Az energiaitalok kezelhetetlenné teszik az iskolásokat – és roncsolják a tejfogakat

Inforadio.hu, Zoom.hu

Energiaitalok

A túl sok koffeint tartalmazó energiaital fogyasztása miatt egyre több iskolás gyerek mellkasi fájdalomról, fejfájásról és kialvatlanságról panaszkodik – figyelmeztetnek brit szervezetek. Az energiaitalok mellékhatása az osztályteremben is megmutatkozik: a tanárok egyre nehezebben tudják kezelni a rosszalkodó, hiperaktív diákokat.

A szervezetek arra figyelmeztetik a tanárokat, hogy figyeljenek oda a gyerekek panaszaira, mert azok a koffeinfüggőség tünetei lehetnek.

A Drugs Education UK egyik munkatársa szerint növekszik azon diákok száma, akik energiaitalokat isznak és koffeintablettákat szednek. Bob Tait szerint ezek olcsók és könnyen hozzáférhetők.

“A gyerekek az iskolába menet, a szünetekben és ebédkor fogyasztják ezeket az italokat” – mondta a szakértő, aki hozzáteszi: ha egy gyerek energiaital által felajzva érkezik az iskolába, akkor kezelhetetlen lesz az tanórán.

Az egyik legnépszerűbb energiaital, a Red Bull dobozonként 80 gramm koffeint tartalmaz – ez a mennyiség nagyjából egy csésze kávénak felel meg. Nemcsak a diákok, de a bulizók és például a sofőrök között is széles körben fogyasztott, mivel növelheti a teljesítőképességet, a koncentrációt, és serkenti az anyagcserét.

Egy ausztrál tanulmány múlt hónapban kimutatta: mindössze egy doboz Red Bull növelheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Az energiaitalt gyártó cég szóvivője elmondta: a koffeinre való érzékenység különböző lehet az embereknél. “Általában a gyerekek érzékenyebbek a koffeinre, mint a felnőttek, ezért nem ajánljuk a Red Bull fogyasztását koffein érzékenyeknek és gyerekeknek” – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: Inforadio.hu

Támadják a fogat az energiaitalok

Jelentősen hozzájárul a fogzománc károsodásához jeges teák vagy más népszerű üdítő italok savtartalma, függetlenül attól, hogy cukormentes-e vagy sem. A legnagyobb veszélynek a tizen- és huszonévesek teszik ki magukat.

Már több mint 10 éve annak, hogy az energiaitalok széles körben elterjedtek, és feldobják a fogyasztók napjait. Az energiaital piacnak több mint 10 milliárd dolláros bevételt jósolnak 2010-re. Amíg ez igen jó hír a forgalmazóknak, addig egészen mást jelenthet azok egészségre, akik nap, mint nap ilyen italokat isznak egy kis extra löketért.
Korábbi tudományos kísérletek eredményei segítettek figyelmeztetni a fogyasztókat, hogy az alacsony pH szintű italok, mint például a szénsavas üdítők, fogszuvasodáshoz vezethetnek, vagyis a savak hatására a fogak szerkezete károsodik. A tanulmány igazolta, hogy a jeges teák vagy más népszerű üdítő italok savtartalma függetlenül attól, hogy cukormentes-e vagy sem, nagyban hozzájárul a fogzománc károsodásához.

Egy mostanában megjelent tanulmány szerint, nem csak a pH szint az egyetlen faktor, ami a fogak károsodását okozza. Egy ital pufferelő kapacitása, vagyis az a képessége, hogy semlegesítse a savakat, jelentős szerepet játszik a fogszuvasodás kiváltásában. Ebben a vizsgálatban öt népszerű ital savtartalmát mérték. Az eredmények igazolták, hogy a magas energia tartalmú és a szénsavas üdítőitaloknak van átlagosan a legmagasabb pufferelő kapacitása. Minél nagyobb egy ital pufferelő kapacitása, annál tovább tart míg, a normális pH helyreáll a szájban.

A tanulmány az italok fogyasztására is kiterjedt.

A kutatók igazolták, hogy a tizen- és huszonévesek isznak a legtöbb ilyen italt, és sajnos népszerűségük egyre csak nő.
A fiatalok fogai már maradó fogak, de a fogzománc még nem teljesen fejlett, ezért sokkal érzékenyebb a savas italokra. Ennek eredményeképpen, nagy valószínűséggel nőni fog ebben a korosztályban a fogszuvasodások száma. Raymond Martin fogorvos a felmérésben kapcsán elmondta, “sokkal több huszonévest kezelek mostanában fogszuvasodással. Sokkal több szénsavas üdítőt és energiaitalt isznak, és a következmények súlyosak is lehetnek ha nem figyelnek oda fogaik egészségére.”

Mindenkinek javasolja, hogy amennyiben ilyen italokat fogyaszt, használjon szívószálat, úgy hogy a folyadék elkerülje a fogakat. Nagyon hasznos lenne az is, hogy ha már ilyen italt fogyasztott, öblítse ki a száját vízzel. Egyáltalán, – tette a hozzá a fogorvos – érdemes csökkenteni a szódák, szénsavas üdítők, energiaitalok fogyasztását.

Forrás: Zoom.hu

8 hozzászólás “Az energiaitalok kezelhetetlenné teszik az iskolásokat – és roncsolják a tejfogakat” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Nem kellene inkább kitalálni vmit, hogy a fogakat ne károsítsa “se hó se fagy”…Hja, hogy billiárdos üzlet a fogorvoslás-mosás és nem éri meg “törhetetlenné” tenni a fogakat…:( Oszt ha fáj, úgyis eljön a pógár…

  2. Lexon szerint:

    Fölhözragadva: leülhetsz, egyes.
    Olvasd el az utolsó bekezdést mégegyszer! De nem is kell, idézem neked:
    “ha már ilyen italt fogyasztott, öblítse ki a száját vízzel” – senki nem mondja, hogy moss fogat Colgate-tel, hanem hogy egyszerûen vízzel öblítsd ki. De jobb, ha nem iszol ilyen sz@rokat. Akkor nem kell fogorvoshoz menned. Ennyi.
    Elég nagy probléma ez, és elsôsorban a szülô felelôssége, hogy a gyereke mit eszik-iszik. Eleve ha rossz mintát lát a gyerek a családban, akkor hiába mondja a szülô, hogy fiam, ezt ne idd meg, nem jó. Példamutatás, nevelés.

  3. Földhözragadva szerint:

    Félreértettél. Arra próbáltam utalni, hogy a gyógyászatnak jelenleg nem érdeke hathatósan és véglegesen megoldani a fogproblémákat. Nem csak nyavajás energia-italoktól romlanak a fogak, csak “szegények” éppen címlapra kerültek…:)

  4. Lexon szerint:

    Ez igaz a teljes gyógyító (kezelô) gépezetre, nemcsak a fogorvoslásra. De azért a fogorvosok többsége mondogatja, hogy mit kellene tenni a kevesebb fogproblémáért, és mindezt komolyan is gondolják. A gond inkább az, hogy az emberek nem hallgatnak rájuk. Ha mindenki megfogadná ezeket a tanácsokat, a fogorvosi szakterület megszûnne.
    Amit te mondasz, az inkább a többi orvosi szakterületre igaz, fôleg azokra, ahol nem a gyógyítás a lényeg (mivel nem ismerik a gyógymódot), hanem a kezelés. Na, ott akasztanak nagy pénzeket… Pl. diabétesz…

  5. Papi szerint:

    Lexon!
    Neked is egyes ha ezzel a “tiszta ivóvízzel” kiöblíted a szád lehet egyéb bajod is lesz. Tudod a klór nem egészséges. Talán nem kéne ilyen káros italokat árusítani hanem esetleg tejet (elérhető áron). Mi a véleményed erről?

  6. baniko21 szerint:

    Papi!
    Baj van a tejjel is! Hazai már nemigen van. Levágatták a marhákat,hogy
    legyen piaca a külföldi, tehenet sohse látott tejnek. A fog sajnos nem
    tart ki az ember élete végéig. Közben egy kis vagyont felemészt ha az
    ember megcsináltatja. SZTK alapon se semmi egy-egy fog pólása. Lehet
    rá személyi kölcsönt felvenni.

  7. Lora :) szerint:

    Jajjjj…elment más irányba a lényeg….először is mire jók az energiaitalok – az első ilyesfajta italokat a sportolóknak találták fel, amivel tovább pörögnek az edzőteremben, nem fáradnak el, mert az agyaban ekkorra annyi mennyiségű dopamin termelődik, hogy elnyomja a fáradás tudatát….kvázi pörgő üzemmódra kapcsol az agy…..

    Kár, hogy a képen a Red Bull a hátsó sorban bújik meg, azt szeretem, persze ízlés, és környezet kérdése, ki-mikor-milyen sűrűn-hányat iszik ezekből a valójában számomra: édes ízű szénsavas vízből?

    Ellenkampányolók mindig lesznek, itt már annyi mindent kutatnak, Te…hallod? Komolyan mondom itt ha mindenki az ellene, meg a mellette szóló érveket kívülről fújná, tök mindegy melyik terméknek, na akkor vezették meg az egész világot ezek a globalizáció szennytermékeit kitalált/előállított fejlett országok, aminek a felnövekvő generáció látja kárát.

    A rosszalkodó, hiperaktív gyerekek nem az energiaitaltól kezelhetetlenek! Én is rossz voltam anno az iskolában, és még mindig hiperaktív vagyok, pedig az én koromban még nem is léteztek ilyesfajta dolgok – saját véleményként, és nem a fiatalokat védeni. 🙂

  8. Lexon szerint:

    Papi!
    A tiszta ivóvíz sok szennyet tartalmaz, de sokkal, nagyon sokkal veszélyesebb, károsabbak a szénsavas, cukrozott üdítôk, az energiaitalok. A tej sem egészséges, ha azt a Tescoban veszed meg, fôleg, ha dobozos (UHT). Én a piacon veszem meg, kimérten, nagyobb az esélyem arra, hogy normális minôséget kapok a pénzemért. Aklór pedig lehet, hogy nem egészséges, büdös, rossz ízû, de nem is káros a szervezetre úgy, mint sok “BIO” üdítô… Abban pedig teljesen egyetértünk, hogy nem kéne ilyen szarokat árulni, vagy csak erôsen korlátozottan.

    Lora, Te még nem találkoztál személyesen hiperaktív gyerekkel. Nem olyannal, akit annak nyílvánítanak, hanem azzal, aki tényleg az. Meglepôdnél…

Itt lehet hozzászólni !