Gegesy kilépett – eldurvult a vita, az SZDSZ meg fog törni?

Index.hu, Stop.hu, Hír TV

Gegesy Ferenc

Gegesy Ferenc (fotó: MTI/Index.hu) 

Otthagyta az SZDSZ-t és lemondott parlamenti mandátumáról Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester. Az Indexnek elmondta, hogy nem szakértői kormányról kellene értelmetlen vitát folytatnia a pártnak, hanem a néhány megmaradt célt kellene következesen képviselni.

Gegesy Ferenc az SZDSZ hétvégi frakcióülése után döntött úgy, hogy kilép a pártból. Kiderült számára, hogy a párt egyik fele, amelyik hasonlóképpen gondolkozik mint ő, nem szól, mert nem akarja élezni a helyzetet, nem szeretne pártszakadást előidézni, ezzel tulajdonképpen szabad kezet ad a mostani vezetésnek. A politikus lemondása hétfőtől él, így ha a honatyák ma szavaznak a parlament foloszlatásáról, az ő voksára már nem számíthat a koalíció.

A ferencvárosi polgármester hozzátette, nem ért egyet a pártvezetés által képviselt állásponttal. Véleménye szerint az SZDSZ egy önálló párt, úgy is kellene viselkednie. Ha teljesen azonos az MSZP-vel, akkor nincs értelme folytatni a politizálást sem koalíción belül, sem azon kívül.

Gegesy szerint az SZDSZ-nek azt a néhány megmaradt célt kellene képviselnie a költségvetési alkuban, amit korábban meghatároztak. Hozzátette, hogy ilyen például a Kóka János által publikált ezermilliárdos adóreform-csomag, ám ehelyett csak a céltalan politizálás folyik, megy a szócséplés a szakértői kormányról.

A politikus kérdésre nem tudja még megmondani, hogyan érinti a IX. kerületi önkormányzati koalíciót a kilépés, reméli, hogy sehogy. (Gegesy a rendszervátás óta polgármester a Ferencvárosban a szabad demokraták színeiben, jelenleg egy MSZP-SZDSZ-es koalíció élén.)

Gegesy végül elmondta: 19 évig volt SZDSZ-tag, nehéz döntést hozott. Ez a döntés a többi között azt is bizonytalanná teszi, hogy indul-e a következő választásokon a polgármesteri székért. Miután Gegesy Ferenc egyéniben szerzett parlamenti mandátumot, így országgyűlési helyére időközi választást kell kiírni.

Forrás: Index.hu


Eldurvult a vita az SZDSZ-ben: Elküldték egymást a…. 

Mindkét párt visszakozott: már az SZDSZ sem vállalná az előrehozott választásokat – ennyi kétségtelenül kiderült a szabaddemokrata képviselőcsoport múlt heti velencei ülésén. Ezzel felzárkóztak a szocialistákhoz, akik már múlt kedden döntöttek erről, aminek érdekében zárt körben egyesek kilátásba helyezték a miniszterelnök leváltását is.

Éles, személyeskedésig menő, időnként obszcenitásba csúszó vita alakult ki az SZDSZ csütörtök-pénteken, Velencén tartott frakcióülésén – állították egybehangzóan a STOP szabaddemokrata, az ülésen részvevő forrásai. A képviselőcsoport nem ügyvivő tagjai, elsősorban a volt pártelnökök, mint Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván, főként a Fodor Gábor elnököt és Horn Gábor kampányfőnököt, illetve az általuk képviselt politikai irányt támadták.

A képviselőcsoport a feszültség levezetése után végül egységet demonstrált azzal, hogy elutasította Gyurcsány Ferenc Megegyezés nevű, általuk elégtelennek és fedezet nélkülinek tartott adócsökkentési programját (az MDF Országgyűlést feloszlató javaslatának elvetése nem volt kérdés), ám egyúttal visszavonulásra kényszerítette a miniszterelnök leváltását és szakértői kormányt követelő Fodorékat. Röviden összefoglalva: előbb melegebb éhajlatra küldték el egymást, majd a szocialistákhoz – tárgyalni.

Kényszerpályán Fodor, egyelőre megmenekült Gyurcsány

A velencei megállapodás alapján a liberális hangvétel ezentúl – legalább egy időre – nélkülözi majd Gyurcsány cseréjének hangoztatását; a módosítást az általunk megkérdezett képviselők egyfelől a szimpatizánsok és a holdudvar meghatározó részéről érkező nyomással, illetve a szakértői kormány realitásának hiányával indokolták. Egy Fodor-kritikus a motivációkat úgy elemezte: a pillanatnyilag minden realitást nélkülöző szakértői kormány vagy halál hangoztatásával sarokba szorítják a miniszterelnököt és a mögötte felzárkózni kénytelen szocialista elitet, és ennek egyenes következménye az előrehozott választás.

A képviselőcsoport egysége érdekében engedményekre kényszerülő fodoristák egyike ellenben kérdésünkre úgy vélte, a választásoktól főként a képviselők közül az önkormányzatokban is érdekeltek, illetve az MSZP-vel közös jelöltként egyéni választókerületben bejutottak tartanak, ám szerinte ők is oktalanul, mivel a szocialista vezérkart már csak hajszál választja el Gyurcsány menesztésétől.

Ezt azt értékelést az MSZP egyik vezető tisztségviselője annyiban árnyalta, hogy ha meneszteni nem is sikerül, a párt vezető politikusai a múlt keddi elnökségi ülésen – úgyszintén kifejezetten éles vita után – azzal fenyegették meg a pártelnök-kormányfőt, hogy nyilvánosan is kiállnak mögüle, ha nem képes megállapodni az SZDSZ-szel a költségvetés év végi elfogadásáról, mivel közösen képviselt álláspontjuk szerint a szocialista párt sincs készen a választásokra.

Több résztvevő forrásunk szerint erről szól például a kongresszus első látásra jelentéktelen technikai részletnek tűnő elhalasztása: üzenet a párt derékhadának, hogy nincs egyetértés az elnökségben, valamint hogy továbbra is elképzelhető a leváltása; ezzel csengenek össze például Lendvai Ildikó nyilvánosság előtt tett utalásai: a STOP-ot tájékoztató szocialisták szerint a parlamenti frakcióvezető a legelkötelezettebb a választások elkerülése és szabaddemokratákkal való megegyezés ügyében.

A múlt csütörtöki kétpárti egyezkedés már ennek fényében értékelhető: a tárgyalásokra saját pártjának vezetése által kényszerített Gyurcsánnyal egy olyan szabaddemokrata delegáció ült szemben, akik – információink szerint a szocialista pártelit több meg nem nevezett tagjával való egyeztetés után – nem kötötték meg magukat a miniszterelnök leváltásának ügyében, hogy Gyurcsány a pártkongresszus rapid összehívásával ne tudjon nyomást gyakorolni az MSZP-re.

Az addigi liberális stratégia értesüléseink szerint azt tartalmazta, hogy a lényegesebb politikai ügyek meghatározása után némelyikben megegyezni a szocialistákkal, majd mivel várhatóan a kormányfő nem engedett volna jelentősen az alig 150-160 milliárd forintos adócsökkentési tervéből (bár a tárgyalásokra nem a “Megegyezést”, hanem az ezen alapuló középtávú kormányzati stratégiát vitte), az egyeztetések egy pontján – de két héten belül – a kormányzati struktúra szóba kerülésekor új miniszterelnököt lehetett volna javasolni. Ezek után az MSZP elitjének nem maradt volna alternatívája Gyurcsány leváltásán és az előrehozott választásokon túl.

Az utóbbitól való félelmében és a szimpatizánsok nyomására ezt a tervet húzta keresztbe a múlt héten a szabaddemokrata képviselőcsoport: azzal az indokkal, hogy egy ellenzéki párt nem gyakorolhat nyomást a kormányra személyi ügyekben, gyakorlatilag az MSZP vezetésére hárította Gyurcsány esetleges menesztésének gondját.

Kóka, Csilag és az 500 milliárd

Az SZDSZ – ellenzéki párt lévén – ezután tartalmi ügyekben próbál engedményt kicsikarni a – korábbi várakozásoktól eltérően meg nem kérdőjelezett pozíciójú – Kóka János frakcióvezető és Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági minisztere által kidolgozott – lényegében mintegy 500 milliárd forintos egyszeri adó- és (jórészt szociális természetű) állami kiadáscsökkentést igénylő – gazdaságpolitikai csomag alapján.

Eddig viszonylag egyszerűnek látszott a dilemma feloldása, mivel a tartalmi vagy bizalmi eredményeket felmutatni akaró Fodorékat elvben ki lehetett volna elégíteni Gyurcsány háttérbe szorításával, a liberális képviselőcsoport – egybehangzó információink szerint a miniszterelnök által is katalizált – prioritás-módosítása után már csak jelentős adó- és kiadásügyi (kisebbrészt szociálpolitikai és korrupció-ellenes) ellentételezés jöhet szóba a költségvetés támogatásáért cserébe.

Az eddigi irányvonalat támogató szabaddemokrata ügyvivő szerint a helyzet lényegesen nem változott. A politikus azt is megkérdőjelezte, hogy a miniszterelnök – és más szocialista politikusok, mint a kancelláriaminiszter – hétvégi nyilatkozatai után egyáltalán érdemes folytatni a tárgyalásokat, mivel azok a csütörtöki egyeztetésekhez képest nemhogy engedményeket, hanem visszalépést tartalmazott, megkérdőjelezte például, hogy az SZDSZ-nek egyáltalán lennének gazdaságpolitikai elképzelései.

Több liberális ügyvivő is elismerte a STOP-nak, hogy a szerintük túlságosan “előreszaladó” Fodor-féle stratégia módosítsa után lényegében nincsenek elképzeléseik arra az esetre, ha Gyurcsány – saját pártja, illetve annak vezetésének hatására is – tartja magát az eddigi álláspontjához, és nem megy bele a jelentős kiadáscsökkentésbe.

Az egyik meghatározó és keményvonalas szabaddemokrata politikus szerint a szakértői kormány ügye nem esett végképp kútba, legfeljebb csak decemberig prolongálták, amikor az SZDSZ költségvetési nemje és a kormányfő ezt követő lemondása után a büdzsé összekalapálására a választásokig tartó mandátummal bíró szakértői kormányt kell fölállítani.

Forrás: Stop.hu


Tölgyessy: Az SZDSZ meg fog törni

Az SZDSZ feladott valamit eddigi pozíciójából, elkezdett tárgyalni, emellett erőteljesen megszólalt a pártközeli értelmiség is, amely összefogást sürget – jelentette ki Tölgyessy Péter a közszolgálati rádió reggeli műsorában.

A politológus szerint az az ember gyanúja, hogy a liberális párt bár még mondja a „kötelező szövegeit”, de meg fog törni, feladja határozottságát.

Tölgyessy szerint elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc az SZDSZ-szel most időt nyer, akár másfél évet is, de az elemző úgy látja, ennek az is lehet a következménye, hogy 2010-ben sokkal nagyobbat veszít, mint most, az uniós és a magyar gazdasági adatai romlást jeleznek előre, amivel ebben a helyzetben nagyon nehéz lesz együtt kormányozni.

Forrás: Hír TV

5 hozzászólás “Gegesy kilépett – eldurvult a vita, az SZDSZ meg fog törni?” bejegyzésre

  1. potyek szerint:

    Előbb kellett volna lemondania, mielőtt elkezdte a kitelepítést.

  2. miska72 szerint:

    Ez a legrendessebb szadeszos az összes közül. Gratulálok hogy kinyílt a szeme. Köszönjük.

  3. csollány szerint:

    A képviselői munkájáról nem sokat hallani. Azt viszont, hogy a Ferencvárosért mit tett, gyakran láthatjuk, ha északi irányból hagyjuk el Csepelt. Talán nincs még egy kerület, amelyik ennyire gyarapodott. A romos házak egy részét teljesen felújították (Haller u.), a bontottak helyére lakóparkok épültek. Ami a legszembetűnőbb: az új lakók emelték a városrész nívóját, státuszuk garancia a további előrelépésre.
    Más kérdés, hogy rámenősségének árát a csepeliek is megfizetik.
    Ahol ez a kitelepítéses módszer – a gyenge helyi vezetés miatt- akadálymentesen végig vihető, ott új problámák keletkeznek. Ez már nem Gegesy gondja.

  4. Papi szerint:

    Uraim ez pont olyan porhintés a részükről mint amit idáig csináltak. Kutyából nem lesz szalonna. khk (szdsz) politikusból nem lesz becsületes ember.

  5. baniko21 szerint:

    A vicc az lesz, ha Gegesy mégis meggondolja magát. Igaz nagyon ciki
    lenne, de az SZDSZ-től sok minden kitelik. Rábeszélik, igérnek neki
    hogy még több embert kitelepíthet Csepelre .

Itt lehet hozzászólni !