Riasztó: gyorsul a magyarság “porladása”

Magyar Nemzet

Minél alacsonyabb volt egy adott településen a magyar nemzetiségűek aránya Romániában, annál nagyobb volt a számbeli csökkenés – állapította meg Kiss Tamás és Barna Gergő, akik a 2011-es népszámlálás magyar vonatkozásait összegezték. Arra is fölhívták a figyelmet, hogy az erdélyi magyarságon belül egyre dominánsabb szerepet játszanak a Székelyföldön élők.

2011-ben tartottak népszámlálást Romániában, amelynek előzetes eredménye szerint az ország népessége 12,2 százalékkal csökkent, így 19 042 936 fő élt keleti szomszédunkban. A Regátban a népességcsökkenés mértéke 13,1 százalékos volt, szemben az erdélyi 10,3 százalékos értékkel. A veszteség az ország keleti/délkeleti megyéiben volt a legnagyobb, míg viszonylag kismértékű volt a népesség csökkenése Temes és Kolozs megyékben, illetve a magyar többségű Hargitában és Kovásznában. A jelentős magyar lakossággal bíró Maros, illetve Bihar megyékben szintén jóval az átlag alatti volt a népességcsökkenés – olvasható Kiss Tamás és Barna Gergő tanulmányában.

Székelyföldön a magyar népesség csökkenése 7 százalékos volt, ami jóval az országos érték alatti, és megfelel a 2002–2011 közötti változásnak. A Partiumban a magyar népesség az országos átlagnak megfelelően alakult, és szintén megfelel az 1992–2002 közötti folyamatoknak. Közép-Erdélyben már az országos átlagnál kedvezőtlenebb folyamatokat találtak. Az igazi probléma azonban a szórványrégiókban észlelhető, ahol – amellett hogy az országos folyamatoknál jóval kedvezőtlenebb a magyar népesség számának alakulása – a demográfiai szétporladás az egy évtizeddel korábbiakhoz képest is felgyorsult – szerepel a tanulmányban.

Visszaszorulás a városokban

A szerzőpáros azt is megállapította, hogy minél alacsonyabb volt egy adott településen a magyarok aránya 2002-ben, annál jelentősebb volt a számbeli csökkenés. A magyar többségű és magyar dominanciájú településeken a népességcsökkenés az országos átlag alatti, viszont a szórvány- és a szórványosodó közösségek esetében meghaladja a 30, illetve a 20 százalékot – teszik hozzá.

Az eredmények azt mutatják, hogy jelentős mértékben megváltozott az erdélyi magyar népesség belső szerkezete. A százezer fölötti nagyvárosokban élők aránya 1992 és 2011 között 26-ról 21 százalékra esett, miközben a (nem metropolisz-övezethez tartozó) falvakban lakóké 38-ról 44 százalékra nőtt – olvasható a tanulmányban.

Tömbösödés

A magyarok társadalmi pozícióira negatívan hat, hogy a közösség egyre nagyobb hányada koncentrálódik rurális jellegű településeken. E mellett az erdélyi magyarok „tömbösödése” is figyelemre méltó jelenség. 2002-höz képest 48-ról 53 százalékra nőtt azok aránya, akik magyar többségű közigazgatási egységben élnek, a székelyföldiek pedig – az 1992-es 33 százalékkal és a 2002-es 35 százalékkal szemben – immár a teljes erdélyi magyar közösség 38 százalékát teszik ki – olvasható az elemzésben.

Az elvándorlást illetően 2000-et követően Lengyelország mellett Románia vált a legfontosabb kelet-európai kibocsátó országgá. A népszámlálási eredmények is megerősíteni látszanak azokat a feltételezéseket, miszerint 2-2,5 millió román állampolgár tartózkodik életvitelszerűen külföldön. A legnagyobb mértékben a moldvai régió, illetve Dél-Erdély érintettek az elvándorlásban, míg a legkevésbé épp a magyarok által nagyobb arányban lakott területek, a Székelyföld, a Partium, Közép-Erdély, illetve a magyarok által kisebb arányban lakott Bánság – állítja a szerzőpáros.

mno.hu

5 hozzászólás “Riasztó: gyorsul a magyarság “porladása”” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Nem baj, hogy elvándoroltak világgá! A sok koldus és nyomortanya láttán, majd visszamennek újból szép hazájukba, – Erdély országba, – ha látják, hogy becsapták őket a nagy fene “demokratikus kapitalizmusban”.
    Itt Magyarországon úgyis csak románoknak tekintik őket, mint szerte a világban. 🙁

  2. Dr. grün szerint:

    Most beszél a Lánchíd reggeli műsorában egy eszelős, aki mikor a vonat a trianoni határhoz ér kimegy a klotyóra, magára zárja zajtót és leszarja a határt!
    Bátor hazafi!
    Ilyen kéne száz, de több millió van! Sajnos!
    Olyan ez mint Szergej amikor szarik a Vörös téren a mauzóleum mellett?!
    Csak a gatyáját nem tolja le?! ))) 🙂 (((

  3. krapulax szerint:

    Magyarországon meg a magyar fog porladni, a cigány elveszi az életterünket, akinek esze van nyelvet tanul és elhúz innen messzire.
    1.3 milliárdért SZAKÉRTIK az e-útdíjat. SZAKÉRTIK, nem megtervezik vagy megépítik !
    Amíg ilyen pofátlanul lopnak addig mi értelme maradni ???

  4. nagyapó szerint:

    A cikkből látható, hogy a csökkenés igazi oka nem az elvándorlás, hanem a beolvadás. A tömb részeken kisebb, a városokban nagyobb a csökkenés. Világosodik a feladat. Jobban kell támogatni a szórvány magyarságot, és ezt főleg kulturális, vallási oldalon.
    “Ne hagyjátok a templomot,
    A templomot s az iskolát!” (Reményik)
    Kevésbé fontos a nekünk tetsző pártok, inkább a civil csoportok támogatása kerüljön előtérbe.
    Hajrá Magyarok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. Gordon szerint:

    krapulax mondja:
    “akinek esze van nyelvet tanul és elhúz innen messzire”

    Akkor már tudjuk, hogy krapulax miért nem ment még el.

Itt lehet hozzászólni !