Gyász: 2013. február 5-én elhunyt Hegyi Balázs tanár úr

Csepel.hu

Hegyi Balázs, a magyar, a latin nyelv és irodalom tanára 1954-től tanított a Jedlik Ányos Gimnáziumban. Annak a generációnak a tagja, amely az ötvenes években az ország legtehetségesebb tanáraiból verbuválódott, betöltve a bencés tanárok kényszerű távozása utáni űrt a gimnáziumban.

45 éves pályafutása során nyolc osztálynak volt osztályfőnöke. Tanítványainak egész életre szóló útravalót adott. Nem csak szaktárgyaival, de egész lényével nevelt kötelességtudásra, alaposságra, életszeretetre és igaz emberségre.

Ahogy az iskolában, úgy a kirándulásokon is nagy tempót diktált, minden lehetségest meg szeretett volna mutatni. Az iskola dolgozói részére több mint húsz hazai és külföldi kirándulást vezetett. Hagyományt teremtett a gorsiumi Florália ünnepek megújításával, a latinosok szervezésében diákok százai és sok tanár vett részt aktívan a rendezvényeken. Sok Jedlikben végzett diák emlékezik rá, mint legjobb tanárára.

69 éves korában vonult nyugdíjba, majd utána még évekig tanított latint és vezette az általa alapított irodalom szakkört.

Tanítványai elismerése mellett nem maradt el hivatalos méltatatása sem. Többek között kitüntették Csepeli Gyermekekért Díjjal (1992), Németh László Díjjal (1994) és Csepelért Díjjal (1998).

Munkássága, személyisége meghatározó volt a Jedlik Ányos Gimnázium szellemiségének alakulásában.

Hálával és szeretettel őrizzük emlékét.

A Jedlik Ányos Gimnázium nevelő-testülete

Forrás: csepel.hu

7 hozzászólás “Gyász: 2013. február 5-én elhunyt Hegyi Balázs tanár úr” bejegyzésre

  1. Királyerdei szerint:

    R.I.P.

  2. demokrácia szerint:

    Részvétem! Nyugodjék Békében!

  3. körorvos szerint:

    Én még járhattam a Jedlikben, amikor a Tanár Úr ott tanított, sajnos nem engem, de legendás volt. Tisztelet, tekintély és szeretet övezte. Több más kiváló pedagógussal.

  4. Dr. Kovács Éva szerint:

    Elsőben tanított nekem latint. Egyszer,a míg a hetes jelentett, állítólag én beszéltem. nem beszéltem, mertem volna is. Ennek ellenére másnapra 50x leíratott velem egy hosszú összetett mondatot, valahogy ilyesmit: “Amíg a hetes jelent, az osztály vigyázban áll, addig nem beszélünk.” 51 x írtam le és a ráadást büszkén mutattam. “Jól van nagyasszonyom, most már megjegyzi, ugye?”

    Nem szerettem a latint. Mit tesz isten latin szakos lett belőlem. Tanítottam a Jedlikben is 1 évig és egyszer óraadó is voltam. Mentünk órára és én Tanárúraztam. “Nem, csak egyszerűen Balázs”. Hosszú évek múlva a SOTE-en meglátogatott, amint német orvostanhallgatóknak tartottam latin órát németül. Ott ült a diákok között és rendkívül büszke volt rám… Köszönöm. Magister carissimus, sit tibe terra levis!

  5. VV szerint:

    Nekem is tanított 4 évig latint.
    Egy igazi kimért úriember volt, olyan, akiket még a fekete-fehér filmekből ismerünk.
    Nyugodjék békében.

  6. Királyerdei szerint:

    Az osztályfőnököm volt.
    A IV.B osztály minden évben összejött osztályfőnöki órára Ráckevén.
    Az utolsó márc.2-án a tabáni templomban lesz.
    Biztos vagyok benne,hogy osztálytársunk,Losonczi Flóri (Tücsi) is jelen lesz.
    Nyugodjanak békében!

  7. BeJo szerint:

    Nekünk két évig tanított magyar irodalmat. Komoly része volt abban, hogy mindig pontosan, érthetően, és főleg helyes magyarsággal tudtam megírni, vagy elmondani a gondolataimat. Most már ő is ott van az égi tanári karban, Molnár Károly bácsi, Vermes Muki bácsi és a többiek társaságában, akik elhivatottan alakították izlésünket, morálunkat és tudásunkat. Nyugodjék békében.

Itt lehet hozzászólni !