Orbán: Magyarország versenyelőnyre tett szert

Fidesz.hu

Tekintse meg a videót!

A következő évtizedekben egy olyan korszak kezdődik el, amikor a kormányoknak a nagy globális cégekkel is együttműködést kell kötni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, Martin Jägerrel, a Daimler AG kül- és közpolitikai kapcsolatokért felelős alelnökével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján, ahhoz kapcsolódóan, hogy a kormány pénteken stratégiai partnerségi megállapodást kötött a vállalattal. Martin Jäger ugyanitt nagy sikernek nevezte a cég eddigi magyarországi eredményeit. Az eseményen készült képeink itt megtekinthetők.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy a Daimler és a magyar kormány közötti megállapodás nem független a német-magyar kapcsolatoktól, annak ellenére, hogy ez egy globális cég. A magyar kormány úgy érzi, hogy a következő évtizedekben nemcsak arra lesz szükség, hogy a kormányok egymással megállapodjanak, hanem egy olyan korszak kezdődik el, amikor a kormányoknak a nagy globális cégekkel is együttműködést kell kötni – mutatott rá a miniszterelnök. Mint mondta, a világban együttműködési verseny lesz, „a következő 15-20 évben az országok versengeni fognak azért, hogy a jövőben versenyképes, nagy globális cégek közül ki tud a legjobb kapcsolatot kialakítani egyikkel vagy másikkal”. Azzal, hogy Magyarország ezt a folyamatot elindította, versenyelőnyre tett szert, mert talán egy kicsit előrébb járunk, mint sokan mások – jelentette ki.

Nekünk nagyon fontos, hogy ezt az együttműködési stratégiai megállapodási folyamatot végig tudjuk vinni, és a végén világos legyen, hogy Magyarországnak nemcsak a politikában vannak barátai, hanem a globális világgazdaság kiemelkedő szereplői közül is megvan az a néhány, akit hazánk jó okkal tekinthet barátjának és a jövendőbeli együttműködésben szövetségesnek – emelte ki a kormányfő. Hozzátette: a globális cégek közül az egyik olyan vállalat, „amelyről mindenki azt gondolja, hogy van jövője, az éppen a Daimler”.

Orbán Viktor a német-magyar kapcsolatokról szólva elmondta, komoly történelmi megalapozottsága és lélektana van ennek a viszonyrendszernek. Példaként a Vasfüggöny leomlását, valamint a kelet-németek és nyugat-németek balatoni találkozásait említette a szocializmus évtizedei alatt. Ugyanakkor megjegyezte: „ez a múlt, és ebből nem fogunk megélni”. A kérdés az úgy hangzik, hogy képes-e Magyarország egy jövőorientált kapcsolatot kialakítani Németországgal – fogalmazott. A miniszterelnök kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy hazánknak legyen egy világos, elképzelése arról, hogy milyen a következő évtizedekre szóló német-magyar kapcsolatrendszer, ami nemcsak a múltból táplálkozik, hanem a jelenből is. A jelenből táplálkozó német-magyar kapcsolatrendszer része ez a megállapodás is – húzta alá. Kiemelte, ebben az együttműködésben egyszerre érdekeltek a magyarok és a németek is.

Van a múlton túl a jövőből megérthető forrása, összetartó ereje a német-magyar kapcsolatoknak, ez pedig a modern német gyáripar megjelenése és tartós jelenléte Magyarországon, valamint a gazdaság modernizálásában játszott szerepe – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormány 2010 után egy új, munkaalapú gazdasági modellt kezdett felépíteni, melynek a lényege az, hogy legyen munka, és lehetőleg a világgazdasági verseny minél magasabb technológiai szintjén legyenek munkalehetőségek. Másfelől az ipari termelést hosszabb távon is a magyar nemzetgazdaság gerinceként képzeljük el – fűzte hozzá. A kormányfő szerint nem véletlen, hogy ez a magyar gazdasági modell szinte hibátlanul kapcsolódik a német gazdasághoz.

Orbán Viktor szerint a Daimler és Magyarország ugyanazt gondolja az európai jövőről. Ennek kapcsán felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt az volt a divatos gondolat az európai gazdaságban, hogy nem az ipari termelésben van a jövő, hanem a pénzügyi és a szolgáltató szektorban. Ennek vége van, ez a divathullám kifutott, és most egyre inkább az a gondolkodás nyer teret, hogy az európai gazdaság jövője nem képzelhető el jelentős ipari, termelési kapacitások nélkül – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: ezt a magyar kormány és németek is így gondolják, különösen azok a németek, akik nagy gyárakat működtetnek. Arról vagyunk meggyőződve, hogy ha Európa versenyképes akar lenni, akkor ipari termelési központokra van szükség a kontinensen. Magyarország a német-magyar együttműködés révén egy modern, hosszú távon megbízható jövedelmet termelni tudó ipari termelési központ lehet majd – tette hozzá.

Magyarország polgárai köszönettel tartoznak a kecskemétieknek és a város polgármesterének – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kecskemét, túl azon, hogy saját maga is jól járt azzal, hogy odament ez a hatalmas gyár, az egész ország számára nagy szolgálatot tett, amikor jó házigazdája lett a Daimlernek, illetve a Mercedesnek – jegyezte meg. Ha a Daimler majd úgy dönt, hogy hosszabb távon itt marad Magyarországon, akkor abban a döntésben nagyon fontos szempont lesz, hogyan fogadta be őket a város – húzta alá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint csak akkor működhet szorosabban együtt a jövőben a magyar és a német ipar, ha a mindennapokban a családok, a mérnökök szintjén is kialakul az együttműködés. Ezért nagyon fontos a szakképzés – fűzte hozzá. A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy minél több gyakorló, szakképzést oktató német tanár érkezzen Magyarországra, hogy a visszajelzéseikkel elmondják, hogy a német minta magyarországi meghonosításánál hol kell esetleg változtatni, javítani. A gyártási együttműködésen túl együttműködést akarunk kialakítani a magyar és a német szakképzés gyakorlati szakemberei között is – fűzte hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Daimler – amely a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosa – több mint a Mercedes. A Daimler egy hatalmas, globális cég, melynek a meghatározó, legismertebb terméke a Mercedes – fűzte hozzá. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi megállapodást nem a Mercedessel, hanem a Daimlerral írták alá annak érdekében, hogy újabb kapukat nyissanak, a személyautókat gyártásán túl a céghez tartozó más ipari spektrumokban is keressék az együttműködés lehetőségét.

„Ez a beruházás nagy siker”

Martin Jäger beszédében felidézte, hogy egy évvel ezelőtt született meg a kecskeméti gyár létrehozásáról szóló együttműködési szerződés Magyarország kormánya és a vállalat képviselői között. Ma egy évvel később valamennyien azon a véleményen vagyunk, hogy ez a beruházás nagy siker – jelentette ki a Daimler AG alelnöke, hozzátéve, a vállalat, amelyhez a Mercedes Benz is tartozik, több mint 3000 munkahelyet teremtett Magyarországon, és ez nem lehetett volna lehetséges a kabinet hathatós támogatása nélkül.

Szívből köszönöm Kecskemét városának és önkormányzatának, hogy az elmúlt hónapok alatt kimagasló módon támogatott bennünket. Ez rendkívül nagy segítséget jelentett, amiért hálásak vagyunk – fogalmazott Martin Jäger.

A mai napon egy megállapodást írunk alá a stratégiai partnerségről, ezzel szilárdítjuk tovább közös együttműködésünket – folytatta a cég alelnöke hozzátéve, a kormány és a Damler AG közötti összefogás eddig is kölcsönös bizalomra és kötődésre épült, amelyet a mai egyezmény csak tovább szélesít.

fidesz.hu

32 hozzászólás “Orbán: Magyarország versenyelőnyre tett szert” bejegyzésre

  1. Bolemann Lajos szerint:

    “Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Mercedes-Benz magyarországi szerepvállalása: a mai napon ünnepélyes keretek között elhelyezték a cég kecskeméti gyárának alapkövét. Az eseményen Bajnai Gordon miniszterelnök, dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere mellett jelen volt Rainer Schmückle, a Mercedes-Benz személygépkocsi-üzletágának ügyvezető igazgatója, valamint Michael Frieß, a gyár leendő igazgatója.”

    http://www.origo.hu/auto/20091016-kecskemet-mercedesbenz-gyar-alapkoletetel.html

  2. csaba péter szerint:

    VERSENYELŐNY? Legfeljebb a 110 yardos fedett pályás kalaplengetésben.
    visz lát IMF

  3. Narancsvírus szerint:

    Orbán Viktor azt mondta, senkit sem hagynak az út szélén! Nézzétek meg azt a videót, és kiderül, hogy hazudott nem kicsit! Orbánnak már csak a hívei hisznek!
    Koppány Csoport bemutatkozó videó
    http://videa.hu/videok/hirek-politika/koppany-csoport-bemutatkozo-video-embertelen-harc-kilakoltatas-jIrdwTiCn1zX8EMI

  4. Dr. grün szerint:

    “Az az óriásplakát nyilván nem létezik, soha nem is létezett. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy soha nem is fog. A Fidesz agyközpontja ugyanis kifogyhatatlan a rosszabbnál, rosszabb ötletekből. Ezek egy része (lásd még: unortodoxia) a gazdaságot teszi tönkre, más része pedig a hatalom megtartást célozza.”
    Nem létezik a plakát?!
    Csak úgy mint a zIMF feltételek ! 😛

    http://www.stop.hu/belfold/ciki-mar-ezt-is-elhiszik-orbanekrol/1097600/

  5. Dr. grün szerint:

    “A miniszterelnök szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes. Orbán Viktor ezt az Európai Bizottság szerdai országjelentésében foglaltakra és a Daimlerrel pénteken kötött stratégiai partnerségi megállapodásra alapozva jelentette ki az MTI-nek adott interjúban. A kormányfő érintette az IMF/EU-tárgyalásokat is, amelyek szerinte a közeljövőben felgyorsulhatnak, a magyar kormány ugyanis minden akadályt elhárított az útból. Beszámolt továbbá arról, hogy felsőoktatási intézmények és sportági szakszövetségek adósságának rendezését is tervezi a kabinet. ”

    A legnehezebb az IMF által nem kért megszorítások elhárítása volt!
    De egész oldalas újsághirdetések bevetésével jobb belátásra bírtuk őket! ))) 😛 (((

    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/10/06/Orban_sikerult_a_magyar_gazdasag_penzugyi_konszolidacioja_.aspx

  6. felix szerint:

    Hallottuk a beteget. Várjuk az orvos véleményét is.

  7. robi szerint:

    Végre, megszűnt az irigykedés a szomszédok között:
    http://www.hir24.hu/belfold/2012/11/10/az-allamtitkar-szomszedjai-is-nyertek-foldet/

    Szerencsére, a tolvaj komcsis, mutyis világ elmúlt és eljött a tehetséges, rátermett emberek ideje.

  8. Perspektíva? szerint:

    T. robi
    “Szerencsére, a tolvaj komcsis, mutyis világ elmúlt és eljött a tehetséges, rátermett emberek ideje.”

    Nincsen Ön egy kicsit, inkább nagyon nagy tévedésben? (nem vagyok komcsi!)
    Milyen világ ez? Uram bátyám, azaz egyértelmű Kopjás korszak 1990 óta, ami még annál is rosszabb, mint amiről Ön írt. Miközben soha nem látott méreteket ölt s egyre csak terjed a mély szegénység, az élhetetlenség. Gondolkodjon el rajta, -de ne csak Ön,- s rájön, de hiszen Ön sokkal több reményre hivatott.

  9. Perspektíva? szerint:

    Ezt a vélemény nyilvánítást olvasva elgondolkodtató ez az irtózatos és ütemezett felzárkóztatása a társadalomnak. Vajon melyik irányba és hova? Eeeeeez ittttten a nagy kérdés. “Lenni vagy nem lenni” S meddig? Talán valaki felhomályosítja az érdeklődőeket.

    “Etikus szerint:
    2012. november 10., szombat – 02:41
    Ma a világban, különösen kis hazánkban egyik legsúlyosabb gondot az jelenti, hogy nem tudnak értelmes, profitot is képző hasznos munkát biztosítani a lakosság számára. Ezért is olyan a demográfiai mutató, amilyen, mert az önfenntartásnak sincsen -nem kis számban- jelene, de jövője is alig.

    “1945 után….”
    munkát kenyeret kellett adni az embereknek, az akkori körülményeknek
    megfelelően, bár ma lenne olyan szinten a foglalkoztatottság.

    -Gondoljanak bele, az egyik “szervezet,” ma azt az igét hirdeti, hogy 2014 minden családban kell lenni egy stabil állással rendelkező személynek, aki jövedelemmel rendelkezik. Nos a minimálbért keresőek fogják “megoldani” a társadalom, az adott család stb. problémáit, az önfenntartást és a boldog jövőt!

    Talán még nem ment feledésbe a munkások által kezdeményezett, az ún. “géprombolások akciója.” Vagy talán már gépek is alig vannak? Ó az a mérhetetlen szegénység………..”

  10. Vitéz Nagybányai szerint:

    Annyira elől vagyunk, hogy mindjárt utolérjük az utolsót. 🙂

  11. attila szerint:

    “munkaalapú gazdasági modell”

    aha persze. most kezdték el a minimálbéres közalkalmazottak kirúgását, hogy odavezényelt közmunkások végezzég a munkájukat fizetés helyett segélyért.

  12. Manitu szerint:

    Megérkezett az összes hóbortos, vírusos Ernővel az élen. Majd megmagyarázzák, hogy azért van recesszió Európában, mert Orbán vezeti a kontinenset, és azért került ki Görögország szintjéről Orbán alatt a gazdaságunk, mert Gyurcsány olyan jó ember, hogy ellenzékből ezt is elérte, mert amíg kormányon volt, a Fidesz miatt nem tehetett semmit.

  13. Manitu szerint:

    Egyébként az vesse az olcsóbb államra az első követ, aki a kampányban nagyobb pazarlást akart.

  14. Vitéz Nagybányai szerint:

    Manitu!

    Amennyiben úgy lehet elérni az olcsóbb államot, hogy téged és a hozzád hasonlóan elfogult nyaloncokat kirúgnák a közszférából akkor támogatom.

    Mégegyszer megkérdezem milyen bonyolult gondolatmenet alapján jutottál arra a következtetésre, hogy aki bírálja a kormányt, a Fideszt vagy netalántán Orbánt az biztosan komcsi gyurcsányista liberális féreg.

    Ez a gondolkodásmód inkább Rákosi apád korszakára volt jellemző, aki bírálja pártunkat és annak tévedhetetlen vezetőit az fasiszta, imperialista bérenc.

  15. Dr. grün szerint:

    Néhányan akik elbocsájtásával olcsóbbá tehetnénk a magyar államot! 😛
    http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/6232_461503800567062_2085260753_n.jpg

  16. felix szerint:

    Manitu!
    Neked Orbánék úgy lopták el az agyadat, hogy észre sem vetted.

  17. Vica szerint:

    Ez egy érdekes kép, kedves Dr. grün.

    Erről eszembe jutott, hogy bizonyára az alkotmánybírákat is azért szeretnék nyugdíjazni, mert így kevés a jövedelmük. Természetesen ezen túl nyugdíj mellett szeretnék foglalkoztatni Őket. Milyen gondoskodó, jóindulatú emberek, mi pedig hogy félre értettük a politikusokat…

  18. Bugi szerint:

    Eddig minden kormányzó párt olcsóbb államot ígért, de csak a Fidesz tartotta be 1998-tól, meg most. Az ellenzéki szavazók sosem bírták, hogy a Fidesz állja a szavát.

  19. Dr. grün szerint:

    Vica!
    Szerintem azt a kényszernyugdíjazott 274 bírót nem a a zállam olcsóbbá tétele miatt küldték volna el!
    Egyszerűen kényelmetlenekké váltak a hatalomnak és saját zembereikkel töltötték be a helyüket!
    “Orbán Viktor miniszterelnök az Alkotmánybíróság döntésére reagálva közölte: “a rendszer marad”. A kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére”
    Csakhogy már a Luxemburgi bíróság is jogellenesnek találta! Nekik pedig annyi a fityusz parlamenti kétharmada mint halottnak a beöntés! ) 😛 (

  20. Dr. grün szerint:

    Bugi!
    A fityusz tényleg megvalósítja az olcsó államot!
    Már ki lehet lassan írni a határnál, hogy “Ország ingyen elvihető!” 🙂

  21. felix szerint:

    Sosem tartotta be, csak eldugta a költségeket.

  22. Bolemann Lajos szerint:

    “csak a Fidesz tartotta be 1998-tól, meg most”

    Ezt azért nem ártana alátámasztani valamivel.

  23. Vica szerint:

    Nohát, nohát kedves Dr. grün!
    Ezek az áldott jó emberek soha sem tennének ilyen csúnyaságot. Látod, azok a szegény nyögdíjasok, akiknek a képét bátorkodtál belinkelni, kaphattak egy kis melót nyugdíj kiegészítésként. Miért küldenék hát el a nagy tudású bírákat, amikor a luxemburgi bíróság is törvénysértőnek tartaná. Meglátod, Őket is alkalmazzák majd épp úgy, mint azt a néhány fickót ott a képen. Ne légy már olyan rosszindulatú :).

  24. felix szerint:

    Nekem nem kéne a nyugdíjuk, megelégednék azzal a pénzel amit elsz/ó/úrnak.

  25. felix szerint:

    ja az ‘a ‘ se maradjon ki.

  26. Perspektíva? szerint:

    “Egészen elképesztő, hová jutott a jobb sorsra érdemes szerző. (Bayer Zsolt)A Jobbikban felfedezi Kádárt, de saját pártjában véletlenül se, pedig hétfőtől az országház főigazgatója Kövér László jóvoltából az a Such György lesz, akinek rádióelnöksége idején az őszödi rém pribékjei a fidesz ünneplőket és tüntetőket verték a rádió udvarán a forradalom ötven éves évfordulóján. Such köztudomásúan balliberális féreg, de hát sorolhatnánk egyéb neveket is. A lényeg, hogy mi, a nép soraiban egyre nagyobb számban látjuk úgy, hogy az a bizonyos kádári lelkület és hatalomgyakorlási módszer épp a fideszben él tovább, ő a negyedik párt, s akkor valóban stimmel a négy.”

  27. felix szerint:

    Az országház nem opera, hanem kabaré.

  28. Dr. grün szerint:

    Perspektíva?!
    „A kezdet méltó az új politikai csillaghoz” – olvasható az „Orbán már vesztésre áll Bajnaival szemben” című ismertetésben, amelynek szerzője, Lubos Palata, a lap közép-európai témákkal foglalkozó kommentátora úgy véli, hogy Bajnai visszatérésének dátuma – október 23-a, a forradalom napja – jól volt megválasztva.”

    Itt az ideje míg a vélt kétharmad még van a taposóaknákat elhelyezni, amik jelentősen megnehezítik majd a következő kormányzat dolgát! ))) 😛 (((
    http://www.168ora.hu/itthon/orban-mar-vesztesre-all-bajnaival-szemben-105583.html

  29. robi szerint:

    t. Perspektíva?!

    Sajnálom, hogy 8:14 -es élcelődő hozzászólásom félreértette (ha elolvassa a beemelt cikket, megérti).
    A folyamatosan mutyit emlegető bérenc legényeknek szántam.

  30. GONDOLKODÓ! szerint:

    Bródy: Édes életünk:

    http://www.youtube.com/watch?v=pflDIw6tiJ8

    Dalszöveg:

    Emlékszel, azt mondtad, s én elhittem neked
    Hogy együtt fogjuk végigtáncolni az életet
    Ki érti meg, hogy mégis mi történt velünk
    Hova lett, hova tűnt az az édes életünk

    Óh azok a hatvanas évek ma már csak szép mesék
    Nem volt az Éden, mégis közelnek tűnt az ég
    A tiltott gyümölcsök íze édes volt nekünk
    Hova lett, hova tűnt az az édes életünk

    Jöjj hát és hazudd azt, hogy nincsen veszve még
    Amíg a régi tűz szívedben ég
    Amíg egy régi daltól könnyes lesz szemünk
    Ez a tűz, ez a dal, ez az édes életünk

    Emlékezz arra is, hogy voltak álmaink
    Hittük, hogy rendbe jönnek majd a dolgaink
    S a rég várt új idők fordultak ellenünk
    Hova lett, hova tűnt az az édes életünk

    Itt állunk csalódottan, s nézünk ostobán
    Istenem, hová jutottunk annyi év után
    Romokban minden, ami fontos volt nekünk
    Hova lett, hova tűnt az az édes életünk

    Jöjj hát és hazudd azt, hogy nincsen veszve még
    Amíg a régi tűz szívedben ég
    Amíg egy régi daltól könnyes lesz szemünk
    Ez a tűz, ez a dal, ez az édes életünk

    Most még egy pillanatra jöjj hozzám közel
    Hadd érezzem, hogy létezem, hogy létezel
    Hadd higgyem azt, hogy van még egymáshoz közünk
    És ez a dal, ez a tűz, örökre megmarad nekünk

    Jöjj hát és hazudd azt, hogy nincsen veszve még
    Mondd azt, hogy a felhők felett mindig kék az ég
    S nem múlhat semmi el, míg emlékezünk
    És ez a dal, ez a tűz, ez az édes életünk
    Ez a dal, ez a tűz örökre megmarad nekünk

  31. Teri szerint:

    Ohhh milyen szép is ez a dal, pont illett a mai napomhoz.
    “…Amíg egy régi daltól könnyes lesz szemünk…”

    Szép emlékeket idézett fel bennem, de sok minden változott azóta… hmmm

  32. csaba péter szerint:

    Ez az állam olcsóbb ? ugyan miben?

Itt lehet hozzászólni !