Köszöntötték a csepeli olimpikonokat, Varga Norman díszpolgár lett

Csepel.hu

Képgaléria itt látható az eseményről

2012. szeptember 27-én, csütörtökön Varga Norman hosszútávfutó átvette a Csepel Díszpolgára kitüntetést, Sastin Mariann birkózó, Széll Domonkos evezős és Sas Sándor paralimpiai súlyemelő pedig ajándékot és díszoklevelet vehetett át Németh Szilárd csepeli polgármestertől a hivatal épületében. Mind a négy sporttoló csepeli kötődésű, és a Londoni Olimpián figyelemre méltó teljesítményükkel szereztek elismerést.

Varga Norman a díszpolgári cím mellett egymillió forint jutalmat is kapott, amelyet a képviselő-testület még korábban megszavazott. A csepeli fiatalember azzal vált híressé, hogy egy fiatalkori súlyos balesete után óriási akaraterejének köszönhetően olyan sporteredményeket ért el, amelyekre senki nem gondolt korábban. A londoni olimpia előtt ötven nappal Csepelről futva tette meg a mintegy kétezer kilométeres távolságot Londonig. A díjátadó ünnepségen azt mondta, hogy hiába tartott vele egy kerékpáros az úton, végig magányosnak érezte magát, s igazán csak ő tudta, milyen fizikai szenvedések árán bírta folytatni a futást. Ugyanakkor nagy lelki erőt jelentett számára, hogy Csepelről és az ország más részeiről is emberek sokasága bíztatta és küldte neki jókívánságait interneten keresztül nap mint nap. Londonban hatalmas nyüzsgés fogadta, az olimpia felejthetetlen élményt nyújtott. Egyelőre nem tudja, merre fog futni legközelebb, de vannak céljai, amelyeket meg akar valósítani. Jelmondata biztatás másoknak is: „Mutasd meg te is, mire vagy képes!”

Sastin Mariann birkózónak nem úgy sikerült az olimpia, ahogyan szerette volna, mert titkos tervei között szerepelt akár az aranyérem megszerzése is. Ehhez képest már a második fordulóban vereséget szenvedett a kétszeres Európa-bajnoktól. Bevallotta, hogy görcsösen, enerváltan birkózott, noha előtte kellő önbizalommal lépett a szőnyegre. Jó oka volt az optimizmusra, hiszen korábban világbajnoki második helyezést is elért. A riói olimpia még távol van, tehát az ottani szereplésről korai nyilatkozni, de jövőre mindenképpen elindul a budapesti világbajnokságon.

Széll Domonkos evezős azt tűzte ki célul, hogy társával továbbjusson a középdöntőbe, de nem jártak sikerrel. Kevés idejük volt az összeszokásra, ez pedig komoly hátrányt jelentett az ellenfeleivel szemben. A következő olimpiáig négy évük van, ami elegendő idő az összeszokásra és Rióban már akármi megtörténhet.

Sas Sándor paralimpiai súlyemelő korábban számtalan sportágat kipróbált; például úszott, asztaliteniszezett, maratoni futóként jeleskedett. Legjobb eredményeit azonban súlyemelőként érte el, 2000-ben az év parasportolójának választották. A londoni olimpián azt tervezte, hogy megdönti egyéni rekordját, a 225 kilogrammot fekvenyomásban, de a súly ezúttal túl nehéz volt. A fiatalember kijelentette, hogy nem ez volt az utolsó paralimpiája, tehát még hallani fognak róla. Sas Sándor azt is elárulta, hogy szívesen énekel, és hamarosan megjelenik a CD-je.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Köszöntötték a csepeli olimpikonokat, Varga Norman díszpolgár lett” bejegyzésre

  1. Gustavo Thoeni szerint:

    Egyedi állami támogatásban bízik a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ), mivel a sportág nem került be a társaságiadó-kedvezményekre, az úgynevezett TAO-pénzekre számító látványsportágak sorába, és csak a harmadik csoportba kapott besorolást a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportágfejlesztési koncepciójában.

    Tóth Tamás, az MRSZ elnöke a M1 Ma Reggel című szerdai műsorában elmondta: jelenlegi struktúrájában a röplabda halálra van ítélve Magyarországon, és mivel vélhetően a TAO-s sportágak körének bővítésére most nincs lehetőség, egyedi támogatásban bíznak.
    A szövetség “Mentsük meg a magyar röplabdázást!” címmel négyéves cselekvési programot hirdetett meg. Ez alapján mind általános iskolai, mind egyetemi szinten fejleszteni kívánják a sportágat. Ezzel párhuzamosan olyan szakmai munkát kezdenek meg, amely alapján reális esélye lehet annak, hogy magyarok is kijussanak a 2016-os riói olimpiára. Erre főleg strandröplabdában kínálkozik lehetőség.
    Az elnök kilátásba helyezte, hogy ha az MRSZ elnöksége nem tud eredményt elérni, a magának adott október 31-i határidővel lemond.
    A Jobbik Magyarországért Mozgalom a röplabdások támogatása mellett felsorakozva hétfőn közleményben jelezte: furcsának találja, hogy a sportág a legkisebb támogatási kategóriába került a MOB-nál, többek között a curlinggel, a gyeplabdával, a snowboarddal, a szánkóval egy kalap alá véve.
    “Nem lebecsülve az említett sportágakat, a Jobbik Sportkabinet nem gondolja azt, hogy a röplabda annyira népszerűtlen, eredménytelen, múlt nélküli vagy kevésbé látványos volna Magyarországon, hogy a legalsó kategóriában kapjon helyet” – áll többek között a közleményben, amelyben az ellenzéki párt leszögezi: kormányra kerülés esetén kiterjeszti a társasági adóból nyújtható sporttámogatást minden sportágra, a fogyatékkal élők sportjára, a diáksportra és a szabadidősportra is.

    Erről miért nem ír a csepel.info?

  2. Gustavo Thoeni szerint:

    Az olimpiai férfidöntőn bíráskodó Hóbor Béla szerint aki már látott röplabdamérkőzést, joggal teszi fel a kérdést, mi a látványsport, ha a röplabdázás nem az. “A röplabdázás ma a világon egyike a legnépszerűbb, leglátványosabb csapatsportoknak, hazánkban mégis a lét és a nemlét határán mozog. Azt kérjük a döntéshozóktól, hogy a látványsportok közé való beemeléssel adják meg azt a lehetőséget a röplabdázóknak is, amit a többi labdajáték sportolói megkaptak. Azok a gyerekek, akik jelenleg is röplabdáznak, ne kerüljenek az utcára a klubok ellehetetlenülésével, megszűnésével, ne legyenek az utcán csellengő fiatalok” – mondta.

  3. csapajev szerint:

    már megint csak utálkodunk

Itt lehet hozzászólni !