Egyenlegjavító programot jelentett be Matolcsy

Mno.hu

A 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött csütörtöki ülésén a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány 133 milliárd forinttal kiigazítja az idei költségvetést is: a minisztériumok és kormányzati intézmények idei költségvetéséből meghatározott összegeket, illetve a vagyoni fejezetekben maradványokat zárol többek között a Nemzeti Földalapnál és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál. Kijelentette, az intézkedések révén az idén, jövőre és 2014-ben is 3 százalék alatt tartható a GDP-arányos államháztartási  hiány. Az ország ezzel nemcsak az Európai Bizottság ajánlását teljesíti, de elkerüli a több mint ezermilliárd forint kohéziós forrás elvonását.

A kormány új makrogazdasági prognózisa az idei első félévi 1,2 százalékos visszaesés megállását várja a második félévben. A GDP volumenváltozása „így is negatív tartományban lesz idén” – tette hozzá, de éves GDP-előrejelzést nem közölt. Jövőre azonban a kormány 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kormány korábban 0,1 százalékos növekedést várt idénre és 1,6 százalékot 2013-ra.

Három százalék alatt lesz a hiány

A gyengébb GDP-kilátásokat a miniszter az exportpiacok lassulásával, a mezőgazdaság gyenge teljesítményével, az építőipar zuhanásával és a beruházások visszaesésével magyarázta. Kijelentette: „ha ez így lesz, akkor kötelességünk volt meghozni tegnap azokat a döntéseket, amelyekkel rosszabb növekedés esetén is jóval 3 százalék alatt lesz a hiány”. Az új államháztartási hiánycél az intézkedések révén az idén és jövőre is a GDP 2,7 százaléka lesz.

A kormány az EU/IMF-hitelmegállapodás megkötése után a jelenlegi 15 százalékról 5-re csökkenti az Európai Uniós projektek társfinanszírozásának arányát, amely 55 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek.

Tranzakciós illeték: az MNB-re nem terjesztik ki

A miniszter közölte: a jövő évtől a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes tranzakciós illetéket kell majd fizetni a korábban tervezett 1 ezrelék helyett. A tranzakciós illetéket mégsem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal,  40 milliárd forintra emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illeték összegét. Mint mondta, a gyengébb növekedési ráta és „partnereink kifogásai” miatt a kormány már nem számol ezzel a tétellel. Emlékeztetett: az Európai Bizottság a jegybanki tranzakciós illeték miatt kilátásba helyzete, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Amennyiben viszont 2013-ban a tervezett 1 százaléknál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

A kormány 95 milliárd forintos többletbevételt remél az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől. Matolcsy György a csütörtöki kormányülés „egyik legfontosabb döntésének” nevezte, hogy a kormány a jövő év során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével valamennyi pénztárgéphez bevezeti az online kapcsolatot.

Az összekötést üdvözölte az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve: ez a feketegazdaság visszaszorítását célozza. Vámos György hangsúlyozta, hogy az adót fizető kereskedőket zavarja, hogy mások nem adóznak. Kifejtette: jelenleg is van a pénztárgépekben egy „fekete doboz”, amely rögzíti az adóbevételt, viszont az online összeköttetés azt fogja eredményezni, hogy azonnal, már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba. Így a kereskedőnek óriási kockázatot jelent a bevétel letagadása, viszont továbbra is gondot jelent majd a feketézésnek az az ága, ahol nem adnak nyugtát, számlát – tette hozzá.

500 milliárdnyi áfát nem fizetnek be

A miniszter kormányzati számításokat idézett, amelyek szerint Magyarországon mintegy 500 milliárd forintot tesz ki a meg nem fizetett áfa. Az intézkedést az olaszországi, svédországi és szlovéniai sikeres példákkal is magyarázta. Bulgáriában hasonló intézkedésnek köszönhetően 1 milliárd euróval, közel 300 milliárd forinttal több lett az áfabevétel – tette hozzá.

Az adóintézkedések között említette a fordított áfa kiterjesztését a sertéskereskedelemre. Az öt gabonanövénynél ez az intézkedés bevált az elmúlt hónapokban – mondta Matolcsy. A gazdaságfehérítés így összesen 120 milliárd forintnyi többletbevételt hozhat a költségvetésnek – összegezte.

A miniszter számításai szerint 51 milliárd forint egyenlegjavítást hoz a társadalombiztosítási hozzájárulásra vonatkozó plafon eltörlése. Megszűnik az a jelenlegi rendelkezés, hogy havi 661 ezer forint felett 0 százalék a tb-hozzájárulás kulcsa. Mind mondta, egyenlegében ezzel az intézkedéssel az adófizetők 1 százaléka valamivel többet fog befizetni 2013-ban, mint idén, de ezek az adófizetők így is többet tarthatnak meg, mint az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése előtt.

A kormány 8-10 milliárd forintos egyenlegjavulást vár az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra vonatkozó felső korlát bevezetésétől. Matolcsy György hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány még nem döntött arról, milyen támogatásoknál vezetnek be felső korlátot és leszögezte: semmilyen, gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Példaként említette, jogos az az igény, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege.

Nem töltik fel a nyugdíjasok helyeit

A kormány bürokráciacsökkentő csomagról döntött, amely 30 milliárd forinttal javítja a költségvetési egyenleget. Ennek keretében a következő három évben nem töltik fel a közszféra egyes ágazataiban a kimenő nyugdíjasok helyét – mondta Matolcsy György. Leszögezte: egyes ágazatokban, így az egészségügyben nem lesz nyugdíjaslétszám-stop, mivel ott „ez nem érvényesíthető”, a járási rendszernél viszont megvalósítható.

Matolcsy György elmondta: már 2013-tól, az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi állam által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezer fővel csökken a közszféra létszáma. A nemzetgazdasági miniszter egyben bejelentette, hogy a közszférában megszüntetik annak a lehetőségét is, hogy a munkavállalók egyszerre kapjanak munkabér- és nyugdíjkifizetést.

Matolcsy György végül – utalva a sajtóban megjelent, áfaemelésről és a félszuberbruttó esetleges elhalasztásáról szóló hírekre – elmondta: amit most nem jelentett be, azokról nem született döntés, tehát mind kacsák.

Óriási tartalékok

Ismert, a kormánynak pénteken kell benyújtania Brüsszelnek azokat a gazdaságpolitikai terveket, amelyekkel három százalék alatt tartható a jövő évi költségvetési hiány. Ennek hatására akár ki is kerülhetünk a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás alól. Mint Varga Mihály, az IMF-hiteltárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a Hír TV-nek csütörtök este elmondta: a kormány új intézkedései a valutaalappal tervezett megállapodással is összefüggésben vannak.

A kormány a jövő évi költségvetésben is jelentős, több százmilliárdos tartalékot képzett, ennek köszönhetően még alacsonyabb növekedés mellett is a GDP 3 százaléka alatt tartható a hiány – jelentette ki egy soproni konferencián csütörtökön a Költségvetési Tanács (KT) elnöke. Kovács Árpád előadásában hangsúlyozta: a KT már 2012-re nézve is rendkívüli határozottsággal hívta fel a figyelmet a tartalékképzés fontosságára. Hasonló biztonsági tartalékra van szükség a 2013-as büdzsében is, amit a kormányzat részben vagy egészben be is épített a beterjesztett költségvetési tervezetbe – jelentette ki.

November 7-én publikálhatják

Az Európai Bizottság (EB) minden évben kétszer prognózist ad ki a 27 tagállamra vonatkozóan, és a következő őszi prognózis a tervek szerint november 7-én kerül publikálásra. A bizottság ebben nemcsak Magyarország friss növekedési kilátásait ismerteti, hanem a költségvetési hiány pályájára is előrejelzést ad.

Ahhoz, hogy az EB figyelembe tudja venni a kormány összes költségvetési intézkedését (elsősorban a 2013-as évre vonatkozóan), a kormánynak péntekig kellett bemutatnia Brüsszelnek az intézkedéscsomag részleteit. A később bejelentett lépéseket ugyanis a bizottság már nem tudná figyelembe venni, amivel növekedne a kockázata annak, hogy a hiány 3 százalék fölé megy.

Európa egyik legjobb adata

Fontos azonban azt is látni, hogy az Európai Bizottság (és később az uniós pénzügyminiszterek tanácsa) nem ez alapján az őszi dokumentum alapján fogja eldönteni, hogy Magyarország ellen megszünteti-e a nyolc éve folyó túlzottdeficit-eljárást (EDP). A novemberi brüsszeli jelentés ugyanakkor irányadó lehet arra nézve, hogy a bizottság hogyan ítéli meg a magyarországi államháztartási folyamatokat (az EB arra fókuszál, hogy 3 százalék alatt lesz-e az idei hiány és ez a deficit tartósan itt marad-e).

A kormányzat mostani lépése egyáltalán nem számít meglepetésnek, mivel a nemzetközi környezet romlása idővel mindenképpen a korábbi makropálya felülvizsgálatára kényszerítette volna a kabinetet. Fontos megemlíteni, hogy a most bejelentett hiánycéllal még mindig Európa egyik legjobb adatával rendelkezünk. A pénteken bejelentett intézkedések révén minden bizonnyal megszűnhet a hazánkkal szemben 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás, és így nem várható, hogy az unió a hazánknak járó források befagyasztásáról döntene.

Forrás: Mno.hu

75 hozzászólás “Egyenlegjavító programot jelentett be Matolcsy” bejegyzésre

  1. lb szerint:

    Azt hiszem, nem mindenki lelkesedik érte!

    Akciókra készülnek a tanárok

    Akciókra készülnek a szakszervezetek a jövő szeptemberre ígért béremelés elhalasztása miatt. “Elfogyott a türelmünk, elfogyott a megértésünk” – írta a Pedagógusok Szakszervezete. A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: az aláírásgyűjtéstől a demonstráción át egészen a sztrájkig terjednek az eszközeik, hamarosan egyeztetik, melyikhez folyamodnak.

    http://index.hu/belfold/2012/10/05/akciokra_keszulnek_a_tanarok/

    És ahogy a VéleményVezér látja:

    Nem, ők egyszerűn önmaguk legnagyobb ellenségei. Kormányzásnak nevezik a heti szintű politikai taktikázást, miközben teljesen minősíthetetlen színvonalon próbálnak létfontosságú kérdésekben dönteni. Amit ők gigászi küzdelemként élnek meg, az valójában csak a saját képességeikkel való birkózás. A valóságban csak egy felkészületlen csapat szerencsétlenkedik az általuk kormányzásnak nevezett színdarabban.

    http://velemenyvezer.blog.hu/2012/10/05/ez_a_csapat_tenyleg_ennyit_tud

    Nekem csak két kérdésem van:
    1.) MIÉRT VOLT ERRE SZÜKSÉG?
    2.) KI A FELELŐS?

  2. Dr. grün szerint:

    Az IMF nem kér megszorítást, az EB nem válaszol
    “Még nem kapta meg a magyar kormány az Európai Bizottság hivatalos válaszlevelét – ezt közölte Varga Mihály a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ma reggel a Magyar Rádióban. A Valutaalap már megküldte válaszát, mely szerint nem várnak további megszorításokat Magyarországtól, csak a makrogazdasági pálya alakítását javasolják a kormánynak.”

    Savanya Misi! Ezt elmondtad már a Kuszaszeműnek is?!

    http://www.infokarcag.hu/hir_olvas/permalink:az-imf-nem-ker-megszoritast-az-eb-nem-valaszol-2012-10-05-050000

  3. Vitéz Nagybányai szerint:

    Ez így helyes a pedagógusok eddig is betegre keresték magukat, legalább megtanulják (nem csak a történelemtanárok)
    hogy a szabadságharc áldozatokkal jár.

  4. felix szerint:

    Admin!
    Köszönöm.

  5. felix szerint:

    Sajnos ez a program sem fogja megoldani a kormány okozta gondokat.
    Az az önbizalom viszont irigylésre méltó ahogy Matolcsy egyre másra jelenti be azokat a megszorításokat melyek eddig csak növelték a költségvetési lyukat.
    Szerintem neki inkább metró alagutat kéne fúrnia pedagógus bérért.
    A pántárgépes összekötéstől várt eredmény meg nyugodtan felejtse el.

  6. felix szerint:

    Ib!
    Az elmultnyolcév…………

  7. Vitéz Nagybányai szerint:

    Gyorsan fel kell még rakni egy csomó töltelékhírt (gombfocibajnokság, bélyeggyűjtő szakkör), hogy ez a cikk átkerüljön átkerüljön a második oldalra.

  8. felix szerint:

    Vitéz Nagybányai!
    Mire számítottál, egy ilyen jelentéktelen hír meddig maradhat szem előtt?

  9. Dr. grün szerint:

    Nesztek egy töltelék hír!
    “Fordítva van a feje a nyakán!
    Elsőre talán fel sem tűnik a furcsaság, közelebbről nézve azonban látszik: a normálishoz képest 180 fokos fordulatot vett a bárány feje. Habár fordítva lát mindent, így is boldog”
    Nagyra vannak a zangolok az egyszem kitekeredett nyakú birkájukkal!
    Nekünk is van néhány százezer! ))) 🙂 (((
    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/forditva-van-a-feje-a-nyakan-2112815

  10. felix szerint:

    Nem ő az egyetlen un ortodox birka.

  11. felix szerint:

    Hol vagytok régi barátok……nyílt szívű srácok?????????????????

  12. Nemmondommeg szerint:

    Semmi extra ismét szembe köpi a választóit ez a tetves hazug kormány is. Tanulhatnának a régi “igazi nagy ” emberektől, akkor még fejlődött az ország. Nagyon nagy elszegényedés jön, de majd 4 év múlva majd jobb lesz :DD

  13. felix szerint:

    Azért legalább meg kéne próbálni védeni a védhetetlent.

  14. felix szerint:

    A szemét komcsik már megint megszorítanak.
    A nem komcsik meg kussolnak.

  15. Meghát.... szerint:

    Kussol az összes Fidesz seggnyaló! Biztos fejtágítón vannak…..Tegnap éjjel Róna Pétert hallgattam.Megjósolta,hogy nem lesz áfa emelés.Nem lehet egy nemzetközi törvény miatt!Viszont azt is megjósolta,hogy nem lesz IMF megállapodás sem.Kifogják húzni 2014 áprilisáig.Bekebelezi az MNB-ét,aztán tovább sanyargat bennünket. Nem akarom a Fideszes elvtársakat védeni,az biztos ,hogy 20%-os kamatot csak ettől az országtól kér a világ pénzbirodalma. ( Max 5% a gyakorlat) A kérdésem,miért nem ezt támadja az okos jogász bagázs?- Már a többszörösét vissza fizettük a felvett hiteleinknek!!!!-Hülyéket kérdezek. Sábesszel a fején már láttam zorbánt…..

  16. felix szerint:

    A kamat mindig tartalmazza a kockázatot is.

  17. Dr. grün szerint:

    “Megszólalt az EU Matolcsy csomagjáról – egy dolgot máris dicsérnek”
    EZT! Amit nem csinált a Kuszaszemű! 🙂
    “Az Európai Bizottság szóvivője üdvözölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentését arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kikerül a tranzakciós illeték hatálya alól”
    http://hvg.hu/gazdasag/20121005_Megszolalt_az_EU_Matolcsy_csomagjarol__eg

  18. felix szerint:

    Végre egy jó baloldali portál Csepelen.

  19. felix szerint:

    Lehet, hogy szemétláda/ Nagyapó/ valahol éppen gordonkázik?

  20. Meghát.... szerint:

    Gondolod Gordonnal együtt zenélnek? Ha oda megy nagyapó,kész a szextett.

  21. Dr. grün szerint:

    Meghát…!
    Az Öreg Pöcs nagyon jól játszik fúvósokon!
    De csak egylukún!
    Úgymint vuluzeva, tárogató, esetleg bergmann-csövön! ))) 🙂 (((

  22. Dr. grün szerint:

    A vadász véletlenül ellövi a tökeit és a szerszámot.
    A doki már rettentően unja a sok sörétlukat foltozni, végül így szól:
    Uram! Adok egy tanácsot! Van egy fuvola-művész hölgyismerősöm!
    Keresse fel, majd Ő megmutatja melyik likakat kell befogni, hogy ne hugyozza szemközt saját magát!

  23. felix szerint:

    Már most szólok, hogy a pénztárgép szellemi termék is.
    Annak elektronikáján változtatni csak a gyártó engedélyével lehet,ilyen esetben.
    A három hónap erre sem elég.

  24. felix szerint:

    Orbán bemegy a patikába és pelenkanadrágot kér.
    Mi a baj miniszterelnök úr? Kérdi a patikus
    Matolcsy miatt széklet visszatartási problémám lett.
    A az egyenleg javító program miatt sok nyelvet veszítettem.

  25. Dr. grün szerint:

    félix! A nagyfiam, úgy magyarázta, hogy egy “fekete doboz”-hoz hasunlót tesznek bele ami időnként majd kiértékelnek!
    Ő már csak ért hozzá! Most épp a japokat tanítja programozni Tokióban! 🙂

  26. felix szerint:

    AZ NEM KÖZVETLEN KAPCSOLAT A NAV-VAL.

  27. felix szerint:

    Egyszerűbb lenne minden gép fölé egy webkamera amin lát a NAV és akár rögzíthet is.
    400 000 figyelni az már munkahely teremtés is egyben.

  28. Etikus szerint:

    Miközben osztogatják a földbirodalmakat, egymásnak. Jó kis Pszichó terápia az országnak, adósságra “ráhúzva” belepusztulhat a nemzet, de az nem számít. Tapsoljatok!!! S ne háborogjatok, hiszen minden értünk van, értünk történik, csak mielőbb……………már!

  29. Etikus szerint:

    “Három bíró visszatérhet”

    Az erő velünk van! “A törvényeket mi hozzuk, alkotjuk, mert ez a mi hazánk, a mi Parlamentünk, a mi Kormányunk.” A baj az, hogy az ellenerővel, amely erősebb, nincsen kölcsönhatásban. Szép lassan mindegyik visszaszivárog.

  30. Etikus szerint:

    Mert elvégre, JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK!
    Csak azt nem tudjuk pontosan, valójában kinek a JOGÁLLAMÁBAN?

  31. robi szerint:

    Kedves dr Grün!
    Arról nem ír az infokarcag, hogy hol tart a berekfürdői üdülővásárlás?

  32. Dr. grün szerint:

    Apám Kunmadarason volt pilóta! Csak nem tett esküt Kádárra a sajnálatos októberi eseményeket követően, ezért főhadnagy bajtársból tsz-elnök elvtárs lett!
    Berekfürdőn telt el gyermekkorom legtöbb nyara, de már biztos nem ismernék rá!
    Gondolom rémült ütemben folyik a zosztogatás! ))) 🙂 (((

  33. felix szerint:

    Azt azért szögezzük le, hogy amikor a pedagógusoknak beígérték a béremelést, akkor az még a gazdasági folyamatok szerint kigazdálkodható volt. Mára ezek úgy alakultak, hogy nem lehetséges.
    Ez mér nem az elmúlt nyocév.
    Ez már a szabadságharc.
    És hol van /ha jól emlékszem a nevére/ a hosszú nyelvű elnök elvtárs?

  34. Nemmondommeg szerint:

    Azt el is felejtettem, hogy közben folyamatosan lakoltatják ki az elszegényedett szándékosan lehúzott, becsapott dolgozó embereket a saját lakásukból. Ezután ezt szépen felújítják és oda adják olyan “rászorulóknak” akik életükben egy percet sem dolgoztak segélyből élnek és rezsit sem fizettek és nem is fognak soha fizetni. Lehet majd itt fújjogni és pöffeszkedni a nagy Fideszes se**nyalóknak de ez sajnos tény. Ma már nem merne kordon nélkül az utcára menni ez a se**ej hazug megbukott “kormáynzó”. 😀

  35. Gordon szerint:

    Kevés kormány tett annyit a bajba jutott devizahitelesekért, mint a mostani nemzeti kormány. 1. tény.

    Természetesen a magánadósságokat nem tudja kifizetni mindenki helyett az állam (azért mert a szocik az államot is eladósították, és mert akkor senki nem akarna törleszteni). 2. tény

    A parlamentnél nincsenek kordonok. Soha ilyen szabad nem volt még a Kossuth tér. 3. tény

    Az már más kérdés, hogy a nemzetietlen ellenzék (beleértve a jobbikot) egyetlen valamirevaló tüntetést se tud összehozni. 4. tény

  36. Gordon szerint:

    “Azt azért szögezzük le, hogy amikor a pedagógusoknak beígérték a béremelést, akkor az még a gazdasági folyamatok szerint kigazdálkodható volt.”

    Amikor ti átadtátok a hatalmat épp csődben volt az ország.
    Illik tán csendben maradni.

  37. felix szerint:

    Már ide sem mernek feljönni .

  38. Gordon szerint:

    Nem bizony.

  39. Dr. grün szerint:

    Gordon!
    “Kevés kormány tett annyit a bajba jutott devizahitelesekért, mint a mostani nemzeti kormány”
    Igazad van! Ettől mindegyik többet tett! 🙂
    “Sose lesz már Ócsán adóstelep?
    A kormány egy éve nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a bedőlt devizahitelesek megsegítését célzó ócsai szociális lakóparképítést. Az akkori tervek szerint tavaszra készült volna el az eredetileg 500 házra tervezett projektből az első 80 ház. Aztán az időpont nyárra tolódott, most pedig már úgy néz ki, idén biztos nem költözik be egyetlen család sem. Összegyűjtöttük, az elmúlt egy évben ki, mit ígért, hogy mikor készül el a beruházás, vagy éppen mivel magyarázták a csúszást.”
    Olvasgass és érts! ))) 🙂 (((
    http://index.hu/belfold/2012/08/15/ocsa/

  40. Manitu szerint:

    Most, hogy az MSZP-s fórumozók kipezsgőzték és kiünnepelték magukat, hogy Európa összes más állama után itt is muszáj a válság – és az MSZP által hátrahagyott romok – miatt újraírni a költségvetést, csak arra válaszoljatok: ha ez a kormány miatt van,

    1. Portugáliában miért volt rá szükség, miért van deficites költségvetés, miért van nagyobb munkanélküliség, mint Magyarországon, ott is a magyar kormány van?

    2. Horvátországban miért volt rá szükség, miért van GDP-csökkenés, miért növelik a nyugdíjkorhatárt, ha itt Magyarországon nem, ott is a magyar kormány van?

    3. Olaszországban miért volt rá szükség, miért áll az olasz fogyasztási index az 1947-es (!) szinten, ott is a magyar kormány van?

    4. Franciaországban miért volt rá szükség, miért kell különadók tömkelegét bevezetni, miért can negatív GDP-várakozás, miért nő a munkanélküliség, ott is magyar kormány van?

    5. Görögországban miért van rá szükség, miért tombolnak a tüntetők az utcákon, miért nagyobb a munkanélküliség, mint Magyarországon, miért tartanak a GDP 25%-os (!) csökkenésétől?

    6. Németországban miért kellett szintén alkotmánybírósági szinten a válságra adott válaszokról szavazni, miért van szükség folyamatos kiigazításokra?

    7. Spanyolországban miért volt rá szükség, miért áll a munkanélküliség a magyarnál kétszer magasabb szinten?

    És ha ezekre a kérdésekre válaszoltatok már csak egy megjegyzés: az Orbán kormány – igaz, nem radiklis mértékben – ilyen környezetben tudott javítani a foglalkoztatási adatokon, nem növelte tovább az MSZP-sek által megsarcolt, megalázott nyugdíjasok terheit, megsegítette a devizahiteleseket, akiket az MSZP-s kormány csapott be, majd nem segített nekik, és munkahely-védelmi programot indított. Ilyen környezetben vár mindenki, az IMF is GDP-növekedést jövőre, amikor még a görög GDP-csökkenést mindenki 10% fölötti szinten várja. Az Orbán kormány mindeddig és most is a lehető legjobb válaszokat adta a válságra, és ne feledjük:

    AMIKOR AZ MSZP BUKOTT, MAGYARORSZÁG KOCKÁZATI SZINTEN MÉG A GÖRÖGÖK SZINTJÉN VOLT.

  41. Dr. grün szerint:

    Szellentés!
    Olvasd el figyelmesen (ezek a Vezíírürünk és főkolomposainak szavai) és csak a saját bajunk érdekeljen!
    Mások hibájára hivatkozni a zunortodox politika idején nem illik! 🙂
    http://mandiner.hu/cikk/20120308_orban_kozelebb_alltunk_a_csodhoz_mint_a_gorogok

  42. meghát.... szerint:

    Az a kormány amelyik csődközeli helyzetben is csak a saját zsebét tömi,számomra hiteltelen! Meglepők lesznek a következő soraim. Nem hiszem ,hogy a Fideszes politikusok hülyék,nem hozzáértők,csak a pártpolitikának benyalva beállnak Orbán elképzeléseinek a megvalósításába. – Ez viszont felvet némi erkölcsi,morális kérdéseket …… Nem azt mondom,hogy szurkolok egy államcsődnek,de ez elkerülhetetlen lesz! Nem csak Magyarországon…. Lenullázódnak majd az összeharácsolt anyagi javak,egzisztenciák….Az ember már csak ilyen: kell a jó? Nem. Kell a szar? Két marékkal… Biztos sok polgártársamnak az eszébe jutott: Tudja ez az ember,hogy mit beszél? Nem lesz fűtés,áram,kaja,eceterá…ANARCHIA lesz. -hát bizony az- Ti kerestétek,tisztelet a kevés kivételnek.

  43. felix szerint:

    Most, hogy végre megkaptátok a propaganda anyagot üdvözöllek benneteket a fedélzeten.
    Saját gondolataitokkal szívesebben vitatkoznék, mert azon módotokban állna változtatni.
    Mivel a sok ostobaság egy tőről fakad így egyszerre válaszolok.
    Amikor a szocik “csődbe” vitték az országot természetesen /szerintetek/ nem volt válság.
    Akkor nézzük azt a csődöt amiből eddig megtudott élni ez a szerencsétlen kormány.
    A szocik által felvett IMF hitel kétharmada és a nyugdíjpénztárban “megspórolt” 300 milliárd forint.
    Ökör módjára erről akarjátok bebizonyítani, hogy csőd. Jelzem nem volt az elmúlt 22 évben
    soha csőd Magyarországon.
    A GDP lassú növekedésnek indult, de ezt megölte az un ortodox genie.
    Az az erőfeszítés amit az infrastruktúra fejlesztésében történt a sikeres tőke távoltartási program hatására nem hozza a várt eredményt
    Kár itt hörögni elkúrtátok nem kicsit, de nagyon.

  44. Vitéz Nagybányai szerint:

    Manitu!

    Kin a francot érdekelnek ezek az országok, ne felejtsd el, hogy Orbán szerint mindenkinél jobb helyzetben vagyunk hála a kormány szabadságharcának.
    2014 ben ti is úgy végzitek ahogy az előző kretén bagázs, a hazugságok miatt el lesztek hajtva a büdös p…ba.

  45. felix szerint:

    Bocsi 300 az 3000.

  46. Manitu szerint:

    Vitéz Nagybányai, téged nyilván semmi sem érdekel, azért is vagy ennyire tájékozatlan. És igen, sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint két évvel ezelőtt, amikor még Görögországgal együtt említettek bennünket. Ha nincs a Fidesz kormány, most is ott lennénk velük, a harmadik megszorító csomag, a 25%-os életszínvonal és GDP-csökkenés szintjén.

  47. Dr. grün szerint:

    Mentse meg a nyugdíjadat Selmeczi, csökkentse az adódat Matolcsy, törölje el a tandíjadat Hoffmann Rózsa, védje meg a munkahelyedet zOrbán!
    Így átkozódik manapság a magyar! ))) 🙂 (((

  48. Meghát.... szerint:

    Gordon
    2012. október 06., szombat – 08:44 ” Amikor ti átadtátok a hatalmat épp csődben volt az ország.
    Illik tán csendben maradni.” Nem kölött vóna átvenni ! Ki kötelezte a fityuszt erre? Biztos a nemzeti öntudat….

  49. Meghát.... szerint:

    Aztattat kellett volna mondani: Átnéztük,az ország gazdasági helyzetét ,de mi ehhez kevesek vagyunk.Bocsika 2/3-ad! Oszt elhúzhattatok volna a büdös picsába!

  50. felix szerint:

    Manitu!
    A volna nem közgazdasági fogalom.
    A kormányod 8%-kot, vett el szinte mindenkitől aki nyugdíjba fog menni.

  51. Meghát.... szerint:

    Ha pedig bevállaltátok,vállaljátok az ódiumát a tetteiteknek.

  52. felix szerint:

    Meghát!
    Az az üzleti hátország kötelezte a FIDESZ aki elvárta elvára a beléjük fektetett tőkét a kamataival egyetemben, mert nem csak az ország hanem a FIDESZ is el van adósodva.
    Ez az adósság nem szerepel a párt hivatalos nyilvántartásában.

  53. Meghát.... szerint:

    felix !
    2012. október 06., szombat – 13:47 Nem vók hülye,persze ,hogy tisztában vagyok evvel.Miért is írtam : Láttam már sábeszben zorbánt….

  54. felix szerint:

    Meghát.
    A sábeszt általában “észre” rakják és nem tökre.

  55. Meghát.... szerint:

    A Manitunak,pedig ne válaszolj,mert az a fidesz által támogatott géntechnológiai kutatás eredménye,vagy mutánsa.

  56. felix szerint:

    Nincs vele semmi baj , csak kimaradt belőle a petesejt.

  57. hajós szerint:

    Manitu aszongya: “sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint két évvel ezelőtt”

    Mégis melyik gazdasági mutató szerint?
    GDP-növekedés? jelenleg csökkenünk.
    Infláció? Már közel 6 %
    Reálbérek? Csökkentek.
    Beruházások? Leálltak.
    Adószint? Emelkedett.
    Forint értéke? Zuhant.
    Munkanélküliség? Nem változott.

    Mi a fene javult?

  58. felix szerint:

    Az államadósság annyival csökkent mint a tartalékunk.

  59. Meghát.... szerint:

    felix
    2012. október 06., szombat – 14:07 Csak nem arra gondolsz,hogy egy fideszes közös ülésen nem jött el a pete,és így maradt pártában manitúcska?

  60. felix szerint:

    Hajós!
    Ne légy igazságtalan, mert a fidesz közelien növekedtek és ugye ők is magyarok.

  61. felix szerint:

    közeliek

  62. Bolemann Lajos szerint:

    Manitu: “mint két évvel ezelőtt, amikor még Görögországgal együtt említettek bennünket”

    Ez igaz!
    Kósa és Szijjártó hasonlította a magyar helyzetet a görög válsághoz. Rá pár napra soha nem látott mélységekbe zuhant a forint árfolyama.

    Hazug balfaszok!

  63. robi szerint:

    Manitunak meg a többi feltétel nélküli csatlós legénynek hónapokkal ezelőtt nagy volt az arca az üres ígéretektől. Ez lesz, meg az lesz: pedagógus életpálya lesz stb.
    Én akkor is azt mondtam, hogy bár csak sikerülne, de a sok üres agyú már előre hencegett.
    Megérdemlitek, hogy a fórumon veletek gúnyolódjanak.

    Sötétek vagytok, nagy pofával: amire kelletek, arra jók vagytok.

  64. felix szerint:

    Meghát!
    Nem. Arra gondoltam, hogy egy ember születéséhet kell a pete és …….
    De nála pete nem volt csak…………

  65. Gordon szerint:

    A magyarországi szocialista párt jelenleg nem komoly alternatívája a fidesznek, nincs komoly programja, a tisztességük pedig a béka feneke alatt van. A dolgozó magyar embereket nem tisztelik. Egyre másra derülnek ki a mutyigyanús ügyeik, bankárpárt.

    A gyurcsány(éhes)párt a megszűnés szélén, tartósan 5% alatt vannak, lassan visszakulloghatnak édesanyjukba, a magyarországi szocialista pártba.

    A jobbik nevű mozgalompárt botránypolitizálást folytat, nincs értelmes programja vagy mondandója. Az 5%-ért tepernek, a szegedi csanád ügy óta saját csapdájában vergődő alakulat. Reménytelen és komolytalan amit művelnek.

    Az lmp saját magát se tudja működtetni, karakter nélküli, az emberek problémájával foglalkozni nem hajlandó értelmiségi-elit(réteg)párt.

    A milla a tűzcsapnyitogatásban már jó, de programja nincs, szervezettsége pedig esetleges (pár száz ember jár a tüntetéseikre). Minden üzenetük negatív előjelű, és az orbángyűlöletről szól. Az 1% és az állami támogatás lehet majd a céljuk, hogy páran megszedjék magukat – bizniszformáció.

    Himihumi ez a zellenz-ék…

  66. Meghát.... szerint:

    Gordon !
    2012. október 06., szombat – 16:48 Ennek a hozzászólásnak mi köze van a poszt címéhez? “Egyenlegjavító programot jelentett be Matolcsy”

  67. felix szerint:

    Gordon!
    Vagy így vagy úgy de ellesztek kergetve és reménykedjetek abban, hogy egy párt vagy szövetség teszi meg.

  68. felix szerint:

    Gordon!
    Akkor az a jelszavatok, hogy : Akármilyen szarok vagyunk nincs más.
    Gratulálok.

  69. csaba péter szerint:

    És egyetlen fideszes sggnyaló sm látja , hogy vezérei megőrültek

  70. felix szerint:

    Csaba Péter-
    Alulról nem látszik.

  71. felix szerint:

    Ez a segélyplafon tetszik nekem.
    Vége a tobzódásnak nyomoroncok.
    A pénzetekre a felső középosztálynak van szüksége.
    Az benne a demokrácia, hogy eldönthetitek, hogy melyik támogatási formából maradjatok ki.
    Hallgass az eszedre …… a Fideszre

  72. Bolemann Lajos szerint:

    Nem hivatalos eredmény!
    Sopronban az időközi önkormányzati választáson az MSZP győzött:
    Az MSZP jelöltje Varga Gyula 623, a Fideszé 460 szavazatot kapott!

  73. felix szerint:

    Mintha azt mondták volna, hogy már hivatalos.

  74. Bolemann Lajos szerint:

    Végül is mindegy.
    Nem szoros, hanem jelentős a különbség.

Itt lehet hozzászólni !