Újabb 300 ezer munkahely jöhet létre

Magyar Hírlap, Csepel.info

Sokan dolgozni akarnak és nem segélyből élni (Fotó: Magyar Hírlap)

Kilencvenötezerrel több közfoglalkoztatottat ígér jövőre a kormányfő, Orbán Viktor erről egy tegnapi interjúban beszélt. Szólt arról is, a legfontosabbnak most a Munkahelyvédelmi akcióterv megvalósítását tartja.

„Pozitív tapasztalat, hogy a hozzám érkező jelentések szerint az emberek sorban állnak a közmunkáért. Immár 205 ezer közmunkás dolgozik az országban, ami azt mutatja, hogy a sokszor lustának titulált munkanélkü­liek igenis akarnak dolgozni, a magyar ember, ha lehet, inkább a saját lábán és nem segélyeken áll meg. A jövő évben már háromszázezer olyan embernek akarunk munkát adni, akiknek a piac nem” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Vas Népének adott, tegnap megjelent interjúban. Leszögezte, a korábban kitűzött cél változatlan: tíz év alatt egymillió munkahely létrehozása Magyarországon.

A kormányfő egyébként a legfontosabbnak jelenleg a Munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtását tekinti, szerinte ugyanis a magyar gazdaság sikerének kulcskérdése, hogy a fiatalokat, az ötvenöt év felettieket, a gyermeknevelésből visszatérőket, valamint a tartós munkanélkülieket alkalmazó vállalkozások a mainál jóval kisebb járulékot fizessenek. A kisvállalkozások­nak könnyített adózást vezetnek be, az áfaigénylést pedig úgy alakítják át, hogy az „fair” legyen. Mindehhez háromszázmilliárd forintra van szükség, ennek előteremtéséről jelenleg nagy viták vannak az ellenzékkel, néhány gazdasági szakemberrel és az IMF-fel – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, a belső fogyasztásra termelő cégek helyzete nehezedik, mert az emberek egyre óvatosabbak, tartanak attól, hogy hitelt vegyenek fel, majd abból vásároljanak, építkezzenek. Úgy fogalmazott, a válság hatásai miatt ez érthető, hiszen „aki egyszer már megégette a száját forró tejjel, az a hideg vizet is fújva issza”. A kormányfő szerint az emberek biztonságérzete mindennél fontosabb, ezért a kormány gátat szabott a rezsiköltségek emelésének, gondoskodott a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről. Az utóbbi években több ezer rendőrt sikerült felvenni, megkezdték a korrupció felszámolását, és kizárják a lehetőségét a bűnözőkkel való összefonódásnak. „Lassan kezdünk úgy kinézni, mint egy olyan jogállam, amely képes a rendet és a jogszerűséget fenntartani” – hangoztatta.

A köznevelés és felsőoktatás átalakításával kapcsolatban megismételte, a Diákhitel 2 mindenkinek lehetővé teszi, hogy anyagi helyzetétől függetlenül folytasson felsőfokú tanulmányokat. Szerinte az, hogy többen külföldön vállalnak munkát a magasabb fizetés reményében, szintén azt mutatja, a magyar ember hajlandó dolgozni a boldogulásáért. Nem az a probléma, hogy valaki kimegy, kipróbálja magát, majd hazajön, ettől csak erősödik az ország – vélekedett. A miniszterelnök szerint az agráriumban vannak kedvező változások: meghirdették a 2020-ig szóló Nemzeti vidékstratégiát és az annak végrehajtására szolgáló, háromszázmilliárd forintos forrással rendelkező Darányi Ignác-tervet, amely elősegíti a vidéki munkahelyteremtést és a foglalkoztatás bővítését.

magyarhirlap.hu

46 hozzászólás “Újabb 300 ezer munkahely jöhet létre” bejegyzésre

  1. Narancsvírus szerint:

    Ez munkahely: Megduplázták Kövér utazási pénzét http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/megduplaztak-kover-utazasi-penzet-2104585
    A söprögetés 47.000ft-ért nem!

  2. Igazi Szilveszter szerint:

    2012 az elrugaszkodás éve. Orbán Viktor jó példával jár elől az elrugaszkodásban, csak sajnos a valóságtól sikerült elrugaszkodnia. Tényleg kíváncsi vagyok arra, hogy ő vajon tudja-e, hogy átvágja az ország lakosságát, vagy a közvetlen – és szorgalmas – környezete eteti hülyeségekkel azokban a bizonyos jelentésekben? Ez majd kiderül.
    Ez az egymillió munkahelyteremtés valahogy nem akar látszani. (Időarányosan semmiképpen, még 8 éve meg nincs ennek a társaságnak, ha csak a 2014-es győzelem után el nem törlik a közvetlen választást.)
    Ha persze a társadalom nem figyel oda, és nem néz a dolgok mélyére – márpedig nem szokott – akkor vidáman lehet trükközni a számokkal. A közmunka program ugyan nagyszerű dolog, és persze, hogy “sorban állnak a közmunkáért”, amikor tömegeket rugdostak ki a munkahelyeikről, amikor tömegeket dobtak ki a rokkant nyugdíj ellátásból. Bárki, aki egy kicsit komolyabban nézi a társadalmi folyamatokat, az bizonyára felhúzza a szemöldökét arra, hogy tényleg szorgalomból, és önszántából áll sorba a 47.500,- Ft-os közmunkáért a lakosság, vagy a rászorultság miatt? A másik kérdés mindjárt az, hogy mi van akkor, ha hosszútávon mégsem lehet megélni ebből a pénzből, és megint dől a közműtartozás, a lakbérhátralék, kopnak, elhasználódnak a gyerek ruhái, tanszerei, romosodik a lakás, és hosszasan folytathatnám. Csúnya útra visz ez a tendencia.
    Vicces, hogy pont ez az egyetlen téma, mármint a rokkant nyugellátás az a visszamutogatásra okot adó téma, amivel a kormány villoghatna, mégsem teszi? vajon miért nem? Hiszen a rendszerváltást követően éppen az állam terelte a lakosság egy jó részét a munkanélküliség helyett a leszázalékolási dömpingbe.
    Ha a közalkalmazottakat kirugdossák, és helyette közmunkásokat vesznek fel időszakosan, majd azokat is elküldik, és másokat vesznek fel, akkor ez nagymértékben javít a “munkahelyteremtő” statisztikákon, csak a végén a szumma (munkanélküliségi ráta) nem fog stimmelni igazán.
    Nagyszerű az ötlet, hogy mindenki saját költségén tanuljon a felsőoktatásban, csak akkor nem kellett volna a tandíj ellen annyira hadakozni. Vagy ez már mindegy? Dehogy mindegy, hiszen sokak azért szavaztak, mert az volt a program egyik sarokköve, hogy megakadályozzák a tandíj bevezetését.

  3. Jeges mosoly szerint:

    Sírjak vagy nevessek?

  4. Dr. grün szerint:

    Ha jól számolom az is kétszerese a közmunka bérének!
    A csahosokat meg kell fizetni?! ))) 🙂 (((
    http://atv.hu/cikk/20120829_a_legkisebb_fizetes_108_ezer_orbaneknal

  5. Dr. grün szerint:

    “Újabb 300 ezer munkahely jöhet létre”
    Kilencvenötezerrel több közfoglalkoztatottat ígér jövőre a kormányfő, Orbán Viktor és ezzel és a jelenlegi 205 000-rel meglesz a háromszázezer!
    Tehát csak egyharmada az új! Egyébként már túllépné a félmilliót! 🙂
    No. így kell gurítani! ))) 🙂 (((

  6. Manitu szerint:

    Kétségtelen, hogy a Gyurcsány-éra pusztítása után most először javul a foglalkoztatásban a helyzet. Meg lehet nézni Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot – és még sokáig sorolhatnám – ott még nem járnak a mélyponton, pedig nekik nem volt Gyurcsányuk.

  7. csepeliman szerint:

    Még mi se jártunk a mélyponton, pedig van egy Orbánunk!

  8. nem aranyhal szerint:

    Egy dolgot nem értek, javul a foglaltoztatottság egyre többen állnak munkába, de a GDP csökken akkor a több ember kevesebbet dolgozik, vagy az aki munkába áll ugyanazt végzi mint a rendszerválltás előtt a gyárakban lézengő töltelékemberek, viszik a péntz és nem hozzák.
    Amennyiben így van akkor gratulálok az agymeneknek.Éljen és virágozzon új szocialista rendszerünk.

  9. zed szerint:

    Ha legalább valóban 47 ezer pénzről lenne szó. Csakhogy a helyzet az, hogy a legtöbb közmunkást 6 órában foglalkoztatják, ami így ~35 ezerre jön ki. Ráadásul mindössze 2, azaz kettő hónapot egy évben. Januártól a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét pedig 28.500-ról 22.800 ft-ra csökkentették -miközben minden egyre drágul. Arra pedig nem lehet számítani, hogy egy recesszióban lévő vagy stagnáló gazdaság a versenyszférában majd új munkahelyeket fog létrehozni. A fiatalok menekülnek az országból, és jól is teszik, mert itt nincs sok kilátásuk. Hát ez a szomorú valóság!

    A rezsiköltségek emelésének nem sikerült gátat szabni. Május óta már a szennyvízdíjat is kell fizethetem (ráadásul hiába kértem a locsolási kedvezményt, ezt egyszerűen lenyeli a szolgáltató, mert megteheti). Az pedig hallatlan nagy hülyeség, hogy a közműszolgáltatók nonprofit alapon képesek működni, ez egy újabb lózung a soha sem hazudó kormányfőtől.

  10. Tóth Kati szerint:

    Nagy kár,hogy nem maradtak a szocik,mostanra már itt lenne a Kánaán!

  11. Csalódtam a Fideszben szerint:

    Az Origo már leközölte, de a Csepel.info valahogy elfelejtette…

    Orbán titkára egymilliót keres… A Miniszterelnökségen tízen keresnek 900 ezer Ft felett, köztük államtitkár, helyettes államtitkár, miniszterelnöki biztos és politikai főtanácsadó is van. A titkársági referensek 200 ezer körüli fizetést vihetnek haza, a főosztályvezetők pedig 500 és 800 ezer Ft közötti összeget.
    300 ezer munkahely jöhet létre, ahol a vezetői posztot mind Fidesz-emberek töltik majd be?
    A Miniszterelnökségen 275-en dolgozhatnak, ebből jelenleg 225 státusz van betöltve, szóval még 50 helyért harcba szállhatnak a csepeli fideszesek 😀
    Kíváncsi lennék, hogy Csepelen Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek után ki keresi a legtöbbet… Németh Szilárdot már meg sem említem, mert neki a 3 helyről szép kis összeg megy a számlájára, de azért Borbély Lénárd sem panaszkodhat a 2 munkahelyével 🙂

  12. Manitu szerint:

    Ennél csak a Csevakban sokkal jobban lehetett keresni a szoci időkben.

  13. Csalódtam a Fideszben szerint:

    Manitu, még mielőtt engem is szocinak neveznél… Csalódtam a Fideszben, az MSZP-t pedig utálom!

  14. ebihal szerint:

    Kíváncsi leszek, hogy ki lesz az a bátor a Fideszen belül, aki szólni fog neki: Hé,
    Viktor, emeld már ki a fejed a biliből!.

  15. Narancsvírus szerint:

    Ők nem 47. 000 ft-ot keresnek! Lehet hülyíteni a népet, de ebből forró ősz várható!
    http://www.kormany.hu/download/9/d4/a0000/A%20Minisztereln%C3%B6ks%C3%A9g%20vezet%C5%91inek%20illetm%C3%A9nye.pdf

  16. csaba péter szerint:

    Verjétek bele fideszesek remélem nektek kell majd ebből megélni . Éljen Orbán Viktor a Haza atyja és megmentője , Éljen bölcs vezérünk Rákosi pajtás .

  17. csaba péter szerint:

    Én már biztos a Fideszre szavazok . Manitu nagyapó mi bajotok a komcsikkal, ? A legszebb rákosi évek reinkarnációi elé nézünk , örvendezzetek .
    Kék cédulás szavazások helyett feliratkozás . csak a forma változik más nem.

  18. csaba péter szerint:

    Tényleg két volt MSZMP -s fidesz tag ajánlásával felvesznek párttagnak?
    Pl ha Manitu és nagyapó ajánlana?

  19. csaba péter szerint:

    ha így haladunk akár hárommillió utca seprő országa is lehetünk.

  20. lolka szerint:

    Van egy sanda gyanúm. Nem lehet?- véletlen be lett számolva az a létszám is aki a büntetést nem kifizeti, hanem közhasznú munkán ledolgozza és bizony arra is várni kell sorba kell állni, hogy a büntetést letudja dolgozni a vétkes. Amennyiben kettő éven belül nem tudja ledolgozni elévül… “Immár 205 ezer közmunkás dolgozik az országban,”…..

  21. lucifer szerint:

    Ragyogó!

    Egy lépés, két söprés.

    Állítólag a közmunkások túlképzettek.

  22. Manitu szerint:

    Ki hitte volna, hogy a foglalkoztatás javulása ekkora dühöt vált ki a posztkommunisták köreiben.

  23. Vitéz Nagybányai szerint:

    Tóth Kati szerint:
    ,,Nagy kár,hogy nem maradtak a szocik,mostanra már itt lenne a Kánaán”

    Ebből nekem az jön le ha Tóth Katinak két szarkupac közül kéne választani akkor ő a frissebbet választaná.

    A cizelláltabb lelkivilágúakat megkövetem a hasonlatért.

  24. csaba péter szerint:

    Manitu te ennyire elvakult hívő vagy,? hol van itt több megrendelés , mikor csökken a GDP ?

  25. Gustavo Thoeni szerint:

    20-30%-kal is drágulhat a kenyér szeptembertől

    Szeptembertől akár húsz-harminc százalékkal is drágulhat a kenyér és a pékáru a liszt árának növekedése miatt – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

  26. Gustavo Thoeni szerint:

    Aggódnak a BKV-s dolgozók a buszkiszervezés miatt

    Aggódnak a BKV-s dolgozók a buszüzem részleges kiszervezése miatt, mivel a BKV teljesítményének csökkentése munkahelyek megszűnésével járhat – közölte szerdán a Cinkota Autóbuszgarázs Szakszervezet az MTI-vel.

  27. Gustavo Thoeni szerint:

    Nyolcszáz embert rúg ki a Dunaferr

    Mintegy nyolcszáz munkavállaló tevékenységének kiszervezését, ezen belül is a nagy múltú Lőrinci Hengermű bezárását tervezi a Dunaferr menedzsmentje – írja a Dunaújvárosi Hírlap online kiadása.

  28. csaba péter szerint:

    Ez az igazi siker , ha kirúgnak 800 embert a DNAFERR től azonnal beáll kétezer közmunkás statisztikát javítani . Ez mintha ismerős lenne rákosi orbán et !

  29. csaba péter szerint:

    És ez a pár száz ezer közmunkás miféle értéket termel a GDP növelésére?

  30. Manitu szerint:

    Csaba elvtársnak biztos siker: Csepelen kb. 35 ezer munkavállalótól váltak meg az elvtársai miközben szétlopták a Csepel Műveket. Nagy siker volt nekik, a többségük ma is multimiliomos, akiket meg kirúgtak, sokan mára belehaltak.

  31. csapajev szerint:

    ÉPESZŰ honfitársaim!
    AZONNAL meghallgatni:–atv.hu/videotar 20120430 mihalyi peter 2 resz…..!!!!!!!!

  32. lolka szerint:

    “20-30%-kal is drágulhat a kenyér szeptembertől”…igaz a pékek nem a liszt ár emelésre hivatkoztak, hanem az üzemanyag áremelkedésre….

  33. robi szerint:

    1./„Pozitív tapasztalat, hogy a hozzám érkező jelentések szerint az emberek sorban állnak a közmunkáért.”
    Némileg ellentmond azoknak a győzelmi jelentéseknek, amelyek az életszínvonal általános növekedéséről kerültek napvilágra. Dinamikusan fejlődő gazdaságban nem tolonganak éhbérért.

    2/ Államosítások…. vattaemberek bújtatott állásban…
    Ha erős nosztalgiát éreznék a szocializmus iránt, most nagyot dobbanna a szívem: hát mégis igaz, hogy a történelem ismétli önmagát?

  34. nagyapó szerint:

    Régi mondás:”okos a paraszt a vásár után”. A szocik -az ország tönkretétele után – roppant bölcsek.
    “nagyeszű” csaba péter már tudja, hogyan kell munkára bírni a ’90 óta nem dolgozó, szoci segélyen tengődő embereket.
    Nem tudom miért nem szól a szakszervezetnek, eetásak!! tegyetek már valamit szegény dunaújvárosiakért! Talán egy jó kis sztrájk!
    “Cinkota Autóbuszgarázs Szakszervezet aggódik a kiszervezések miatt” Mit gondolnak, a kiszervezett buszok vezető nélkül mennek? Az viszont lehet, hogy csökken a zsíros szakszervezeti vezetői állások száma.
    Néhány idézet:
    “Novembertől több pénzt kaphatnak az alapellátásban dolgozók, egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételhez juthat.”

    “Emelkedhet a területi ellátási kötelezettségű fogászati praxisok bevétele is novemberben.”

    “A kormány viszont nagyon határozott abban, hogy az idős emberekkel törődni kell – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: éppen ezért a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakításakor világossá teszi a kabinet ismételten, hogy nem kívánja a már folyósított és megállapított ellátások bármilyen módon történő csökkentését.”

    “Navracsics szerint a lakosságnak jelenleg olyan hátraléka van a közműcégek felé, hogy az már “szociális veszéllyel” fenyeget, ezért a kabinetnek el kell érnie, hogy a növekvő energiaárak lehetőség szerint ne terheljék a lakosságot.”

    Azért ezek többet jelentenek, mint a komcsi ferdítések, hazudozások.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  35. Dr. grün szerint:

    “Történelmi jelentőségű sikerként kommentálta az NGM a legfrissebb foglalkoztatási statisztikát, pedig jó lenne óvatosabban bánni a jelzőkkel: első ránézésre valóban jelentős mértékű javulást mutatnak az adatok, a részletes elemzés szerint azonban már nem annyira kedvező, sőt ellentmondásos a kép.”

    http://www.168ora.hu/buxa/foglalkoztatas-ksh-kozmunkas-munkanelkuliseg-101613.html

  36. GONDOLKODÓ! szerint:

    A képen látható munkafolyamatok teremtik az igazi forrásokat, a PROFITOT!
    Vagy, talán, annak kivonását? Közgazdászok feleljetek, vagy a jogászok!

  37. Csalódtam a Fideszben szerint:

    Az MSZP tönkretette az országot gazdaságilag, de a Fidesz mit tesz azért, hogy csökkenjen a munkanélküliség? Matolcsy és a kerület vezetői egyszer menjenek el a csepeli munkaügyi központba és nézzék meg, hogy mennyi munkanélküli keresi fel az ügyfélszolgálatot…

  38. Gordon szerint:

    Te szerencsétlen. Mielőtt leírsz valami ökörséget legalább néznéd meg az aktuális híreket:

    “Régen volt már ilyen alacsony a magyar munkanélküliségi ráta2012. augusztus 28. | 09:00

    A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az április-májusi időszakra jellemző 472 ezerről május-júliusra 459 ezer főre mérséklődött a munkanélküliként nyilván tartottak száma Magyarországon, ami 2010 vége óta a legalacsonyabbnak számít. A munkanélküliségi ráta 10,9%-ról 10,5%-ra mérséklődött. Ezzel párhuzamosan a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma a nyers (szezonálisan nem kiigazított adatok szerint) 3 millió 908 ezer főre emelkedett, amelyre a 2008 őszén kibontakozott válság kezdete óta nem volt példa.

    A 3 millió 908 ezer fős friss foglalkoztatottsági adat 72 ezer fős emelkedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest és elmondhatjuk, hogy közel négy év kellett ahhoz, hogy a válság előtti foglalkoztatottsági szintet újra elérjük Magyarországon.

    A foglalkoztatottak számának felfutása azt eredményezte, hogy a foglalkoztatási ráta 51%-ra emelkedett, amelyre utoljára még régebben, 2007 közepén volt példa. A 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma 70 ezerrel 3 millió 870 ezerre bővült, így a foglalkoztatási ráta 57,6 százalékra – négy és fél éves csúcsra nőtt.”

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/regen_volt_mar_ilyen_alacsony_a_magyar_munkanelkulisegi_rata.171951.html

  39. zed szerint:

    Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika…Ha valóban csak 10% körüli lenne a munkanélküliség, képtelenség lenne létrehozni az Orbán által beígért 1 millió új munkahelyet! A szkeptikusoknak javaslom a munkaügyi központ meglátogatását, ahol az utcán kígyózik a sor és az átlagos várakozási idő 2-3 óra.

  40. kiskovi szerint:

    Csak a cím: “Újabb 300 ezer munkahely jöhet létre”
    És az a tény, hoyg ezt maga a nagy törpe mondta, már röhögésre ad okot 😀

  41. csaba péter szerint:

    mostanában észak kóreában vannak már csak ilyen statisztikák . ismerős?

  42. csaba péter szerint:

    jaj de jó így legalább utol érhetjük észak Kóreát a teljes foglalkoztatásban.
    ilyen statisztika mintha lett volna már kis hazánkban .
    Ez a keleti nyitás unortodox módon .
    ezt régebben úgy hívták , hogy kommunizmus

  43. csaba péter szerint:

    tudjátok .: Mindenki szükségletei szerint , mindenki képességei szerint .
    Hogy ez mit jelent megmondja a nagy vezír.

  44. csaba péter szerint:

    Büszke vagyok rátok unortodox barmok hárommillió utcaseprő országa lettünk

  45. Doki szerint:

    Annyira bírom mikor egy kommunista múltú kommunistázik… Lásd Csaba Péter esete. 🙂
    Kommunista kutyából, nem lesz demokrata szalonna, vagy írhatnám akár azt is, hogy a kommunista akkor a legveszélyesebb, ha demokratának hazudja magát.

  46. csaba péter szerint:

    Igaz ezt a kommunista múltú Kövér et mondta , tehát hiteles

Itt lehet hozzászólni !