Milliós Messiások. Tíz tézis az ellenzéki összefogás kudarcáról

Bajnai “pályája egész biztos, hogy nem arról szól, hogy ő az az ember, aki kiáll magyarokért, megvédi a magyar emberek érdekeit, vállalja a konfliktusokat, ha kell a harcot a kitűzött célok érdekében”

GFG blog

Van tíz tézis. Ezek a pontok arról szólnak, hogy komoly akadályai vannak az ellenzéki összefogás sikerének. Három tézis szól az ellenzékről, három az összefogásról, három az új Messiásról, és egy a ráadás.

Az összefogás feltétele, hogy

1. Az MSZP mondjon le vezető szerepéről! Ahhoz, hogy az MSZP része lehessen egy körvonalózódó ellenzéki összefogásnak, fel kell adnia azt a törekvését, hogy az ellenzék vezető ereje legyen. Ez azt is magában foglalja, hogy Mesterházynak el kell fogadnia Bajnai vezető szerepét, a párt uralására tett eddigi erőfeszítéseit zárójelezve ezzel. Nem annyira magától értetődő azonban, hogy mindezt miért is tenné. Az MSZP, akárhogy is lesz, 2014-ben egészen biztosan jobb eredményt érne el, mint legutóbb, ez kétségtelenül Mesterházy sikere lenne. Miért is lépne hátra?

2. Az LMP szakadjon! Vagyis az egyik LMP-nek az összefogás érdekében hidegre kellene tennie az összefogásellenes szárnyat, vagyis a másik LMP-t. Az a kérdés azonban, hogy mi maradna meg ezzel a lépéssel abból a bizonyos LMP-identitásból? Az összefogásellenes erőknek ugyanis jó okuk van arra, hogy ne változtassanak politikájukon: először az imázst kell megerősíteni, védve a hitelességet, ez fontosabb, mint eljátszva a „tiszta erő” kártyát, prostituálódni valakivel a kormányra kerülés esélye érdekében. Bajnai fellépése ehhez konkrét érveket is szolgáltat: Bajnai akkor volt miniszterelnök, amikor megalakították az LMP-t, a cél akkor az volt, hogy leváltsák a „régi rendszert”. Ráaadásul Bajnai nyitva hagyja a lehetőségét annak is, hogy a Milla köré csoportosulók egy napon összefogjanak az MSZP-vel, ami végképp az LMP hitelességi tőkéjét emésztené fel. Miért is engedne tehát a másik LMP az egyik LMP-nek?

3. Pártosodjanak a pártelleneseknek! Aki képviselőket akar küldeni az Országgyűlésbe, akár bevallja, akár nem, szervezett politikai erőként viselkedik. Az LMP, de még a Jobbik példája is arról szól, hogy a rendszerelleneséget a rendszer sikeresen konszolidálja. Ez a rendszerellenesség nézőpontjából az ártatlanság elvesztését jelenti. Ezt azok is tudják, akik rászervezik magukat a Milla-rendezvényére, nehéz elhinni, hogy értelmiségi elitcsoportok által irányított társadalmi egyesületek és csoportok ne tudnák, hogy hivatalos politikai erők korrumpálják őket. Akkor miért engedik?

Az összefogás nem önmagában vett érték, hanem

4. A győzelem feltételének tekintett eszköz. A győzelemhez azonban nem elég mechanikusan összeadni a számokat. Az első három pont éppen arról szól, hogy még az összefogásban érdekelt politikai aktoroknak is komoly döntéseket kell meghozniuk a kívánatosnak tartott célhoz vezető eszköz elfogadásához. Ezzel nemcsak nyernek, de veszthetnek is, hiszen az összefogás – ami csupán eszköz – önmagában még nem garantálja a választási győzelmet, viszont komoly árat kell fizetni érte: zárójelbe kell tenni az eddig elvégzett munkát, szakítópróbán kell túlesni, és le kell számolni az ártatlanság illúziójával. Bár a cél világos és egyértelmű: legyőzni Orbán Viktort, ám mégis a cél érdekében meghozandó döntések is befolyásolják a választókat, kihívást adva ezzel a választási matematikusoknak. Miért magától értetődő, hogy az összefogás a baloldali választók számára egyértelműen kívánatos politikai norma lesz?

5. Akadály is lehet. Az értelmiségi elitcsoportok által vezetett lázadásnak általában az a természete, mivel értelmiségiek csinálják, hogy még az egység megszületése előtt repedezni kezd az egység. Általában az események dinamikája következtében megjelennek az összeférhetetlenség jeleként értelmezhető kifogások és nézetkülönbségek. Csak néhány kérdés ezek sorában: Miért is asszisztálna a Milla Bajnai visszatéréséhez, ahhoz a Bajnaihoz, aki éppúgy része a hivatalos politikai elitnek, vagyis a „rendszernek”? A korkedvezményes nyugdíjakért küzdő Szolidaritás hogyan tud közös platformra kerülni a nyugdíjrendszert alapjaiban megnyirbáló kormány miniszterelnökével? Mit fog tenni a Milla, ha egy párt, történetesen az LMP úgy dönt, hogy hivatalosan is részt vesz a társadalmi szervezet október 23-i rendezvényén? Mi történik akkor, ha az ellenzéki összefogás kiegészül majd azzal az MSZP-vel, amely választási együttműködésre törekszik a kizárólag a Gyurcsány Ferenc politikai túlélése érdekében létrehozott Demokratikus Koalícióval? Vagyis: miért is olyan magától értetődő, hogy az összefogást keresők erősítik, nem pedig gyengítik egymást?

6. Következnek belőle dolgok. Először is, az ellenzéki összefogást az egzisztenciájukat veszélyben érző értelmiségi csoportok kezdeményezik, vagyis saját érdekeik érvényesítéséért a „rendszerellenesek” hajlandóak koalícióra lépni a „rendszer” bizonyos erőcsoportjaival. Akik meg azért hajlandóak egyezkedni az „ártatlanság képviselőivel”, meg a „tiszta kezekkel”, mert éppen a változtatáshoz szükséges legtimációjuk és társadalmi felhatalmazásuk hiányzik. Látszólag a „forradalom” ellen fognak össze, valójában azonban a „konszolidáció” megakadályozása a céljuk, mert ha a következő választást is elbukják, érdekeik komolyan sérülnek. Másodszor, a cél világos: egy Orbán-ellenes választási koalíció létrahozása, ezzel azonban még nem válaszoltak a kormányzóképességet firtató kérdésre. A sokféle akarat, szándék, érték, motívum összeállása a cél elérése után szükségképpen egymás ellenében kell, hogy érvényesüljön, vagyis éppen a kormányzóképesség egyik legfontosabb feltétele, a stabilitás kerülne veszélybe. Vajon miért fogadnánk el a választók, hogy értelmiségi elitcsoportok a saját érdekeik védelmében eszköznek tekintsék őket?

Hogy le lehessen győzni Orbánt, ezért kell Bajnai, de

7. Bajnai pályája nem 2009-ben kezdődött. Először is, Bajnai annak a Gyurcsány-kormánynak volt a minisztere, amely felduzzasztotta az államadósságot; a családokat, a közalkalmazottakat, a nyugdíjasokat hátrányos helyzetbe hozó IMF-megállapodást kötött; és amely elveszítve társadalmi támogatottságát és a kormányzáshoz szükséges hitelességet, maga is tevőlegesen járult hozzá a baloldalon azóta is kárhoztatott félelmetes kétharmad létrejöttéhez. Másodszor, az új Messiás teljes neve: Bajnaigyurcsánykóka, nem milliós, hanem valójában milliárdos Messiás. Az összefogást keresők miből gondolják, hogy a választók nem tudják, aki Bajnaigyurcsánykókát teszi meg zászlónak, az a milliárdos oligarchákat követeli vissza a politikába és a kormányba?

8. Bajnai nem válságkezelő. Bajnai nem kezelte, hanem szerepvállalásával maga is előidézte a válságot, sőt tagadta annak létét. „Válságkezelése” arról szólt, hogy betartatta az „önként vállalt” IMF-megállapodás diktátumait, majd békésen továbbállt. Miért gondolnánk, hogy ha visszatérne, nem adóemelés, nyugdíjcsökkentés, közalkalmazotti létszámleépítés lenne ismét a követendő recept?

9. Bajnai nem Férfias. Az eddigi üzletemberi és politikai pályája egész biztos, hogy nem arról szól, hogy ő az az ember, aki kiáll magyarokért, megvédi a magyar emberek érdekeit, vállalja a konfliktusokat, ha kell a harcot a kitűzött célok érdekében. Maga mondta, ő nem politikus, a politikai riválisa se akar lenni senkinek. Akkor tulajdonképpen mit akar?

A ráadás:

10. Csak a Fidesz. Magyarországon 2010-ben a baloldal megbukott. Az azt megelőző nyolc év arról szólt, hogy a baloldal nem tudta sikeressé tenni az országot. Ma az ellenzéki összefogás gondolata mögött az egzisztenciájukat féltő értelmiségi elitcsoportok és a hitelességet tőlük remélő baloldali rendszererők kísérlete áll. Jelenleg ez az értelmiségi és politikai elit az Orbán-rendszer vesztese. Az ostromlott erőd minden torzulásával, az olykor az agresszivitás határait súroló stílusproblémáival, a minden kormányzatra jellemző érdekkonfliktusok teremtésével együtt is alkalmasabbnak tűnik a politikai cél, az ország sikerességének helyreállítására, mint a kudarcot előidézők és a rendszeren kívüliek által eddig felkínált alternatíva mutatja. A kormányerők ugyanis már túl vannak azokon a döntési helyzeteken és dilemmákon, amelyek még a közös platformot kereső ellenzék előtt állnak. Nem kell kényszerű kompromisszumokba bocsátkozniuk annak érdekében, hogy cselekvőképessé tegyék magukat. Az egyetlen politikai erő, amely abban a helyzetben van, hogy ahhoz, hogy sikeres legyen, nem önmagával kell foglalkoznia előbb, hanem az országgal és az emberekkel. Ezt hívják a kormányzóképesség feltételének. Az eredményességét pedig mi mutathatná meg jobban, mint hogy a konszolidáció győztesei többen lesznek-e majd azoknál, akik az új renddel veszítenek?

gfg.blog.hu

9 hozzászólás “Milliós Messiások. Tíz tézis az ellenzéki összefogás kudarcáról” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Ismét egy írás a független Századvégtől.
    Önkényes feltételezések, megrendelt következtetés.
    Így lehet a nyertesek közé tartozni Fodor úr.

  2. Gustavo Thoeni szerint:

    Igazad van felix.

    A társadalom keresi a kiutat a tehetetlen irányítani képtelen politikusok gyűrűjéből.
    Az LMP és a Jobbik bekerülése a parlamentbe is ennek az igénynek a jele, hogy mi lesz belőlük az más kérdés. Az Mszp és a Fidesz ugyanúgy ki akarja sajátítani magának az egész politikai térfelet, de az emberek már nem veszik be a politikai lózungokat előbb-utóbb kizárólag csak a teljesítményre fognak koncentrálni. Az emberek már látják, hogy az átkereszteléseken és átfestéseken túl nem sok minden történt a magyar emberek érdekében. Egy igazi alternatíva ki tudná ütni a Fideszt a hatalomból, és szükség is van rá, és közel kétmillió kiábrándult választópolgár valóban valami messiás félét vár, nem az elmúlt húsz év levitézlett pártjait, politikusait.

  3. bonifác szerint:

    Mister Gordon úgy védi a magyar érdekeket, mint a farkas a bárányokét. Ha kifizetné a
    Hajdúbét károsultjait, bocsánatot kérne az aljasságaiért, letörölné a miatta özveggyé
    váltak könnyeit, már majdnem ember lenne. Jelen pillanatban a szememben csak egy
    jellemtelen, gerinctelen görény. Tökéletes MSZP miniszterelnök jelölt.

  4. Vátesz szerint:

    A Bajnai vezette Wallis 200Millióval kullogott el Csepelről, holott 4Milliárddal is mehetett volna! Csókoltatja Bajnait és híveit az eszes parasztgyerek!

  5. hajós szerint:

    Ezt a bértollnok írta fost elolvasni sem érdemes.

  6. Gordon szerint:

    Nyugi hajós, nem nagyon olvasunk téged…

  7. Amikor Orbán Viktor a választások után Németországba látogatott, büszkén bezsebelte a “nyugat” elismerését a magyar erőfeszítések kapcsán, a válságkezelés tekintetében. Az az elismerés Magyarországnak szólt ahol nem sokkal előtte Bajnai volt a miniszterelnök, szóval hogy ne lenne válságkezelő, ez kicsit nem stimmel. A pocskondiázásba mindig elfelejtik leírni, hogy Bajnai fizetség képen egy forintért vállalta havonta a posztot.

    Nekem egy kicsit az a bajom ezzel a cikkel, hogy félrebeszél. A lojalitást persze értem, mert onnan jön a pénz, nem nagyon lehet oda csinálni, ahonnan esznek. De egyáltalán nem ezek az okok ami az ellenzéki összefogást gátolják. A válasz egyszerű: a magyar mentalitás az oka annak, hogy nem sikerül, és nem is fog az ellenzéki összefogás. (És ha ezt vesszük alapul, akkor lesz kellemetlen, hogy mindannyian a turul fészkéből szármarunk, mert akkor valahogy úgy néz ki, hogy nem “jobb-bal” problémával állunk szemben, hanem a magyarság nagy problémájával.)

    Végig kell nézni a magyar történelmen, vagy éppen az irodalmon. Csak hogy ne menjünk messzire, Széchenyi idejében kísértetiesen hasonló társadalmi, gazdasági, és politikai gondokkal küzdött az ország. Érdemes Móricz Zsigmond, vagy József Attila gondjait elolvasni a közösséggel, az összefogással kapcsolatban. Ha jobban belegondolunk, a Fidesz sem fogott össze senkivel.
    Én sokkal olcsóbban megnyugtattam volna a Fideszt, ezért kár volt annyi pénzt kiadni. 😀

  8. Bolemann Lajos szerint:

    G. Fodor Gábor a 150 centis gonosz törpe:
    http://www.szazadveg.hu/images/upload/g.fodor.gabor.jpg

    akinek intézete oldalanként majd fél milláért írogat tanácsokat az adófizetők pénzéből.
    Te vennél ettől a kis görcstől használt zoknit?

  9. robi szerint:

    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/napi-tizmilliot-kaszalt-a-szazadveg-2115079

    Végre, megnyugodhatnak a tolvaj komcsik. Objektív, pártsemleges közbeszerzésen jutott a Századvég a “munkához”.
    Elmúltak a régi korrupt idők, elindultunk a megtisztulás felé.

Itt lehet hozzászólni !