Új tanév, új igazgatók: Nagy Imre ÁMK, Herman Ottó Általános Iskola

Újdonságok az ÁMK-ban: óvodaiskola és művészi képzés

Csepel.hu

Augusztus elsejétől Tóth Endre a Nagy Imre Általános Művelődési Központ (ÁMK) új intézményvezetője, aki pályázat útján nyerte el kinevezését. A pedagógus végzettségű intézményvezető hosszú éveken át tanított Csepelen, majd legutóbb a főpolgármesteri hivatalban a kulturális és turisztikai tanácsnok irodavezetőjeként dolgozott.

Milyen ambíciókkal pályázta meg a mostani posztot?

Minden tanár fejében megfordul, hogy egyszer egy jó intézményt vezessen. Huszonöt éve vagyok a pedagógusi pályán, a fővárosban kapcsolatban voltam az oktatással, vonzott az a feladat, amely az ÁMK élén egy vezetőre vár. Feith Bence, az ÁMK korábbi főigazgatója idejében kezdődött el az autista gyermekek fejlesztése Csepelen, s ezt mindenképpen folytatni akarom. Jelenleg egy autistacsoport működik itt. Kihívást jelent, hogy ősztől életbe lép az új köznevelési törvény, január elsejétől pedig állami irányítás alá kerülnek az iskolák. Az ÁMK-hoz öt intézményegység tartozik: bölcsőde, óvoda, általános iskola, közművelődés és könyvtár, valamint az alapfokú művészeti oktatás. Az egységek élén szakmai vezetők állnak, akik nagy önállósággal végezhetik tevékenységüket. Tervezem, hogy az ÁMK nyitottabbá váljon, új programokkal, foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. A humánszolgáltatással egyeztettem, s örömmel jelentem, hogy az iskolai konyha újra ellátja a környékbeli lakók étkeztetését is.

Milyen újdonságokat emelne ki az egyes intézmények működésében?

A bölcsődében és az óvodában ételallergiás gyerekeket is tudunk fogadni, s ezt a szolgáltatást a lakók számára is ki akarjuk terjeszteni. A bölcsődében megvalósul a gyerekek korai fejlesztése. Az általános iskolában mostantól a harmadik évfolyamon is van logopédiai csoport; egy másik érdekesség pedig az „óvodaiskola”, egy különleges szakmai program, amely megkönnyíti az átmenetet az óvodából az iskolába. Az alapfokú művészeti oktatás 1999 óta létezik nálunk, s ezt akarjuk továbbfejleszteni. A székhely mellett jelenleg hat kerületi telephelyen folyik művészeti képzés színház-, képző- és iparművészet ágakon. A tanulók heti 2-4 órában vesznek részt az oktatásban; kiállításokkal, színházi előadásokkal, táncházzal, nyári táborozással igyekszünk megismertetni őket az alkotás szépségeivel. Az ÁMK színházteremmel, táncteremmel rendelkezik, ahol kiállításokat, különféle programokat szervezünk. A sportolás terén is új lehetőségek nyílnak: Csepelen például nálunk van az egyetlen olyan sportcsarnok, amely megfelel azoknak a szabványoknak, amelyek kézilabdamérkőzések megrendezéséhez szükségesek.

Csarnai Attila

Herman Ottó Általános Iskola: „Szívügyem a testedzés”

A Gombos téri Herman Ottó Általános Iskolában mintegy 360 gyerek tanul. Az intézmény korábbi vezetője, Kulinyiné Varga Zsuzsanna nyugdíjba vonulása után az igazgatói feladatok ellátását Bezzeg Judit pályázaton nyerte meg. Az idén hetvenéves iskolában az új igazgatónőt jövőbeni terveiről kérdeztük.

Húsz éve tanítok ebben az iskolában, a gyes után sikerült itt állást találnom. Elődöm, Kulinyi Zsuzsa, mint pályakezdő igazgató vett fel pedagógusnak, s most ő adta át nekem a stafétabotot.

Mi ad motivációt vezetői munkájához?

Nagyon szeretem ezt az iskolát. Csodaszép a néprajzi gyűjteményünk: a tárgyak Csetényi Etelka iskolaalapítónk jóvoltából díszítik ma is a falakat. Nekem volt szerencsém találkozni vele, amikor nyugdíjasként visszajárt a gyűjteményt gondozni. Mindkét gyermekem ebben az iskolában tanult. Olyan nevelést és útravalót kaptak, hogy a mai napig sikeresek a tanulásban és a munkához való hozzáállásban. Jó pedagóguscsapat dolgozik nálunk. Becsületre, kitartásra, tisztességre, következetességre nevelünk. Célunk, hogy tanulóink a mindennapi élet más színterein is jó döntéseket hozzanak, képesek legyenek önálló munkavégzésre.

Lesz-e új arculata az iskolának?

Testnevelő tanár vagyok, szívügyem a mozgás. Ragaszkodom a mindennapos rendszeres testedzéshez, amit minél fiatalabb korban kell elkezdeni. Az aktív sportolás pozitívan hat a szellemi teljesítményre is. Ha nem is reprezentatív a minta, de ezt a saját gyermekeimen már leteszteltem. Szeretnénk az iskolában a sportéletet újra feléleszteni. Ebben nagy segítségünk az idei tanévtől bevezetett mindennapos testnevelés óra az első és ötödik osztályban. A jövőben kiemelten nagy hangsúlyt kap az alsó tagozaton a matematika, a logika, felső tagozaton pedig az angol nyelv oktatása. Az évet két sikeres pályázattal kezdjük. Tehetségpont Iskola lettünk, így a pályázat adta lehetőségekkel még inkább segíteni tudjuk a tehetséges gyerekeket. A Határtalanul pályázat pedig támogatja tanulóink tanulmányi kirándulását Erdélybe.

És itt szeretnék köszönetet mondani a szülőknek, akik – a tanárokkal és diákokkal együtt – az előző tanév végén önkéntes munkával tíz tantermet felújítottak.

Antal Zsuzsa- csepel.hu

20 hozzászólás “Új tanév, új igazgatók: Nagy Imre ÁMK, Herman Ottó Általános Iskola” bejegyzésre

  1. CsepeliNo1 szerint:

    Meggyüttek a FIDESZESEK! ;-))))))
    Beérett a fülkeforradalom. :-)))))

    Azt nézem, hogy feltörtek itt Csepelen a testnevelő tanárok! Milyen Jolly Joker szakma lett! Ha ezt előbb tudom . . .

  2. csepeli diák szerint:

    Miért nem lehetett kiírni, hogy az ÁMK új vezetője Németh Szilárd polgármester irodavezetője volt a Főpolgármesteri Hivatalban. Kulturális és turisztikai tanácsnok=Németh Szilárd.

  3. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeli diák!
    Mit gondolsz, ezután a kétéves ámokfutás után miért van még mindig több mint 600 ezer fideszt támogató,
    A vezetőket a fidesz élőállat vásárlás jelleggel vette meg, lassan már minden létező vezetői poszton. :))
    Üdv menyus

  4. csaba péter szerint:

    Hiába egy kis készpénzért mindenki beáll a sorba.

  5. "?!" szerint:

    Kösz a információt “csepeli diák”!

    Így már számomra is világos, hogy miért nem a tantestület többsége által támogatott régi intézményvezető pályázatát fogadta el a csepeli fidesz-frakció a következő öt évre.

  6. jojo szerint:

    Na bunkók, dühönghettek, vernyákolhattok! Hiányzik a meghitt elvtársi közeg, mi

  7. belekotkot szerint:

    Kedves jojo ! A stílus maga az ember.

  8. Gordon szerint:

    “A vezetőket a fidesz élőállat vásárlás jelleggel vette meg”

    Szerintem inkább menyus akarta eladni magát, de nem kellett. 🙂

  9. Gordon szerint:

    Meg persze “?!”-t se felejtsük el.

  10. Gordon szerint:

    csaba meg, aki megrendeléseket kapott a 2010-ig tartó csepeli komcsi rezsim alatt inkább hallgasson.

  11. Gordon szerint:

    belekotkot-nak meg a stílusról felesleges előadást tartania

  12. Csalódtam a Fideszben szerint:

    Ezt a Tóth Endrét véletlenül nem Németh Szilárd vitte a főpolgármesteri hivatalba? Ha igen, akkor arra a pályázásra befizetek… Nem inkább pályázásnak nevezett haveri alapon történt kinevezés volt?

  13. Gordon szerint:

    Most hogy kiosztottam a haszonlesőket leírom érdemi hozzászólásomat:

    Az ÁMK már régen megérett a váltásra. Voltak botrányok az intézmény felújítása körül, végre tiszta lapot kell kezdeni.
    A mindennapos “tesinek” nagyon örülök. El vannak tunyulva a gyerekek.

    Erdélybe meg minden tanulót el kell vinni… hadd szokják… annak idején erdélyi magyarként még Tamási Áron is nyakába vette a vidéket. Ha neki használt, és újdonságot adott, akkor a csepeli gyerekeknek is fog.

  14. belekotkot szerint:

    Kedves Gordon légyszi idézz tőlem olyan hozzászólást ahol így írtam mint jojó.

  15. Gordon szerint:

    Olyat biztos nem irtál, hogy “hiányzik a meghitt elvtársi közeg”.

    Hisz benne vagy. 😀

  16. belekotkot szerint:

    Kedves Gordon ! Soha semmilyen párt tagja nem voltam, így nem lehetek elvtársa senkinek. Soha egyetlen rendszerben se kaptam állami vagy önkormányzati megrendelést vagy pénzt. Próbálom pártfüggetlenül bírálni a hülyeséget, ellentétben az itt megszólaló párttagokkal.

  17. nagyapó szerint:

    CsepeliNo1 Ahhoz, hogy valaki testnevelő tanár legyen, kell valami végzettség, pl egyetem. A foxi-maxi már kevés!
    Menyhért Péter „A vezetőket a fidesz élőállat vásárlás jelleggel vette meg”. Ez csúnya. Ha valaki elérte 130 kg vágási súlyt, az még lehet(ne) értelmes ember.
    Eetásak! Hozzá kell szokni, hogy már kevés a jó szoci akol meleg, a szoc hazáért kitüntetés, meg, hogy még látta Kádárt is. Tudni is kell. Ezért kellenek új, képzett vezetők. A régiek meg örüljenek, hogy szerény tudásuk ellenére, jó nyugdíjat kapnak ( mennyivel egyszerűbb volt a komcsik „racizása”, minden megélhetési lehetőség nélkül)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  18. Cs.pepe szerint:

    Nagyapó, ez egy nagyon demagóg hozzászólás volt, hogy új, képzett vezetők kellenek és a régiek szerény tudásának emlegetése. Névtelenül könnyű másokat sértegetni, de direkt megnéztem a Csepel.hu-n a testületi ülés anyagát, a régi vezetőnek egyetemi diplomája van, az újnak főiskolai, ki a képzettebb? A régi vezetőt a szaktestület 72%-a, a teljes testület 63,5%-a támogatta, plusz a szülői munkaközösségek is a régi vezetőt támogatták. Ezek a tények, meg az hogy az új vezető a polgármester irodavezetője volt. Szerintem itt jobb hallgatni és nem komcsizni, mivel ez az ügy nagyon hasonlít az elvtársak módszereire….

  19. CsepeliNo1 szerint:

    Kedves Nagyapó!

    Egy kutya? Hogy jön ez ide? Mekkora sötét vagy!

    Ha már itt tartunk, Schmitt Palinak is vót végzettsége! Igaz ne doktori cím, mert azok a rohadt mocskos kommunisták nem írták meg neki a dolgozatát! Micsoda f.sza gerinces ember!
    De ha csepeli vonatkozásút akarsz, mintha a zeneiskolai pályázatnál is volt valami plágium…

    Tudni is kell.
    Nagyapó, Nagyapó.
    Mondjál már olyat amit Ti tudtok, és az olyan tökéletes, hogy az csak na! Hiszen TI többet hazudtatok már, mint 1990 óta az eddigi kormányok összesen.
    Már a hazugságaitokat is hazudjátok!
    Nézzél már körbe, végre vedd ki a nyelvedet abból a bizonyos seggből!
    Ha ott maradsz, akkor már csak 2 éved marad! A csepel info-s írogatásaiddal még nem leszel a következő időszakban is képviselő!

  20. Kovács Lajos szerint:

    Kedves hozzászólók!
    Kezembe került egy 3 évvel ezelőtti meghívó egy úgynevezett kakaó koncertre, ami úgy tudom szoci rendezvény volt.
    Rendező Élekes Mária, az Mszp oktatási és pedagógiai tagozatának vezetője, a másik Kunné Bezzegh Judit tagozatvezető-helyettes.
    Lehet, hogy csak névrokonság, vagy Németh Szilárd és a Fidesz egy szocit nevezett ki iskolaigazgatónak?
    Ha igen akkor meg fölösleges élcelődni….

Itt lehet hozzászólni !