SZDSZ: A szakértői kormány Gyurcsány lemondása utáni lehetőség

Inforadio.hu, Hírszerző

Az őszi törvényjavaslatok támogatottsága döntheti el a kormány sorsát – jelentette ki az InfoRádiónak az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke. Gulyás József megerősítette, hogy pártja elfogadhatatlannak tartja a miniszterelnök cselekvési programját. Hozzátette: a szakértői kormány szükségességének felvetésével megvárják a költségvetési tervezet fogadtatását, illetve a miniszterelnök esetleges lemondását.

A kormányfő Megegyezés című javaslatcsomagjáról az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke azt mondta: a program mind konkrétságát, mind tartalmát tekintve elmarad a várakozásaiktól. A legrészletesebben kibontott adócsökkentési terv szerinte egyfelől ellentmondásos, másfelől szakmailag kikezdhető a kiadási oldal, illetve az adócsökkentés fedezete tekintetében.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke korábban azt mondta, hogy cselekvési programot vár a kormánytól, és ha ez nem elfogadható a liberális párt számára, akkor szakértői kormány megalakítására tesz javaslatot. Ezzel összefüggésben Gulyás József kijelentette: a tervezetet összességében nem tudják elfogadni, egyebek mellett hiányolják belőle a szerkezeti reformokat, a rászorultsági elv bevezetését és a romakérdés felvetését.

Kérdésre válaszolva a politikus kifejtette: nem várnak új dokumentumra, ősszel a kormánynak úgyis törvényjavaslatokkal kell előállnia, és ezek támogatottsága eldöntheti a kabinet sorsát.

Gulyás József emlékeztetett: a miniszterelnök azt mondta, hogy ha az adótörvény és a költségvetés nem megy át, akkor lemond.

Ha ez megtörténne, mindenképpen felvetődik a szakértői kormány szükségessége – hangsúlyozta a liberális politikus.

Forrás: Inforadio.hu

Az SZDSZ megbuktatja Gyurcsányt?

Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc nem aratott sikert elképzeléseivel az SZDSZ-ben. A liberálisok szerint a Megegyezés című dolgozat nem program, hanem ad hoc ötletek gyűjteménye, és jelen állás szerint csekély az esély arra, hogy elképzeléseihez a miniszterelnök parlamenti többséget szerezzen. Ha pedig nem lesz többsége, lemond, legalábbis ezt ígérte.

“Adócsökkentésben valamennyi párt támogatását várom, a KDNP-ét és a Fideszét is” – közölte a miniszterelnök, miután magabiztosan kijelentette, a Megegyezés című gazdaságpolitikai esszében vázolt programterv “nem nagyon tud megbukni”. Hogy a megnevezett két párt hogyan dönt majd, könnyen megsaccolható – lehet azonban, hogy Gyurcsány Ferenc éppen annak a pártnak a támogatását nem nyeri el, amelyre pedig a leginkább számít.

Dávid Ibolya ugyan egy új MSZP-SZDSZ koalíció vízióját látja a Kóka által szerinte “kért”, Gyurcsány által szerinte “megadott” 1000-1200 milliárdos programban, a liberálisok azonban minimum megosztottak a kérdésben. Sőt.

Kiakadtak

A szabad demokraták Ügyvivői Testületének (ÜT) hétvégi, dunaújvárosi tanácskozásának végéig a párt vezetői nyilatkozat-embargót rendeltek el, ennek ellenére a Hírszerzőnek több forrásból is megerősítették: a pártban – fodoristák és kókisták között is – teljes a kiakadás a Megegyezés c. dolgozatra, és a vázolt adócsökkentési tervet ebben a formájában várhatóan nem fogadják el.

“Mégcsak nem is a program érdemi része, hanem a párt általános hangulata miatt” – mondta egy vezető szabad demokrata, aki ezt lényegesebb döntési szempontnak nevezte annál, hogy egyébként milyen – számos – kifogásuk van. Legtöbb forrásunk a gazdasági szakértők szakmai kifogásait osztotta: túlságosan bizonytalan lábakon áll az adócsökkentés fedezete, azaz, hogy miből is fog befolyni az az ezermilliárd.

A kormányfő ugyanis lényegében lemondott a szociális és jóléti kiadások csökkentéséről, az államapparátus, ill. a központi költségek lefaragásáról, strukturális reformokról nincs szó, ehelyett elsősorban a szürke- és feketegazdaság “kifehérítésétől” várja egy ilyen nagyságrendű tétel bejövetelét.

Ad hoc iromány?

A szabad demokraták fenntartásaira utal, hogy a nyilvánosság előtt visszafogottan, de korántsem lelkesen reagáltak a kormányfői tervekre. Gulyás József, az Országos Tanács (OT) elnöke nem kivánta érdemben kommentálni az iratot, ehelyett arról beszélt, hogy “számára úgy tűnik, mintha az utolsó napokig kérdéses lett volna, mi kerül bele az iratba”, meg hogy “a személyes várakozásai mások voltak”. Ezzel valószínűleg sokan így vannak a liberálisoknál.

Nem sokkal a Megegyezés publikálása előtt Gulyás a Hírszerzőnek adott – nagy visszhangot keltett – interjújában közölte: nem “fekszenek le” az MSZP-nek, és az MSZP rosszul számol, ha elhiteti magával, hogy képes egyedül, erőből megoldani a helyzetet. “Most még sokkolóbb lehet számukra a következmény, ha ugyanígy cselekszenek” – nyilatkozta akkor Gulyás József lapunknak.

Rész, eredmény

Gyurcsány dolgozatára egyedül Sándor Klára a párt oktatási és tudományos bizottságának alelnöke reagált pozitívan a héten – de ő is csak az oktatáspolitikával kapcsolatos bekezdésekre.

A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja a kormányfő reformtervezetének oktatásra vonatkozó részét – jelentette be Sándor Klára csütörtökön, Szegeden. Sándor szerint mivel a most nyilvánosságra került Megegyezés című Gyurcsány-program oktatásra vonatkozó része teljes összhangban van azzal, amit az SZDSZ a 2006-os koalíciós programban látni szeretett volna, ezt a részt a párt természetesen nem utasíthatja el.

A képviselő kifejtette: az anyag hangsúlyozza, hogy harmincháromezer kollégiumi férőhely felújítását szeretnék elvégezni, ami az összes hely fele. Ez a folyamat a felsőoktatásban Magyar Bálint minisztersége alatt kezdődött, és sikeressége ösztönzőleg hatott a folytatásra – mondta Sándor Klára.

Hozzátette: folytatódik a szintén Magyar Bálint által kezdeményezett Világnyelv-program is, amely egy előkészítő nyelvi képzési évet biztosít a fiataloknak, a középiskola előtt. Ez főként a hátrányos helyzetű gyermekeket segíti. Új elem, hogy ez az év alanyi jogon jár majd, akárcsak az angol nyelv tanulása.

Egyéni vélemény

Sándor Klára elmondta: fontos az iskolák modernizációja, amely az intézmények technikai és tartalmi átalakítását is jelenti. A felújítások mellett azonban nagyon lényeges, hogy folyatódik a digitális írásbeliség fejlesztése, illetve az a program is, amelynek következtében a tantermek legalább felét digitális táblákkal látják el. Ez szinte rákényszeríti majd a pedagógusokat a tanítási módszerek megújítására. Ugyanakkor van még az országban csaknem ezer település, amely nem rendelkezik megfelelő internet-ellátással; ezt a problémát meg kell oldani – jegyezte meg a politikus.

Pozitívumként emelte ki, hogy bekerült a programba a pályakezdők támogatása, és azt is el kellene érni, hogy az egyetemeket motivált munkaerők hagyják el, és ne azok tanítsanak, akiknek nincs más lehetőségük.

Az SZDSZ ügyvivői tudomásunk szerint egységesen kiakadtak Sándor Klára – egybehangzó vélekedés szerint egyeztetés nélkül nyilvánosságra hozott – nyilatkozata miatt, amely nem érinti az SZDSZ Gyurcsány dolgozatával kapcsolatos, meglehetősen távolságtartó álláspontját.

Forrás: Hírszerző

4 hozzászólás “SZDSZ: A szakértői kormány Gyurcsány lemondása utáni lehetőség” bejegyzésre

  1. hollósi szerint:

    A legjobb szakértői kormány is csak megszorítások árán tud adót csökkenteni. Megszorító intézkedésekre tippet mindenki tud adni, ehhez nem kell sok ész. Más kérdés, politikailag ki vállalja fel, melyik párt támogatja majd a Parlamentben ezeket a döntéseket.

  2. baniko21 szerint:

    Hollósinak.
    A szakértői kormányt csak úgy tudom elképzelni, hogy az pártsemleges
    legyen. Amikor a politika a mérvadó már nem szakértői kormányról be-
    szélünk. Tisztességesebbnek tartanám az előrehozott választásokat.
    Csak legyen annyi eszük az embereknek, hogy ne maguk alatt vágják
    a fát, mint eddig.

  3. Papi szerint:

    hollósi!
    Ne legyél ennyire pesszimista. A Kádárrendszernek volt ez a szokása – veszteséges akkor emeljük az árát – (igaz így nagyobb lett a veszteség). Nem biztos, hogy csak a megszorítások a célra vezetőek. Nagyon sok ország gazdaságát nem az adó és járulék növeléssel hozták rendbe.

  4. baniko21 szerint:

    Papinak!
    Még nem szedek cavingont, és én úgy emlékszem a Kádárrendszerben
    hosszú-hosszú éveken át nem emelkedtek az árak. Ha elmentem vásá-
    rolni, tudtam mennyi pénzt vigyek maggammal, mire lesz elég. Most Ön
    tudná? Kár annyira becsmérelni azt az elmúlt éveket. Csepelen is, mint
    az országban szerte-szét egyre épültek a lakások, iskolák, óvodák.
    Most Ön szerint kinek épitik a 30-40 milliós lakásokat? Netán a csóró em-
    bereknek? Hol a világhirű mezőgazdaságunk? Lassan a mi földjeinken
    már csak a gaz terem. Miért? Annyira jó világ van, annyit keresünk, hogy
    a sok szemét külföldi árut drága pénzen meg tudjuk venni?
    Lassan a magyarok a saját országukból mindenhonnan kiszorúlnak!
    De jó világ van! Egyeseknek….

Itt lehet hozzászólni !