MDF: Almássy bement, többen kint maradtak

Index.hu

Dávid Ibolya

Nem kell megijedni, nincs több pártelnök-jelölt

“Dávid Ibolya megőrült, 2010-ben az MDF-nek vége.” Ilyen és ehhez hasonló kommentárokkal vonultak be az MDF országos gyűlésére egyes küldöttek. A terembe kisebb affér után a lázadónak bélyegzett és lehallgatási botrányba keveredett Almássy Kornél is befért. Boross Péter kiállt Dávid Ibolya mellett. Dávid azt mondta, hogy nem fél és nyugodtan néz a tükörbe.

“Tudunk jobbat, most mi jövünk”, hirdeti két zöldszínben játszó, óriás poszter az MDF országos gyűlésén, ahol szombaton elnököt választ a párt. Az egyetlen jelölt a jelenlegi elnök, Dávid Ibolya.

A poszteren lévő felirat pár hete még különös áthallással szolgálhatott volna, hiszen Almássy Kornél és csapata készült a hatalomátvételre. Ám mára elolvadt minden ilyen irányú törekvés, Almássy visszalépett az elnökjelöltségtől. A reménykedő trónfosztó azonban megakadt a biztonsági szolgálat falán, ahol még azt is firtatták, hogy nincs-e nála és társainál fegyver. Aztán azért bejutott, és érdekes módon többen is tapssal köszöntötték a teremben.

Megjegyzendő: a jelek szerint sokak tetszését nem nyerte el a rendezvény biztosítása. “Két szolgálat is feltűnt a színen, Dávid Ibolya megőrült, az MDF-nek 2010-ben vége”, dohogott az egyik küldött. Közben Almássy szolidan annyit mondott a rohamozó újságíróknak, hogy ő nem akar pártszakadást, de azt azért helytelenítette, hogy a budapesti választmány vele érkező tagjait az MDF-s tisztújításnak otthont adó hungexpós csarnokba nem engedték be.

Igaz, ahogy Almássy, úgy később ők is bejutottak, csak éppen mandátumukat nem igazolták, így vendégként tartózkodhattak csak a gyűlésen. Huber Szebasztián, a budapesti alelnök azt panaszolta, hogy tegnap hiába delegálta a mai tanácskozásra hat tagját a budapesti választmány, a helyszínen nem igazolták mandátumukat, és ugyanígy járt az IDF alelnöke is.

Az Index.hu információi szerint egy Bács-Kiskun megyei küldött, akinek jelenleg folyamatban van a felfüggesztése, szintén nem jutott hozzá mandátumához. Ami pedig Almássy frakcióból való kizárását illeti, Huber szerint a döntés nem érvényes, ugyanis a döntésre, a szabályzattal ellentétesen, nem hívták meg Almássyt, így a kizáró tanácskozás nem volt más, mint “Herényi Károly frakcióvezető és barátainak beszélgetése”.

Miközben a terem hátsó zugaiban a belső ellenzék tájékoztatott, a pódiumon dübörgött a dicséret: Többek között Markó Béla, az RMDSZ elnöke személyesen bíztatta az MDF-et, Angela Merkel német kancellár, és Mikulas Dzurinda volt szlovák kormányfő levélben éltette a kis magyar konzervatív pártot.

Majd Boross Péter emlékezett, magasztalván az MDF-et, hogy soha nem tért el a jobbközép iránytól, miközben a többi politikai formáció változott, például az egyik liberális párt jobboldalivá gyúrta át magát, utalt a Fideszre. Aztán az egykori miniszterelnök áttért a politikai elemzésre, és megállapította, hogy javában zajlik a posztkommunista utódpárt agóniája. Szerinte az MDF-re soha nem volt még ekkora szükség, mint most, “az eljövendő korszakváltás küszöbén”.

Éppen ezért – oktatta a küldötteket Boross – persze van úgy, hogy egy párt vezetőt akar váltani, de ilyen kérdésekkel csak az országgyűlési választások után egy-másfél éven belül lehet foglalkozni. Márpedig most, “amikor itt lóg a levegőben egy előrehozott választás, tudomásul kell venni, hogy egy ilyen megmérettetésen bizony ismert, fajsúlyos személyek kellenek” – foglamazott, kiállva Dávid Ibolya mellett.

Aztán jött az aktuálpolitika: a volt kormányfő szerint vannak eszközök, amelyeket undorral el kell hajítani. Majd arról beszélt, hogy ő ott ül az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában, és ha baj van, akkor hozzá szoktak fordulni, és bizony tudna is lépéseket tenni, ha valakinek a gyerekét fenyegetik (Almássy korábban beszélt erről), de ebben az esetben őt nem kérte meg senki.

Boross után színre lépett Dávid Ibolya, aki elégedetten megállapította, hogy az MDF megerősödve került ki a pártot ért támadásokból, és nyugodt lelkiismerettel nézhet a tükörbe. Ugyanis míg a kormánykoalíció másfél pártja ontja magából a borzasztó ötleteket, az ellenzék pedig titkolja a sajátjait, addig az MDF reális megoldásokat kínál. Dávid szerint az MDF tisztessége a jövőben is sokak útjába fog állni. “Innen üzenem a politikai alvilágnak, hogy nem félek, és az MDF sem fél, minket nem lehet ledarálni, sem Gyurcsányt, sem Orbánt nem fogjuk hatalomra segíteni”, mondta az elnök.

Majd önkritikát gyakorolt, mondván, hogy érti az elmúlt hetek üzenetét, belátja, hogy a belpolitikai viharok közepette nem volt elég ideje a pátra. Dávid arra kérte a megyei elnököket, hogy dolgozzanak ki egy, a párt belső megújhodását segítő programját.

Az Index.hu az MDF országos gyűlését folyamatosan tudósítja, a cikk rendszeresen frissül.

8 hozzászólás “MDF: Almássy bement, többen kint maradtak” bejegyzésre

  1. büki szerint:

    Azt a látszatot keltik, hogy függetlenek. Aki ezt kétségbe vonja, az a Tiszteletlenek Társaságához tartozik.

  2. totó szerint:

    tipikus kommunista ügyeskedés, ami az MDF élén megy. Kiváncsi vagyok, hogy a sok birka majd fog-e erre a szarcsimbók kis pártra szavazni. Vagy netán majd a komcsik szavaznak rájuk?

  3. baniko21 szerint:

    Toto!
    Sok mindent lehet mondani az MDF-ről, de kommunistáknak mondani
    őket eszementség! Te csak fújsz valamit, vagdalkodsz és az a vélemé-
    nyem, hogy Te soha egy kommunistát sem ismertél, legfeljebb érdek
    páttagot. Azt még a vak is látja, hogy nem függetlenek, éppenúgy ér-
    dekpárt mint az Mszp, Szdsz vagy a Fidesz. A parlamentben maradá-
    sért bárkinek, bármit.

  4. hollósi szerint:

    Nagy változásoknak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy 2010-ben az emeszpé újra a hátán cipelje be a két ötszázalékos pártot. Ma úgy látszik, ezt nem engedheti meg magának!

  5. Kovács Ernő szerint:

    Jujj, itt az a csúnya Almássy! Már ha érted?

  6. asdf szerint:

    2010-ben az mszp örülhet, ha maguknak meglesz az öt százalékuk 😀

  7. csollány szerint:

    Megható, hogy az elnök asszonyék egyik nagy pártot sem fogják hatalomra juttatni. Arról persze nem beszél, hogy egyszer már megtették. Gondolom elfelejtették, mások nem!

  8. Papi szerint:

    baniko21!
    Ne haragudj de mondjál nekem egyetlen egy kommunistát az elmúlt magyar vagy világ történelemből. Egyáltalán mijen kritériumnak felel meg egy kommunista? Amit a múltkor írtál feltételeket azt meg találod a vallások zömében.

Itt lehet hozzászólni !