Tölgyessy: Gyurcsány csapdát állított az SZDSZ-nek

Népszabadság

Tölgyessy Péter

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc csapdát állított az SZDSZ-nek tárgyalási ajánlatával. Szerinte már csak két valódi megoldás létezik: új miniszterelnök vezetése mellett a baloldali együttműködés valamilyen formában való helyreállítása, vagy az előre hozott választás.

Az alábbiakban a Népszabadság interjúját olvashatják.

– Mennyire könnyíti meg a “hogyan továbbot” az SZDSZ számára Gyurcsány Ferenc ajánlata, hogy “semmilyen személyes árat nem tart nagynak” az ország kormányozhatósága érdekében?

– Amikor meghallottam a nyilatkozatot, azt hittem: ez az első javaslat, amely végre annyi hónap után elvezethet a megoldáshoz. Ám a részleteket olvasva láthattam, nincs így.

– Miért?

– Mert a miniszterelnök azzal, hogy előbb a programról akar egyeztetni, hivatalban maradása érdekében inkább csak csapdát állított partnerének. A tárgyalásokon az SZDSZ színvallásra kényszerülhet: milyen közkiadások megnyirbálásával, a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, a családosok, a kiskeresetűek milyen további sanyargatásával akarja az adócsökkentés fedezetét megteremteni. Ez pedig csak árthat a szabad demokratáknak. Még a közgazdászok is lehetőleg homályban hagyják a kiadások megkurtításának konkrétumait. Vagy kiderül: “elvileg” nincs is olyan távol a két párt álláspontja. A szokásos hazai közhellyel szemben egy rendes demokráciában nem a program, hanem a kormányfő személye a lényeg. A miniszterelnök személye maga a program. A cselekvési tervek gyorsan változhatnak. Gyurcsány Ferenc például alig négy esztendő alatt aktuális hatalmi szükségleteinek megfelelően már nagyszámú programmal állt a közönség elé. Volt ő már radikális reformer, most meg fontolva haladó vezető. A szocialisták tárgyalási ajánlata akkor lenne valóban visszautasíthatatlan, ha azt megelőzné a kormányfő bejelentése távozásáról.

– Az elemzők többsége arra tippel, hogy a szabad demokraták végül, ha nem is szavazzák meg a költségvetést, úgymond, “átengedik”.

– Ez azt jelentené, hogy továbbra is részesei maradtak a baloldali hatalomnak. Fodor Gábor a maga becsületes módján a minap kimondta: mit is gondol a miniszterelnök újabb programjáról. Ám magatartása jellegzetes értelmiségi kiállás: világgá kiáltja az igaznak gondoltakat, ám szavait nem követi valóságos döntés. Ez a bátorság cselekvés nélkül inkább csak árthat az országnak.

– Az értelmiségi becsületességről: Bauer Tamás figyelmeztette Fodor Gáborékat, hogy az a párt, mely aktív részese volt az elmúlt hat év kormányzásának, nem tehet most mást, mint hogy tárgyal a miniszterelnökkel.

– A baloldali véleményformálók számára jó ideje evidencia: bármi áron meg kell állítani Orbán Viktort. Erről szól Bauer Tamás levele, meg annyi más megszólalás, ahogy Békesi László őszintén kimondta: “a legrosszabb Gyurcsány is jobb, mint a legjobb Orbán”. A szabad demokraták képviselői majd minden korábbinál nagyobb nyomás alá kerülhetnek: ne árulják el a hazai baloldal évszázados ügyét. Rég nem az adó és a költségvetés a tét. Gyurcsány Ferenc egyelőre az egész SZDSZ-t akarja visszahozni a baloldali koalícióba. De bármikor válthat, és már csak a szabad demokraták felét, harmadát próbálja majd a szocialisták oldalára állítani. Ezzel megnyerhetné a költségvetési voksolást, csakhogy a választásokra odalenne az SZDSZ mint önálló párt. A felek nyilatkozatai után a koalíciós válságra már csak két valódi megoldás létezik: új miniszterelnök vezetése mellett a baloldali együttműködés valamilyen formában való helyreállítása, illetőleg az előre hozott választás. Egyébként csak csúnya lehetőségek maradnak: valakinek korábbi sarkos állításait megtagadva kell engednie, vagy marad a még rondább szavazatvásárlás.

– De a szocialistáknak nem érdekük egy előre hozott választás.

– 2002 után a koalíció túlságosan sokáig rendelte alá Orbán Viktor bármi áron való megállításának az ország gazdasági, társadalmi versenyképességét. Pedig a demokratikus voksolásokon az ország nem egy jövendő diktátort keres magának, hanem számtalan, alkotmányos ellenhatalomtól korlátozott kormánytöbbséget választ. 2006 után viszont a baloldal egy csapásra akarta helyreállítani az államháztartás egyensúlyát, és kezdett felülről, civilizátori küldetéssel reformokba. Mindezek következtében a jobboldal ma olyan erős, mint az új demokráciában még sohasem volt. A jó ég tudja egyedül, most kinek dolgozik az idő. A mostani közvélemény-kutatások csaknem bizonyosan nem a valóságot mutatják, azoknál valóságos választási téthelyzetben lényegesen jobban állhat mindkét volt koalíciós párt. Veszítenének, de nem annyira, mint ahogy a népszerűségi indexek mutatják. Ha a következő másfél év az MSZP és az SZDSZ folyamatos lökdösődésével telik el, és ráadásul bejön Magyarországra az euróövezetben újabban tapasztalható gazdasági visszaesés, abból jókora vereség lehet. Észtországban már fél éve tart a szabályos recesszió. Azt merészelem mondani, az előre hozott választás akár baloldali érdek is lehet. Magyarország nem teljesen következmények nélküli ország, további másfél esztendő kormányzati vergődésért a baloldal nem csekély árat adhat.

– Az SZDSZ meddig húzhat időt? A költségvetési szavazásig?

– Akár 2010-ig is. Ausztriában júliusban megbomlott a kormánykoalíció, és szeptember második felében már választanak is. A korábbi kancellár nem is indul a voksolásokon. Az SZDSZ valójában mást se tesz március közepe óta, mint húzza az időt. A közvélemény, a sajtó nem tudja rákényszeríteni hazánk politikusait arra, hogy az ország érdekében cselekedjenek. Kössék újra a koalíciót, állapodjanak meg a kisebbségi kormány valamiféle külső támogatásában, vagy álljanak újra a választók elé. Ehelyett vezető véleményformálók azon okoskodnak, milyen ügyesek egyes pártok húzásai, vagy hogyan lehetne valamiféle szakértői kormány kezébe helyezni a hatalomgyakorlást. Jól láthatóan a véleményirányítók egy része máig nem érti a parlamentarizmus működését.

– A szakértői kormány felállítására van esély úgy, ahogyan azt Fodor Gábor elképzeli?

– Fodor Gábor szerint szakértői kormány kísérletezhetne a magyar társadalmi modell szépszámú bajainak megoldásával. De ezt szeretnék sokan mások is. Csakhogy ez a ’80-as évek végének az ideája. Egy demokratikus országban választói felhatalmazás nélkül nincs kormányzás. 2006-ban a szavazók a közhatalmat a szocialistákra és a szabad demokratákra bízták. Csakhogy a miniszterelnök mára elveszítette a többségét. Ha az MSZP és az SZDSZ most átadná a kormányzást szakértőknek, maga állítana ki bizonyítványt arról, hogy politikusai nem képesek az ország ügyeinek vitelére, ám ettől még a koalíciós viták sem szűnnének meg. A szakértői kormány most elvileg egyedül a nagykoalíció sajátos formájaként hozhatna változást.

– A jelentős népszerűségi előnnyel bíró Fidesznek ez miért lenne az érdeke?

– A Fidesz számára ez – tökéletesen érthetően – elfogadhatatlan. A jobboldal csak abban lehet érdekelt, hogy a jövő tavaszra előrehozott választásokig a szocialisták kezéből kivéve a kormányrudat egy szakértő miniszterelnök vigye az ország ügyeit. Gondoskodjon a korrekt, nem választási költségvetésről, és főleg a választások tisztességes lebonyolításáról. Ezért az ellenzéknek akár még konstruktív bizalmatlansági indítványt is érdemes benyújtania.

– Meglehetősen jól ismeri az SZDSZ-t, de a Fideszt is. Elképzelhetőnek tartja, hogy a kívülről kiszámíthatatlannak tűnő események mögött egy Orbán-Fodor megegyezés rejlik?

– Felvetése szerintem teljesen kizárható. Tény, hogy az SZDSZ új vezetése a Fidesz irányítóival találkozva ismét megtapasztalhatta: a rendszerváltó SZDSZ kultúrája még mindig több tekintetben közelebb áll hajdani testvérpártjához, mint a szocialisták régi apparátusbeli világhoz. De ebből összesküvésre gondolni teljes képtelenség. Inkább annyi történt, hogy az SZDSZ régi rendszerváltó énje újólag összeütközésbe került hasonlóképpen régi baloldali identitásával. A szabad demokraták értelmiségi politikusai ismét nem tudnak választani. Hát vergődnek. Szeretnének minél tovább a politikai élet középpontjában maradni. Ha bármilyen módon átengedik a költségvetést, főszerepüknek megint vége szakad. Ezért húzzák az időt.

Forrás: Népszabadság

Egy hozzászólás “Tölgyessy: Gyurcsány csapdát állított az SZDSZ-nek” bejegyzésre

  1. Papi szerint:

    Nem tudom mit nyavalyog ez a Tölgyessy ez mocskos khk (kurvák, homokosok, kábszeresek szdsz) törpének is kicsi valami nem fog gyf ellen szavazni mert abban a pillanatban ők is eltűnnek. (DE JÓ LENNE.)

Itt lehet hozzászólni !