Schiffer András tévedett – sarkalatos törvényben rendelkeznek a közpénzekről

Csepel.info

Az úgynevezett üvegzsebtörvény az LMP állításaival ellentétben nem szűnik meg, a jogszabály változatlan formában kerül majd át a polgári törvénykönyvből (Ptk.) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló sarkalatos törvénybe – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tárca annak kapcsán rögzítette ezt, hogy Schiffer András LMP-s politikus hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Ptk. kormány által beterjesztett tervezetéből “kispórolták” az üvegzsebre vonatkozó szabályozást, ami azt jelenti, hogy 2013-tól nem lehet majd nyomon követni, hogyan áramlanak ki a közpénzek. A KIM erre reagálva tudatta: az ellenzéki képviselő állításával ellentétben az üvegzsebtörvényt – a minisztérium javaslatára – változatlan formában és szövegezéssel fogják megerősíteni.

A NAIH figyelemmel kíséri a közpénzek átláthatóságának szabályozását

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) figyelemmel kíséri a közpénzek átláthatóságával kapcsolatos szabályozás alakulását – közölte a Péterfalvi Attila elnökletével működő szervezet. A közlemény szerint a hatóság – amint azt korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) írt levelében is kifejtette – bízik abban, hogy az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséig a jogalkotó megteszi a szükséges lépéseket az olyan koherens szabályozás megalkotásáért, amely továbbra is a nyilvánosság ügyét szolgálja.

A NAIH azt követően tette közzé álláspontját, hogy három civil szervezet közös levélben fordult Péterfalvi Attilához azt kérve: lépjen fel azért, hogy az új polgári törvénykönyv is a közpénzek átláthatóságát szem előtt tartva szabályozza az üzleti titok fogalmát.  A NAIH közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a közpénzekkel gazdálkodás átláthatóságának megteremtéséért fontos előrelépést jelentett az alaptörvény hatálybalépése, amely a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adattá minősítését alkotmányos rangra emelte.

csepel.info

2 hozzászólás “Schiffer András tévedett – sarkalatos törvényben rendelkeznek a közpénzekről” bejegyzésre

  1. Vitéz Nagybányai szerint:

    Azt is az üvegzsebtörvénynek köszönhetjük, hogy megtudhattuk, hogy Halász János államtitkárnak 59nm-es lakást bérelnek Ferencvárosban havi 231 000 Ft-ért.
    Nekem egy kicsit soknak tűnik.
    Vagy nagyon?

  2. Lakó1214 szerint:

    “Schiffer András LMP-s politikus hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Ptk. kormány által beterjesztett tervezetéből “kispórolták” az üvegzsebre vonatkozó szabályozást, ami azt jelenti, hogy 2013-tól nem lehet majd nyomon követni, hogyan áramlanak ki a közpénzek. A KIM erre reagálva tudatta: az ellenzéki képviselő állításával ellentétben az üvegzsebtörvényt – a minisztérium javaslatára – változatlan formában és szövegezéssel fogják megerősíteni”

    Tehát erre reagálva tudatta?
    Itt a lényeg, hogy utólag.

Itt lehet hozzászólni !