Borzalmas körülmények a Klapka utcánál

Mr. Gabee, Csepel.info

További képekért kattintson ide!

Olvasónk információi szerint a Klapka utca és környékén gyakran kóbor kutyákat láttak, ezért Mr. Gabee, oldalunk külsős szerkesztője és Bernicske nevű olvasónk ellátogatott a helyszínre. Az alábbiakban közöljük beszámolójukat.

2013. február másodikán kivizsgálás céljából ellátogattunk a Klapka utcában és abból nyíló préris területre. Elég siralmas kép tárult elénk, a lakóházak és hétvégi telkek mögött megbújva a szociális és társadalmi perifériára szorult emberek tákolt kunyhókban húzzák meg magukat villany és vezetékes víz nélkül, minimális étel nélkül.

Ahogy az olvasónk jelentette, a Klapka utca végén, a Tinódi utca és a töltés közötti prérin valóban találtunk 4 fiatal kutyát, láthatóan féltek az idegentől. Szerencsére sikerült kivívnunk a bizalmukat. Játékos állatok, vidáman nyargalásztak a prérin, gyakran kis üregeket kaparásztak a földben, valószínűleg élelem után kutatva.

Az egyik ottani kunyhó lakója elmondta, hogy a négy kutyából az egyik az övé, a másik egy környékbeli szegény emberé, két kutya viszont gazda nélkül kóborolnak.

Másnap (február 3-án) visszamentünk pár napra elegendő kutyatáppal felszerelkezve (10 kg száraz táp), az egyik senki kutyája messziről felismert, és farkát csóválva jött elénk, pedig előtte alig fél órát töltöttünk együtt. Ráadásul az imént említett úr megmutatta, hogy a “házában” 3 napja egy pincsi 5 kutyababának adott életet. Talán nem kell említeni, hogy a kunyhóban nem emberhez méltó körülmények uralkodtak, mégis az úr a viszonylag fűtött szobában a maga ágya mellett, puha, meleg vackot készített a pincsimamának. A babákról sajnos nem készült fotó, ilyen fiatalon még túl sok minden nem látszik belőlük, az apjuk egy fekete kistestű mudi keverék. Ezek a kutyák kb. 2 hónap múlva lesznek elválaszthatók. Amint kicsit nagyobbak lesznek, készítünk róluk fényképeket, hogy könnyebben szerető családra találjanak.

A felnőtt kutyák néhány napra elegendő tápot most kaptak, oltásaik nincsenek, az ott lakó úr elmondása szerint kért rá támogatást, de nem kapott. Rendszeresen látogatják meg őket a Magyar Vöröskereszt munkatársai, hoznak nekik egy kevés élelmiszert, valamit folyamatosan ígéretet adtak arra, hogy segítenek rajtuk, de egyenlőre nincs változás az életkörülményeivel kapcsolatban. Felvesszük a kapcsolatot állatvédő szervezetekkel, mert ehhez a projekthez egy-két civil már kevés, ugyanakkor ők is civilek segítségét fogják kérni, hiszen ők se feneketlen kút sem pénz, sem (ideiglenes) befogadó hely szempontjából.

Abban a világban, mikor az állatkínzások hétköznapiak, mikor a vemhes kutyát szélnek eresztik, vagy a kutyababákat válogatott módszerekkel elteszik láb alól, ez az úr lehetőségeihez mérten gondoskodik az állatkáiról. Bízunk benne, hogy sikerül a gazdátlan kutyákat gazdához juttatni, a nem kívánt szaporulatot megelőzendő ivartalanítani a szuka kutyákat, mindezzel is levéve némi terhet a gazdákról, valamint az ott lakókat is kevesebb kutyák általi inzultus érné.

Bízunk benne, hogy számíthatunk olvasóink összefogására és segítségére a gazdához való juttatásában.

Mr. Gabee és Bernicske

12 hozzászólás “Borzalmas körülmények a Klapka utcánál” bejegyzésre

  1. Doki szerint:

    Kedves Mr. Gabee és Bernicske!
    Mint kutyabarát és mint egy 3 és fél éves kutya gazdája írom, hogy minden tiszteletem a tiétek.

  2. Mr. Gabee szerint:

    Köszönjük szépen! De természetesen ezzel nem ért véget ez a történet, mert folyamatban van a folytatása

  3. hajós szerint:

    Mi a fene az a “kutyababa”? bazmeg ti nem tudtok magyarul?

  4. hajós!
    Olyasmi mint az “emberkölyök” vagy a “csimota”! 🙂

  5. Doki szerint:

    Matróz!
    Ha már káromkodsz, akkor azt legalább helyesen írd le. Túl sok rumot ittál a kikötői sikátorban? 😀

  6. Podruga szerint:

    Mr.Gabee és Bernicske!

    Nagyszerű, hogy vannak még ilyen emberek, mint Ti!
    Írjátok meg lehetőleg, miben illetve hogyan segíthetnék pontosabban?

  7. Mr. Gabee szerint:

    Podruga: A csepel.info@gmail.com címen, vagy facebook oldalunkon keresztül küldj nekünk egy üzenetet, melyben megadod az elérhetőséged. És felvesszük veled a kapcsolatot:)

  8. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Be kéne vezetni, hogy kötelezően minden kutyát-és macskát a gazdája ivartalanítson, és évente féregtelenítésre vigye. Aki nem teszi állatkínzásért börtönbe kell zárni három hónapra. Kéne valami érzékelő chip, amit beültetnének az állatba, és a PC mutatná, hogy mikor volt miféle kezelésen állatorvosnál.

  9. Bernicske szerint:

    Kedves Podruga! Nagyon-nagyon köszönünk minden segítséget akár a kutyák, akár a hajléktalan emberek felé irányul! Abszolút egyetértek a fenti hozzászólóval, különösen fontos lenne az állatok ivartalanítása, még inkább a kóbor állatoké, hiszen 1-2 év alatt hatványozódik a számuk. Nem csak állatbaráti szeretetből rossz nézni az éhező kutyákat, macskákat, hanem veszélyeztetik a már meglévő “vadvilágot” (énekesmadarak, duna-parti madarak, stb) , a kutyák éhesen igenis elvadulhatnak (az Illatos út nem megoldás!), nem sorolom, Görögország elég jó példa erre.
    Ugyan ez közérdek (sztem), mégis intézményi segítség nélkül a kóbor állatok ivartalanítását leginkább civilek szokták összedobni, kedvezményes lehetőségeket kihasználva, valamint szintén civilek helyezik el a lábadozás idejére az állatokat. Csak folyamatos és tartós összefogással működhet ez. Sokaknak hihetetlen lehet és nem veszik észre, de itt Csepelen nagyszerű emberek élnek, hiszem, hogy ez a projekt menni fog. (Már megint mennyit beszéltem. 🙂 )
    Az emberek és az állatok nevében is köszönünk minden segítséget!!!

  10. csepeli szerint:

    Bernicske, Mr. Gabee!
    Nem vagyok egyedül!
    Én is segítek a Weisz, Manfréd út melletti erdőben élő hajléktalanok kutyáinak, és a gyárban élő 3 tagú falkának naponta viszek eledelt, langyos vizet és ha kell gyógyszert!
    Az utóbbi falkát naponta ellátom.

    https://www.youtube.com/watch?v=JmmARsTcnSg

    Talán nem is vagyok annyira “hülye”, mint ahogy látszik!
    Többet kapok ezektől az állatoktól, mint amit én biztosítani tudok nekik!

  11. Like Dog szerint:

    Mr. Gabee !
    Köszönet,hogy nem mentetek el szótlanul mellettük és segítetek lehetőségeitekhez mérten. Első körben az ivartalanítás valóban nagyon fontos lenne.
    Sok olyan hajléktalan van Csepelen, akik három-négy kutyával vannak és ellátják őket, szeretik a kutyákat, a kutyák pedig ragaszkodnak hozzájuk. Segíteni kell őket, hiszen nekik is a társuk a kutya.
    Felvettétek állatvédő szervezetekkel a kapcsolatot? Tudnak segíteni nektek?
    Ezt a levelet eljuttatom neked emailben is, mert ide ritkábban nézek fel.
    Üdv.

  12. Mr. Gabee szerint:

    Bernicske nevében nagyon köszönjük ezeket a kedves szavakat, illetve megkaptam hozzám fűzött e-mail levelét is.

Itt lehet hozzászólni !