A franciák a megszorítások, a görögök Merkel ellen tüntetnek

Náci egyenruhákban tüntettek a dühös görögök

MTI, Index

A görögöknek Merkel lett a válság és a megszorítások bűnbakja

Kedden lezajlott az első országos szintű tüntetés Franciaországban Francois Hollande köztársasági elnök májusi hivatalba lépése óta. Több tízezren tüntettek a gazdasági megszorítások ellen. Az országban gyakorlatilag megállt a gazdasági növekedés, a munkanélküliség 13 éves csúcsot ért el, több mint hárommillió ember nem kap munkát.

Az akciót szervező CGT szakszervezet országosan 90 ezerre becsülte a résztvevők számát, de becslései általában túlzóak a hivatalos rendőrségi számításokhoz képest. Párizsban a rendőrség szerint összesen 11 ezren, a CGT szerint 25 ezren vonultak fel.

A rendőrségnek egy párizsi autókiállításnál közbe kellett avatkoznia, miután az ottani, nagyjából ezer tüntető egy része áthatolt a hatóság állította kordonon, és tojással dobálta meg az őröket. A rendőrök könnygázzal akadályozták meg, hogy a tüntetők beljebb hatoljanak.

Az új elnök politikája ellen tiltakozók a főváros mellett Lyonban, Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben vonultak fel számottevő létszámban. Egy frissen kiadott közvélemény-kutatás szerint Hollande elnök támogatottsága a szeptemberi 47 százalékról 41 százalékra csökkent.

Forrás: MTI, Index

Náci egyenruhákban tüntettek Merkel ellen a dühös görögök

Náci zászlókat égettek, és Angela Merkelt Hitlerként ábrázolták a feldühödött görög tüntetők Athénban, ahol a német kancellár kedden tett hivatalos látogatást. Míg Merkel a görög kormányfővela válságkezelés folytatásáról tárgyalt, Athén főterén ismét egymásnak estek a tüntetők és a rohamrendőrök.

Könnygázt és bódító gránátokat is bevetett a görög rendőrség Athén központjában, hogy megfékezze az Angela Merkel keddi látogatása miatt tiltakozó tömegeket. A német kancellár kedden tárgyalt Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel a Görögországnak nyújtott mentőcsomagról, látogatását pedig dühös tömegek kísérték a parlament előtt.

A BBC szerint a hatóságok ugyan megtiltották a tüntetést Athén központjában, Merkel konvojának 100 méteres körzetében, de ez nem vette el a tüntetők kedvét. Közvetlenül a lezárt terület mellett tüntetők ezrei gyűltek össze, és bár a tömeg nagy része békés volt, néhányan megpróbálták áttörni a kordonokat, és üvegeket, téglákat és köveket dobáltak a rendőrökre. A keményen válaszoló rohamrendőrök több tucat embert tepertek le és vettek őrizetbe.

Az athéni utcákon több mint 7000 rendőrt vezényeltek ki, a szervezők szerint pedig Merkel ellen szervezett demonstráció az utóbbi hónapok legnagyobb tüntetése volt. A tüntetés idejére kora délután három órás sztrájkot is tartottak a fővárosban.

Náci szimbólumok

A Szintagma téren összegyűlt demonstrálók a német kancellárt náci tisztként ábrázoló poszterekkel vonultak föl, néhányan pedig náci egyenruhában tiltakoztak az ellen, ahogy szerintük Németország diktálni próbál a görögöknek. Az országban sokan azért dühösek a németekre, mert a német kormány ragaszkodik a kemény görög megszorításokhoz az országot az államcsődtől megmentő hitelekért cserében.

Egyes plakáton “Frau Merkel, takarodj!”- felirat volt olvasható, máshol pedig azt skandálták, hogy “Nem kérünk a negyedik birodalomból!”. A tüntetők náci zászlókat is égettek a parlament előtt.

Merkel támogatja a görög kormányt

Angela Merkel dél körül érkezett meg az athéni repülőtérre, ahol Antonisz Szamarasz görög kormányfő katonai tiszteletadással fogadta. A német kancellár ezután a görög miniszterelnökkel folytatott eszmecserén támogatásáról biztosította Athént, ugyanakkor a válság megoldása érdekében további erőfeszítéseket kért tőle. Merkel a találkozó után azt mondta, hogy fáradságos az út, amelyre Görögország rátért, de meghozza a kívánt eredményt. A politikus hozzátette: azt szeretné, hogy Görögország az eurózóna tagja maradjon.

Merkel szerint Athén már “sok mindent elért”, és úgy látja, hogy a reformok jelentősen felgyorsultak. “Mindazok, akik arra fogadtak, hogy Görögország tönkremegy, el fogják veszíteni ezt a fogadást” – jegyezte meg a kancellár. “Ha nem oldjuk meg a problémákat most, akkor azok a későbbiekben sokkal drámaibb formában jelentkeznek” – tette hozzá, további erőfeszítéseket kérve Athéntól.

Antonisz Szamarasz a tárgyalások után azt mondta: Görögország “vérzik”, de tartja magát a megígért reformokhoz. Ugyanakkor hozzátette: országának “egy kis levegőre” van szüksége. “Elmagyaráztam (Merkelnek), hogy a görög nép szenved, és hogy nem kér több pénzt, csak egy kis levegőt” – jelentette ki.

Forrás: MTI, Origo

10 hozzászólás “A franciák a megszorítások, a görögök Merkel ellen tüntetnek” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Ha nincs az Orbán kormány most mi is azon a szinten lennénk még mindig, mint Görögország. Gyurcsányék mindent megtettek érte.

  2. ebihal szerint:

    Azért kár volt felkelned, hogy ezt a baromságot leírjad!

  3. Manitu szerint:

    Mi a baromság? Az, hogy Gyurcsányék után bennünket Görögországgal együtt emlegettek? Olvass utána, csak két éve volt. Amúgy meg, csak mert hagytak benneteket lopni, és nektek jól ment a szekér Gyurcsány alatt, az országnak csak kárt okoztak. Ezek a tények.

  4. Dr. grün szerint:

    Ó, Manitu minden indiánok legnagyobb szellentése!
    Ugye milyen gyönyörű emlékeink vannak azokból a két évvel ezelőtti időkből, amikor még Görögországgal együtt emlegették országunkat?!
    Most amikor megelőztek bennünket sóvároghatunk! ))) 🙂 (((

  5. Katka szerint:

    Manitu szerint: Ha nincs a 8 évig minden ellen károgó fidesz ellenzék, ma már sokkal előrébb tartanánk, sokkal kevesebb megszorítással. Jaj bocs Orbánod fel sem vállalja a megszorításokat, hülyének nézve az embereket minden xarságnak elnevezi, mint ahogy képünkbe hazudja azt is, hogy a kivetett különadókat nem hárítják át ránk. Az IMF-el meg az a baja, hogy kimondta ha jön az IMF, akkor ő megy, ez a nyitja, hogy szórakozik velük, teljes egészében magánérdekből, pedig inkább a pöcsével szórakozna! Itt van már az azeri küldöttség is, érdekes módon pedig ő nem ellenszolgáltatásért adta ki a baltás gyilkost. Kíváncsi lennék, ha a fiát vágná kupán valaki szánt szándékkal, balta nélkül, akkor mit tenne, pénz ellenében kezet csókolna neki?

  6. felix szerint:

    Manitu!
    Lejárt a napórád ideje felhúzni.

  7. Ejj... szerint:

    Spanyolok, Portugálok… sem tűrik.

  8. spectator szerint:

    Ne marakodjatok !

  9. bonifác szerint:

    Látszik, hogy cucikáéknak igencsak fáj az igazság. Az Indián Szellentés viszi ki a
    bűzös tolvaj elvtársi árulás szagát. Mellesleg, ha nem saját kis hülyeségetekkel lennétek elfoglalva rájönnétek, hogy a görögöknek is igaza van. Herr Grün! Mitől ment tönkre a
    görög ipar? ( tudod) Igaz: Gyurcsány ötlethegyei mellett haltunk volna éhen.Mit is mondott
    az “igazságbeszédben”Ha megfeszülnénk, se tudnánk jobbat.Mármint amit el…….
    Kellene egy választóvonal: mi a tisztességes. Fajtól, nemtől vallástól, párttól függetlenül.
    Könnyebb lenne. Ne nevessetek a görögökön, inkább használjátok az eszeteket!

  10. nevermind szerint:

    “Ugye milyen gyönyörű emlékeink vannak azokból a két évvel ezelőtti időkből, amikor még Görögországgal együtt emlegették országunkat?!”

    Kósa Lajos? no az szép nap volt.

Itt lehet hozzászólni !