Minden hónapra jutott egy bankbotrány

Index

Szinte minden hónapra jutott idén egy vaskos botrány a nemzetközi bankvilágban, és ismét megerősítést nyert, hogy ezek a legritkább esetben jutnak el a vádemelésig.

Már a pénzintézetekhez kapcsolódó nagyobb idei botrányok, vizsgálatok és peren kívüli megállapodások listájából is egyértelművé válik, hogy a bankoknak egyre gyakrabban gyűlik meg a bajuk a törvénnyel. Idén robbant ki a történelem egyik legnagyobb pénzügyi botránya, a Libor-ügy, kiosztották az eddigi legnagyobb bankbírságokat, és egyre-másra kerülnek elő bizonyítékok a kétezres évek második felének visszaéléseiről – írja a Napi Gazdaság.

Az idén előkerült ügyek ráadásul megerősítették azt a nézetet, hogy a kulcsfontosságú bankok vezetői − akiket közgazdászok szerint számos tényező csalásra ösztönöz − bizonyos mértékig a törvény felett állnak: hiába követtek el törvénybe ütköző dolgokat, nem kellett bíróság előtt felelniük. Bűnügyi vizsgálatokat vagy vádemeléseket nem láthattunk, az ügyek a károkhoz képest elhanyagolható méretű bírságot hozó peren kívüli megállapodásokkal végződtek.

A libort piszkálták

A becslések szerint legalább 350 ezer milliárd dollárnyi hitel és derivatív értékpapír kamatozását meghatározó londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulációja sokak számára már 2008−2009-ben nyilvánvaló volt: a kamatlábak alapján még a bankközi hitelpiac befagyása után is szinte ingyen adták egymásnak a rövid kölcsönt a pénzintézetek.

A brit és amerikai hatóságok, valamint a Barclays bank közötti megállapodás júniusi bejelentése után azonban kiderült, hogy bizonyítható a kamatlábak szándékos befolyásolása; néha a kereskedők akartak derivatív pozícióikon nagyobb hasznot elérni, néha pedig a bankvezetők próbálták cégük imázsát javítani. A Barclays után a UBS háromszor akkora, 1,5 milliárd dolláros büntetést kapott, közeleg a megállapodás a Royal Bank of Scotlanddel, de még jó pár további pénzintézet is célkeresztbe kerülhet a manipulációk miatt.

Hamisított mérlegek

A történelem eddigi legnagyobb bankbírságát (1,9 milliárd dollárt) idén kapta az HSBC, mivel az amerikai hatóságok szerint a kétezres évek nagy részében “lator pénzintézetként” működött, készségesen mosta a pénzt az USA ellenségeinek, például mexikói drogkartelleknek, szaúdi terroristáknak vagy iráni befektetőknek.

Hasonlóan járt idén a második legnagyobb brit bank, az összesen 667 millió dollárt fizető Standard Chartered, valamint a 619 millió dollárra bírságolt holland ING is − ám egyik kérdésben sem emeltek vádat az amerikaiak. Európában a legnagyobb felzúdulást a belga Dexia és a spanyol Bankia állami kimentése keltette (mindkét esetben jókora vezetői hibák taszították az országukban megkerülhetetlen bankot a csőd szélére). A Deutsche Bank pedig, mint decemberben kiderült, 12 milliárd eurós veszteséget tüntetett el mérlegéből a válság idején, hogy elkerülje az állami mentőakciót.

A eltussolt ügyek

Az Egyesült Államokban továbbra is az ingatlanpiaci buborék éveiben folytatott jelzálogpiaci visszaélésekkel foglalkoztak főként a hatóságok. Ennek keretében költöttek még februárban egy összesen 25 milliárd dolláros megállapodást az öt legnagyobb pénzintézettel, így szakértők szerint a bankok ismét olcsón megúszták a gyanús ügyeket. A Citigroup − követve a Goldman Sachs és a JP Morgan 2011-es megállapodásait − 590 millió dolláros büntetésben állapodott meg a hatóságokkal a jelzálogalapú CDO-k félrevezető értékesítése miatt. A JP Morgan ezen kívül a “londoni bálna” néven ismert befektetési részlegének elképesztő méretű, közel tízmilliárd dolláros veszteségéről, valamint ennek eltussolásáról lett híres idén. A Libor-ügyben is elmarasztalt UBS szintén érintett volt egy gigantikus kereskedési veszteségben − több mint kétmilliárd dollárt bukó kereskedője, Kweku Adoboli már a hétéves börtönbüntetését tölti.

Forrás: Index

6 hozzászólás “Minden hónapra jutott egy bankbotrány” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Nincs azon mit csodálni, hogy a nemzeti kormányok rettegnek a minden törvény felett álló
    bankoktól. Rotshild már a 20-as években “gatyába rázta ” a neki nem tetsző törvényt
    hozó brit kormányt.(lásd Rotshildok c. könyv.) A FED megalakulásakor az amerikai elnök
    a kormány függetlenségének végéről beszélt. Az igazság az: mi úgy ugrálunk, ahogy a
    bank fütyül. És ha nem tetszik?!?

  2. nagyapó szerint:

    1200 milliárd Ft-ot utaltak haza nyereségükből a magyarországi leánybankok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Nemmondommeg szerint:

    nagyapó
    Ez így igaz:
    Ceterum censeo… A kommunista, és a saját népét sanyargató narancsos ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop
    Na gy már igaz.

  4. Vátesz szerint:

    Rotschild oldotta meg a tiszaeszlári vérvád-ügyet is. Közöltette Tisza Kálmánnal, hogy megvonják Magyarországtól a kölcsönöket, ha az ügy nem felmentéssel végződik. Tisza Kálmán miniszterelnök ezt a téglási Dégenfeld kastélyban közölte Bari József bíróval. Bari József ezt a tény, miszerint a zsidók nem bűnösek, elfogadni nem tudta. Mint bíró, soha többet nem ítélkezett (Bari József emlékiratai).

  5. felix szerint:

    A fél igazság is hazugság.
    Olyan turáni.

  6. Nagyapó szerint:

    Vátesz! Ha nem ismeri, ajánlom Dr. Szőllősy Zoltán: Ókori adatok hazánkról c.-ű művét.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !