Az alaptörvénybe került az előzetes regisztráció

Mno.hu

Az LMP az 1947-es kékcédulás választásokkal riogatott


A parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását.

A hétfőn kormánypárti szavazatokkal – 262 igen szavazattal, 84 ellenében – meghozott döntés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók személyesen vagy elektronikus úton – az internetes ügyfélkapun –, a határon túl élő állampolgárok levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a parlamenti választást megelőző 15. napig.

A Fidesz eredeti javaslatával szemben az alaptörvény így nem egyszerűen lehetővé teszi az előzetes regisztráció bevezetését, hanem rögzíti, hogy a választójog csak feliratkozás után gyakorolható, és a névjegyzékbe vétel alapvető szabályait is tartalmazza. Az erről szóló módosításokat két héttel ezelőtt az alkotmányügyi bizottság indítványára fogadta el a Ház. A névjegyzéket minden országgyűlési választás előtt meg kell majd újítani, kivéve, ha a voksolást a parlament feloszlása vagy feloszlatása miatt tartják.

A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslata a Magyarországon élőknek is lehetőséget adna a levélben történő regisztrációra – igaz, csak két hétig, a választást megelőző év szeptemberében –, ám az alkotmánymódosításban ez nem szerepel. A feliratkozás szabályainak alaptörvénybe foglalása azért lényeges, mert a kormánypártok korábban jelezték: előzetes normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól az új választási eljárási törvényről.

LMP-s akció

A szavazáskor LMP-s képviselők az ülésterem felső páholyából több köteg kék színű cetlit szórtak tiltakozásul a kormánypárti sorokra, így utalva az 1947-es kékcédulás választásokra. Az elnöklő Balczó Zoltán ezután felszólította az LMP politikusait, hogy „ha nem láncolták magukat oda”, akkor hagyják el a karzatot és foglalják el a helyüket.

Wittner Mária fideszes képviselő ügyrendi felszólalásában azt mondta: hatéves képviselői pályafutása alatt „ilyen botrányos dolog még nem történt” a Házban, és vizsgálatot sürgetett.

Tudatosabb döntést hozhat az előzetes regisztráció

Nem sérül az egyenlő hozzáférés elve a feliratkozással, és a kizárás vádja sem igaz, mivel a korábbi választásokon is milliók maradtak távol a szavazástól – nyilatkozta az mno.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus az új választási eljárási törvényről.

A politológus szerint sokkal tudatosabb döntés lesz a 2014-es, és a pártok stratégiája is ehhez fog igazodni. Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint visszalépés a feliratkozás rendszere, mivel az szembemegy a világszerte tapasztalható trenddel, miszerint a választási részvétel növelése érdekében elhagyják ezt a szisztémát.

Szeptember 1-jén indul

Jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es választásra, ezenkívül megszűnik a kampánycsend, továbbá átalakul a kampányfinanszírozás rendszere – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még szeptember 10-én, amikor újságírók előtt ismertette a választási eljárás tervezett változásait.

Ezért van rá szükség

A feliratkozás kapcsán az elmúlt hónapokban éles vita bontakozott ki az ellenzék és a kormány között. Az ellenzéki erők szerint a létező választói névjegyzék és a „szavazók korlátozása” miatt nincs szükség erre az intézményre. Rogán Antal ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a választási feliratkozás intézményére szükség van, mert egy új képviselő-választás csak így lesz megvalósítható és sikeres. A feliratkozásra szükség van a határon túli magyar kisebbség miatt is, az ő képviseletük csak és kizárólag ezzel a rendszerrel lehet biztosított.

Forrás: Mno.hu

33 hozzászólás “Az alaptörvénybe került az előzetes regisztráció” bejegyzésre

  1. lb szerint:

    “Érdekes műsornak ígérkezik ez a következő másfél év. Kormányunk mindent megtesz annak érdekében, hogy másodrangú állampolgárnak érezzük magunkat a határon túliakkal szemben, saját félelmeitől reszketve az alkotmányosan megkérdőjelezhetetlen szabad választójogunk elé állít felesleges és drága macerát, beszűkíti a lehetőségeinket és a felé lejtő pályáról igyekszik állítani, hogy felcsúti szabvány szerint ez az egyenlő és vízszintes.”

    http://varanus.blog.hu/2012/10/30/orban-alkotmany_nem_vagyunk_egyenloek_a_hataron_tuliakkal

  2. ugró mókus szerint:

    Amióta van alap törvényünk más sem csinálnak csak módosítják.Ezt is sikerült megcsinálni mint az ország gazdaság politikáját.Hurrá

  3. krapulaxxx szerint:

    az infantilis lmp-s képviselők inkább takarodjanak vissza a rogyadozó házban berendezett kocsmájukba a guberált bútoraik közé és ott szemeteljenek. cigányok közé a putriba is mehetnek, ha már ilyen ganéban érzik jól magukat.

  4. ugró mókus szerint:

    Emberek!
    Újabb gazdasági sikert ért el a kusza szemű.Szegényt kinevették egész pontosan kiröhögték az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén már Ők sem hisznek neki szegény.A beruházási adatok pedig egészen jól alakulnak szerinte íme:
    2012-2013 évben a GDP %-ban:
    Hazánk 16,2%
    Lengyelország 20,4%
    Szlovákia 22,7%
    Cseh Köztársaság 23,6% és most jön a legszebb
    Románia 25,9%
    Ez gyönyörű sikerült első lenni hátulról,el kéne gondolkodnia Miniszterelnök úrnak(áldasék a neve) a kusza szemű menesztésén.ebből nem lesz felemelkedés az már biztos.

  5. Bolemann Lajos szerint:

    “A feliratkozásra szükség van a határon túli magyar kisebbség miatt is, az ő képviseletük csak és kizárólag ezzel a rendszerrel lehet biztosított.”

    Hát akkor regisztráljanak csak a határon túliak. Miért kell 8 milliónak a 200 ezer miatt? Mert akkor egyszerűbb és olcsóbb lenne?

  6. Gordon szerint:

    Ugróm ókus által bekopizott források nélküli adatsort is annyira lesz szerintem tárgyilagos, mint a 250 ezer adózó eltűnéséről szóló grünféle vakvarjú károgás.

    Kiderült, hogy nem is úgy van.

  7. Gordon szerint:

    Hónapok lesznek szerintem a regisztrációra. Aki addig nem megy el az választani se fog elmenni. Sokkal költségkímélőbb lesz az egész rendszer.

    Igaz, hogy az USA-ban nem csak regisztráció van, hanem pártszimpátiát is meg kell jelölni?

    Ha igen:
    Fújj..piszkok…levelük!… brrr

  8. Bolemann Lajos szerint:

    “Sokkal költségkímélőbb lesz az egész rendszer”
    Miért is?

    Igaz hogy az USA-ban velünk ellentétben nincs lakcím nyílvántartás?

  9. Gordon szerint:

    “Ezt is sikerült megcsinálni mint az ország gazdaság politikáját.” – vádaskodik ugróm ókus.

    A szocik alatt 7% volt a gazdasági visszaesés egy éven belül.

    A szocik öt dolgot hagytak hátra:
    84%-os államadósság
    10%-os költségvetési hiány
    7%-os gazdasági visszaesés
    2009-es államcsőd
    főváros csődközeli helyzete

  10. Gordon szerint:

    Beszélhetnén az itthoni lakcím nyilvántartás milyenségéről.
    Megérne egy misét az biztos.
    Vége lesz a kékcédulázának, a ki-, be- és átjelentkezésnek. Az” ittszavazok”, “ottszavazoknak”. Legfőbb ideje már hogy véget érjen.

    A rendtől csak az fél és riogat, aki a rendetlenség fenntartásában érdekelt.

  11. Bolemann Lajos szerint:

    Eddig választási csalásért egyetlen embert ítéltek el, az is fideszes volt.
    Tudsz egyéb esetről is? Tettél feljelentést? Hogy áll az ügy?

    Rendetlenség a lakcímnyilvántartónál? Hogy engedheti ezt a kedves vezető?

    Tudsz olyan országot mondani, ahol regisztrációs kényszer és lakcímnyilvántartás is van?

  12. ugró mókus szerint:

    Na ide figyelj te degenerált barom Gordon most írom le kb. tizedszer,hogy ugró mókus.Ennyit nem tudsz megjegyezni te ökör.Továbbá nem vádaskodom csak próbálom megvilágítani azt a kevés agyvelővel rendelkező koponyádat te állat.Ha annyira sikerült a kőbe vésett alaptörvényt megfogalmazni akkor miért kell folyton újra vésni erről beszélj te címeres ökör.Rajtunk röhög egész Európa neked ez jó?Hol van a nemzeti büszkeséged, értem nekik szabad,mert vannak ilyen rövid eszűek mint te,még akkor is tapsolni fogsz ha nem lesz mit enni te állat.Te idióta Románia,Szlovákia megelőzött bennünket sőt Ukrajna is meg fog.Erre vagy olyan büszke?Akkor hajrá.

  13. Cs.pepe szerint:

    Ugró mókus ne hagyd magad felbosszantani gordon provokációjának, nem érdemes. gordon egy tipikus troll, érvei nincsenek, csak arra játszik rá, hogy kiforgassa mások szavait és felbosszantsa őket. nem ért semmihez, ellenben mindenhez hozzászól, szánalmas alak, ne reagálj a hozzászólásaira, neki az borzasztó, mivel ha semmi veszed, nincs értelme kötözködéseinek.

  14. Bolemann Lajos szerint:

    “Utolsó pillanatban a Fidesz úgy módosította a választási eljárási törvényt, hogy azon egyesületek ne indulhassanak.”

    Ezek tényleg teljesen beszartak az Együtt 2014-től. Szánalmas gyáva bagázs!

  15. felix szerint:

    Nem tudom ki ez a Gordon, de ha az enyém lenne levágatnám.

  16. ugró mókus szerint:

    Elképesztő a választási eljárási törvény módosítója Papcsák Ferenc össze-vissza beszél, inkább azt írom hazudik pofátlanul.Mikor azt kérdezik tőle minek a regisztráció a válasz”Mert mi úgy gondoltuk és megkaptuk rá a felhatalmazást a polgároktól”.Szép demokratikus gondolkodás.

  17. felix szerint:

    Kétharmadnál azt is mondhatja, hogy csak.
    Megkapták és onnan az országnak kuss.
    Akár egyetért akár nem.

  18. Dr. grün szerint:

    Nagyon maguk alá piszkítottak a kedves fijjug! ))) 🙂 (((
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=596470

  19. ugró mókus szerint:

    Ez aztán elképesztő!
    A hajdúdorogi polgármestert kiretusálták a helyi lap fényképén,mert szoci.Szép új világ,a kopasz büszke lehet követőire.Ez az fijjug erre büszkék lehettek.

  20. ugró mókus szerint:

    Tudom a válaszokat hazugság,csúsztatás,komcsi,libsi rágalom.2/3 az 2/3 hiába no nekik mindent szabad.Hurrá

  21. ugró mókus szerint:

    Ez igen így kell ezt csinálni!
    Tíz millió forintért vásárolt traktort az országgyűlés ja-bocsi Ferrari a csoda-ezzel fogják a füvet nyírni és összeszedni a lehullott fa levelet.Nagyon megy a rongyrázás.

  22. Bolemann Lajos szerint:

    “A Kína felé való nyitás kudarc volt, a szállodaipar a csőd szélén, a kiskereskedelem eladósodott, gazdasági alapjait helyre kell hozni, a bankszektor átalakításra szorul, az építőipar romokban”

  23. lolka szerint:

    ugró mókus szerint:
    2012. október 30., kedd – 13:16…látod már csöndbe is maradt. Értesz a nyelvén úgy látszik…

  24. ugró mókus szerint:

    Kövér Lacika 57600 km autózott ez igen.Havi bontásban:4800 km.Napi bontásba( 22 munkanappal)számolva:218km.Nagyon jó gépkocsivezetői vannak akik napról-napra ezt teljesítik.A kérdés csak az Lacika mikor dolgozik?Ez kis autókázás alig került valamibe a magyar adó fizetőknek:
    -4.185.000.-Ft benzinköltség
    – 965.520.-Ft a CASCO
    – 82.640.-Ft a kötelező biztosítás
    – 53.000.-Ft javítási költség
    Hivatalos a forrás a Parlament gazdasági hivatala.Ennyibe van nekünk ez a nagyszerű ember.Azt sem értem miért van szüksége egy Audi A8 4,2 V8-ra mivel úgy tudom a KRESZ rá is vonatkozik száguldozni nem tud. Szerintem egy felső kategóriás Passat is megtenné.Na de mindegy fussa,bezzeg ha mások csinálnák már habzana a szájuk.Azt ígérték takarékosak lesznek furcsa formája a takarékosságnak.

  25. Dr. grün szerint:

    ugró mókus!
    Mindjárt fingatja Kálmán Olga Papcsákót!
    Most még Mekkmester magyarázza, hogy hogyan kell érteni:
    Bátyám jobban kefélsz mint apánk!
    Tudom hugom, már anyánk is mondta! ))) 🙂 (((

  26. Bolemann Lajos szerint:

    Karácsony Gergely: Reméltük, hogy a Fidesz nem tud még alacsonyabbra süllyedni annál, hogy beleírja az alaptörvénybe az előzetes regisztrációt, de újra csalódniuk kellett. Miután a parlament hétfőn éjjel lefolytatta a módosító indítványok részletes vitáját, a Fidesz bizottsági indítványként újabb módosítókat nyújtott be, hogy azokról az éjszaka leple alatt se lehessen vitatkozni.

    Az eljárásnál már csak a módosító indítványok tartalmi elemeit lehetne alábbvalónak nevezni, mert nem teszik könnyebbé, hogy az állampolgárok gyakorolhassák választójogukat. Felhívta a figyelmet a javaslatnak arra az előírására, amelyik szerint a regisztrációs időszakban a jegyzőnek minden állampolgárt fel kell keresnie. Ez fizikai képtelenség, de azt a veszélyt viszont nem lehet kizárni, hogy a jegyzők kormánypropagandát végeznek a személyes tájékoztatás ürügyén.

    A módosító javaslatok is alátámasztják, hogy teljesen felesleges az előzetes regisztráció. A kedden benyú
    jtott módosító javaslatok szerint azok is ajánlhatnak képviselőjelölteket, akik nem regisztráltak. Az ajánlók adatait viszont az országos lakcímnyilvántartás alapján ellenőrzik majd. Ez mutatja: a Napnál is világosabb, hogy az állam rendelkezik azokkal az adatokkal, amelyek alapján automatikusan regisztrálni tudná az állampolgárokat.

    Úgy tűnik, hogy a választókerületek határainak megrajzolásakor nem végeztek tökéletes munkát Kubatov
    Gábor munkatársai, ugyanis a javaslat úgy szabna át egy tucatnyi választókerületet, hogy annak semmi köze sincs a választási eljárási törvényhez.

  27. lb szerint:

    Lajos!

    Hogy a fiúk besz.rtak-e vagy sem, nem tudom.
    De hogy ezen elgondolkoztak, az valószinú:
    Tárki: Fidesz–KDNP 18 %, MSZP 15 %

  28. robi szerint:

    Egyértelmű, hogy az intézkedés vesztesei a parasztság. Mari néni aligha fog 20-30

  29. robi szerint:

    folyt… kilométert utazgatni egy regisztrációért. Internetről meg legfeljebb a TV-ben hallott.

  30. lb szerint:

    Alakul ez!

    Az utolsó pillanatban ismét módosítja a választási regisztráció szabályait a Fidesz. Az alkotmányügyi bizottság ülésén a fideszes Papcsák Ferenc 227 pontos módosító csomagja mellé benyújtottak egy olyan indítványt, amely szerint mindenki otthon is regisztrálhat. A javaslat szerint a jegyzőknek, illetve munkatársaiknak minden háztartást fel kell keresniük majd, és felhívniuk a figyelmet a választási regisztráció lehetőségére.

    Ha valaki a feliratkozás mellett dönt, akkor azonnal regisztrálhat. Emellett megmarad a lehetőség arra, hogy elektronikus úton, illetve a járási hivatalban személyesen is feliratkozhat bárni. “Olyan lesz, mint a népszámlálásnál, jön a regisztrációs biztos, és nála is fel lehet iratkozni a választokra” – mondta az ülés után Papcsák Ferenc.

    http://www.origo.hu/itthon/20121030-otthon-az-ajtoban-is-lehet-majd-regisztralni.html

    Csak épp az értelmét nem látom.:(

Itt lehet hozzászólni !