Minden a minőség ellen szól a felsőoktatásban

Magyar Hírlap

Mindenkinek joga van továbbtanulni, de kell lennie követelménynek, hogy csak az élhessen ezzel a jogával, aki mögött teljesítmény, tudás áll – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Klinghammer István professor emeritus, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság alelnöke.

Az ELTE volt rektora szerint jelenleg minden a minőség ellen szól: van képzés, amely 15 helyen is tanulható az országban, nincs igazi megméretés a felsőoktatásba kerüléskor, az egyetemek pedig nem maguk választhatják ki leendő hallgatóikat, hanem amolyan „csomagküldő szolgálaton” keresztül kapják őket. Klinghammer István az intézményeket eladósító PPP-beruházások értelmetlenségére példaként elmondta, van olyan vidéki főiskola, amely több szökőkutat húzott fel ilyen konstrukció keretében.

Leépített becsület

Mindenkinek joga van továbbtanulni, de lennie kell követelménynek, hogy csak az élhessen ezzel a jogával, aki mögött teljesítmény, tudás áll – mondta lapunknak Klinghammer István, az ELTE volt rektora, professor emeritus, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság alelnöke.

– Mit szól a keretszámok átalakítá­sához?

– Az érettségizők közül valóban csak tízezer-ötszázan mehetnek teljes ösztöndíjjal a felsőoktatásba. További negyvenhatezer fiatal azonban felerészben közvetlen, míg másik részben közvetett állami támogatással tanulhat a Diákhitel 2 segítségével. Ezt a tartozást ugyanis elengedik neki, ha a közszolgálatban helyezkedik el, legyen tanár, orvos vagy olyan jogász, mérnök, aki az állami szektorban fog dolgozni.

– Az állam sok képzésben viszont egyáltalán nem támogatná a hallgatók tanulmányait.

– Sok képzésnél az a fő gond, hogy társadalmilag, vagy ahogy divatosan mondják, a piac részéről nincsen rá igény. Gyakran hallani, hogy a diplomásoknak a munkaerőpiacon könnyebb a helyzetük. A végzett fiatal azonban sokszor éppen attól lesz frusztrált, mert nem tud a szakmájában elhelyezkedni. Meg lehet nézni, hogy bölcsészdiplomával sokan mihez kezdtek: recepciósként vagy ügyintézőként dolgoznak.

– Talán azért is, mert az utóbbi években szinte alanyi joggá vált, hogy valaki a felsőoktatásban tanuljon.

– Elfogadom, hogy az esélyegyenlőség alapján mindenki tanulhasson tovább. Na de lennie kell követelménynek, hogy csak az élhessen ezzel a jogával, aki mögött teljesítmény, tudás áll. Alanyi jog az is, hogy mindenki mehet uszodába, és úszhat, de hát sokan nem tudnak úszni. Mindenkinek abban kell érvényesülnie, amiben van tehetsége. Jövőre nagyjából hetvenötezer diák végez a közoktatásban, akiknek csaknem hatvan százaléka szakközépiskolában érettségizik. A minőségi felsőoktatásban a jó és jeles érdemjegyű diákoknak van helyük, vagyis az érettségizők talán harminc százalékának van adottsága, felkészültsége arra, hogy felsőfokú tanulmányokat végezzen. A közoktatásunkban az utóbbi egy-két évtizedben teljesen leépítettük a kétkezi munka becsületét. Nincsenek szertárak, szakkörök, tankertek, amelyek keretében a manuálisan ügyes gyerekek tehetsége érvényre juthatna.

– A fiatalok tisztában vannak azzal, miért tüntetnek most?

– A fiatalság érvényre akarja juttatni elképzeléseit, ez természetes. Ám korukból adódóan rengeteg dolgot félreértenek. A nyugati példák is azt mutatják, hogy a fiatalság pénzalapú kreditrendszerben tanul, és nem a szülő fizeti a tanulmányokat. Ezek a fiatalok úgy gondolkodnak, ha a diplomával jobb álláshoz jutnak, úgyis visszafizetik a költségeket. Félreértés ne essék, a világon sehol nem garantálják, hogy valaki a diplomával el tud helyezkedni. Csak a lehetőséget kapja meg erre azáltal, hogy értékes végzettséget szerzett.

– Úgy tűnik, mintha a hallgatói szervezetek nem látnák, milyen intézkedésekkel rendezi a kormány a felsőoktatást.

– Óriási gondok vannak. Ha megnézzük, hogy műszaki vagy természettudományos területre hányan jelentkeztek az utóbbi években, és ezen belül hányan lettek tanárok, elkeserítő képet kapunk. A legjobbaknak kellene tanárnak menniük, és nekik kellene a társadalom legmegbecsültebb tagjainak lenniük. Mivel a mai világban ez a keresetet jelenti, pénzzel is el kell ezt ismerni. A PPP-rendszer is hatalmas hiba volt. Elképesztő, hogy egyes vidéki főiskolák milyen fejlesztésekbe mentek bele. Tudok intézményről, amelynek a campusán több szökőkutat húztak fel ilyen beruházás keretében.

– Szükség van egyáltalán ennyi egyetemre és főiskolára?

– Megtehetnénk, hogy a labdarúgó NB I.-et ötvencsapatossá duzzasztjuk. Ekkor mondhatnánk, hogy van ötven NB I.-es csapatunk, vagyis jobbak vagyunk, mint Anglia vagy Németország, ahol csak tizennyolc-húsz egyesület szerepel az élvonalban. De ez nem így működik! Nincs igazi érettségi megméretés, az egyetemek nem választhatják ki a leendő hallgatóikat, hanem amolyan „csomagküldő szolgálaton” keresztül kapják őket. Értelmetlenül nagy a szakok száma is: van olyan képzés, amely az ország tizenöt intézményében tanulható. Ez mind-mind a minőség rovására megy. A felsőoktatást és a közoktatást nagyon rendbe kell tenni! Ez pedig az állam feladata.

Választmányi vita a keretszámokról

A felsőoktatási keretszámok kérdése olyan horderejű téma, amelyet a Fideszben, az Országos Választmányban (OV) is meg kell tárgyalni. Ezért kezdeményeztük, hogy a testület folytasson le belső vitát a kérdésről – mondta lapunknak Veress Áron, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke. Álláspontjukról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, szakmai véleményüket majd a választmány előtt fejtik ki. A Kövér László vezette Országos Választmány következő ülését januárban tartja. Az OV a Fidesz információs, egyeztető és döntéshozó fóruma. Képviselői az Országos Elnökség tagjai és a fideszes miniszterek, államtitkárok. (PT)

Nincs döntés

A jövő héten alkotjuk meg végleges formájában a felsőoktatással kapcsolatos kormányrendeletet – közölte Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozó után Brüsszelben. A távirati iroda tudósítása szerint a kormányfő úgy fogalmazott, „amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni”. Orbán Viktor kifejtette, az átalakítással mindenki jól jár. Miután tegnap a Magyar Rektori Konferenciával tárgyalt, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta, Orbán Viktor szombaton bejelentést tesz a felsőoktatás struktúráját érintő változásokról. (PB)

Forrás: Magyar Hírlap

17 hozzászólás “Minden a minőség ellen szól a felsőoktatásban” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    Hátha van olyan fiatal Csepelen akit érint!:
    “Nem fizeti tovább a tb-t az állam
    24 hozzászólás nepszava.hu 2012. 12. 15. 08:53
    Ma jár le az iskolapadból frissen kikerült diákok tb-fizetési haladéka. Aki az elmúlt fél évben nem talált munkát, a jövő héttől már maga köteles fizetni az egészségbiztosításért. Az egészségügyi szolgáltatási járulék – vagy ahogy korábban hívták tb – összege havonta 6390 forint, amelyet a fiataloknak csekken kell átutalniuk a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV). A fizetés elmulasztása esetén késedelmi pótlékot is felszámolnak. Idén több mint 30 ezer diák nem került be a felsőoktatásba.

    A hétvégén ér véget a diákigazolványok október 31-i lejártától számított 45 napos türelmi idő, így az, aki nem folytatta tanulmányait, illetve aki még nem talált munkát, hétfőtől már arra kényszerül, hogy maga fizesse az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A tb összege jelenleg havonta 6390, naponta 213 forint. Az állam december közepéig vállalta át a járulékfizetést, így erre a hónapra még csak 3195 forintot kell fizetniük a diákoknak.

    Amennyiben a fizetési kötelezettség nem teljesül, az…”
    http://propeller.hu/itthon/2572549-nem-fizeti-tovabb-tb-allam?utm_source=keptelenseg.hu&utm_medium=partner&utm_campaign=Nem%20fizeti%20tov%C3%A1bb%20a%20tb-t%20az%20%C3%A1llam

  2. Dr. grün szerint:

    “A jövő héten alkotjuk meg végleges formájában a felsőoktatással kapcsolatos kormányrendeletet – közölte Orbán Viktor az uniós csúcstalálkozó után Brüsszelben. A távirati iroda tudósítása szerint a kormányfő úgy fogalmazott, „amíg nincs döntés, addig nincs mi ellen tiltakozni.”
    “Orbán Viktor kifejtette, az átalakítással mindenki jól jár”

    Később majd kijelenti, hogy:
    A felsőoktatási átalakítással senki sem járhat rosszul, ezért kinevezem Klinghammer Istvánt, az ELTE volt rektorát, professor emeritust, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság alelnökét a Felsőoktatási átalakítás veszteseinek jóvátételi kommandójának élére, eddigi javadalmazásának kétszeres összegével! ))) 😛 (((
    Emlékezzünk Zemberek!
    Nem unjuk még ezt a dumát?! 😛

  3. Bugi szerint:

    Azt a rendszert meg kell szüntetni, ahol évente ötvenezer kommunikációs menedzsert, újságírót, antropológust, marketingest meg még ki tudja milyen végzettségű munkanélkülit adtak közpénzből az egyetemek.

  4. Bugi szerint:

    A képzés minőségéről nem is beszélve.

  5. lolka szerint:

    Olyan országban ahol a munkahely teremtés csak ígéret szinten létesül, felesleges az oktatás. Közhasznú munkát analfabétán is lehet végezni…”Okos ember nem kel, csak szófogadó”…egy régi munkahelyemen mondta mindig az egyik “főnök”…nem nekem, úgy általában és milyen igaza lett…Azért, ha lennének munkahelyek csak kellene tanult ember…
    Bugi szerint:
    2012. december 15., szombat – 12:19…nem vetted észre?-egy ideje itt minden rendszert meg kell szüntetni…
    “Tévé és net nélkül maradhatnak a kis falvak
    32 hozzászólás hirek.msn.mainap.hu 2012. 12. 13. 05:58
    Több mint száz, a legszegényebbek ­közé tartozó településen szűnhet meg a tévé- és az internetszolgáltatás a közműadó miatt, mert sok kisebb kábeltévés szolgáltató dönthet úgy, hogy abbahagyja a szolgáltatást – tudta meg a Népszabadság. “http://propeller.hu/itthon/2570458-teve-net-nelkul-maradhatnak-kis

  6. Dr. grün szerint:

    Hoffmann Rózsa cikkét idézzük alább, majdnem teljes terjedelmében. Úgy is mondhatnánk, plagizálunk egy, az Új Emberben megjelent, 2006-os cikket.
    Egyetértünk a cikk tartalmával.

    “A tandíj bevezetése tehát előreláthatóan megfosztja a legszegényebb tehetséges fiatalokat a diplomaszerzés kilátásaitól. Éppen akkor, amikor Magyarországnak égetően szüksége volna a szellemi gyarapodásra, a tehetségesek valódi érvényesülésére.
    A Kereszténydemokrata Néppárt történelmi hagyományaihoz híven a szociálisan rászorulók érdekeit védi. Ennek értelmében nem támogatja a tandíj bevezetését, s ugyanerre szólít fel minden valóban haladóan gondolkodó embert.”
    Vegyétek és egyétek! 😛
    http://fn.hir24.hu/velemeny/2012/12/13/tandij-a-diplomaert-hoffmann-rozsat-plagizaljuk/

  7. hitetlen szerint:

    Miért nem a kábeltévé-szolgáltatókat á ll a m o s í t j á k. Mindjárt lehetne mindenhol telefon internet kábeltv. Ehhez nincs eszük mi ?

  8. Gordon szerint:

    “Ennek értelmében nem támogatja a tandíj bevezetését, s ugyanerre szólít fel minden valóban haladóan gondolkodó embert.”

    Ez most is így van. A szocik egyébként bejelentették, hogy a képzések második évétől tandíjat kívánnak szedni. Elég gáz szerintem.

  9. Dr. grün szerint:

    Röfike!
    “Ennek értelmében nem támogatja a tandíj bevezetését, s ugyanerre szólít fel minden valóban haladóan gondolkodó embert.”
    Tisztában vagy azzal húgyagyú, hogy ezt a mondatot a zÚj ember c. katolikus ujságban 2006-ban megjelent Hoffmann Rózsa (KDNP) cikkéből igézted?!
    Olvass és érts! ))) 😛 (((

  10. felix szerint:

    Gordon ugrik mint gyöngytyúk a…………..és nem azért van, hogy értsen.

  11. felix szerint:

    Gordon!
    Tényleg gáz.:)

  12. Dr. grün szerint:

    félix!
    Gáz! És nem 10%-kal csökkentett áron! 😛

  13. Dr. grün szerint:

    A 10480-as keretszám értelmetlenné vált – Orbán felülírta az egészet
    “Orbán Viktor miniszterelnök szerint azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket – ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon dolgozzanak, “mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak”
    Egy ősi dakota bölcsesség:
    “Nem eszik a kását forrón!” 😛
    http://www.stop.hu/belfold/a-10480-as-keretszam-ertelmetlenne-valt-orban-felulirta-az-egeszet/1107923/

  14. felix szerint:

    Várjuk ki a végét!!!!!!!!!!!
    “Ne azt figyeljék amit mondok…………………..

  15. Dr. grün szerint:

    félix!
    Néhányszor csinált már segget a szájából szeretve tisztelt Vezírünk! 😛

  16. ugró mókus szerint:

    Hétfőn hirdetik ki,ki lesz a Nemzeti Színház igazgatója 2013.január elsejétől.Tessék mondani miért kell hétfőig várni?

  17. Dr. grün szerint:

    ugró mókus!
    Úgy sokkal izgibb!
    Már szeptemberben megvettem egy leárazásnál az unokámnak a biciklit! Ha akkor odaadtam volna már elfelejtette volna! 😛

Itt lehet hozzászólni !