Magánrendőrség közpénzen

Magyar Hírlap

A védett személyeket szállító gépkocsik vezetésére is kiképzett nyugdíjas, illetve a testülettől távozott rendőröket hívott vissza a NATO-tagállamok külügyminiszterei budapesti csúcstalálkozójának idejére a Köztársasági Őrezred. A sofőröket az újabb, majdnem háromszázmilliós állami megrendelést elnyerő, az MSZP magánhadseregének tartott In-Kal Security fizeti – értesült a Magyar Hírlap.

Kormányzati felkérésre a rendezvényt szervező Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. az MSZP-hez szoros szálakkal kötődő, közel-keleti gyökerű In-Kal Security biztonsági cégnek adott megbízást, hogy a NATO-tagországokból október 9-én és 10-én nem hivatalos látogatásra érkező delegációk tagjainak szállítását és biztosítását ellássa. A Magyar Hírlap szerint a Lasz György nevével fémjelzett biztonsági cég háromezer forintos óradíjat fizet a visszahívott sofőröknek, ami felháborodást váltott ki az őrezred állományában.

Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka a lap érdeklődésére csak annyit közölt: a zrt.-vel állnak szerződéses viszonyban, a cég feladata, hogy a különleges járművek vezetésére kiképzett kontingenst toborozzon. Az őrezred csak a védett vezetők biztonságáért felel, de a küldöttségek többi tagjainak autóit is csak az erre alkalmas személyek vezethetik. Ezt az alkalmasságot kell az őrezred szakembereinek megvizsgálniuk, és ezért volt szükség arra, hogy a feladatra jelentkezőket pszichológiai, vezetéstechnikai tesztnek vessék alá – mondta el a tábornok.

A Magyar Hírlap értesülései szerint az őrezred egykori munkatársai közül százötven nyugdíjas rendőrt hívtak vissza, és hetvenet választottak ki a feladat ellátására. Miközben a rendőrségnek nem jut annyi költségvetési támogatás, hogy az esemény biztosítását önerőből lássa el, a sokak által az MSZP magánrendőrségének nevezett In-Kal Security a 2002-es kormányváltás óta rendre nagy összegű állami megbízásokhoz, legkevesebb 840 millió forintnyi közpénzhez jutott. Az MSZP-közeli őrző-védő cég a honvédelmi tárcától 2005 óta kap jól fizető feladatokat. Az In-Kalnak a hazai, nemzetközi és NATO-delegációkat szállító, valamint a HM-rendezvényeket kiszolgáló személyautókat és buszokat kell a minisztérium rendelkezésére bocsátania, ezért a 2007–2008-as szerződés alapján mintegy 280 millió forintot utalnak a vállalkozás számlájára. Az In-Kal arról is elhíresült, hogy munkatársai akadályozták meg annak a nyírbátori strandbüfének a működését, amelynek a tulajdonosa nem fogadta el a Veres János pénzügyminiszter fiai által megszabott “feltételeket”. A cégben rendre feltűnnek azok a személyek, akik a rendvédelmi szervektől vonultak nyugdíjba. Az In-Kal stratégiai igazgatója Bökönyi István, a Terrorelhárító Szolgálat, majd a büntetés-végrehajtás egykori parancsnoka, biztonsági főigazgatója pedig Vágó Imréné egykori csepeli rendőrkapitány, aki Zámbó Jimmy állítólagos öngyilkossága idején a helyszínelést irányította.

A Magyar Hírlap megkeresésére tegnap sem a zrt., sem az In-Kal illetékese nem reagált.

Forrás: Magyar Hírlap

10 hozzászólás “Magánrendőrség közpénzen” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Tesco biztonságiőr, ocsó és hüle. Ez köll. Ráadásul a nagyapja öccsének a huga összefeküdt egy amcsi katonával…Értem én, hogy hír kell, node…:(

  2. Bubus szerint:

    “Az In-Kal stratégiai igazgatója Bökönyi István, a Terrorelhárító Szolgálat, majd a büntetés-végrehajtás egykori parancsnoka, biztonsági főigazgatója pedig Vágó Imréné egykori csepeli rendőrkapitány, aki Zámbó Jimmy állítólagos öngyilkossága idején a helyszínelést irányította.”

  3. Rocky Bilbao szerint:

    “közel-keleti gyökerű”: szír? jordán? libanoni?
    Ezen fenti fordulat teljesen felesleges az MNO cikkében.

  4. Nagyapó szerint:

    Az In-Kal héber kifejezés, a jelentése: biztos vonal. A nevet viselő magyar kft. Izrael minisztériumait és a világ nagy gyémánttőzsdéit védő cég magyarországi képviseleteként jött létre, majd a vezetést volt szocik vették át Lasz, Vágóné, Bökönyi, stb. (valószínűleg strómanként).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. büki szerint:

    Csak azt csinálták, amit a többi.

  6. atata szerint:

    Csak mindenki figyelmébe ajánlom, hogy egy idegen hatalom alkalmazottai őriznek ellenőriznek minden fontos objektumot, legyen az minisztérium,katonai bázis, vagy csak egy srtatégiai fontosságú üzem. Időnként meg verik a demonstrálokat ezzel segítve a rendőreink, kormányőreink munkáját. Haá i én holnap bemegyek a minisztériumba akkor bekerülök ennek a cégnek az adatbázisába, na hová is?

  7. Papi szerint:

    Azért nem árt ha tudják az urak, hogy 2006. okt. 23-án egyéb feladatott is elátott az In-kal.

  8. Rocky Bilbao szerint:

    És ha izraeli? felőlem akár szamojéd is lehet, nem ez a lényeg, hanem az, hogy folyamatosan öntik a pénzt kifelé, bezzeg a pártfinanszírozásról meg mindenki kussol és szemémesen pislog.
    ‘Haza és Haladás’? banánköztársaság.

  9. munkásököl szerint:

    @Rocky Bilbao:

    Először is nem MNO, hanem Magyar Hírlap. Így pontos.

    Másodszor: már hogyne volna mindegy, hogy izraeli vagy nem? Az összes plaza, nagyobb ingatlanbefektetés, bank, biztosító, a média 95%-a és még sokminden az ő kezükben van, ezt azért jó tudni. Mond Neked valamit pl. az Elephant.hu? Jé, az is az övék… Felőlem is lehetne szamojéd az In-Kal, csak momentán valahogy a mi pénzünk mindig ugyanoda vándorol. És nem a szamojédekhez, hanem egy nyíltan rasszista, arrogáns ország itthoni helytartóihoz. Na, ezért nem mindegy.

  10. Rocky Bilbao szerint:

    Mindenkit megkövetek, valóban MH és nem MNO.

Itt lehet hozzászólni !