Tizenegy ágazatban a kormány átvállalja a minimálbér-emelés terheit

Mno.hu

Megállapodás született a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek között a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról, így 2007 óta először nőhet a minimálbér és a garantált bérminimum reálértéke – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára csütörtökön a távirati irodának.

Czomba Sándor kifejtette, a minimálbér a felek megállapodása alapján jövőre az idei 93 000-ról 98 000 forintra nő – ez csaknem 5,4 százalékos növekedés –, a szakmunkás-minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal. Figyelembe véve, hogy a 2013-ra várt infláció 5,2 százalék, elmondható, hogy 2007 óta először nő a legkisebb bérek reálértéke – hangsúlyozta az államtitkár.

Emlékezetett: a kormánynak a minimálbér kihirdetése előtt konzultációs kötelezettsége van a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal. A hétfői NGTT-ülésre a szociális partnerekkel elfogadott előterjesztéssel megy a kormány – mondta Czomba Sándor.

2013 közepéig a kormány viseli a minimálbér-emelés terheit

A kabinet, a szakszervezetek és a munkaadók között született megállapodás alapján a kormány tizenegy nehéz helyzetben lévő ágazatban fél évig átvállalja minimálbér- és a szakmunkásminimálbér-emelés által okozott többletbérköltséget és az arra eső járulékköltséget is – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. Ez a kormány által az oldalak rendelkezésére bocsátott számítások szerint maximum 10 milliárd forint költségvetési forrást igényel – jelentette ki.

Rolek Ferenc közölte, hogy az érintett 11 ágazatban 256 ezer munkavállaló dolgozik, közülük a kiskereskedelemben 90 ezer, az építőipar két érintett ágában – a speciális szaképítésben és az épületek építése terén – 40 ezer, az élelmiszergyártásban 30 ezer dolgozó bérét érinti az intézkedés. Ezen négy ágazat mellett a textil-, a ruha- és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban segítené a kormány a béremelést.

Az MGYOSZ alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy bár jövőre fél évig átvállalja a kormány a béremelés terheit, vagyis a nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő cégek bérköltsége csak 2,6 százalékkal emelkedik, a jövő évi béremelésnek tovagyűrűző hatásai vannak, mivel 2014-ben már teljesen a cégeknek kell viselniük a terheket. Ezt a 2014-es minimálbér-tárgyalásoknál majd figyelembe kell venni – hangsúlyozta.

Csökkentik a villany és a gáz árát

Fónagy János államtitkár vezetésével négytagú bizottságot hozott létre a kormány a gáz-, az áram- és a távhőárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében. A szerdai kormányülésen megszületett a döntés a rezsidíjcsökkenésről, ennek köszönhetően másfél havi villany- és gázár marad az emberek zsebében.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár múlt héten csütörtökön jelentette be azt a kormánydöntést, hogy a lakossági gáz és áram ára 10 százalékkal csökken – határidőnek 2013. január 1-jét jelölte meg. A kormány múlt szerdai ülésén felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy dolgozza ki a villany- és a gázár tízszázalékos csökkentésének feltételeit.

Forrás: Mno.hu

24 hozzászólás “Tizenegy ágazatban a kormány átvállalja a minimálbér-emelés terheit” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Mindjárt jönnek az MSZP-s tiltakozók. Legközelebb “Csökkentsék felére a minimálbért!” és “Emeljék meg a rezsiköltségeket!” táblákkal fognak tüntetni.

  2. Katka szerint:

    “Tizenegy ágazatban a kormány átvállalja a minimálbér-emelés terheit”

    Ne más f@szával verjék a csalánt, ne a többi adózó terhére csökkentsék mások terheit. Úgy csinálnak, mintha ők termelnék meg a költségvetésre a pénzt.

    Bugi te meg már unalmas vagy, nyald ki mélyen Orbánék valagát. Ezzel a rezsi csökkentéssel is igazán azok járnak jól, akik nagyobb fogyasztók, tehát a gazdagabb réteg. A pluszban bevezetett többi adó meg a többszörösére rúg, mint ez a 10 %. Álszent, rohadék, banda, fél lábbal másszák meg ők a Himaláját, Hoffmann nacsoszasszony meg menjen a jó édes anyjába, ahonnan kibújt ha csak ilyen okosságokat tud mondani!

  3. Bugi szerint:

    Menjetek tüntetni a megszorításokért. Végre hiteles helyen lesz az MSZP-tábla, azt követelhetitek, amihez értetek.

  4. Gordon szerint:

    Katkát nem érinti a minimálbért, mert vélhetően soha nem dolgozott.

    Az igazi demagógia:

    “ne a többi adózó terhére csökkentsék mások terheit. Úgy csinálnak, mintha ők termelnék meg a költségvetésre a pénzt.” – írja Katka.

    Tegyük el ezt a másfél mondatot az utókor és “?!” számára.

  5. Gordon szerint:

    A Medgyessy-gyurcsány fletó- kendermagos libás Bajnai – kormányok 8 év alatt 23500 forinttal emelték a dolgozók minimálbérét (sokáig nem volt válság, csak a végén, amit részben az említett kormányok idéztek elő az ostoba politikájukkal!).

    A 2. Orbán-kormány a világválság és a szocialisták által 2010-re hátrahagyott államcsődközeli helyzet ellenére valamivel több mint két év alatt 24500 forinttal emelte a dolgozók bérét. Tehát többel, mint a szocialisták 8 év alatt.

    Mindig is tudtuk, hogy egy nagytőkés-, burzsuj-, kizsákmányoláspárti csapat az mszp. Szégyelljék magukat. Fujj, le velük! Véleményem szerint igazi munkásember az ilyeneket megveti.

  6. Bugi szerint:

    Nem fórumozni kellene kommancsok, hanem tünteni a béremelés meg a rezsicsökkentés ellen. Hogy mindenki lássa mik vagytok.

  7. Dr. grün szerint:

    “2013 közepéig a kormány viseli a minimálbér-emelés terheit”

    Ezt értsük úgy, hogy már nekik is ég a bőr a pofájukon a munkaadók vállaira rakott terhek miatt?!
    Már akkor lehetett sejteni ezt, amikor a”senki sem járhat rosszul” mozgalom élére Arrogáns Antit kinevezte! ))) 😛 (((

  8. ebihal szerint:

    Gordon!
    Azt is elárulod, hogy miből?

  9. Dr. grün szerint:

    Röfike!
    Írd ide azt is, hogy a járulék és az adóterhek miatt a zOrbáni zemelés a minimálbér nettóját az előzőhöz képest mínuszba tette!
    Akkor dumálj! 😛

  10. Gordon szerint:

    Mit miből?

  11. Gordon szerint:

    Egyértelműek a grafikonok, felesleges ezt magyarázni. Amikor szaladt a szekér az eetársak 3 ezer forintos emeléssel szúrták ki a dolgozók szemét (ők meg tovább gazdagodtak). A nagytőkések pártja az mszp. Ez mindig is így volt, mióta megalakult.

  12. ebihal szerint:

    Gordon!
    A saját írásodat se érted? A minimálbér ilyen emelését minek a terhére csinálták?
    Vagy betűzzem?

  13. felix szerint:

    ebihal!
    Erre a kérdésre soha sincs válasz, inkább témát váltanak.

  14. Jeniszej szerint:

    Azt monya az Fater, hogy érdemes a grafikon függvényében megvizsgálni a kenyér és a fűtés árát. – meg többit, meg a cociális juttatásokat. Gyerekek, felnötek nyaraltatását, fiatalok lakáshoz jutását. A sok mindet napestig lehetne sorolni. “ingyen tanulás” – mondta a Orbán vezírünk is. 🙂

  15. Jeniszej szerint:

    Szemfényvesztés ez az egész!
    A biztos “nem rég” egy négytagú a családnak a ”régi csepeli piacon” a mai árak töredékéért be lehetett vásárolni.
    A Panel fűtését egy szakmunkás keresetből vidáman fizetni lehetett – úgy, hogy szórakozásra, tanulásra és kikapcsolódásra is jutott lóvé.
    Igaz nem mindenkinek tellett balatoni nyaralóra, de azért sok melósnak volt a horgász paradicsomokban hétvégi “bungalója”.
    Ha meg is maradt ez a hétvégi ház mára, akkor éri a meglepetés a melóst mikor meglátja, hogy a finnek elfoglalták vagy kifosztották.
    Most, hogy Európába értünk „mindenünk” oda veszett. Munkánk……
    🙂

  16. Jeniszej szerint:

    A Fater foglalkozásköri ártalma, hogy messziről megérzi a büdös disznók szagát. Akinek nem inge ezt, ne vegye magára.

  17. Jeniszej szerint:

    “A Medgyessy-gyurcsány fletó- kendermagos libás Bajnai – kormányok 8 év alatt 23500 forinttal emelték a dolgozók minimálbérét (sokáig nem volt válság, csak a végén, amit részben az említett kormányok idéztek elő az ostoba politikájukkal!).”
    A bankok meg extra profitra tettek szert, amikor a fél ország koldusbotra jutott. )))) 😀 ((((

  18. Jeniszej szerint:

    “Hofi” a nagy nevettetőnk mondaná: ezek a mocskos imperialisták bankjai, garázda elemek kirabolták a zországot. )))))))) 😀 (((((((((

  19. Jeniszej szerint:

    Azt monya a Fater, hogy a “cocialista nyomor” mellett még jutott a zországnak a zorosz jóvátételre is. Ezerszámra küldtük a mocikat, meg almát meg mindent a “nagy orosz barátainknak” )))))) 😀 (((((

  20. Jeniszej szerint:

    Dőlt az olaj és a gáz keletről! Nem győztük a tárolókat, olajfinomítókat építeni. Buhaha.

  21. Jeniszej szerint:

    Nem tetszett ez az “Európának”. 🙂

  22. Dr. grün szerint:

    Dőlt a zolaj?!
    Egyszer valaki azt állította, hogy csak a Szabad-kikötőben 200 000 tonna van a víz alatt!
    Azok a régi szép idők! 😛

  23. Jeniszej szerint:

    “ingyen tanulás” – mondta a Orbán vezírünk is. – megmondta az Öregem is.

  24. szuszo szerint:

    a szervilis,agy mosott köcsögök simán hitlert is hatalomra juttatná secperc alatt…félelmetes!!!!

    hajrá magyarok! 🙂
    valahogy ez a mondat eltűnt coyote indiánunk szókincséből…. 🙂
    Talán a pártkatonák elmondják miért?

    egyébként a minimálbér emelés konkrétan állami bevétel-emelkedéssel jár, tehát liliputi “miniszterelnőkünk” saját költségvetése miatt emelte gel….

Itt lehet hozzászólni !