Megalakultak a járási hivatalok

Csepel.hu

Illusztráció

Harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után január 1-jével – új szervezeti rendben és új célokkal – ismét létrejöttek a járási hivatalok. Vidéken 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal alakult meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy a megyeinél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat ellássák.

A hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség. A hivatalvezetők december 17-én tettek esküt Budapesten. 

A kinevezettek közül tizenegyen polgármesterek, nekik összeférhetetlenség miatt le kell mondaniuk. A Bács-Kiskun megyei Jászszentlászlón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn és Arlón, a Csongrád megyei Tiszaszigeten, a Nógrád megyei Egyházasdengelegen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tyukodon és Túristvándiban, a Tolna megyei Regölyön, a Vas megyei Ostffyasszonyfán és Szelestén, valamint a Veszprém megyei Bakonynánán kell majd időközi polgármester-választást kiírni – tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A járási hivatalvezetővé kinevezett polgármestereknek – január 1-jei – hivatalba lépésüktől számítva 15 napjuk van arra, hogy megszüntessék összeférhetetlenségüket, azaz lemondjanak településvezetői posztjukról. A helyi választási irodák ezután írhatják ki az időközi választásokat.

A hivatalvezetők közül heten országgyűlési képviselők, ők a mandátumukat a következő parlamenti választásig megőrizhetik. A 198 járási hivatalból háromnak – Békés megyében a békésinek, Csongrád megyében a kistelekinek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházinak – egyelőre csak megbízott vezetője van. A hivatalvezetők közül minden második (52 százalék) nő, csaknem kétharmaduk jogász, és átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlatuk van. Több mint hatvanan eddig jegyzőként dolgoztak.

A járások kialakításáról 2011 szeptemberében döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a “jó állam” kialakításának egyik fontos állomásaként – közölte korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A cél az volt, hogy olyan modernkori járások jöjjenek létre, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez – írták.

Forrás: csepel.hu

10 hozzászólás “Megalakultak a járási hivatalok” bejegyzésre

  1. Princess szerint:

    OFF: Már megint csintalan a szerver… :-/

  2. admin szerint:

    Sajnos előfordul.

  3. J szerint:

    Megalakultak, van is káosz bőven. Nem irigylem azt akinek most kell intézkednie.
    Nem értem miért ilyen f.szságokat csinálnak, ahelyett, hogy az egyablakos rendszert végre megcsinálnák. Hihetetlenül pazarló és idegőrlő a mostani rendszer, hogy 20 helyre kell rohangálni, ha valamit el kell intézni és ezen a 20 helyen 20 különböző adatbázis van, természetesen különböző adatokkal. Ha már ilyen nagy szarban van az ország, akkor talán olyan ésszerű dolgokon kellene spórolni, mint a bürokrácia.

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves J!
    Ez a történet a várhatóan megbukó fideszesek munkahelyét biztosítja csupán, nem a polgárok érdekeiről szól.
    Üdv menyus

  5. lolka szerint:

    Az egyéb “rizsa” helyett pl: mennyi nő és mennyi férfi, meg “kistelekinek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházinak – egyelőre csak megbízott vezetője van. A hivatalvezetők közül minden második (52 százalék) nő, csaknem kétharmaduk jogász,”…szívesebben olvastam volna inkább egy rövidebb ügymenetről pl. egy szemig csere, vagy járművel kapcsolatos, vagy egyéb más ügy intézésről itt csepeli viszonylatban. Kell e időpont ….vagy minden ugyan úgy intéződik csak járás az elnevezés….

  6. csepeli2 szerint:

    No és hol van az új iroda? Hol és mikor lehet ügyet intézni? Mindenről írnak csak a lényegről nem.

  7. demokrácia szerint:

    Feltalálták,hogy a tyúkszar nem robban ?! 🙁

  8. lucifer szerint:

    demokrácia szerint:
    2013. január 04., péntek – 00:44

    Feltalálták,hogy a tyúkszar nem robban ?

    Pedig robbanhat, magas a nitrogén tartalma. Csak érteni kell hozzá! Nálunk pedig vannak, akik minden szarhoz értenek.

  9. lolka szerint:

    Az egyik legnagyobb mennyiségben alkalmazott ipari gáz, nagyszámú alkalmazása van. A teljesség igénye nélkül:

    Ammóniagyártás (N2 + 3 H2 = 2 NH3);
    Inert atmoszféra előállítására, a levegő oxigéntartalma hatásainak kivédésére számos területen, így élelmiszerek csomagolásában, borászatban, vegyiparban, alumíniumkohászatban, elektronikai iparban forrasztóberendezések üzemeltetéséhez stb.;
    Az üzemelés körülményei között nem cseppfolyósodó inert gáztöltetként például légrugók, tűzoltó palackok, hidraulikus rendszerek tágulási terének gáztölteteként;
    A cseppfolyós nitrogént hűtőközegként alkalmazzák például élelmiszerek gyorsfagyasztásában, fémiparban.
    ….(csak mielőtt valaki nem merné a tűzoltókészülékét használni a robbanás veszély miatt…mi például hidraulika rendszerben alkalmazzuk a puffer tartályokban)…üdv. “lolka”

  10. felix szerint:

    Egy szokásos fidesz kupleráj az egész, viszont egyenlőre nincsenek közmunkások mert az új hivatalok még nem tudták átvenni a foglalkoztatással járó feladatokat.
    Ennyiben már most megtakarítást értek el a járási hivatalok.
    Ne megint kik fáztak rá először?????????

Itt lehet hozzászólni !