Hatalmas pusztítást és halottakat hagy maga mögött a vihar

Mno.hu

Hatalmas robbanások is voltak a viharban (a hangot érdemes levenni)

Vihar után…

…egy furcsa ló is feltűnt az élő adásban

New York egyes részei víz alá kerültek, milliók maradtak áram nélkül, a viharnak egyre több halálos áldozata van. Tombol a poszt-trópusi ciklonná átalakult Sandy az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométer óránként. A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait – többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált – és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik. Az előzetes hírek ellenére tehát mégsem alakult át szuperviharrá, azaz nem egyesült a nyugat felől a keleti part irányába tartó hideg légtömegekkel.

Sandy településeket öntött el

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került.

Amerikai sajtójelentések szerint tizenkét ember az amerikai New York, továbbá New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Nyugat-Virginia és Észak-Karolina államokban vesztette életét, míg egy személy a kanadai Torontóban halt meg. A hatóságok közlése szerint a legtöbb áldozat halálát a hatalmas szélvihar által kicsavart fák, illetve a szél által repített különböző tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét

New Jersey államban a vihar riadót váltott ki az Egyesült Államok legrégebbi atomerőművében. A hatóságok közlése szerint baleset nem történt, az erőművet ugyanis már korábban leállították. Az Oester Creek-i atomerőmű 1969 óta üzemel. A Sandyre „készülve” a hatóságok több mint egy tucat erőművet ellenőriztek. Hivatalos közlés szerint valamennyi biztonsági helyzetét kielégítőnek találták.

A Sandy New York és New Jersey államok mellett főként Delaware államban okozott súlyos fennakadásokat. New York mellett több más városban is arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek az elárasztott utcákra, sőt egyes helyeken tényleges kijárási tilalmat rendeltek el.

New York: víz alatt, áram nélkül

Egyedül New Yorkban közel 400 ezer embernek kellett elhagynia házát vagy lakását, különösen a mélyebben fekvő területeken. A legtöbben rokonoknál vagy barátoknál kerestek szállást, sokan azonban elhagyták a várost.

Ez volt a legrosszabb, amit valaha láttam, az óceán az úton, kidőlt fák mindenfelé – mesélte egy New York-i férfi a The New York Timesnak. Manhattan alsó része vízben áll és sötétbe borult, a városrészben 250 ezren maradtak áram nélkül, még a Szabadság-szobor örökké világító fáklyája is elsötétült. A hidak és az alagutak lezárása miatt a Manhattan gyakorlatilag elszigetelődött. A híradások egy robbanásról is beszámoltak Manhattanben, valószínűleg egy áramelosztóban történhetett a detonáció.New Yorkban a szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott. A város metróhálózatát elöntötte a víz.

Michael Bloomberg polgármester szerint több mint négyezren szükségszállásokon nyertek elhelyezést, köztük sok a hajléktalan. Őket egyébként a rendőrség már a Sandy „beköszönte” előtt elirányította az utcákról. A kényszerszállásokat többnyire egyetemeken, kollégiumokban, iskolákban hozták létre. Lakóik közül sokan már napokkal korábban odaköltöztek.

Drámai hangú felhívás

A polgármester hétfő este drámai hangú felhívást intézett a város lakóihoz. Felszólította az embereket, hogy semmiképp ne menjenek az utcákra, szavai szerint mindenki maradjon ott, ahol tartózkodik. Bloomberg arra is figyelmeztetett, hogy anyagi károk vagy kisebb sérülések esetén ne hívják a hatalmas munkát végző mentőket vagy a tűzoltókat, és csak akkor telefonáljanak, ha emberélet van veszélyben, Bloomberg beszámolt arról, hogy hétfő estére mintegy negyedmillió ügyfél maradt áram nélkül. Ugyanakkor elismerte, hogy a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet, az előfizetők között ugyanis többlakásos apartmanházak is vannak. Sajtótájékoztatóján spanyolul is elismételte az általa mondottakat, hogy a város spanyol ajkú lakosaihoz is eljussanak a fontos hírek. Az áramkimaradás – mint utalt rá – napokig eltarthat. A legfontosabb feladatnak a város egyes részeit elárasztó víz eltávolítását nevezte. Utalt arra, hogy ez is több napot vehet igénybe. Végezetül arra figyelmeztetett, hogy a leszakadt kábelek szintén hatalmas veszélyt jelenthetnek.

Hóesés is jöhet

A vihar – amelybe a trópusi és a sarkvidéki léghullámok mellet már egy Kanadából levonuló rendszer és belekeveredett – Nyugat-Virginiától Kentucky államig méteres hóesést okozhat az Appalache-hegységben.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Eddig 12 600 repülőjáratot töröltek (ebből kétezret New Yorkban), ami több mint másfél ezerrel haladja meg a tavalyi, az Irén hurrikán miatti lemondások számát. Egy hatemeletes ház homlokzatából kétemeletnyi leomlott a Chelsea negyedben – közölte korábban a The New York Times. A viharról bővebben itt olvashat!

Forrás: Mno.hu

3 hozzászólás “Hatalmas pusztítást és halottakat hagy maga mögött a vihar” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Tisztára olyan mint az MSZP-SZDSZ kormány, amely szintén halottakat (augusztus 20-i tűzijáték) és kilőtt szemeket hagyott maga után! 😛

  2. Tóth Mária szerint:

    Vátesz: nagyon egyet értek Veled! szegény emberek, egy élet munkája odaveszett.

  3. ugró mókus szerint:

    Barmok vagytok mind a ketten.

Itt lehet hozzászólni !