Hídtól hídig tüntettek a hallgatók

Bízik a józan belátásban Hoffmann Rózsa

Inforadio.hu

Demonstrációt tartott a Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetekkel az ELTE lágymányosi épületében, hogy így tiltakozzanak a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója miatt. Többszáz hallgató vonult át a Petőfi hídon, majd a belvároson keresztül a Parlamenthez, innen pedig a Lánchídhoz mentek. A demonstráció békésen zárult.

A több száz hallgató a kampusz északi épületének Gömb aulájában gyűlt össze. Az aulában a diákok több molinót helyeztek ki ilyen feliratokkal: “Ne szerződj, szerveződj!”, “Vissza a jövőnket!”, “Aki hülye az is marad!”

A szervezők a hallgatók előtt nyilatkozatot olvastak fel, majd annak egyes pontjait a diákok javaslataira – kisebb módosításokkal – a hallgatóság elfogadta. A dokumentumban egyebek mellett követelték a köz- és felsőoktatás átfogó reformját az érintettek bevonásával, a felsőoktatási keretszámok két és fél évvel korábbi meghatározását, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Követelték továbbá, hogy minden képzési helyen legyen államilag támogatott hely, ne diszkriminálják az intézményeket azzal, hogy csak bizonyos egyetemek képzéseit támogatják. A hallgatók válaszul azt skandálták, “nem hagyjuk, nem hagyjuk!”

Az aulában többen – padokra állva – a képzési díj, a röghöz kötés és a keretszámok csökkentése ellen érveltek, és arról beszéltek, hogy a szegényeket kirekesztik az oktatásból, és a kormányzat az intézkedésekkel a társadalom jövőjét veszélyezteti.

A felszólalók között Fábry Béla, a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatás területét érintő kormányzati intézkedések nemcsak a hallgatók, hanem a pedagógusok és a szülők ügye is egyben.

Elfoglalták a hidat

A beszédek után elkezdődött a fórum, amelyen szóba jött az is, hogy elfoglaljanak egy hidat, egy egyetemet vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Utóbbira szavaztak legtöbben, de a kérdést ismét megszavaztatták, és másodjára a hídfoglalás mellett döntettek. A résztvevők át is vonultak a Petőfi hídhoz,  lezárták a hidat, majd átvonultak rajta.

Az ELTE Lágymányosi úti épületétől a Petőfi híd budai hídfőjéhez vonuló diákok azt skandálták, hogy “nem hagyjuk!, nem hagyjuk!”. A Petőfi híd budai hídfőjénél megállították a gépkocsik és a 4-es, illetve a 6-os villamos forgalmát. Az úttesten álló mintegy 300 hallgató közül többen a kezükben táblákat tartanak “Ne szerződj, szerveződj!, valamint “Az egyetem a miénk” felirattal.

A Pestről Budára tartó gépkocsiforgalom feltorlódott a Petőfi hídon. Közben több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók elindultak a hídon Budáról Pest felé.

A Kossuth térről a Lánchídhoz

Fél hét körül levonultak a hídról, és a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább az ELTE Bölcsészkari épületéhez mentek át. A tiltakozók a Kossuth térre mentek, ahol Hoffmann Rózsa lemondását követelték.

Innen a Lánchídhoz vonultak, amit már előzőleg lezárt a forgalom elől a rendőrség. A tiltakozók átmentek a hídon, majd este fél kilenckor a Clark Ádám téren zárult a demonstráció.

Az Index élő videós közvetítését itt nézhetik meg.

A Hallgatói Hálózat és a csatlakozó szervezetek nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a hétfő délutáni, az ELTE Lágymányosi kampuszán tartott fórum után, a rendezvényen kívül történnek – közölték a fórum szervezői.

Politikusok civilben

A fórumon megjelent több ellenzéki – köztük Kunhalmi Ágnes szocialista, Ertsey Katalin LMP-s és Dúró Dóra jobbikos – politikus. A szervezők a fórum elején ugyanakkor azt kérték – általánosságban – a pártoktól, hogy ne telepedjenek rá a rendezvényre.

A fórumra szóló meghívóban egyebek mellett az áll: a hallgatók nem nyugszanak bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amelyet a forráskivonás újabb állomásának tartanak. A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére – írták.

A HaHa kihirdette 4+1 pontját:

1. A keretszámok visszaállítása a 2011-es szintre

2. A forráskivonás leállítása, és az elvonások kompenzálása

3. A hallgatói szerződés eltörlése

4. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát

5. A közös felsőoktatás átfogó reformja az érintettek bevonásával (ez eddig is követelés volt)

Forrás: Inforadio.hu

Bízik a józan belátásban Hoffmann Rózsa

Az oktatási államtitkár nem örül a demonstrációknak, de abban bízik, ezek nem lesznek olyan hangvételűek, hogy megbontsák a kialakult társadalmi békét. Szerinte a fiatalok egy része belátja, hogy változásra van szükség. Hoffmann Rózsa szerint egyébként demonstráció helyett inkább tárgyalásra volna szükség.

A kormány a felsőoktatási keretszámok tervezett csökkentésének átdolgozását és további mérlegelést kért – közölte az InfoRádióval Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár kiemelte: bizonyos képzésekre, például az agrárterületre több támogatott keretszámot javasoltak.

Döntöttek arról is, hogy a pedagógusképzésben kiemelt ösztöndíjat fognak létesíteni, de lényeges változásra már nem számít az államtitkár.

A KDNP-s politikus megismételte, a tandíj szó használata helytelen, mert az egységes lenne, és nem kapnának támogatást vagy visszatérítést a diákok. Tandíj helyett teljes vagy részösztöndíjról, vagy önköltségi formáról van szó – tette hozzá.

Lehet, hogy az átalakítások tempója gyors, de lelassult az ország. A kormány úgy döntött, hogy gyors változásra van szükség, mert különben mindenki eltompul, elfárad – emelte ki.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az emberi természet a változást nehezen tűri, ezért nem meglepő, hogy hevesen reagálnak, de bízik a józan belátásban, hiszen a változások az ország és ezzel együtt a fiatalok jövőjét szolgálja.

Az oktatási államtitkárral hétfőn a szegedi kormányhivatal elfoglalása után, de még a budapesti tüntetés előtt készült az interjú.

Közleményt adott ki az oktatási államtitkárság a diákok akciója után. Ebben kiemelték: a felsőoktatás megújítása arról szól, hogy hosszú távon jó minőségű, fenntartható rendszer alakuljon ki. Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt. A finanszírozási rendszer átalakításával a kormány nem a felsőoktatási ágazatra fordított összeg csökkentését, hanem a források hatékonyabb, felelősségteljesebb felhasználását akarja elérni – teszik hozzá.

Forrás: Inforadio.hu

114 hozzászólás “Hídtól hídig tüntettek a hallgatók” bejegyzésre

  1. Lakó1214 szerint:

    “A 2008-as magyarországi népszavazást („szociális vagy háromigenes népszavazás”) a Fidesz–KDNP népszavazási kezdeményezése nyomán 2007. december 17-én írta ki az Országgyűlés a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetése ügyében. A népszavazás időpontját Sólyom László köztársasági elnök 2008. március 9-ére tűzte ki. A kampány során a KDNP és a Fidesz a díjak eltörlését támogató igen válaszokra buzdított, míg a kormányzó MSZP és SZDSZ a díjak megtartását támogatta. A szavazás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82% körüli győzelmével zárult. Az eredménynek valószínűleg szerepe volt a kormánykoalíció egy hónappal későbbi felbomlásában.”
    (wikipédia)
    Esetleg emiatt is kimehettek?

  2. Katka szerint:

    Azt hiszem sokan a seggüket vernék a földhöz, ha havi 2ezer Ft tandíjat fizethetnének, mint anno. Így nem csak a gazdagok kölykei kerülnének be, vagy azok akik vállalják az eladósodást 15 évre, miközben még azt sem tudják lesz-e egyáltalán munkahelyük.

    Hoffmann Rózsa meg menjen a pitsába, gondolom ő is egy üldözött volt…

    ” Pályáját 1972-ben a Művelődési Minisztérium Nemzeti Kapcsolatok Főosztályán és az Egyetemi Főosztályon kezdte, előbb mint előadó, később mint főelőadó. A budapesti Kaffka Margit Gimnáziumban francia- és orosztanárként dolgozott, majd igazgatóhelyettesi állást töltött be. Ezután a Németh László Gimnázium igazgatójává nevezték ki.

    1995-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Tanárképző Intézetének intézetvezető egyetemi docense lett. “

  3. nem aranyhal szerint:

    Orbán Viktor 2008-as évértékelő beszédéből részlet.

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes – én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek… Az egyetem mellett a mi időnkben is mindig dolgozni kellett: végig is dolgoztuk. Valahogy fenn és el kellett tartani magunkat, a szülői támogatás mellett is. Éjszakánként nyomda, istálló, teherpályaudvar… Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.
    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Én öt gyermeket nevelek. Ha bármelyik közülük azért nem tanulhatna, mert én nem volnék képes előteremteni a tanulásukhoz szükséges összeget, ha nem tudnám kifizetni a tanulás árát, akkor ezt én az életem kudarcának érezném, és ezért sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét.
    Ám szeretném, ha a szavunk azokhoz is eljutna, akiknek a gyermekei nem fognak egyetemre vagy főiskolára járni. Szeretném őket meggyőzni arról, hogy a felsőoktatás és az egyetem nekik is fontos. Gondolkodjanak el a helyzetünkön: hat év alatt elsőkből utolsók lettünk. Mi ma a kérdés? A kérdés az, hogyan lehetünk utolsókból elsők, és ha terepszemlét tartunk, és megnézzük, mi áll rendelkezésre, akkor azt tudjuk mondani, hogy hazánk még a határon túli magyarokat is magunkhoz számolva – mint ahogy ide is tartoznak -, méret és népesség tekintetében bizony szerény. Ipari nyersanyag, természeti energiaforrás – a mezőgazdaságot leszámítva – jószerivel nem áll rendelkezésünkre. Egyetlen erőforrás áll rendelkezésre bőségesen, az, ami itt van, kedves Barátaim, az, ami a fejben van: az eszünk. Mondjuk ki: tehetséges nép vagyunk! Ne szégyelljük ezt kimondani, ész dolgában mindig is jól álltunk, ám ha nem pallérozzuk, ha nem műveljük, akkor nem sokra megyünk az eszünkkel. Az információ és a tudás világában, korszakában élünk már. Ha képezzük és élesítjük az eszünket, akkor a világ bármelyik fontos versenyében elsők lehetünk, és fordítva is igaz, ha ezt elhanyagoljuk, ha nem tesszük, akkor minden versenyben alul fogunk maradni. Ezért azt javaslom, tegyük félre a tandíjról szóló, időnként egyébként megokolható elméleti és erkölcsi vitákat, és amíg nem leszünk Európa legokosabb és legképzettebb nemzete, addig ezt a vitát ne is vegyük elő újra.
    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Nem tudom, Önök közül kik azok, akik elgondolkodtak a tandíj távlatosabb következményeiről. A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik.
    Márpedig, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ma, itt és most még minden lehetősége megvan

  4. Dr. grün szerint:

    Elnézőek voltak a rendőrök?!
    Elég volt annyit mondani nekik:
    Nézze Biztos úr!
    Tudja milyen egy egyetemista sorsa?! Maga is járt egyetemre!
    Egyből meglágyult a szíve a yardnak!

  5. Dr. grün szerint:

    Vizeletből készítenek agysejteket
    “Négy hét leforgása alatt a tudósok ezeket agysejtekké léptették elő. A tudományos tortán a hab pedig az, hogy patkányok agyába beültetve nem okoztak daganatokat és egyéb mellékhatásokat, pont úgy működtek, ahogy azt tőlük elvárták.”

    A fityesz utánpótlás egyetem nélkül is biztosítva van!
    Patkányoknál működik! ))) 😛 (((
    http://www.hir24.hu/tudomany/2012/12/10/vizeletbol-keszitenek-agysejteket/

  6. felix szerint:

    Egy kalap túró ez az egész.Szegeden már az állam finanszírozza a tiltakozókat, teával és zsíros kenyérrel.
    Nem értődik a felháborodás, csak a tenni kéne valamit.

  7. felix szerint:

    nem érződik……

  8. Manitu szerint:

    Ha ismét hatalmas szüksége lesz az országnak évente ötvenezer kommunikációs-médiaszakos diplomásra meg jogászra, akkor nyissátok ki a szátokat. Meg lehet nézni hányan vezetnek végül targoncát “médiaszakemberként”. Mert ötvenezer targoncásra meg hegesztőre lehet, hogy szükség van, de újságíróra biztos, hogy nem.

  9. felix szerint:

    Ezzel mit akarsz mondani?
    Mi köze van ennek az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentéséhez.
    Az egy másik téma, hogy miből mennyire van szükség.

  10. Dr. grün szerint:

    Szellentés!
    “Meg lehet nézni hányan vezetnek végül targoncát ”
    Van egy jelöltem, aki inkább targoncát vezetne mint országot! 😛

  11. J szerint:

    Grűn: “Tudja milyen egy egyetemista sorsa?! Maga is járt egyetemre!”, Na ezen marha jót röhögtem!:))) Szerinted melyik jard járt egyetemre azok közül akik kint voltak?:))))))) Még főiskolára se, nem hogy egyetemre!:)))))))))))))))

  12. J szerint:

    Cikkhez: Megint sikeresen átestünk a ló egyik oldaláról a másikra.
    Amikor én jártam egyetemre, a mi szakunkon maximum 90-en járhattak állami és 90-en önköltséges támogatás mellett. Ezek a felvételi pontszámokban is meglátszottak. Majd úgy 2002-től ugyan erre a szakra nappalira már több mint 300(!!!) embert vettek fel. Gyakorlatilag mindenkit felvettek, akinek volt egy gyenge 4-es átlaga. És természetesen ez nem csak a TTK-n volt így hanem mindenütt. És persze igyekeztek mindenkit minél tovább bent tartani(nem kirúgni 1.2-es átlag mellett sem), mivel minden ember után megkapták a havi 77000 forintos kvótát. Ezen a rendszeren tényleg változtatni kellett mert ez sem mehetett tovább, de hogy ilyen idiótán változtassanak rajta, ahhoz már tényleg diploma kell, mert józan paraszti ésszel bárki jobbat talált volna ki.

  13. Dr. grün szerint:

    J!
    Ha bevezetik a “pedagógiai asszisztens”-i hivatalt a zegyetemeken, az általános iskolákhoz hasonlóan, akár még tanársegédek is lehetnek! 😛

  14. Dr. grün szerint:

    Hoffmann Rózsa és a KDNP támogatja a tandíj ellen tiltakozó diákokat!
    “A Kereszténydemokrata Néppárt mindazonáltal erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. Erre kötelez bennünket a szociális igazságosság iránti elkötelezettségünk, amely a KDNP története során végig meghatározta közéleti látásmódunkat.”
    Dátum: 2006. szeptember 15 ))) 😛 (((
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121210_hoffmann_tmogatja_hallgatokat#rss

  15. szigetország szerint:

    Nem gondoljátok, hogy tényleg túl sok lett a diplomás az utóbbi időben, akiknek a diplomája szart sem ér, mert nevesincs főiskolákon, levelező hallgatóként, a minimálisnál is alacsonyabb tudással szerezték meg?

    Tényleg érdemes támogatni azokat, akiknek a tudása nem haladja meg az érettségi szintjét?

    Valóban érdemes közpénzt áldozni azokra, akik nyolc év alatt végeznek el egy hároméves főiskolát?

  16. Nigel Farage for EU president szerint:

    “Ha ismét hatalmas szüksége lesz az országnak évente ötvenezer kommunikációs-médiaszakos diplomásra meg jogászra, akkor nyissátok ki a szátokat. Meg lehet nézni hányan vezetnek végül targoncát “médiaszakemberként”. Mert ötvenezer targoncásra meg hegesztőre lehet, hogy szükség van, de újságíróra biztos, hogy nem.”

    ostoba demagógia
    Magyarországon arányaiban kevesebb a diplomás, mint más európai országokban.
    szóval nem túl sok van, hanem túl kevés.
    vagy a gazdaságunk lett annyira lealacsonyítva bagladesi, indonéz szintre, ahol már az aránylag kevés diplomás sem kell, mert jóformán senki nem végez olyan gazdasági tevékenységet, amihez szükség lenne diplomásokra.
    összeszerelőüzem lettünk.

    csak reménykedhetünk, hogy hamar szétesik ez az EU nevű ostobaság magától. schengenesdit EU nélkül is lehet játszani, és kb az átlag magyarnak az EU 99%-ban schengenről szól. ahhoz pedig nem kell EU tagnak lenni, hogy a schengeni szerződés tagjai legyünk, és az EU tagság sem garancia arra, hogy tagja lehetsz a schengeni övezetnek.

    eleve ki gondolta komolyan, hogy jó ötlet, hogy mi majd együtt versenyezzünk szabadon, korlátozásoktól mentesen németországgal, hollandiával?
    vagy az agyontámogatott francia, spanyol és dán gazdákkal?
    főleg úgy, hogy a csatlakozásunkkor, az utolsó pillanatban közölték, hogy de nektek sak a negyede jár egyelőre.

    észre kéne venni – mióta szart be igazán a magyar gazdaság? amióta EU tagok lettünk.
    sok ostoba azzal jön, hogy éhen halnánk, meg mennyi pénzt kapunk stb stb.
    2004ig nem haltunk éhen? mi több, jobban ment az ország szekere?
    mennyi pénzt kapunk? és mennyit bukunk azzal, hogy nincs vám/illeték, és a korlátok nélkül beáramló EU-s javak és szolgáltatások súlyosan rombolják a hazai piacokat. vállalkozások, cégek mennek tönkre, zárnak be, mert nem tudnak versenyezni a tőkeerős EU-s versenytársakkal.

    az EU nem hozza a pénzt, hanem viszi.

  17. J szerint:

    Nigel Farage: Nem beszélve arról, hogy amit itthon nem szabad termelni(lásd cukor), azzal gyakorlatilag kartelleznek. Átlehet menni a határ túloldalára, ott valamiért 200HUF alatt van a cukor itthon ritkán van 300 alatt. Pedig a szállítás nem kerülne ennyibe.

  18. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    “Tényleg érdemes támogatni azokat, akiknek a tudása nem haladja meg az érettségi szintjét?”
    Az már legyen a munkaadó és a munkavállaló közös dolga, hogy kit alkalmaz és mire!
    ——–Kisasszony!
    Önnek igen fontos beosztást szánok!
    Ön fogja tisztán tartani az illemhelyeket! Juliska néni majd ad seprűt, felmosót, vödröt és vegyszereket!
    De Uram! Nekem diplomám van!
    Akkor kérje meg, hogy mutassa meg a használatukat is!

  19. Nigel Farage for EU president szerint:

    “Nem gondoljátok, hogy tényleg túl sok lett a diplomás az utóbbi időben, akiknek a diplomája szart sem ér, mert nevesincs főiskolákon, levelező hallgatóként, a minimálisnál is alacsonyabb tudással szerezték meg?”

    nem, ez egy hülye magyarellenes propaganda. a számok mitn említettem azt mutatják, hogy még kevesebb is, mint kéne.

    a minőség másik kérdés. vagy jobban kell differenciálni a fokozatok között, vagy nem kell ennyi iskola.
    de ezeket az általánosító demagóg hülyeségeket nem kéne fújni: ha tényleg minden felsőoktatásban részt vevő hallgató alibiszakos, lógós, újgazdag hülyegyerek lenne, akkor téged ki a pöcsöm operálna a kórházban, ha történik valami? a bankfiókodat ki vezetné?

    a kommunikáció szakról: alibi szak, de kell ilyen is. az a jó az egészben, hogy kb annyira van komolyan szükség, ahányan komolyan veszik, és nem csak a papírért járnak oda. kb ennyit is támogatott az állam a régi rendszerben. a kommunikáció szakos alibisták nagy része költségtérítéses, tehát évente mindennel együtt vagy félmillát otthagy az iskolának. van 3 vagy 4 évfolyamod, legalább 100-150 ilyen mókussal. legalább 50m évente. és nem ingyn kapják meg. innen is hullanak ki emberek, azért valamit kell mutatni.

    tény, hogy átjut a rostán olyan is, akinek amúgy magától esélye sem lenne rá, de azért a többség megüti azt a szintet, ahol ha akarna, és rá lenne kényszerítve, akkor tudna teljesíteni.

  20. J szerint:

    szigetország: differenciálni kellene, hogy mely szakokra hány embert vesznek fel. Az a baj, hogy az elmúlt 10-12 évben teljesen elengedték a gyeplőket és szinte annyit vesznek fel amennyit akarnak. Ezért van óriási különbség MO és mondjuk Finnország közt. P, a Finnek azt csinálják, hogy most már nincs szükség 100 szociológusra évente csak 10-re, akkor következő évtől csak 10 lesz államilag támogatott. De ha szükség van 1000 db hálózati mérnökre, akkor azonnal nyitnak olyan szakot és elkezdik kitermelni a mérnököket.
    A mostani törvénnyel pont az a probléma, hogy agyúval lőnek verébre. Értelmetlen egy kalap alá venni az orvosit pl egy afganisztika szakkal.

  21. Manitu szerint:

    Amit írtam, az nem ostoba demagógia, hanem tény. Ma több tízezer munkanélküli, használhatatlan diplomás lézeng az országban, majd hagyja el a határokat, mert egyedül az idegennyelv-tudásuk használható. Ezért nem érdemes állami pénzen egyetemeket fizetni, hiszen nyelvvizsgához nem kell diploma.

    Nem kommunikációs “szakemberek”, médiamunkások, marketingmenedzserek, antropológusok, bölcsészek és jogászok tíz-százezreire van szüksége az országnak. Azokat a képzéseket kell államilag támogatni, amelyekre szükség van, mert olyan van azért bőven, valljuk be. Mindig a válság ad erőt a nagy lépésekre, és most ez megvolt. Bízom benne, hogy a legsúlyosabb évek elmúltával sokkal több mérnök vagy éppen szakmunkát ismerő szakember hagyja el majd az iskolapadokat.

  22. felix szerint:

    Az első FIDESZ kormány felduzzasztotta az egyetemi hallgatók létszámát, mert a felsőoktatásba “dugta” el a munkanélküli fiatalokat. Az így fenntarthatatlanná vált rendszert nem engedte a szociknak rendbe tenni, sőt népszavazással évekig meg is akadályozta azt.
    Most a közmunka programba dugja a munkanélküliséget és a felsőoktatás reformjával akarja rögzíteni a társadalmi rétegek helyét.
    Ezzel több mint fél évtizedet veszített az ország.

  23. Nigel Farage for EU president szerint:

    J: a centralizáció csak a hatalomgyakorlást teszi hatékonyabbá, a működés hatékonyságát rontja. brüsszelből írják elő, hogy mennyi szőlőd lehet, hektáronként mennyi búzát kéne termelned (nem többet, nem kevesebbet). ez lassan olyan, mint a KGST – te traktort gyártasz, te meg rádiót. te almát termelsz, te meg szilvát.

    az EU előtt, sőt az átkosban hány cukorgyár volt?
    a cukorral is egy jellemző EU-s idiótaság történt. amikor alacsony volt az ár, az EU kötött brazíliával egy egyezményt, hogy mivel az nem tud törleszteni, fizessen cukorban, mi meg jól leépítjük a cukorgyártást. elő is írtak egy kvótát minden EU-s országnak, aki cukort termelt. mindjárt gondolhatjátok, hogy nem sok cukortermelő ország volt az EU-ban. Magyarország a meghatározott kvótánál is nagyobb arányban vállalta önként a cukorgyártás leépítését, 10ből 9 cukorgyár bezárását.

    hajrá EU.

    az a szánalmas, hogy 27%-os horroráfával kell az államnak behoznia a pénzeket, mert a szabadon áramló EU-s javak fogyasztása olyan arányú, hogy másképp már nem lehet.

    vegyünk pl egy 200Ft+áfás csokit. 254Ft. kerül mondjuk a cukor benne 50ft-ba, mert olcsó brazil. tegyük fel a magyar 1.5x ennyi lenne, 75Ft. lenne így 225Ft nettó, egy egészségesebb 15%-os áfával ez 259Ft, de 18%-nál is csak 265.
    első esetben az 50Ft kiáramlik az országból, megy brazíliába a cukortermelőnek. 54Ft áfa itt marad.
    második esetben a 75Ft is itt marad az országban, ahogy az a 34Ft is a 15%-os áfából.
    az összesen 109Ft. 2x annyi, mint az első esetben kapott 54Ft. hogy az államnak csak 34 jut szemben az 54-gyel? nem igaz. a 75Ft-ból a termelő költésge legyen 50Ft, marad neki 25Ft. a 25Ft-ból fizet 5 Ft adót, a 20Ft-t elkölti fogyasztási javakra, amikor is áfát fizet., 15%-nál az 3 Ft. azaz a termelő fizet még 8Ft adót. már ez 42Ft.
    a 75Ft-ból a költségekre elszámolt 50Ft más hazai vállalkozók, cégekhez kerül. vetőmag, szerszámok, áram, üzemanyag stb stb.
    az a pénz ami itthon marad, és sokszor megfordul a gazdaságban, sokszor adózik, az sokkal jobb, mintha a pénz áramlik ki, mert mindenki külföldi fogyasztási cikkeket vásárol, és az állam csak a horroráfán keresztül tudja a pénz egy részét itt tartani.

    a közgazdaság

    vegyünk egy 200Ft+

  24. szigetország szerint:

    Magáért beszél, hogy sokan azért nem kapják kézhez a diplomájukat, mert szellemi képességük nem üti meg azt a színvonalat, hogy egy idegen nylevet középfokú szinten ismerjenek. Ha képtelenek az átlagosnál magasabb szellemi színvonalra, miért kell diplomát adni nekik?

    Miért kell fenntartani ennyi felsőfokú intézményt, amelyet érdemtelenül neveznek felsőfokú intézménynek és komolytalan diplomákat osztogat?

    Ugye, abban egyet lehet érteni, hogy a diplomások színvonala felhígult és ez szégyen az országra?

  25. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    Egyeztessetek már a zIndiánszellentéssel!
    -Ő azt írja, hogy:
    “Ma több tízezer munkanélküli, használhatatlan diplomás lézeng az országban, majd hagyja el a határokat, mert egyedül az idegennyelv-tudásuk használható.”
    -Te azt írod, hogy:
    “Magáért beszél, hogy sokan azért nem kapják kézhez a diplomájukat, mert szellemi képességük nem üti meg azt a színvonalat, hogy egy idegen nylevet középfokú szinten ismerjenek.”
    Valaki valótlant állít! 😛

  26. szigetország szerint:

    idióta grün!

    A kettő nem üti, hanem erősíti egymást.
    Azok ugyanis, akik tudnak idegen nyelvet, mert ilyenek is vannak, azok külföldre csábulnak.
    Akik nem tudnak nyelvet, semmire nem mennek. De nekik diplomát is kár adni.

  27. Gordon szerint:

    Mondjuk ahhoz nem kell pont középfokú, hogy valaki külföldön talpon maradjon. A 250 ezer ’56-os magyarnak se volt középfokúja, mégis a legtöbben feltalálták magukat kint.

  28. Dr. grün szerint:

    Lehet, hogy csak azért mennek a kormányhivatalokba, hogy regisztrációs ablakot foglaljanak a következő választásokra!
    Az előzőnél is jelentős szerepet vállaltak a budapesti győzelemben csoportos felutazásukkal!
    A tandíjat tekinthetik az ezért járó jutalomnak?!
    Ősi dakota bölcsesség:
    “Jótett helyébe jót ne várj!” 😛

  29. krapulaxxx szerint:

    nem is mehet az hogy minden hülyét felvesznek a pénzért a felsőoktatásba aztán jó ha a töredéke elvégzi, a többi meg 10 évig húzza halasztja aztán elmegy benzinkutasnak.
    dolgozni büdös a fiataloknak, műszaki diplomáért miért nem tolakodnak?
    jogász, meg bölcsész az nagyon kell tényleg.

  30. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    Ezzel a szövegértéssel még takarító sem lehetnél egy gyengébb kategóriájú magyar cégnél!
    De miért vitatkoznám Veled?!
    Bocs: 😛

  31. kiskovi szerint:

    Én hétvégén találkoztam mélyen vallásos ismerőseimmel, a mondani való szempontjából fontos. Mi szándékosan nem akartuk felhozni a politikát, pedig külföldön élnek – Viktornak köszönhetően ott találtak csak munkát, 3 nyelven beszélnek 2+1 diplomával rendelkeznek. Ugyan a csapatból ez kvázi mindenkire igaz, de az igazán érdekes, hogy egytől egyig mindenki ellenezte, azt amit a Fidesz az utóbbi 2 évben művelt. A legnagyobb gond most is a választható alternatíván van, de számomra igen tanulságos volt, ha 2014-ben lesz választható alternatíva, akkor akkorát fog bukni a Fidesz, ami igen látványos lesz. Ha nem lesz, akkor kapunk a nyakunkba egy 4 évre megbénított kormányt.. Sajnos ahhoz, hogy ezeket a bűnözőket el is zárják egy egészen új arcnak kellene feltűnnie..

  32. felix szerint:

    A FIDESZ MAJDNEM ÖSSZECSINÁLJA MAGÁT, HOGY LEÉPÍTSE AZT MIT AZ ELSŐ ORBÁN KORMÁNY ÖSSZEHOZOTT ÉS ELLENZÉKBEN IS KÖRÖMSZAKADTÁIG VÉDETT.
    A sok diploma még akkor is az átlag iskolázottságot növeli, ha nem mindenki tudja hasznosítani.
    A két három meglévő diplomát sem lehet egyszerre használni, de mindegyik benne van a munkavégzésben és a hozzáállásban.
    A középszer sem mindegy, mert alapvetően az határozza meg az országot.

  33. Manitu szerint:

    Kiskovi: az elmúlt két évben bővült újr a foglalkoztatottság, és lett kevesebb a munkanélküli. Egyetértek azzal, hogy most se jó a helyzet, de az meg nyilvánvaló, hogy javul, a rossz helyzetet meg a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai trió hozta össze azzal, hogy a bandájuk jobban szeretett lopni mint dolgozni.

  34. felix szerint:

    Majd akkor javul a helyzet, ha a verseny szférában nő a foglalkoztatottság.
    A közfoglalkoztatás növekedése nem javítja a versenyképességet, sőt.

  35. hajós szerint:

    “A szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes!”

    Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998

  36. ebihal szerint:

    Lehet azon vitatkozni, hogy sok vagy kevés a diplomás! Ha az EU átlagot nézzük
    kevés, ha a feladatokat sok. 40 évvel ezelőtt volt 1 év halasztási lehetőség, 1 rektori
    és 3 ismétlő vizsga, akinek nem volt elég azt kirúgták. A kérdés az, hogy az állami
    finanszírozással érdemes-e az ország számára nem szükséges diplomákat támogatni?
    Már a 80-as években csak szerkesztői munkát tudtunk adni a végzősöknek. Azóta csak
    romlott a helyzet.

  37. J szerint:

    felix: ferdítesz. Nem csak a fidesz alatt lett felduzzasztva a felső oktatás. 2002 után volt olyan szak az ELTE-n ahol megduplázták a felvettek létszámát. 2002-től már nem az Orbán kormány volt! A szocik azért nem oldották meg mert nem is akarták. Kb ugyan olyan képességű …… volt az oktatási miniszterük, mint most van, egy s….l se különb. Talán egy picit szebben beszél, de ennyi.

  38. J szerint:

    krapulaxxx: a műszaki szakokkal az a rohadt nagy baj, hogy integrálni nem annyira triviális dolog!:))) Az első analízis, algebra vagy valszám ZH-n elválik a szar a víztől!:)

  39. Dr. grün szerint:

    J!
    …………a májtól! 😛

  40. Gordon szerint:

    kiskovi szerint:
    2012. december 11., kedd – 12:27

    “Én hétvégén találkoztam mélyen vallásos ismerőseimmel, a mondani való szempontjából fontos. Mi szándékosan nem akartuk felhozni a politikát, pedig külföldön élnek – Viktornak köszönhetően ott találtak csak munkát, 3 nyelven beszélnek 2+1 diplomával rendelkeznek. Ugyan a csapatból ez kvázi mindenkire igaz”

    Akkor nem lehettek túl életrevaló emberek. A “nem talált munkát” és a “nem fogadta el a munkát” szerintem nem ugyanaz. Ezért ne is mossuk össze.

  41. Dr. grün szerint:

    A miniszterelnök levélben válaszolt Nagy Dávidnak, a HÖOK elnökének
    “Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk” – fogalmazott levelében a miniszterelnök.
    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/12/11/10/Orban_valaszolt_a_diakoknak.aspx
    Egyszerűbben! ))) 😛 (((
    http://m.cdn.blog.hu/w/w/image/szopni.jpg

  42. felix szerint:

    Kedves J!
    Úgy emlékszem, hogy a szocik rendbe akarták tenni a felsőoktatást, de egy FIDESZ által kierőszakolt népszavazás megakadályozta azt.
    Azzal nincs gondom, hogy hányan járnak egyetemre és főiskolára.
    A lényeg az lenne, hogy a tudások lefelé is kompatibilis legyen.
    A finanszírozást és a hozzáférést kell megoldani, lehetőleg úgy, hogy a gazdasági növekedés tegye azt lehetővé.
    Hiába növelik duplájára a köz foglalkoztatottak létszámát az még egy óvodai helyet sem tud finanszírozni.

  43. csaba péter szerint:

    Persze ha az itteni bértollnokok gyerekei , unokái fideszes közpénzből tanulhatnak akkor egyet értek velük . Nem jut mindenkinek a a fazékból . Úgy mint régen ma is így van pártkáderek tanulhatnak közpénzen Oxfordban a többi , meg………… nyasgem

  44. Katka szerint:

    Erre van pénz:
    700 milliós pluszt kap viszont a Ludovika Campus már eddig is komoly összegre rúgó támogatása – a kormányzat saját hivatalnoki karát képző Nemzeti Közszolgálati Egyetem központjának a kialakítására -, mely így eléri majd a 3,4 milliárd forintot. A nemzetpolitikai tevékenység támogatása, mely a határon túli magyarok programjainak támogatását jelenti, összesen 2,1 milliárdos pluszforrást kap, így 3,5 milliárdot szán erre a fejezetre a költségvetés. A diaszpóra magyarsággal kapcsolatos feladatokra pedig teljesen új elemként 2 milliárdot szán a kormány.

    2012. v. 10.:
    A kormány a napokban döntött a Nemzeti Közszolgálat Egyetem és az Orczy parkban létrehozandó Ludovika Campus indításához szükséges 4,7 milliárd forint biztosításáról. Az összesen nettó 24,5 milliárd forintos beruházás 2012 végén kezdődik a Ludovika-épület felújításával, az egyetem 2015-ben költözhet be. A park zöldfelülete a bontások miatt egy hektárral megnövekszik, lesz benne lőtér, lovaspálya, uszoda.

  45. felix szerint:

    Meglátjátok, hogy a teljes hivatalnoki kart pár év múlva a külhoni magyarok fogják kitenni.

  46. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Az azért mutat valamit, hogy nem aranyhal idézetét nem cáfolta meg egyik fideszes szócső sem.
    Csak olyan baromságokat tudnak felhozni, hogy sok a médiaszakember.
    Egy kétségtelen tényleg sok olyan szak indul ami semmire sem jó, de a fidesz nem csak ezeket vágja vissza, hanem az egész felsőoktatást, milyen cinikus embereket hülyének néző kommunikáció az, hogy bárki számára elérhető hiszen nem kell fizetni, hanem fel lehet venni diákhitelt és így ,,ingyen ” tud egyetemre járni.
    Ezen logika alapján aki vesz egy 10 milliós lakást, de ennek felét 5 milliós hitelből fedezi annak tulajdonképpen csak 5 millába került.
    Melyik felelősen gondolkodó fiatal ugrik bele egy diákhitelbe, amikor esetleg azt látja, hogy a szüleik az eladósodottság miatt a köszöböt rágják.

    Orbán csak annyiban különbözik Gyurcsánytól, hogy az utóbbi bevallotta, hogy hazudtunk éjjel-nappal.

  47. Doki szerint:

    Egy csoport félrevezetett diák… Nem egy olyan egyetemistát ismerek, aki több milliós kocsival jár az egyetemre. Az ilyenek miért sírnak? És nem egy olyat ismerek, aki levelezőn tanul és mellette dolgozik hétfőtől péntekig. Ők ugyanúgy le tudnak tisztességesen vizsgázni, mint az államilag támogatott nappalis diákok. A levelezőn megszerzett diploma mennyivel ér kevesebbet, mint a nappalis? SEMMIVEL!!

    Egyszerűen arról van szó, hogy az MSZP(-SZDSZ) 2002 és 2010 között nyakra-főre osztogatta az “ingyenebédet”. Ezért ment tönkre az ország 8 év balliberális kormányzás után és most sokan, akik az “ingyenebédhez” szoktak, nem tetszik nekik, hogy ezt a FIDESZ-KDNP jogosan megszünteti. Legyen elég az állami vagyon elherdálásának!

  48. Gordon szerint:

    Ne rettegj féliksz! (hivatalnoki kar)

  49. ebihal szerint:

    Doki!
    Érted Te egyáltalán miről van szó?

  50. ebihal szerint:

    Gordon!
    Itt a Fidesz fél, méghozzá nagyon!

  51. Doki szerint:

    Bébi béka!

    Én tudom, hogy miről beszélek és írok, de ez rólatok nem mondható el. Titeket csak az vezérel, hogy anarchiát gerjesszetek…

  52. robi szerint:

    Doki!

    Az anarchia és a forradalom között csak az a különbség, hogy melyik oldalon állsz.

  53. Lakó1214 szerint:

    “4 milliárdot szán Orbán Magyarország amerikai barátaira”

    “A kabinet múlt héten határozott arról, hogy elfogadja és támogatja azt a célkitűzést, amely “a diaszpóra magyarsága nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítése céljából” Friends of Hungary elnevezéssel egy egyesült államokbeli – 15 millió amerikai dolláros alapító vagyonú – alapítvány létrehozására irányul. Az alapítványban az állam tulajdonosi jogait a Miniszterelnökség gyakorolja.”

    Mentés másként?

    Hol jegytik be? Delaware államban???

  54. Lakó1214 szerint:

    Doki!
    Milyen anarchiáról beszélsz?
    A más vélemény az máris anarchia?

    Gordon!
    Te meg ne beszélj munkáról, ezt neked nem kellene.

  55. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Doki!

    ,,Nem egy olyan egyetemistát ismerek, aki több milliós kocsival jár az egyetemre. Az ilyenek miért sírnak? ”

    Ez aztán érvelés!!

    Én pedig nem egy olyan dokit ismerek aki milliós kocsival jár. Az ilyenek minek sírnak.

    Szerintem még gyúrjál erre a témára mert nem lesznek veled elégedettek a pártközpontban.

  56. Lakó1214 szerint:

    Doki, Manitu!

    Erre varrjatok kabátgombot.
    Nehéz megmagyarázni, nem?!

  57. Doki szerint:

    Robi!
    A tegnap esti cirkusz nagyon messze volt a forradalomtól.

    Lakó!
    Az az anarchia, hogy benyomultak a Csongrád Megyei Kormányhivatalba és a balliberálisok még hergelik is az egyetemistákat, hogy minden megyében tegyék ezt meg.

    Te pedig menj azt kapasd be magadnak, te ferde hajlamú beteg.

  58. robi szerint:

    Doki!
    Ki mondta, hogy ez a vége?

  59. nagyapó szerint:

    Eetásak! Néhány adat:
    – egy diplomás képzése átlag 10 mFt. Az egyetemekre felvettek 43 %- nem végez. Ezt mind a polgárok fizetik.
    – Kecskeméten a Mercedes, a Knott, a Knorr szakember (mérnök) hiánnyal küzd, az ország többi részén hasonló a helyzet
    – 2010-ben egy tanárjelölt jelentkezett fizika szakra. Nincs utánpótlás. Az igaz, idióta Dr. grün t.t. maradt a nyakunkon.
    – külföldre mennek végzőseink (alacsony munkakörbe), ellenben a pszichológusok, jogászok, politológusok, közgazdászok, meg egy majdnem borász, a nyakunkon maradnak, tüntetnek. Ilyeneket képezzünk?
    – ’90 előtt ismert volt a “társadalmi ösztöndíj”, amikor a végző az őt fizető céghez volt köteles menni. Eetásak! Ez nem volt röghöz kötés?
    Eetásak! Néha érdemes gondolkodni és az ország érdekét nézni, mert az internacionalizmusból nem élünk meg (csak egyesek).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  60. felix szerint:

    Gordon!
    Nekem nincs mitől félnem.
    Háromból két gyermekem diplomás.
    Magam nyugdíj mellett vállalkozó vagyok.
    Egy párt sem tart el.
    Mond és te mire számíthatsz????????

  61. Lakó1214 szerint:

    Doki!

    Az anarchia az anarchia, le ne írjam a definíciót, gógli, a felbújtás meg BTK, de a történtek értelmében mégsem? A lényeg, ott a video, nem én mondtam…

  62. Doki szerint:

    Gyerekek! Álmodozzatok csak tovább, de hogy tudjátok, a Kaposvári Egyetem hallgatói önkormányzata nem vesz részt a szerda délutáni budapesti diákdemonstráción, s több vidéki várossal ellentétben a somogyi megyeszékhelyen tiltakozást sem szerveznek az egyetemisták.

  63. Lakó1214 szerint:

    Doki!

    Kaposvári diktatúrában nem kellene holnap senkinek bemennie az egyetemre, de mekkora arány?! 19:1?! Igazi érdek érv.
    Ne kínlódj, mert becsusszan a barnamaci!

  64. Gordon szerint:

    felix szerint:
    2012. december 11., kedd – 21:01

    “Gordon!
    Nekem nincs mitől félnem.
    Háromból két gyermekem diplomás.”

    Sokszor a gyermekek valósítják meg a szülő(k) álmait…
    😀

  65. felix szerint:

    A kaposváriak helyében én sem ugrálnék.

  66. Lakó1214 szerint:

    Megjött dagadék…

  67. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Doki!

    Én a nevemet csak képletesen gondoltam, nem tudtam hogy te komolyan veszed.

  68. Tündér Ilona szerint:

    Doki!

    Remélem ez a név már megfelel és valami értelmeset is írsz a felvetéseimre.

  69. felix szerint:

    Gordon!
    Lehet, hogy nálatok így van.
    A jogi egyetemre adtam be a felvételi kérelmemet, de lelki ismereti okokból nem mentem el a felvételire.
    Annak ellenére, hogy az érettségi biztosunk mint az egyetem tanára megígérte, hogy már a felvételi minimum esetén felvesznek, mert annyira tetszett neki a történelem érettségim.
    Mivel Orbánnal ellentétben nem kívántam a jogon keresztül semmilyen hatalmat képviselni, úgy döntöttem, hogy inkább leszek jó melós mint gyenge diplomás.
    Soha nem hiányzott a diploma, mert az csak annyit jelent, hogy olyan szakmát tanulhatsz meg amit a nélkül nem lehet. Az igazi tanulás a diploma után kezdődik.
    Diploma nélkül is tanultam eleget. Van felsőfokú szakképesítésem aminek ma már nem veszem közvetlen szakmai hasznát de még is részemmé vált. Tudatosan lettem melós ez a lényeg, mert a melós a képedbe mondja a véleményét, de utána rábízhatod az életed.

  70. Lakó1214 szerint:

    felix!
    Nekem főiskolai diplomám van, de magában semmit nem ért volna, ha önerőből nem képzem magam egyfolytában tovább.

  71. Doki szerint:

    Felnövekvő értelmiségi rétegünk nem diplomásokhoz méltóan gondolkodik és viselkedik!

    Orbán Viktor már a múlt évben részletekbe menően mutatta be a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott a rektori konferencia is. Úgy vélem, hogy a kormány döntése nem okozhatott meglepetést. A kormány (az MSZP-vel ellentétben) 2010 óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Sőt, a miniszterelnök felajánlotta, hogy a szakmai egyeztetések céljából keressék Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.

    Nagy Dávid és a rektori konferencia csak enyhén szólva feledékeny.

  72. Lakó1214 szerint:

    “Orbán Viktor már a múlt évben részletekbe menően mutatta be…”
    “A kormány (az MSZP-vel ellentétben) 2010 óta nyílt lapokkal játszik…”
    Akkor most 2010, vagy a múlt év, ami nálam 2011?!
    2008-as video???

  73. felix szerint:

    Lakó1214!
    Ezt sulykoltam bele a gyermekeimbe.
    A diploma jog arra, hogy megtanulhatod azt amire kaptad. Nem valaminek a vége, hanem a kezdete és nem pótolja az észt.
    Egyiket sem hallottam, hogy dicsekedett volna vele, vagy többre tartotta volna magát csak ez okból másoknál.
    Semmivel sem vagyok büszkébb rájuk mint az érettségizett testvérükre, mert ő is megállja a helyét az életben.

  74. felix szerint:

    Doki!
    Orbán hazudott már ennél nagyobbat is.

  75. Doki szerint:

    Sokan csak melegedni járnak be az egyetemekre az állam pénzén, úgy, hogy minden félévben utóvizsgát kell tenniük.

    Szigetország!
    Ne ess túlzásokba a levelezős hallgatok terén! Én őket többre becsülöm, mert munka mellett tanulnak. Egy levelezőn szerzett diploma semmivel sem ér kevesebbet, mint az államilag támogatott nappalis képzésen megszerzett. Abban egyetértek veled, hogy sok a nevesincs főiskola, egyetem.

  76. Tündér Ilona szerint:

    Doki!

    Valószínűleg proktológus lehetsz és emiatt a szövegértelmezés nehezen megy bizonyára elkerülte a figyelmedet a gazda 2008-as évértékelője.

    Orbán Viktor 2008-as évértékelő beszédéből részlet.

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes – én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek… Az egyetem mellett a mi időnkben is mindig dolgozni kellett: végig is dolgoztuk. Valahogy fenn és el kellett tartani magunkat, a szülői támogatás mellett is. Éjszakánként nyomda, istálló, teherpályaudvar… Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.
    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Én öt gyermeket nevelek. Ha bármelyik közülük azért nem tanulhatna, mert én nem volnék képes előteremteni a tanulásukhoz szükséges összeget, ha nem tudnám kifizetni a tanulás árát, akkor ezt én az életem kudarcának érezném, és ezért sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét.
    Ám szeretném, ha a szavunk azokhoz is eljutna, akiknek a gyermekei nem fognak egyetemre vagy főiskolára járni. Szeretném őket meggyőzni arról, hogy a felsőoktatás és az egyetem nekik is fontos. Gondolkodjanak el a helyzetünkön: hat év alatt elsőkből utolsók lettünk. Mi ma a kérdés? A kérdés az, hogyan lehetünk utolsókból elsők, és ha terepszemlét tartunk, és megnézzük, mi áll rendelkezésre, akkor azt tudjuk mondani, hogy hazánk még a határon túli magyarokat is magunkhoz számolva – mint ahogy ide is tartoznak -, méret és népesség tekintetében bizony szerény. Ipari nyersanyag, természeti energiaforrás – a mezőgazdaságot leszámítva – jószerivel nem áll rendelkezésünkre. Egyetlen erőforrás áll rendelkezésre bőségesen, az, ami itt van, kedves Barátaim, az, ami a fejben van: az eszünk. Mondjuk ki: tehetséges nép vagyunk! Ne szégyelljük ezt kimondani, ész dolgában mindig is jól álltunk, ám ha nem pallérozzuk, ha nem műveljük, akkor nem sokra megyünk az eszünkkel. Az információ és a tudás világában, korszakában élünk már. Ha képezzük és élesítjük az eszünket, akkor a világ bármelyik fontos versenyében elsők lehetünk, és fordítva is igaz, ha ezt elhanyagoljuk, ha nem tesszük, akkor minden versenyben alul fogunk maradni. Ezért azt javaslom, tegyük félre a tandíjról szóló, időnként egyébként megokolható elméleti és erkölcsi vitákat, és amíg nem leszünk Európa legokosabb és legképzettebb nemzete, addig ezt a vitát ne is vegyük elő újra.
    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Nem tudom, Önök közül kik azok, akik elgondolkodtak a tandíj távlatosabb következményeiről. A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik.
    Márpedig, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ma, itt és most még minden lehetősége megvan

  77. Doki szerint:

    felix, Lakó, robi, ebihal!
    Csak a köpködés tapasztalom a részetekről, mert nem tudtok mivel érvelni.

  78. Lakó1214 szerint:

    “Orbán-Magyarország jelképe: Szijjártó avatta az utat a semmibe
    Átadták, és gyorsan le is zárták a Gyula-Dénesmajor és Nagyzerind között frissen épített utat. 700 milliót költöttek rá, de bizonytalan, hogy mikor lehet használatba venni. Ahhoz ugyanis Romániának csatlakoznia kell a schengeni övezethez.”

    Tudtok!!!

  79. Lakó1214 szerint:

    Doki!
    Milyen érv kell egy 2008-as, 82%-os népszavazás után, mely kimondta, hogy nem kell tandíj. Mit lehet ezt csűrni-csavarni???

  80. Vátesz szerint:

    Mérnöknek nem törekednek, az analízis-algebra még nem a legnehezebb, az integrálszámítás az én időmben negyedikes gimnazista tananyag volt, de a villamoságtan az aztán valami, oda-vissza Fourier-, Laplace- illetve inverz z-transzformáció. Írásbeli vizsga húsz kiskérdéssel kezdődik, aki azt nem veszi, a nagy zh-t meg se írhatja. Egyébként nem értem hogy ma szinte mindenki egyetemen tanul. Amikor általános iskolás voltam, negyedikre a fele osztály úgy olvasott hangosan, hogy utánna nem tudta elmondani hogy mit olvasott. Ezeknek fele még az ipariból is kibukott. Talán 10-15% mehetett egyetemre, s még abból is volt kibukó. Ma meg 70% egyetemre jár, azt kell mondanom, egy része a hajdani iparitanuló szintet sem éri el, így aztán tényleg boldog lehet ha médiaszakkal benzinkutas lehet, bár manapság már az sem menő, mert sokan távoznak fizetés nélkül, meg borravaló sem igen van, mindenki maga tankol. Csoda hogy ezek után külföldre mennek dolgozni, valójában mosogatni, takarítani, bébiszitterkedni vagy kurválkodni. A diploma akkor fog valamit érni, ha nívós munkát kap a végzett, addig meg marad a csalódás. Ebben az országban egyébként mindent kapcsolatokon keresztül lehet elérni, jó állást is. Ez tipikus feudalizmus vonás, már mint a személyi összefüggés, sógor-koma-jóbarát, itt még az úgynevezett szocializmus sem volt egyéb államfeudalizmusnál! Ezért szoktam volt írni, a feudalizmus a legjobb rendszer, mert az nálunk legalább működött, ellentétben a jelenlegi hazug és az előző hazug rendszerrel.

  81. Doki szerint:

    Ilona!

    Ezt az egészet én csak annyival magyarázom, hogy 2002 és 2010 között tönkretették és szétlopták az országot. 2010-ben a Fidesz-KDNP egy romhalmazt vett át. Romokban volt az egészségügy, az oktatás, a kulturális élet, a közbiztonság, az államigazgatás.
    A Fidesz azért került 2/3-os többséggel kormányra, mert a magyar emberek többsége a romok eltakarítását és a pénzcsapok elzárását várta. Nem mondom, hogy a Fidesz-KDNP minden lépése hibátlan lett volna, mivel hibátlanul kormányozni nem lehet, de az ország pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy nyakra-főre szórják a pénzt.

    Amiért ti a kormányt támadjátok, azzal csak azt támogatjátok, hogy minél több diplomás munkanélküli legyen. Az nem támogatandó (sőt részemről nem is lehet vitatárgya) amiket feljebb már leírtam. Csak azért sem fogom még egyszer leírni neked, olvass egy kicsit! És ilyen szinten nem támogatom azt sem, hogy a rendőrség és a tűzoltóság kötelékéből a 40-45 éves életerős emberek nyugdíjba menjenek. Az állam ne tartson el lebzselőket! Aki tud dolgozni, az dolgozzon!

  82. nagyapó szerint:

    Lakó1214! Igaz, Romániában az IMF-nek feletek meg, így nincs pénzük útra.
    Lakó1214! Fenekét verheti örömében a földhöz!!!
    Lakó1214! Mi köze az egyetemistákhoz?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  83. Doki szerint:

    A mostani huszonéveseknek a nagy része nem dolgozik, hanem egyetemre jár.

  84. Tündér Ilona szerint:

    Doki!
    ,,Aki tud dolgozni, az dolgozzon”

    Nézd meg, hogy délelőtt mennyien írtak be a fórumra.
    Ezek lógósok és munka helyett szórakoznak?
    Ez a munkájuk?
    Délutánra mennek dolgozni?

  85. nagyapó szerint:

    Tündérke Ilonka!
    Hány egyetemistát képezne ki?
    Hány végzett egyetemista menne külföldre (szemetet válogatni)?
    Hányan kerülnének jó állásba hazajövetelük után?
    74000 hallgatót támogat az állam, az Orbán kormány. Mennyit kellene?
    A harag rossz tanácsadó!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  86. Princess szerint:

    Akkor én kivétel vagyok, mert dolgozok, tanulok (és amikor nem sikerült összegyűjteni a tandíjat, akkor vettem fel diákhitelt).

  87. Doki szerint:

    Államilag támogatott képzést csak az a diák kapjon, aki rendelkezik a megfelelő szellemi képességekkel és a családja a nehéz anyagi helyzete miatt nem tudja finanszírozni a gyermeke tanulmányait.

  88. szigetország szerint:

    Doki!

    Az egyéb dolgokat illetően egyetértve veled, a levelőzösökről más a véleményem.

    Képzelj egy sportolót, aki hetente (kéthetente) egyszer jelenik meg edzésen, a másik sportoló pedig minden nap. Melyikük fog várhatóan jobb eredményt elérni?

    Képzelj el egy leendő orvost, aki hetente (kéthetente) meghallgatja az előadásokat, de nem vesz részt minden nap a gyakorlati foglalkozásokon. Miféle orvos válik belőle?

    Kivételek ugyanakkor vannak, és az is tiszteletet ébreszt, hogy a levelezősök közben dolgoznak. De a sportoló példáját véve, a versenyben a célegyenes dönt — ott pedig lemaradnak az edzetlenebbek.

  89. felix szerint:

    Doki!
    Amennyiben csak azok az érvek amelyeket te elfogadsz akkor valóban nincsenek érveink.
    A fő téma nem az egyetemi férőhelyeken van, hanem azok elérhetőségében.
    A tehetségeseket kell oktatni. Ebben nincs vita.A magas tandíj azonban nem tudás alapján szelektál.

  90. Princess szerint:

    Szigetország, és arra nem gondoltál, hogy mi a munkánkban edzünk? Akár minden nap?

  91. Princess szerint:

    …mert ugye általában azon az területen is dolgozunk (vagy többek legalábbis ahhoz hasonlón).
    Én pl. maximális szinten tudom az iskolai tanulmányaimat kamatoztatni a munkámban, sőőőt tovább is megyek, szerintem én sokkal komlpexebben átlátom a területemet, mint az a diák, aki soha nem dolgozott, max. csak gyakorlatot tett.

  92. nagyapó szerint:

    1/2eszű1/2x! Nehéz vitatkozni. Ki kerüljön be az egyetemre? Az, aki értelmes, eléri a megfelelő pontszámot, vagy akinek pénze van (régebben ezt a KISZ titkárság kielégítette, l.idióta Dr. grün t.t.). Nagyon furcsa, amikor az első éveseknek a Thalész tételt, vagy Jókait kell oktatni. Sajnos ezt okozta a szoclib. kormányzás.
    Aki jó, ingyen tanul. Gyurcsány(i) Csepelen végzett fiának fizetni kell.
    Így jó!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  93. Tündér Ilona szerint:

    Nagyapó!

    Bevallom nem vagyok annyira okos, hogy megmondjam, hogy hány felsőoktatási hely kellene, azt viszont tudom, hogy nem az Orbán kormány taníttatja őket, hanem én az adómból amit nem közszférából szerez a cégem és én hanem a piacról.

    Mindamellett az a véleményem, hogy egy fizetős rendszerben sokkal több esély van félhülyéket képezni mint egy olyan államilag finanszírozott rendszerben amikor kemény felvételi és benntmaradási követelményeket állítunk fel.

    A külföldön dolgozó diplomás szemeteseket már egyszer sikerült elsütnie.
    Egy dolgot tudomásul kellene venni a diplomások körében sokkal kisebb a munkanélküliek aránya mint a társadalom gyengébben képzett rétegeiben.
    És még valami a szemétszedést nem kell lenézni, természetesen nem diplomásoknak kell végezni, de bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy Orbán Viktor tagnap Salgótarjánban kijelentette, hogy 2014-ben teljes foglalkoztatást szeretne a városban.
    Ezt pedig úgy képzeli el, hogy aki odamegy a Polgármesteri Hivatalban és közmunkára jelentkezik az kivétel nelkül alkalmazzák.
    Ez természetesen a GDP-hez, egy Ft-tal nem tesz hozzá, de legalább dolgoznak.
    Én évek óta azt mondom, hogy Magyarország lenne a világ legtisztább országa, ha a sok ingyenélővel legalább szemetet szedetnének.

    Jó éjszakát.
    Én ugyanis holnap dolgozok.

  94. Doki szerint:

    szigetország!

    Értem az álláspontodat, én viszont azért becsülöm többre a levelezős hallgatókat, mert sokan nem csak hogy munka, de férj, feleség és gyerek(ek) mellett tanulnak.
    Más téma egy sportoló, akinél természetes, hogy nem fog olyan eredményeket elérni a versenyeken, mint az, aki 2 naponta jár edzeni. A levelező tanfolyamon általában egy félévben van 2-3 óra (ez lehet akár konzultáció, vagy szeminárium) egy tárgyból, ahol az oktató igyekszik az anyagot leadni. Azonban nekik is azokat a könyveket kell elolvasniuk, mint a nappalisoknak és a vizsgán ugyanabból vannak számon kérve, mint a nappalisok. Sőt, egy levelezős hallgató ha másért nem, akkor legalább a befizetett tandíj miatt komolyan veszi a tanulást, mert nem szeretné, hogy a pénze kárba vesszen. Sok államilag támogatott képzésben részesülő hallgató félvállról veszi a tanulást, hiszen úgy van vele, hogy anyagilag nincs mit vesztenie, de vajon akkor is így állna-e hozzá, ha már a saját maga által megdolgozott pénz menne kárba?

  95. szigetország szerint:

    Mindamellett kiállok azért, hogy jobban meg kéne becsülni a jó kétkezi munkásokat. A szakképzett villanyszerelőket, vízvezeték-szerelőket, mindenféle szerelőt, tagoncást, lakatost, ácsot, kőművest, szakácsot, cipészt stb.
    Az oktatási reform arról is szól, hogy ezek a mesterségek nagyobb presztizst kapjanak, s ne szégyelljék kitanulni ezeket a szakmákat.

  96. Princess szerint:

    😀 😀 😀

    Kifogáskezelés: “igen, de…” technika

    “Értem az álláspontodat, én viszont azért becsülöm többre a levelezős hallgatókat….”

    “nem csak hogy munka, de férj, feleség és gyerek(ek) mellett tanulnak” – ezért minden elismerésem, a többivel pedig egyetértek!!!

  97. Doki szerint:

    Felix!

    Neked ritka gyenge a szövegértésed. Írhatnék én neked akár hajnalig, te akkor sem értenéd meg azt, amiről beszélek, ezért most utoljára írom le, bár hiú remény a részemről, hogy talán most sikerül megértetnem veled…

    A magas tandíj miatt ne sírjon az, akik drága autóval jár az egyetemre/főiskolára. Államilag támogatott képzést pedig csak az a diák kapjon, aki rendelkezik a megfelelő szellemi képességekkel és a családja a nehéz anyagi helyzete miatt nem tudja finanszírozni a gyermeke tanulmányait!

  98. Princess szerint:

    “ne szégyelljék kitanulni ezeket a szakmákat.” – ahammm…. csak az sem mindegy, hogy hol?! Mert azért vannak olyan iskolák, ahol a minőség… hát úgymond az ablakban vagy ott sincs, mert nem ez a cél, sajnos!

  99. felix szerint:

    Doki!
    Szerinted ez igazságos?
    Manapság egy család anyagi helyzete akár napokon belül is drasztikusan megváltozhat.
    A startnál /első év/ legyenek azonosak a feltételek aztán a tudás szelektáljon.

  100. hajós szerint:

    Tandíjak Európában, egy szemeszterre számítva

    Kilenc országban nincs tandíj (0 euró)

    Ausztria 16 euró
    Szlovénia 30 euró
    Svédország 30 euró
    Franciaország 127 euró
    Németország 170 euró
    Olaszország 462 euró
    Portugália 550 euró
    Spanyolország 600 euró
    Magyarország 913 euró.

    Kössz, Orbán!

  101. gyalog szerint:

    A zállamtitkár (exkpárttag) bízik a belátásban, Fricz Tamás az Ifjúkomunistában publikál(t), Tömjén Úr pedig hazudik, csal és lop.

    Ez így van rendben.

    Ők – őszerintük – a keresztények.

    Megindító.

  102. felix szerint:

    Gyalog!
    Ők FIdeszesek és sorsolásos alapon kereszténydemokraták.

  103. J szerint:

    Ma utána olvastam ennek a törvénytervezetnek és azért vannak itt olyan dolgok, amit valamiért nem nagyon hallok egy hír fórumon sem. Mégpedig az, hogy aki diákhitel2-őt vesz fel és elvégzi az egyetemet főiskolát, annak a hitelét az állam magára vállalja, ha állami szférában helyezkedik el, illetve később az adójából leírhatja ha magánszférában helyezkedik el.
    Ezzel mindjárt más a leányzó fekvése. Azoknak a magyar orvosoknak a képzése, akik jelenleg Angliában dolgoznak, kb 10 milliárd forintba került a magyar államnak. Kvázi ezzel Angliát támogattuk 10 milliárddal.

  104. ebihal szerint:

    J!
    Abban az állami szférában, amit éppen karcsúsítani kellene? /Mellesleg ugyan az a
    megkülönböztetés mint a devizahiteleseknél!/
    Biztos, hogy a saját adójából? Én úgy emlékszem arról volt szó, hogy az őt alkalmazó
    cég fogja örömmel kifizetni???

  105. J szerint:

    Ne felejtsd el, hogy az egészség ügy, az iskolák, az ügyészségek, bíróságok, rendőrség, tűzoltóság is állami szféra, nem csak azok a minisztériumok, ahol valóban karcsúsítani kellene.
    Ezek szerint az adó leírásnál még ahányan vannak, annyi félét mondanak.

  106. ebihal szerint:

    J!
    A jogászképzés gyakorlati lenullázásával az ügyészség és bíróság kiesett, a tűzoltóság
    kevés diplomást szív fel! A csökkenő gyerekszám miatt az iskolák is kérdésesek.

  107. felix szerint:

    J!
    Milyen érdekérvényesítési lehetősége lesz annak a munkavállalónak akinek a munkahelye fizeti a hitelét. szabad ember lesz vagy rabszolga.
    A háziorvosi praxisokat ki fogja átvenni mint vállalkozó, vagy netán visszaállamosítják.

  108. felix szerint:

    Törvénytelenül jutott a kormány az egyetemi hallgatók adataihoz, vagy besúgói vannak?

  109. csaba péter szerint:

    Mindkettő ezért tartják a manitu nagyapó ,,,, és egyéb fizetett fdeszes gazembereket

  110. csaba péter szerint:

    Tudod azért is komcsiznak mert ők is ÁVOSOK

  111. Dr. grün szerint:

    félix!
    Mit nem beszélsz már!
    Itt a törvényes törvénytelenség uralkodik!
    A választási törvény sem alkotmányellenes hisz bele van foglalva a zalkotmányba! 😛

  112. csaba péter szerint:

    Ahogy emlékszem 1989 ben ez még úgy volt , hogy
    1/ az első szemeszterben alaptandíjat fizetett mindenki .
    2/Az első szemeszter eredménye szerint aki 4,00 alatt végzett az egészen a 2,00 ig progresszív tandíjat fizetett , amíg elnem érte a 4,0 tanulmányi eredményt.
    3/ aki 4,0 – és 4,5 között teljesített nem fizetett tandíjat
    4/ állami ösztöndíj annak járt aki 4,5-5,0 között teljesített
    máig sem értem , hogy ennél jobb szelektálás miért kell?

  113. kőves szerint:

    1955-ben végeztem el az álltalános iskoláimat. rossz származásom miatt hiába voltam jó tanuló nem fogadták el jelentkezésemet egy vegyipari technikumba.MELÓS lettem. 1962-IG.Munka mellett esti iskolán elvégeztem egy kőzgazdasági technikumot.iGY lettem vezető egy nagy űzemben,majd A foxi-maxit is elvégeztették velem?mindig vOLT munkám.nEM UGY MINT MOST a 3 GYEREKEMNEK.nem jól van ez igy!Orbán becsapott-TÜNJÖN EL A FRANCBA,.nA csá !

Itt lehet hozzászólni !