Kajak-kenu: Kőbán Rita edzőként készül visszatérni

Nemzeti Sport, Csepel.info

Kőbán Rita elismerte: bármivel foglalkozott, megmaradt kajakosnak (Fotó: NS-archív, Tumbász Hédi)

Az elmúlt években ritkán látott vendég volt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényein Kőbán Rita. A kétszeres olimpiai bajnoknő (Csepel díszpolgára) szinte minden idejét lefoglalta a ló sport, állatokat tartott, versenyeztetett, ezért nem volt ideje a kajakozással foglalkozni, idén azonban tiszteletét tette a szövetség hagyományos jubileumi vacsoráján, ahol sportágba való visszatérésére is célzást tett.

„Nemrég újra vízre szálltam, nagyon jó érzés volt – mondta Kőbán Rita. – Befértem, sőt benne is maradtam a hajóban. Tanítani szeretnék és nem kizárt, hogy a jövőben visszatérek a vízpartra is, már most is van egy pártfogoltam, akit kajakozni tanítgatok. Az elmúlt években letisztult bennem minden a pályafutásommal kapcsolatban. Rengeteget köszönhetek ennek a sportágnak, szinte csak jót kaptam tőle, talán ez az oka, hogy bármivel foglalkoztam, én mindig megmaradtam kajakosnak.” Nem Kőbán Rita volt az egyetlen olyan olimpiai bajnok, aki részt vett a szombat esti vacsorán. Elfogadta a meghívást az 1968-as mexikóvárosi olimpiai aranyérmese, Hesz Mihály is, aki évtizedek óta Németországban él. „Ritkán jutok haza Magyarországra, de hiába élek kint, lélekben mindig magyar maradok – mondta Hesz Mihály. – A mai napig támogatom a váci kajak-kenu szakosztályt, ahol felnőttem és nemcsak lelki értelemben. Nyaranta előfordul, hogy vízre is szállok a Dunakanyarban” A sportember néhány gondolatban megemlékezett az 1971-es belgrádi világbajnokságról is, ahol arany és bronzérmet is szerzett. Az idei jubileumi ünnepségen nemcsak azok a korábbi versenyzők és edzőik ünnepeltek, akik kereken 10, 20, 30, 40, 50, vagy akár 60 éve szereztek dobogós helyezést világversenyen, hanem azok is, akik 1-esre végződő évben nyertek érmet, a tavalyi jubileumi vacsora ugyanis elmaradt, akkor a sportág az MKKSZ 70. születésnapját ünnepelte. Baráth Etele, a szövetség elnöke köszöntőjében azt mondta: nem véletlenül tart hosszú évek óta a sportág sikerszériája. „A korábbi évtizedek bajnokainak példája, az ő szellemi örökségük a mai napig tovább él és példát ad a jelen és a jövő legjobbjainak számára, ezért köszönettel tartozunk annak a több mint százötven sportbarátunknak, akik meghívást kaptak a ma esti vacsorára” – mondta a szövetség elnöke. Az este folyamán a vacsora főszervezője, a sportág hagyományőrzője, Balogh Anikó és Baráth Etele emlékplakettel köszöntötte fel a 80 éves Dávid Gézát, aki november elején életműdíjat is kapott az újbudai önkormányzattól több évtizedes mesteredzői tevékenységének elismeréseként.

nso.hu

11 hozzászólás “Kajak-kenu: Kőbán Rita edzőként készül visszatérni” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ szerint:

    Kedves Rita!
    Emlékszel-e még, az olimpiád után a kongresszusi palotában, Tiszteletetekre rendezett csodás ünnepségre? Ahol mindent elkövettünk, hogy méltóképpen ünnepelhessünk benneteket. (Fő szponzorotok voltam)
    Mielőbb visszavárunk a vízre, annak közelébe. Azt kívánom, ne neheztelj KATI nénire, inkább indulj el nyomdokain, s legyél Te is oly sikeres, edzői pályádon, mint Ő!
    Nem szégyen tőle tanulni, segítséget kérni, ha még nem Tetted volna meg, kérjél Tőle bocsánatot!
    Sok puszika, mindig nagy tisztelőd voltam, különösen eredményeidet tekintve.

  2. abcd szerint:

    Labdarugó edzőként még pénz is lenne bőven …..

    Stadion építések stb.

  3. csaba péter szerint:

    Köbán Rita biz mindíg a kedvencem volt a vizi sportban ezért ha kell szívesen segítek a stégek felújításában .

  4. ugró mókus szerint:

    Hajrá Rita!!!!!!

  5. GONDOLKODÓ szerint:

    Igazán méltatlan, hogy az egykori világhírű csepeli sportolónőt ennyire kevesen méltatják, biztatják új pályájának kezdetén.

  6. ugró mókus szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Igazad van aki oda figyelt és még most figyeli a sportéletet az biztos most is drukkol neki.Ezt teszem én is.Világhírű és remélem edzőként is maradandót alkot majd.Hajrá Rita!!!

  7. GONDOLKODÓ szerint:

    Számunkra magyar lány, asszony maradsz
    Ághassi Attila
    2012. december 11., kedd 14:34
    |

    “Miután megjelent a Ne gyűlöljetek! című könyv Janics Natasáról, és miután a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó abban nyilvánosságra hozta magánlevelét, Baráth Etele is ezt a lépést választotta.

    „Baráti társaságokban, de még olykor a családomban is számon kérnek, miért nem voltam úriember, miért hagytam ennyire elmérgesedni a helyzetet. Hogy ezt a szegény lányt meghurcoljuk. Ezért gondoltam arra, hogy a nyilvánosság előtt is legyen tiszta a helyzet. Egyszerűen unom már, hogy nem tartanak úriembernek, amikor bennem megvolt a jó szándék” – indokolt a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke.

    Íme a levél teljes terjedelmében.

    h i r d e t é s
    Kedves Natasa!

    Szeretném, ha tudnád, hogy a magyar kajak-kenu sport vezetői közül, kivétel nélkül mindenki, nagy tisztelettel van elért eredményeid iránt. Az elmúlt években szeretettel figyelte, amint családi boldogságod megerősödésével, gyermeked megszületésével kiegyensúlyozottá váltál, sorsod jóra fordult.

    Számunkra Te magyar lány és asszony is maradsz, bármi történik. Olyan kiemelkedő sportoló vagy és leszel is, aki a nevét, a szó szoros értelmében bevéste az örökös bajnokok márványtáblájára, és ott a helye a többi egyéniség-óriás között.

    Lelke mélyén mindenki tudja, hogy milyen hatalmas munka fekszik eredményeidben. Isten adta tehetséged nem lett volna elég.

    Te is tudod, hogy szűkebb környezeted, egyesületed, Szeged városa mindig nagy bizalommal volt irántad, köréd épültek fiatal tehetségek, edzők, támogatók. Nem utolsósorban jelentős anyagi támogatásban is részesültél a magyar államtól, a szövetségünktől, szponzoroktól.

    Nagyon nehéz a nyilatkozatháború, az ellentmondásos, sokszor félrefordított, vagy félreértett és a sajtó különös érdeklődése közepette nagy nyilvánosságot kapott helyzetben igazságosan dönteni.

    Ha feltárod, még a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi ülése (2012/10/24) előtt őszintén, mi volt az ok, amiért Szerbiába, szülőhazádba kívánsz hazatérni, és igazi, méltányolható indokot bizonyítasz, ígérem, a versenyzői engedély kiadása érdekében azokat fel fogom használni.

    Az egyetemes kajaksport érdeke, hogy te versenyezzél, még ha a jövőben ellenfelünkké válsz, akkor is.

    Eddig elfogadhatatlan volt a sokféle, később hamisnak bizonyult érvrendszer, a különböző sajtótájékoztatókon megfogalmazott állítás.(Szerbiában, Szegeden)

    Az a rendkívül sajnálatos tény, hogy nem kívánsz továbbiakban Magyarországon sportolni, elfogadható lett volna tisztán családi okból, annak ellenére, hogy már letelepedtél, házad, vagyonod van itt.

    Emberi szempontok sok minden sportpolitikai, anyagi érvet felülírhatnak. Te példa voltál fiatal sportolók, és sok magyar ember számára. Téged becsültek, szerettek. Ha vissza akarod szerezni tiszta, jó híred, ha azt akarod, hogy idővel feledésbe merüljön az utóbbi hetek zűrzavaros története, kérlek, írd meg az igazi okot, amiért, és amikor távozásod eldöntötted.

    Azt tudnod kell, hogy sokan kívánnak követni téged és köztük nem kevesen, akik fondorlatos módon, kijátszva alapvető erkölcsi értékeket, feledve, amit egyesületeiktől, edzőiktől kaptak, és véleményem szerint feladva jövőbeni esélyeik jelentős részét is, adták be távozási kérelmüket.

    Nem megengedhető, hogy a kajak-kenu sportban eluralkodjon egy ilyen minta! Nem ezért dolgoznak több százan nehéz körülmények között, nevelik a jövő egészséges, sportolni vágyó gyermekek ezreit.

    Kérlek, értsd meg, hogy a szövetség döntése nem kizárólag rólad fog szólni. Amennyiben anyagi érdekek vezéreltek, az is elfogadható, de ez a feltételezés az, amiért a fiatalok támogatása érdekében egy eszmei részt mi a Kolonics Alapítványba kívánunk fektetni, a jövő érdekében.

    Hiszem, hogy megértesz minket, kérem, gondold végig még egyszer szándékodat.

    Válaszodat várva, megbecsüléssel: Etele

    Dr. Baráth Etele elnök

    Magyar Kajak-kenu Szövetség

    2012-10-19

    Baráth azt nem mondhatta el, mi volt Janics válasza, de azt igen, hogy az elnökség előtt újat nem tudott mondani, ezért határozott október 24-én az elnökség úgy, hogy felkészülési hozzájárulást, 150 ezer eurót kér a versenyzői engedélyért.

    Janicsnak jelen állás szerint két évet ki kell hagynia, hacsak el nem válik férjétől – Magyarországon házasodtak össze -, és újra hozzá nem megy Szerbiában.”

  8. ugró mókus szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Ezt a levelet most olvastam előszőr.Több ilyen sportvezetőre volna szükség.Nagyon sajnálom hogy így zárult Natasa hazai sport pályafutása,de én igenis büszke vagyok rá.Nem savazom Őt,mert sok örömet szerzett minden sport szerető embernek.Tudom többen elítélik ezért a lépéséért,de ne felejtsék el amikor a dobogó tetején állt Nekünk is szólt a HIMNUSZ!

  9. nagyapó szerint:

    GONDOLKODÓ! Lehet, hogy rosszul tudom, de Rita a szakítás után visszatért Kati nénihez és újabb érmet nyert.
    Más kérdés Natasa. Ha csak számolunk. Dusev-Janics Natasáért kér(ünk) kb. 42 mFt-ot. Miért?
    Ellenben Dusev-Janics Natasa Magyarországnak szerzett: 3 olimpiai aranyérmet, 2 olimpiai ezüstérmet, 1 olimpiai bronzérmet. Ezek mellett 18 világbajnoki aranyérmet, 4 világbajnoki ezüstérmet, 17 európa-bajnoki aranyérmet, 3 európa-bajnoki ezüstérmet.
    Ha egy olimpiai arany – átlag – 30 milliót ér (más olimpián, más az összeg), mekkora pénzt hozott – a dicsőség mellett – nekünk?
    Dusev-Janics Natasa Élj boldogan én visszavárlak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. GONDOLKODÓ szerint:

    Tiszteletre méltó, és rendkívül EMBERI az ugró mókus, valamint nagyapó megnyilvánulása.
    Így kell, így illik a nagyságok előtt fejet hajtani, elismerésünket kifejezni. Ez a művel emberek jellemzője, nem a vétkeiket nézik, exponálják, hanem……….

  11. ugró mókus szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Köszönöm.

Itt lehet hozzászólni !