Propaganda és a Gyurcsány-kormány – havonta 283 milliót költenek önreklámra

Napi.hu, MTI

Két marok is kevés

Ehhez kevés a két marok: ide már lapát kell

Az elmúlt hét esztendőben a minisztériumok összesen 21,3 milliárd forintot költöttek kommunikációs kiadásokra – derül ki a tárcák által a múlt héten közzétett adatokból.

A legnagyobb pénzköltő a Miniszterelnöki Hivatal volt, ezen a szervezeten keresztül 10,7 milliárd került a reklámügynökségekhez és szolgáltatókhoz.

Fideszes képviselők írásbeli kérdést nyújtottak be a kormányhoz, amelyben számon kérték a 2002-2008 közötti időszakban kommunikációs és reklámcélokra fordított kiadásokat. A minisztériumok többsége egyenként tette közzé a múlt héten ez irányú kiadásait, csupán az oktatási és a környezetvédelmi tárca nem válaszolt még a kérdésekre. Az éves idősorokból kitetszik, hogy 2003 után a kiadások folyamatosan növekedtek, csak 2003-ban volt minimális visszaesés, hiszen 2002 választási év volt.

Ami szembetűnő, hogy a 2006-os választások után nem állt meg a kommunikációs kiadások növekedése. Például 2007-ben a kormány a kiadásoknál még rátett egy lapáttal, különösen a honvédelmi, de legfőképp az egészségügyi tárca növelte költségeit. Az utóbbi az akkor indult – mostanra okafogyottá vált – egészségügyi reform kommunikációjával magyarázható. A lendület 2008 első felében is megmaradt, 1,7 milliárd forintot költöttek a kormányzati szervek, ami időarányosan magasabb féléves kiadás az előző évhez képest.

A tárcák kiadásiból szemezgetve nem meglepő módon a Miniszterelnöki Hivatal messze a legnagyobb pénzköltő, hiszen mindig is a MeH tartotta kézben a kormány központi kommunikációját. A 2002-2008 között elköltött 21,3 milliárd forintból minden másodikat, azaz 10,7 milliárdot a MeH politikai felügyelete mellett adtak ki. Érdekes módon a miniszterelnökség költései nem igazodnak a politikai ciklusokhoz, hiszen 2006-ban – az utolsó választási évben – a szervezet kevesebbet költött, mint az azt megelőző, illetve az azt követő évben.

A legvisszafogottabban a külügyi tárca bánt a kommunikációs kiadásokkal, az elmúlt hat és fél esztendőben mindössze 20,5 millió forintot költött, ami viszont elgondolkodtató, hogy a külügy nem látja feladatának az országimázs ilyetén alakítását. A szolid kiadások versenyének második helyezettje – példamutatóan – a pénzügyi tárca lett, ez a minisztérium az ominózus időszakban 36 millió forintot fordított reklámcélokra.

Az idei első félévi adatokat szemlélve a Miniszterelnöki Hivatal jelentős kommunikációs aktivitást fejtett ki, hiszen az első félévben elköltött 1,7 milliárd forint megközelíti a tárca tavalyi éves költését. De jelentősebb reklámkiadásokkal büszkélkedhet a gazdasági tárca is, a két jogutód minisztérium ugyanis 456 millió forintot költött az első félévben.

Forrás: Napi.hu

A többség mégis elküldené Gyurcsányt

Az őszi politikai szezonnyitány kezdetén gyakorlatilag ugyanúgy állnak a pártok, mint ahogy az év elején is álltak, bár az SZDSZ kiválása a kormánykoalícióból kissé megbolygatta a pártok támogatottságát – közölte januári és augusztusi felmérései alapján a Marketing Centrum. Az augusztus közepén készült felmérése szerint a Fidesz “nagyon nagy fölénnyel nyerné” a parlamenti választást, ha “most vasárnap” lennének a választások. A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz támogatottsága, és ez akár kétharmadnál nagyobb mandátumtöbbséghez is elég lehetne, ha az MSZP jelenleg 29 százalékra becsülhető támogatottsága a valódi választáson is jóval 33 százalék alatt marad.

Az MDF esetében most is valószínűnek látszik az öt százalék fölötti eredmény, az SZDSZ esetében viszont jelenleg az a valószínűbb, hogy nem érnék el az öt százalékot – írták. Hozzátették: a parlamenten kívüli pártoknál minimális esély sem látszik az ötszázalékos küszöb átlépésére.

A Marketing Centrum januári felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a megkérdezettek körében 38 százalék, az MSZP-é 23 százalék, az SZDSZ-é 3, az MDF-é 4 százalék volt. Augusztusban a megkérdezettek 41 százaléka a Fideszt, 22 az MSZP-t, 3 az SZDSZ-t, 5 az MDF-et támogatta.

A Marketing Centrum szerint a közvélemény tisztában van azzal, hogy “a szokásosnál is izgalmasabb politikai szezon várható”, amelyben fontos politikai és gazdasági kérdések kerülnek majd napirendre.

Megjegyezték: “az előre hozott választás teljesen megosztja a közvéleményt, noha sokan vannak, akik nem szeretnék (50 százalék; szeretné: 25 százalék; mindegy, nem tudja: 25 százalék), ha 2010-ig Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök”.

A megkérdezettek 25 százaléka számára az a legfontosabb kérdés, hogy “bukik-e a kormány, lesz-e előrehozott választás”. A többséget viszont ennél jobban izgatja, hogy “felgyorsul-e a gazdasági növekedés”, vagy az hogy “lesz-e adócsökkentés”, illetve az, hogy elfogadja-e a parlament a 2009-es költségvetést.

Forrás: MTI

11 hozzászólás “Propaganda és a Gyurcsány-kormány – havonta 283 milliót költenek önreklámra” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik az országot! Gazemberek vezetik csepelt! MAFFIA az álam. Nem kicsit! NAGYON!

  2. günther szerint:

    És a csepelinfo mennyi állami támogatást kap a MI adónkból? Önreklámra mennyit költenek, miközben egy saját cikkük sincsen?!

  3. admin szerint:

    Összetévesztettél bennünket a Csepel újsággal: ők kapnak közpénzeket, miközben csak pártmegrendelésre dolgoznak.

  4. baniko21 szerint:

    Günther!
    Hozzászólásaidból én azt hiszem, hogy Te valószinű nemigazán fizetsz
    adót. Tudod aki rabszolgaként alkalmazásban van attól minden egyes
    Ft után levonják az adót. Ha az ilyenek, mint Te is rendesen fizetnének
    több jutna az egészségügyre is, és más fontos dolgokra is. Egyébként
    nézz utánna, hogy a pártok hány millió Ft-t tapsikolnak el népszerüsé-
    tésükre, vagy arra, hogy az embereket propagandával meggyőzzék ar-
    ról, hogy őket kell választani, mert aztán ők a világon minden jóval el-
    látják az embereket. Ez neked nem fáj?

  5. Levente szerint:

    nem fáj neki, mert biztos szépen részesül belőle.

  6. Papi szerint:

    günther
    Ha ez a rablóbanda az ország sikeres vezetésével foglalkozott volna (nem önreklámmal) akkor azt a 21 miliárdot sokkal okosabban elkölthették volna
    pl: iskolák, kórházak, versenysport, tömegsport végeláthatatlan a sor.

  7. dshk szerint:

    az EU előírja hogy a támogatások egy bizonyos százalékát kommunkációra (vagyis reklámra) fordítsák

  8. miska72 szerint:

    Tisztelt dshk

    De 21 milliárdot? NÓÓÓÓÓÓÓÓÓRMÁLIS? Ha egy részét ( bizonyos százalékát) reklámra kell fordíítani, akkor KURVASOK pénzt kaphattunk. Mennyi százalékát kell reklámra fordítani? Szerintem a 10%- ban benne van, de még lehet, hogy annyit se lehet a kapodt pénzből reklámra költeni.
    Ez akkor egy KURVA GAZDAG ORSZÁG!

  9. miska72 szerint:

    Ja 4 éve leveleztek velem, és ma is elvesztettek egy pert! Mennyibe kerül egy alánlott levél? Tehát hány befizetett adóforintot QRTAK el megint?
    Nesze semmi fogd meg jól.

  10. miska72 szerint:

    CSEPEL ÖNKORMÁNYZAT Középmagyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal – miska72 0 – 2 ide!

  11. Lora :) szerint:

    HÁT EZT UGATOM MÁR MIÓTA, ÉBREDJ MAGYAR!!!

    AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB MÉRTÉKŰ LERABLÁSA MEGY, HÁT VEGYÉTEK MÁR ÉSZRE, ŐKET MÁR NEM ÉRDEKLI A 2010-ES VÁLASZTÁS, LESZARJÁK,

    A SOK VÉRESSZÁJÚ, AKI AZ INFÚZIÓS ZACSKÓJÁVAL IS KÉPES ÉLET-HALÁL KÖZT BEHÚZNI A SZOCIKRA A IKSZET, AZ A KEVÉS ÚGYIS BEJUT….MEG PERSZE A MÚLTBAN ÉLŐK, AKIK MÉG A RÉGI ELVEKET TARTJÁK HELYESNEK, HÁT IGEN GYEREKEK, PEJORATÍVE KIMONDVA, A KENYÉR HÁROMHATVAN LETT….
    (VOLT ANNO 3,60 MOST 360 ÉS UGYANÚGY MONDOD-AKI NEM ÉRTENÉ)

    A KABARÉ PEDIG CSAK MOST KEZDŐDIK DRÁGÁIM, MAJD FIGYELJÉTEK AHOGY MINDENFÉLE KUPAKTANÁCSRA KIUTALNAK TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINTOT, A NÉP MEG TŰRI??

Itt lehet hozzászólni !