szólást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  35. hajós szerint:

    Noé úr! A toportyánféreg egyébként nem farkast jelent, hanem aranysakált. Pici zoológiai ismeret nem ártana.

  36. frappáns visszavágások nagymestere szerint:

    mind vonyít, lásd gyurcsány.

  37. hajós szerint:

    vagy orbán.

  38. nagyapó szerint:

    Ságvári et.! Egyes vidékeken a farkast ma is toportyánféregnek nevezik.
    El tudom képzelni, hogy Toldi Miklós hőssiesen elejtett egy aranysakált (egy ~12kg-os kiskutyát?)!!
    Ettől függetlenlenűl tehát a lényeg, a történész úr a szólásmondást jól ismeri!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  39. hajós szerint:

    Noé úr, nehéz a felfogása. Toportyánféreg = aranysakál. Nem farkas! Jegyezze meg!
    A fába szorult féreg pedig ordít, nem pedig vonyít. Tehát a történész hibásan használta a mondást. Ezt is jegyezze meg!

  40. joságos szerint:

    T. Uraim! Egyiküknek sincs igaza! A toportyán vagy toportyánféreg a nádi farkas népi elnevezése. Ha vették volna a fáradságot és el olvasták volna Arany János remek művét, akkor a szerző láb jegyzeteként olvashatták volna a szó magyarázatát. A nádi farkas nem azonos az erdei farkassal. Annál kisebb termetű és a lápos sík területeket kedveli.

  41. hajós szerint:

    joságos!
    Nádi farkas = aranysakál!

  42. felix szerint:

    Egyes vélemények szerint. !Wikipedia/

  43. joságos szerint:

    T. Hajós! 2×2=4 Ettől még magánál lehet 5! Elvégre van ilyen film és sláger is.

Itt lehet hozzászólni !