Nemzetpolitika: a megvalósítás éve volt 2012

15-17 ezer diák kirándulhat kormányzati támogatással a Kárpát-medencében

MTI, Magyar Nemzet, Csepel.info

Répás Zsuzsanna szerint a megvalósítás éve volt 2012 a nemzetpolitikában. A területért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek adott évértékelő interjújában szólt arról is, hogy jövőre a nemzetpolitika mintegy 15,5 milliárd forintból gazdálkodhat, folytatódnak a Határtalanul pályázati osztálykirándulások, és megkezdődik a kisiskolások éve program.

Répás Zsuzsanna azt mondta: a tavalyi alapozást idén a programok megvalósítása követte. A 2011-ben elfogadott nemzetpolitikai stratégiai dokumentum alapján indították el az idei év legfontosabb programját, a külhoni magyar óvodák évét, amely rendkívül sikeres volt – emelte ki. Megjegyezte: ezt a területet korábban méltánytalanul elhanyagolták, ugyanakkor nagyon sok kérdés itt dől el. A mintegy 100 millió forintos programot megvalósítva olyan Kárpát-medencei helyszínekre jutottak el, ahová eddig senki, és közösséget tudtak kovácsolni a Kárpát-medencei óvodapedagógusok között.

A szakmai munkát szeretnék folytatni – jelezte, hozzátéve: januárban elindul a Kisiskolások éve című program, amelyet várhatóan szintén mintegy 100 millió forintos kerettel hirdetnek meg. Jelezte, hogy ez sokkal összetettebb, mint az Óvodák éve volt, hiszen az egyes régiókban eltérőek a problémák, és az ebből eredő feladatok. Ugyanakkor fontos megtalálni azt a közös pontot, amely a program gerincét adja: ez jövőre a közösségépítés lesz.

15-17 ezer diák utazhat a Kárpát-medencében

Folytatódik a Határtalanul program, az ideihez hasonlóan 500 millió forintos kerettel, ami 15-17 ezer középiskolás diák utazását teszi lehetővé. Megjegyezte: szeretnék bővíteni a keretet, kizárólag a költségvetés és az általános gazdasági helyzet a korlátja ennek, de továbbra is az a cél, hogy minden magyarországi diák érettségiig egyszer részt vehessen határon túli tanulmányi kiránduláson.

Répás Zsuzsanna elmondta: jövőre a nemzetpolitikai terület 15,5 milliárd forintból gazdálkodhat, kismértékben bővül az intézményi támogatás. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2013-ban az elmaradt fejlesztéseire, illetve beruházásokra 1,38 milliárd forintos forrást kap. A felvidéki Selye János Egyetem egyetemi rangjának megőrzéséről kiemelte: jog szerint a szlovák hatóságoknak igazuk van, de méltánytalan az, amit a felsőoktatási intézménytől elvártak. Egy négy éve működő intézménytől nem lehet doktori iskolát számon kérni – jegyezte meg, hozzátéve: azt kérik a szlovák kormánytól, várja meg a következő akkreditációs eljárást, és 2014-ben nézzék meg, adottak-e a feltételek.

Jogsérelmek orvoslására is jut

Jövőre is 50 millió forintos keret áll rendelkezésre a magyarságot ért jogsérelmek orvoslását célzó tevékenységre – mondta. A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy idén megalakult a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és Intézet. Ezt a kérdést nem lehet kizárólag kormányzati alapon kezelni, szükség van a szakmai, egyetemi háttérre és a civil támogatásra egyaránt. A 2013-as összegből segítik az itthoni intézményi munkát és a külhoni jogsegéllyel foglalkozó civil szervezeteket, valamint a konkrét ügyeket vállaló ügyvédeket is – mondta.

Répás Zsuzsanna a környező országokra térve megállapította: Szlovákiában továbbra is a nyelvtörvény jelenti a fő problémát. „Elfogadhatatlan, hogy továbbra is pénzbüntetést lehet kiszabni azért, mert a polgárok bizonyos helyzetekben használják az anyanyelvüket” – mondta, és megjegyezte, hogy Malina Hedvig ügye még mindig nem zárult le. Romániában szintén nagyon súlyos esetek tapasztalhatók – tette hozzá –, példaként említve a Székely Mikó Kollégium ügyét. A Vajdaságban pedig az atrocitásoknak koránt sincs végük, több olyan eset történt, amikor fiatalokat magyarságuk miatt vertek meg, és nem lehet elfelejteni a temerini fiúk esetét sem – folytatta. Reményének adott hangot, hogy a még börtönben lévő három fiatal is hamarosan szabadul.

Szlovákok, választások

A szlovákiai állampolgársági törvényről azt mondta: úgy látja, a szlovák fél számára is egyre inkább világos lesz, milyen visszás helyzet alakult ki a jogszabály következtében. Eddig mintegy 300-an vesztették el emiatt az állampolgárságukat, közülük csak 30-an magyarok. Mint mondta, bízik abban, hogy a már megkezdődött szakértői tárgyalásokon meg tudják találni azt a megoldást, amely minden fél számára megfelelő.

A szomszédos országokban tartott választások tanulságait összegezve kiemelte: a demokrácia és a pluralizmus velejárója, hogy különböző értékrendek, politikai vélemények léteznek egy közösségen belül, és a demokrácia alapja, hogy ezek valamilyen szinten kifejeződjenek. Ez természetes – rögzítette, hozzátéve, egy közösség ugyanakkor úgy tudja minél jobban érvényesíteni az érdekeit, ha képes egységesen fellépni.

Fontos az egyensúly megtalálása: azaz, legyen mindenkinek lehetősége a világlátásának megfelelő politikai véleményét elmondani, és megvalósulhasson az összefogás és az egységes fellépés. Vannak erre jó példák, van lehetőség az összefogásra – hangsúlyozta Répás Zsuzsanna.

Azt remélik, hogy ez minden régióban megvalósulhat, a közösségen belüli demokráciával együtt. Csak így lehet igazán erős a magyar érdekképviselet a szomszédos országokban – mondta.

mno.hu

14 hozzászólás “Nemzetpolitika: a megvalósítás éve volt 2012” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    A nemzetpolitika lényege.
    Jönnek az ukrán nyugdíjasok és mennek a magyar szakemberek.
    A FIDESZ pártjai meg égnek mint a rongy külhonban.
    Aki csak ráér utál minket.

  2. vitéz bihari Grün szerint:

    “Németország növekvő számban “exportálja” külföldi öregotthonokba és gondozóházakba beteg és öreg állampolgárait, mert az emelkedő költségek és az ápolószemélyzet hiánya miatt egyre nagyobb gondot jelent hazai ellátásuk – írta csütörtökön a The Guardian. A brit napilap cikke szerint Magyarországon több mint hétezer német nyugdíjas élt öregotthonban 2011-ben.”
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/deportaljak_a_nyugdijasokat_magyarorszag_is_erintett.540905.html

  3. felix szerint:

    Majd jön az öregotthonok adója.

  4. Vica szerint:

    Már nincs olyan nagyon messze a 2014-es választás, fel a fejjel, ezt az időt már féllábon állva is kibírjuk, kibírja még ez az ország. Nem semmi dolga lesz a következő kormánynak a romeltakarítás, és ki tudja hány évtizedbe kerül majd, hogy újra bizalmat szavazzanak Magyarországnak.

  5. nagyapó szerint:

    8 évi nagy infláció! Most 40 millió ukránnal riogatnak, a 23 millió román után.
    A komcsiknak semmit nem mond a nemzetpolitika.
    Több mint 340 ezer a kettős állampolgárságot kérelmezők száma, 280 000 fő már esküt is tett. (Mennyi a szoci tagság?)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. felix szerint:

    Szemétláda!
    Csak akkor örülj, ha jobbikos vagy.

  7. Gordon szerint:

    Szerintem a csepeli kommunista kommentelő kommunát valójában az zavarja, hogy most végre a gyermekek mennek kirándulni (ahol hasznosan töltik az idejüket), és nem a csepeli kommunista kommentelő kommunát viszik el közpénzen berúgni.

  8. Tóth Mária szerint:

    Vica, te jól vagy??? a szocikáid eladósították az országot és most még te fröcsögsz?

  9. Gordon szerint:

    “Aki csak ráér utál minket.” – kamuzza felix (mert pártérdekei miatt gyűlöli a hazáját???)

    A németek, a lengyelek, a törökök, az észtek, a litvánok, a lettek, és a finnek nem utálnak minket, de ne aggódj, az országot lejárató mszp-szdsz-lmp megy a levesbe 2014-ben is.

    Persze a körülöttünk élő fiatalabb nemzetek, kiknek történelme nem érhet fel a miénkhez nyilván frusztráltak. Erről azonban nem mi tehetünk.

    A jelentős hagyományokkal és történelemmel élő birodalmak utódai (németek, törökök, lengyelek és litvánok) nem utálnak minket, hisz tudják: területeket lehet lopni, ál-műemlékeket lehet építtetni septében, de a történelem nem írható át teljesen.

    Szerencsére van mit megmutatni a kirándulások keretében az “anyaországi” magyar gyermekeknek “odaát”.

  10. hajós szerint:

    Tény, hogy Magyarországról ma olyan méretű kivándorlási hullám indult meg, amekkora utoljára csak 1956-ban volt.
    A szaktudással rendelkező fiatal mérnökök, orvosok nem látnak esélyt arra, hogy Magyarországon boldoguljanak, s riasztja őket az erőszakos kormánypolitika, a Kádár-korszakot idéző Orbán-pártállam is. De már nemcsak a fiatalok, hanem egyre inkább a középkorú és idősebb réteg is a külföldre távozás felé kacsintgat. Magyarország olyan hely lett, ahol nem jó élni. A külföldre távozók többsége azt nyilatkozza, hogy nem tervezi a visszatérését Magyarországra.
    Kössz, Orbán!

  11. nagyapó szerint:

    hajós! Megint a werberi hazudozás! Ez évben már csökkent az elmenők száma (l. Stat. Hiv.).
    Továbbra is elmegy az, aki nem tud érvényesülni, olyan végzettsége van, amit nem tud használni, így elmegy bármilyen munkára.
    Egész K-Európából nagy volt az elvándorlás, nézze meg Lengyelországot, Baltikumot, Romániát, stb.
    Ezek az emberek az elmúlt 8 szoci évben végeztek. Igaz van olyan lány, aki sokkal jobban keres pl. az amszterdami vörös negyedben mint itthon (igaz 1/2eszű1/2x?).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. hajós szerint:

    Ne áltasd magad, nagyapó. Magyarországon a legnagyobb a reménytelenség, a kilátástalanság. Nekem egy informatikus ismerősöm távozott idén külföldre. Úgy nyilatkozott, hogy nem szándékozik visszatérni.

  13. felix szerint:

    Szemétláda!
    A statisztika csak azokat tartalmazza akik bejelentik a távozásukat.

  14. Vica szerint:

    Tóth Mária!
    Csak pontosítanék: fröcsögni Te szoktál, kedves, én csak reménykedek, és várom a pillanatot, amikor végre megszabadulunk ettől a bagázstól. Egyébként ki nem sz@rja le, hogy már megint besoroltál a szocikhoz. Ha ennyire nyomatjátok az embert valamelyik párt felé, a végén még tényleg oda teszi le a voksát, hogy tutira megszabaduljon Tőletek. A jó Isten bocsássa meg nekem, hogy rátok szavaztam az utolsó választáson. Borzasztóan szégyellem magam miatta…

Itt lehet hozzászólni !