Így vezess takarékosan!

Sok-sok pénzkímélő jótanács a Csepel.info-n

Csepel.info összeállítás

Egy régi oktatófilm…

És egy új első része (a második lentebb)

Ismét emelkedett az üzemanyag ára, és a világpiaci trendek alapján hosszú távon nem is számíthatunk árcsökkenésre. Hogyan lehet mégis megkímélni a pénztárcánkat? Erre keresett most a Csepel.info sok-sok jó tanácsot.

Egyes becslékes szerint “a lábunkban” 30%, a gumikban és műszaki állapotban szintén 30% fogyasztás-csökkentési lehetőség van. Érdemes olvasni, a videókat megnézni, mert éves szinten ez tízezreket hozhat!

A második rész

Kiknek érdemes átállni a gázüzemre?

A Goodyear által összeállított tízparancsolat

1. Ötvennel az ötödikben!

Ha nagy gázzal gyorsítunk, az ún. pillangószelep szélesre nyílik, a motor pedig gazdaságosan tud üzemelni. Miközben tehát erőteljesen nyomjuk a gázpedált, már 2000-es fordulatszám alatt is érdemes magasabb sebességfokozatba kapcsolni. Kis gázzal kiugorva ugyanakkor csak a pénzt dobjuk ki az ablakon. Vagyis a kívánt sebességet a lehető legmagasabb fokozatban tartsuk. Ez azt jelenti: nem szégyen ötvennél az ötödik fokozat!

2. Felejtsd el a kuplungot!

Ha a gépkocsi egyenletes terepen halad, ne nyomjuk le a kuplungot, hanem hagyjuk müködni a motorféket. Az üzemanyag-befecskendezős motoroknál azonnal leáll az üzemanyag-ellátás, és a motor egy csepp benzin fogyasztása nélkül fékezi le az autót. Alapjáraton, vagy kinyomott kuplunggal azonban továbbra is fogyaszt az autó. Ha a piros lámpánál túl korán nyomjuk ki a kuplungot, annyi benzint fogyasztunk, mint üresjáratban.

3. Gondolkodj előre!

Legyünk előrelátó és következetes vezetők – tanácsolja a Goodyear. Sokkal több üzemanyagot takaríthatunk meg, ha nagyobb követési távolságot tartunk, mert ebben az esetben nem kell minden alkalommal fékeznünk, amikor az előttünk haladó pénzpazarló azt teszi. Tartsuk tehát észben, hogy amikor fékezünk, elveszítjük azt az energiát, amit a gyorsítás során befektettünk. Ezzel a módszerrel nemcsak üzemanyagot spórolunk, hanem biztonságosabban is közlekedünk.

4. Kerüld a túl nagy sebességet!

Egy 120 km/h sebességgel haladó jármü akár 15 százalékkal is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint ha 140-nel menne. Hosszabb úton a nagyobb sebesség még időnyereséget sem feltétlenül jelent, hiszen a gyakoribb tankolások miatt az út még tovább tarthat. A rendőrségi bírságokról nem is beszélve.

5. Kapcsold ki a rejtett üzemanyagfalókat!

Az autó elektromossággal müködő kényelmi eszközeit szintén a motor által elégetett benzin táplálja energiával. Ügyeljünk arra, hogy a hátsóablak, vagy az ülésfütések ne maradjanak a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, mivel ez száz kilométerenként akár egy literrel is növelheti a fogyasztást – figyelmeztet a Goodyear.

6. Takarítsd ki a csomagtartódat!

A heteken keresztül felszerelt tetőcsomagtartó pénzbe kerül. 80 km/h sebességnél a tetőcsomagtartó megközelítőleg 0,7 litert fogyaszt; a tetőn szállított kerékpár 100 kilométeren akár 3 literrel is növelheti a fogyasztást. Még a csomagtartóban lévő súlyok fogyasztásnövelése is jelentős: 100 kg többletsúly a városi forgalomban 0,6 literrel növeli a fogyasztást.

7. Ügyelj a megfelelő abroncsnyomásra!

Ha az abroncs légnyomása nem elegendő, megnő a gördülési ellenállás. Nagyobb légnyomás esetén az abroncsok jóval könnyebben gurulnak, és kevésbé csorbítják a felfüggesztési kényelmet. A gépjármü számára megfelelő abroncsnyomást a kezelési kézikönyv, az ajtógerendára vagy a benzintank-fedélre ragasztott címke tartalmazza. A jármü nagyobb terhelése esetén, pl. nyaraláskor, feltétlenül növelni kell az abroncsnyomást a gyártó előírása szerint. Megfelelő abroncsnyomással kb. 5 százalék üzemanyag takarítható meg – hangsúlyozza a Goodyear.

8. Tartsd rendszeresen karban az autódat!

Az előírt szerviz intervallumok betartása azért is fontos, mert így garantálható, hogy a motor a maximális teljesítményt tuja leadni. A koszos gyertyák, az eltömődött szürők ezt meggátolják és akár 15 százalékos túlfogyasztáshoz is vezethetnek.

9. Tervezd meg az utad!

Próbálj meg nem csúcsforgalomban utazni. Az állandó megállás és elindulás ugyanis rendkívül benzinfaló. Ha egy nap több helyre kell menned, próbáld meg összeszervezni az utakat. Ha pedig hosszabb útra indulsz, ne sajnáld az időt előre megtervezni az útvonalad, majd használd is a térképet, vagy a navigációs rendszert. Eltévedni ugyanis nemcsak bosszúság, hanem pénzkidobás is.

10. Rövid távon kerékpározz!

A motornak átlagosan négy-öt kilométer megtételére van szüksége ahhoz, hogy üzemi hőmérsékletre melegedjen. Amíg el nem éri ezt a hőfokot, az üzemanyag fogyasztás a normál üzemmód többszörösét is elérheti. Ha állandóan csak a sarki boltba megyünk az autóval, ne csodálkozzunk, ha 30 liter/kilométeres átlagfogyasztás jön ki. A kerékpározás, vagy a gyaloglás nemcsak a pénztárcánknak, hanem az egészségünknek is jót tesz.

A takarékossági világbajnok tippjei

Teljes sikerrel zárult az osztrák Gerhard Plattner üzemanyag-takarékossági rekordkísérlete, egyetlen tanknyi tüzelőanyaggal 2.006 kilométert tett meg Skoda Fabia GreenLine modellel (2,21 liter/100 km átlagfogyasztás).

1. Ne melegítse álló helyzetben a motort!

A modern autókkal még a legnagyobb télben is közvetlenül a motor beindítását követően útnak indulhat. Ha a motort ekkor nem pörgeti rögtön magas fordulatszám-tartományokig, nem csupán a környezet terhelését, hanem autója üzemanyag-fogyasztását is jelentősen visszafoghatja. Már azzal is üzemanyagot takarít meg, ha biztonsági övét még a motor beindítása előtt bekapcsolja.

2. Vezessen előrelátóan!

Aki szinte változatlan tempóval közelít a piros lámpához, majd hirtelen intenzíven fékez, zöldnél pedig teljes gázzal gyorsít, jóval gyakoribb vendég a töltőállomásokon, mint az adott közlekedési helyzethez illő sebességgel közlekedő autóstársa.

3. Már rövid megállások során is állítsa le a motort!

Aki például lezárt vasúti sorompók előtt, vagy akár a legrövidebb megállások során is leállítja a motort, nem csupán a környezetet, hanem pénztárcáját is nagyban kíméli. Egyes városokban kiegészítő lámpák jelzik, meddig tart még a piros fázis. A túl gyakori indítások következtében tönkremenő önindítótól való félelmek teljességgel alaptalanok, e technikákat ma már több tízezer indítási folyamatra méretezik.

4. Kerülje a magas fordulatszám-tartományokat!

Minél alacsonyabb a motor fordulatszáma, annál kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztása. Indulást követően lendületesen kapcsoljon fel mindaddig, amíg el nem éri kívánt haladási sebességét. A legmagasabb fokozatban közlekedve nemcsak autója zajszintjét, hanem károsanyag-kibocsátását és üzemanyag-fogyasztását is visszafoghatja.

5. Közlekedjen kiegyensúlyozott tempóban!

Az indokolatlan gyorsítások tekintélyes mennyiségű üzemanyagot emésztenek fel. A legkényelmesebben a sebességtartó automatikával (tempomat) autózhat, amelynek hátránya, hogy – Önnel ellentétben – nem tud gondolkodni. S hogy mit jelent mindez az üzemanyag-takarékosság tekintetében, a következő tippből máris kiderül.

6. Igazítsa sebességét a domborzati viszonyokhoz!

A hegyes-völgyes vidékeken már a lejtőn haladva gondoljon arra, hogy olyan sebességet érjen el, amely a következő emelkedőre hajtva is kellő lendületet biztosít autója számára. A motor ekkor alacsonyabb teljesítményigénnyel szembesülve, jóval takarékosabban üzemelhet.

7. Ügyeljen a megfelelő gumiabroncs-légnyomásra!

A túl alacsony légnyomás a gumiabroncsok jelentős deformációjához vezet, ami nem csupán futásteljesítményüket korlátozza, hanem az üzemanyag-fogyasztást is akár tíz százalékkal megemelheti. Amennyiben a gumiabroncsaihoz előírt nyomásértékeket mintegy 0,2 barral túllépi, még a biztonság kárára kötött kompromisszumok nélkül érheti el a legalacsonyabb fogyasztást. A durva mintázatú téli gumiabroncsok fokozott gördülési ellenállásuk eredményeképpen eleve megnövelik az üzemanyag-fogyasztást.

8. Ne cipeljen felesleges terheket!

Aki csomagtartójában a hétvégi grillparti sörrekeszeivel furikázik, feleslegesen füstöli el pénzét. Száz kilogramm többlettömeg autótól függően 100 kilométerenként akár 0,7 literrel is növelheti az üzemanyag-fogyasztást.

9. Ne növelje indokolatlanul autója légellenállását!

A tetőn hagyott kerékpár- vagy síléctartó ugyan jól érzékelteti, milyen sportos Ön, ám használaton kívül csupán felesleges üzemanyag-pusztítók. Ha túrái során tetőboxot szerel autójára, sebességtől függően akár húsz százalékkal is megemelkedhet járműve üzemanyag-fogyasztása.

10. Használja átgondoltan légkondicionáló berendezését!

A teljes terheléssel üzemeltetett légkondicionáló a felső középkategóriájú modellekben 100 kilométerenként akár két literrel is megemelheti a üzemanyag-fogyasztást. Az orvosok eközben az akut meghűlés veszélyére hívják fel a figyelmet, amennyiben a belső hőmérséklet több mint hat fokkal eltér a külsőtől. Lehúzott ablakokkal autózva csupán jelentéktelen mértékben csökkenthető a belső hőmérséklet, az üzemanyag-fogyasztás azonban még a légkondicionáló berendezés használatánál is magasabbra kúszhat. A helyzetet a kényelem huzat és intenzív szélzajok eredményezte csökkenése rontja tovább.

Csepel.info összeállítás

4 hozzászólás “Így vezess takarékosan!” bejegyzésre

  1. J szerint:

    Hogy ON is legyek:
    1-eshez, ha nagyon alacsony fordulaton járatod a motort a csapágyakat indokolatlanul terheled, illetve a kenés is sokkal gyengébb. Lehet hogy kevesebbet fog enni a verda, de egy motor generál jó pár liter benya.
    3-as. Ha az autód nem start stop-os, akkor ezt sem nagyon javaslom, mert minden indulásnál az elején a motor kenés nélkül megy és kell pár fordulat míg az olajnyomás ideális lesz, ergo a motorodat rombolod vele. Azt szokták mondani, hogy minden hideg indítás olyan megterhelés a motornak, mintha 100Km-ert hajtanál bele. Nem véletlenül kell kerülni a használt háziorvos autókat.

  2. Nemmondommeg szerint:

    Nekem van egy jobb ötletem. Vigye le a Fidesz A BENZIN ÁRÁT, ahogy ezt ELLENZÉKBEN KÖVETELTE. Hozzászoktatják ezt a népet a szegénységhez. Élhetnénk jobban is ha az élősködő két párt nem csinálna belőlünk hülyét 24 éven át.

  3. Nemschmitt Pál szerint:

    Érdekes oldalt találtam: http://www.loero.hu/index.php?op=hir_reszletes&hir_id=3687&magazin=1&friss=&archiv=

    És sehol egy hivatkozás… Hogy is van ez?

Itt lehet hozzászólni !