Halálos influenza-világjárvány veszélye fenyeget

Inforadio.hu

Influenza vírus

Régi ellenségünk, az influenza új, még csúnyább arcát mutatja az idén kezdődő szezonban – hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián. A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak.

Az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú. Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a “veszélyeztetett csoportokba” tartozók.

“Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem +emlékszik+ a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket” – emelte ki Giancarlo Icardi, a genovai egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.

A fenti módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét.

“Húsz év óta először történik ilyesmi, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik. Az érkező vírusok teljesen új típusúak, minden bizonnyal komolyabb járványt idézhetnek elő” – hangsúlyozta Icardi.

Vélhetően három új törzzsel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.

A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.

“Ha nem hozzuk meg a megfelelő védekező intézkedéseket a szezonális influenza ellen, akkor nem leszünk képesek felkészülni egy pandémiára sem'” – mondta Albert Osterhaus, az Európai Influenza-munkacsoport elnöke.

Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek, kisgyermekek) védőoltása, amelyben kulcsszerepet játszanak az egészségügyi szakemberek. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.

Mindennek ellenére a konferencia résztvevői nem győzik hangsúlyozni, hogy azért az influenza közel sem annyira veszélyes betegség, mint sokan hiszik. Európában évente általában 40 ezer halálos áldozatot szed, ez a szám elenyésző például a közlekedési balesetek következtében elhunytakéhoz viszonyítva.

Forrás: Inforadio.hu

5 hozzászólás “Halálos influenza-világjárvány veszélye fenyeget” bejegyzésre

  1. Papi szerint:

    Na akkor ez a söpredék banda örülhet.

  2. baniko21 szerint:

    De csak addig,amíg nem rajtuk seper valami végig. Az influenza vírus
    nem válagat, hogy ki milyen párthivő, vagy mennyi pénze van. Még
    nem is tudják milyen influenza virus jön, de az oltóanyag minden alkotó-
    részét kicserélték. Hátha nem mindenkire hat egyformán?

  3. Papi szerint:

    baniko21!
    Az egészségügyi reform sem válogatott. Én erre gondoltam. A söpredéket nem érdekli a párt állás csak az, hogy pusztuljunk.

  4. aida szerint:

    Örülhet a gyógyszermaffia! Lesz jó bevétel a gyógyszerekből.
    A lakosságot meg ki nem sz@rja le.

  5. aida szerint:

    Ha abból indulok ki, hogy mindent megterveznek jó előre vezetőink, és saját érdek vezérli őket,akkor………….mondjam vagy mutassam?

Itt lehet hozzászólni !