Orbán: A távhő árának is csökkennie kell!

Inforadio.hu

A tízszázalékos gázárcsökkentést a távhődíjakon is át kell vezetni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Salgótarjánban, ahol az önkormányzati adósságrendezésről és a nógrádi megyeszékhely problémáiról tárgyalt.

A város fideszes polgármesterével, Székyné Sztrémi Melindával közös sajtótájékoztatón a kormányfő kijelentette: el kell érni, hogy a távhőszámlák összege is legalább tíz százalékkal csökkenjen 2013. január 1-jétől. A kabinet múlt héten döntött arról, hogy jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.
Orbán Viktor azt mondta, természetesen tudja, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, “na de vannak ebben az országban még pármilliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el”. A válságban mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből – hangsúlyozta.

A mostani tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés egy hosszabb folyamat első állomása – jelezte, hozzátéve, hogy Magyarországon a megélhetési költségek a fizetés akkora hányadát viszik el, ami párját ritkítja Európában.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy hitel- és adósságmentes város lehet 2014-ben Salgótarján. A megyeszékhely – idézte fel – azon kevés városok közé tartozik, amelyek már adóssággal léptek át a tanácsrendszerből az önkormányzati rendszerbe. Mint fogalmazott: a cél az, hogy Salgótarján úgy tervezhesse a 2014-es költségvetését, hogy abban az évben az adóssága utolsó forintjaitól is megszabadul.

Emlékeztetett, hogy három fronton zajlik az adósság elleni harc: az egyik az államadósság-csökkentés, a másik a családok megsegítése – amellyel kapcsolatban az árfolyamgát igénybevételére buzdított -, a harmadik pedig a helyhatóságok adósságkiváltása. Megjegyezte, az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkiváltása nem haladja meg a százmilliárd forintot.

A kormányfő azzal indokolta salgótarjáni látogatását, hogy a nógrádi megyeszékhely is azon volt szocialista iparvárosok közé tartozik – hasonlóan például Komlóhoz és Dunaújvároshoz -, amelyeket “általában kézlegyintéssel szoktak elintézni”, mondván, menthetetlenek. Ő azonban úgy látja – folytatta -, hogy éppen ezek a városok jelentenek igazi mutatványt, vagyis ha ezeken a településeken sikerül érzékelhető eredményt elérni, akkor kijelenthető, hogy “csináltunk valamit, amire érdemes odafigyelni”.

A salgótarjáni öblösüveggyártás esetleges kormányzati támogatásával összefüggő kérdésre válaszolva szólt arról is, a kabinet dolgozik azon, hogyan tudna pénzügyi lehetőséget teremteni azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek ha felfuttatják a termelésüket, importot váltanak ki.

Mutatvány

Hitel- és adósságmentes város lehet 2014-ben Salgótarján – erről is beszélt a miniszterelnök, miután a nógrádi megyeszékhelyen tárgyalt a város polgármesterével.

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor úgy fogalmazott: a cél az, hogy Salgótarján úgy tervezhesse a 2014-es költségvetését, hogy abban az évben adóssága utolsó forintjaitól is megszabadul.

A kormányfő egyébként azzal indokolta salgótarjáni látogatását, hogy a nógrádi megyeszékhely is azon volt szocialista iparvárosok közé tartozik – hasonlóan például Komlóhoz és Dunaújvároshoz -, amelyeket “általában kézlegyintéssel szoktak elintézni”, mondván, menthetetlenek. Ő azonban úgy látja – folytatta -, hogy éppen ezek a városok jelentenek igazi mutatványt, vagyis ha ezeken a településeken sikerül érzékelhető eredményt elérni, akkor kijelenthető, hogy “csináltunk valamit, amire érdemes odafigyelni”.

Forrás: Inforadio.hu

4 hozzászólás “Orbán: A távhő árának is csökkennie kell!” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Bennfentes körökben már egy bő éve tényként kezelték, hogy az E.ON előbb-utóbb eladja a magyar államnak a gáznagyker cégét és a kereskedelmi gáztárolóit. Az előbbi lényegében csak egy iroda, amelynek legfontosabb feladata az orosz importszerződés kezelése, valamint annak pénzügyi végrehajtása. Az anyacég ettől valamikor nyereséget remélt az árrés révén, de ez az elmúlt években az árképzésbe történt állami beavatkozás miatt ritkán jött össze, a hatósági ár bevezetésével pedig végképp reménytelenné vált. A halmozódó veszteségektől szabadulni akaró E.ON ilyen körülmények között szívesen megszabadul tőle, akárcsak a gáztároló cégétől, amely nagyjából négy milliárd köbméteres kapacitásával valódi értéket képvisel.”
    http://www.168ora.hu/buxa/gazellatas-gazar-allamositas-eon-107357.html

  2. beluska szerint:

    Mondani sok mindent mondott már. Többek között azt is, hogy az üzemanyag ár jövedéki adóját haladéktalanul csökkenteni kell – persze ezt még ellenzékben harsogta. A “mielőbb” már több mint két éve várat magára. Lassan el kell kezdeni kampányolni ha a kétharmad legalább egy harmad akar maradni.

  3. abcd szerint:

    Mi az a tízszázalék …

    http://csepel.info/?p=2513

Itt lehet hozzászólni !