Százéves a csepeli HÉV

Csepel.hu

A Közvágóhíd-Pesterzsébet-Csepel HÉV felvételi épülete egy korabeli képeslapon (Forrás: Németh Zoltán Ádám gyűjteménye)

Ahogyan terebélyesedett a Weiss Manfréd Gyár, úgy nőtt Csepel lakóinak száma az elmúlt évszázad elején. Bolla Dezső helytörténész könyveiből tudjuk, hogy az 1910-es évek elején körülbelül tízezren laktak a községben, és ez a létszám tízévente tízezerrel gyarapodott.

A közlekedés színvonala azonban elmaradott volt, a szigetet akkor még nem kötötték össze hidak a fővárossal. Éppen ideje volt tehát, hogy 1912 májusában, vagyis száz esztendővel ezelőtt elinduljon az első villamosjárat, amely a pesti Vágóhídtól közlekedett a Weiss Manfréd Gyárig.

Noha a gyár nemcsak országos, hanem külföldi hírnévre is szert tett, maga a település szegényes, poros falu volt. Nem létezett tömegközlekedés, hiányoztak a közművek, a villanyszolgáltatás, a burkolattal lefedett utak. Az oktatás és az egészségügyi ellátás alacsony színvonalon működött. A község fejlettsége jócskán elmaradt a szomszédos településekétől, Budafokétól és Pesterzsébetétől. Közben egyre többen költöztek Csepelre, s a környékről a gyárba járók száma is megugrott. Az emberek többnyire gyalog vagy lovas kocsin, szekereken közlekedtek. Kilométereket talpaltak, hogy eljussanak a munkahelyükig. Akkor még keveseknek volt kerékpárjuk, mert luxuscikknek számított. A kétkerekű jármú több évtizeddel később, főként a második világháború után terjedt el. A villamosjárat előtt tömegközlekedési eszközként egyedül az omnibusz létezett, vagyis a lovak által vontatott vonat, amely az erzsébeti HÉV-állomást kötötte össze a faluval a Kis-Dunán található zárógáton keresztül. Az 1872-ben épült Gubacsi-zárógát volt az egyetlen hely, ahol a Csepelre igyekvők, illetve az onnan távozók eljuthattak a Kis-Duna túlsó felére.

A gyár tulajdonosai és a község elöljárói is szorgalmazták, hogy végre villamosjárat kösse össze Csepelt a külvilággal. Az 1900-as évek legelején többször kezdeményezték ezt, végül 1912 májusában adták át a forgalomnak az első HÉV-et. A szerelvény a Gubacsi-zárógáton át haladt, érintette Csepel Fő terét (a mai Szent Imre teret), majd az egyes kapun érkezett meg a gyár területére. Miután a Gubacsi hidat 1924-ben megépítették, a zárógátat elbontották, s a szerelvények már a hídon át közlekedek. A HÉV eleinte főleg teheráru-forgalmat bonyolított le, de néhány hónap elteltével személyszállításra is használták. A sínpár a csepeli szakaszon az Ady Endre út északi oldalán haladt, és egy szűk ívvel csatlakozott be a II. Rákóczi Ferenc úti vágányokba. A Közvágóhídtól és Pesterzsébetről egyaránt jártak át vonatok Csepelre. A következő új HÉV-vonal, amely Csepel és Boráros tér között közlekedik, 1951-ben épült meg, és már gyorsvasúként üzemelt.

Az első HÉV-szerelvények üzembe állítása után megszűntek az omnibuszjáratok. Lassan megjelentek a személygépkocsik is, de számuk még igencsak csekély volt. Az emberek nagy része továbbra is lovas kocsival közlekedett, főként azok, akik nem a HÉV vonalának közelében laktak. Az idősebb csepeliek bizonyára emlékeznek rá, hogy még a hatvanas években is szép számmal akadtak lovas kocsik az utcákon, bár akkor már nem annyira személyszállításra, hanem áruk fuvarozására használták. Az első csepeli HÉV-vonalat 1978-ban szüntették be egy hibás döntés következtében, azóta autóbuszok szállítják az utasokat Pesterzsébet irányába.

Csarnai Attila- csepel.hu

29 hozzászólás “Százéves a csepeli HÉV” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Hej, azok a szép idők, amikor még a lépcsőn is utaztunk, a hideg télben! 50-70fillérért, 2.70-es heti jegyért.

  2. Jeniszej szerint:

    “z emberek nagy része továbbra is lovas kocsival közlekedett” – meg bringával 🙂

  3. Dr. grün szerint:

    Száz éves lenne?!
    Miről kellene észrevenni?! Talán a menetidő növekedésről! ))) 🙁 (((

  4. lolka szerint:

    Dr. grün szerint:
    2012. augusztus 05., vasárnap – 19:48 …El került a váltó az épület elöl és peront építettek az induló és érkező vágányok közé, valamint ugyan arról a vágányról indul amelyikre érkezik…

  5. joságos. szerint:

    A rend kedvéért! Az Omnibusz nem ló vontatású vonat! Amiről a cikk ben szó van az a lóvasút! Az omnibusz két lóval vontatott közúti jármű volt.

  6. joságos. szerint:

    T.Gondolkodó! A hetijegy a villamoson 6 Ft volt! Személyes tapasztalat!

  7. Dr. grün szerint:

    Naponta oda-vissza, 14 átszállójegy! Nem volt semmi!
    Mindez egy órai bérért! 🙂
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=819

  8. GONDOLKODÓ! szerint:

    “joságos. szerint:
    2012. augusztus 05., vasárnap – 21:41”

    Ön ezek szerint, túl fiatal. Én annyiért utaztam!

  9. Menyhért Péter szerint:

    kedves csepeliek!

    Olyan büszke lehetne az ember a történelmére, ha nem szennyezné állandóan be a jelen sötétsége.

    Hogyan ünnepeljük azt a százéves tömegközlekedést, amely egy közel százezres város alapvető közlekedési ellátását majd félszázados életkorú NDK gyártmányú vasúti szerelvényekkel bonyolítja le?
    Tarlós úr!
    A mai napig nem válaszolt a több hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján feltett és írásban is átadott kérdésemre: mikor fogják lecserélni ezeket a matuzsálemi korú eszközöket?
    Múzeum lenne Csepel, vagy megvárják míg ezek is leégnek,mint a metrók?

    A Vitéznek létrehozott BKK helyett inkább azzal kellett volna foglalkozni, hogy a kormányzat végre racionálisan álljon a BKV csődtömeghez, és esetleg létrehozzon egy állami projektcéget magyar vállalkozások részvételével vasúti járművek (GANZ szürkeállományból) és közútiak (IKARUS szürkeagyakból) nagy tömegű gyártására?

    Ha az állami tökfejünk ezt a két projektcéget is 20-20 milliárddal beindítaná (mint a Mercedest), és pl a BKV-nak természetben – járművek átadásával – nyújtaná a támogatást, akár 5-10 ezer ember is munkát kaphatna rövid időn belül. Arról nem is beszélve, hogy az együttműködő magyar cégeknek nem csak az Amerikai és más nyugati piacok, hanem a magyar állam nagyon nagy tömegű, biztonságos kereslete is növelné a biztonságát és a fejlődés lehetőségét.
    Matolcsidiótát el kéne már zavarni a bánatba, mielőtt teljesen lenullázza az országot.
    Üdv menyus

  10. Éva szerint:

    Menyhért Péter!

    “Tarlós úr!
    A mai napig nem válaszolt a több hónappal ezelőtti sajtótájékoztatóján feltett és írásban is átadott kérdésemre: mikor fogják lecserélni ezeket a matuzsálemi korú eszközöket?”

    Demszky 1990 és 2010 között nem cserélte le, leszarta Csepelt, de legalább a csődbe taszította 2010-re a várost, hogy másnak se legyen rá forrása. Nem most kellene felháborodott leveket írogatni. Főleg nem egy SZDSZ-LMP-snek…

  11. Manitu szerint:

    Menyus: a meleg teszi, hogy a szokásosnál is nagyobb hülyeségeket írsz, Te hol éltél 20 évig, nem olvastál még arról, hogy milyen helyzetbe került a BKV? Az elmúlt két évben az új budapesti vezetés vért izzadt, hogy tovább épüljön a metró, hogy végre elkezdődjön a járművek cseréje stb. Persze te mindent jobban tudsz mindenkinél, no de akkor húsz évig mit csináltál a BKV ügyében?

  12. Éva szerint:

    Menyhért Péter nem hülye csak SZDSZ-LMP-s…

  13. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Éva!

    Olvasás megérési problémád van?
    Mi köze Demszkynek ahhoz, hogy Tarlós főpolgármester úr 2012-ben nagy ívben leszarta a hozzá fordulókat, és egyébként a csepelieket is, HISZEN a kérdésem nem a múltról, hanem a JÖVŐRÓL SZÓLT?
    Vagy Ön egy a leírt szöveget értelmezni képtelen ember, vagy lehet, hogy a fidesz már a Tarlós bukására készül?

    Mellékesen megjegyzem, hogy sem szdszes, sem lmpés sem voltam sohasem. A 2010-es lmp támogatásomat ugyanúgy szégyellem ma már, mint azt, hogy a csepeli Döbrögi polgármesterre szavaztam.
    üdv menyus

  14. Menyhért Péter szerint:

    Manitu képviselő úr

    Én nem fogom neked szájbarágósan, a te kisiskolás szinteden még egyszer leírni véleményemet, mert láthatóan a szavak értelmét még képes vagy felfogni, de az igeidőkkel, a mondatszerkezetekkel már súlyos problémáid vannak.

    Én elhiszem, hogy a csepeli képviselő testületben az is elég, ha a fideszes képviselő a jelre megnyomja a gombot, de ha csak ennyire vagy képes szellemileg, akkor ne rongáld nagyapó haverod primitív idiotizmusát átvenni.

    Azért azt elárulom neked, ha az ember az eddigi tevékenységükre alapozva a jövőre kérdez
    rá, azt az illető megoldási terve, javaslata, érvelése érdekli, nem pedig erre a fidsz-papagájosdi!
    Rohadtul nem mentség a konkrét ügyben sem a tatárjárás, sem az orosz megszállás, sem a rendszerváltó elit rombolása, amiben a mi fideszünk keze is benne van rendesen!

    Ha a budapesti vezetés vért izzadt, hogy tovább épüljön a metró, hogy végre elkezdődjön a járművek cseréje stb, akkor miért azzal foglalkozott két évig hogy elvhű párttársait tegye minden vezető pozícióba??
    Mi gátolta meg őket abban, hogy a saját kormányukkal olyan tárgyalást folytasson le, ami magyar érdeket és fővárosi hasznot szolgált volna?
    üdv menyus

  15. joságos. szerint:

    T.Gondolkodó! 65. életévemet már betöltve túl fiatalnak mondani személyemet vagy bók,vagy butaság. A villamos hetijegyet 1961.évtől használtam. Bizony annak az ára 6Ft volt. Gyanítom, hogy Ön a kiegészítő jeggyel téveszti össze, amit a H.É.V. vonalán kellet váltani a közig. határt követően. Ne vegye sértésnek, de tévedni nem szégyen. Esetleg ha meg írná, mikortól használta azt a két forint hetven filléres heti jegyet(év szám) meg köszönném.
    Üdv.joságos

  16. Menyhért Péter szerint:

    Még valamit manitu képviselő úr!
    Azt írtad: “Persze te mindent jobban tudsz mindenkinél, no de akkor húsz évig mit csináltál a BKV ügyében?”

    Az elmúlt évtizedekben én több mint 15 évig dolgoztam BKV buszsofőrként, havi 300-310 órát, szabadnap, sokszor szabadság nélkül.
    5 évig dolgoztam diszpécserként a Récseiben, elvégeztem a gépjárműkezelő é karbantartó szakmunkás iskolát, és Városi Tömegközlekedési diplomát szereztem.
    A rendszerváltás óta vállalkozóként, majd tűzoltóként dolgoztam, így megfelelő rálátásom van bizonyos ügyekre.
    Mivel legfeljebb középvezetői beosztásban dolgoztam, nem volt befolyásom egyik rendszerben sem, így nem tudtam az idióták ellen fellépni sem.
    2002 óta az internet adta lehetőségekkel élve elmondom a véleményemet. ennyi, amit tehettem.

    Te mit tettél?Pólyásként nyafogtál a komcsi diktatúra ellen?
    Vagy te is a viktorkához hasonlóan visszaéltél a kádári rendszer társadalmától kapott lehetőségekkel, hogy most idióta papagájként szidalmazz mindent, ami nem orbáni?

    Szánalmasak vagytok, annak ellenére,hogy még két évetek van a hatalomban.
    Üdv menyus

  17. nagyapó szerint:

    Menyhért Péter! Még tart a kánikula! Ne írjon! Árt!
    Más: “Noha a gyár nemcsak országos, hanem külföldi hírnévre is szert tett, maga a település szegényes, poros falu volt. Nem létezett tömegközlekedés, hiányoztak a közművek, a villanyszolgáltatás, a burkolattal lefedett utak. Az oktatás és az egészségügyi ellátás alacsony színvonalon működött. A község fejlettsége jócskán elmaradt a szomszédos településekétől, Budafokétól és Pesterzsébetétől.” És még Soroksártól is, ahol nem adtak területet gyárépítésre, a Weiss fivéreknek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  18. szigetország szerint:

    Menyus!

    Jogos a kérdés: Demszkytől miért nem kéritek számon, hogy lerohasztotta a budapesti közlekedést? Mit tett Demszky 20 év alatt pozitív értelemben?

    Menyus mentségére szolgál, hogy ma hőhullám volt, a guta meg elérte… Jobbulást!

  19. ebihal szerint:

    Ami ebből a cikkből egyértelmű,az az, hogy Weiss M. nem jószívűségből szorgalmazta
    a villamosvasút kiépítését, ez neki egy iparvágány volt, amit jórészt közpénzen
    építettek.

  20. ebihal szerint:

    Szigetország!
    A Demszky elszámoltatására a most hatalomban lévőknek van meg minden lehető-
    sége. /iratok, jogászok stb./ Én személy szerint örülnék annak, ha le lehetne csukni,
    de kötve hiszem, hogy ez bekövetkezik. Különösen úgy, hogy még a hajlandóság sincs
    meg Tarlósékban, hogy megcsípjék.

  21. Menyhért Péter szerint:

    Kedve nagyapó képviselő úr!

    Ha képtelen bármi értelmeset leírni a témában, attól még nem kellene abba belerúgnia, aki tárgyilagos véleményt nyilvánít!

    Szégyellje magát: vén fideszes képviselő létére úgy viselkedik, mint egy bőrfejű kamasz.

  22. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Szigetország!

    A tudatlanság önmagában nem lenne bűn – nem értsz hozzá, de szeretsz nagyokosnak látszani.
    Az azonban,hogy más fórumozóval alaptalanul szemétkedsz, és még csak utána sem nézel annak, akivel kötözködsz, már primitívségre utal.

    Azért hogy lásd, milyen volt az én véleményem a BKV ügyeiről a Demszky korszakban, kerestem egy bejegyzésemet a magyarorszag.hu fórum rovatából.
    Sajnos az akkori, szoci vízfej pont ugyanúgy dolgozott, mint most a fideszes cimborák!
    Ne gyere nekem az elmúlt évekkel, ha csak vízfejű váltás történt, és még mindig egy dilettáns elit vezet minket.
    Fórum topic neve; bejegyzés ideje:
    Tömegközlekedés » BKV a vízfejű és arrogáns óriás 2008.09.27 11:24:17

    Kedves Kálmán!
    Az én BKV-s tapasztalataim elég régiek bár, (1972-től 87-ig dolgoztam a cégnél, ebből több mint 10 évig voltam buszvezető, majd utána a diszpécserség mellett másodállásos buszsofőr a Récseiben) de meglehetősen átfogó képet kaptam a városi tömegközlekedésről.
    Először gépjárművezető szakmunkás lettem, majd elvégeztem a városi tömegközlekedési tiszti felsőfokú szaktanfolyamot.
    Amikor a tiszti iskolába jártam, a BKV cca 30 ezer dolgozójából töb mint 16 ezer ember volt adminisztratív dolgozó és nem fizikai vezető státuszban.
    Információim szerint a helyzet most sem sokkal jobb, ezért bátran nevezem vízfejúnek a céget.
    Ismereteim szerint a rendszerváltás óta folyamatosan szűkült a fizikai állomány (sofőr, szerelő, ellenőr és forgalomirányító), és ezzel arányosan nőtt a vezetői réteg anyagi juttatása. Gondolj csak bele: egyetlen felső vezető bére és összes egyéb juttatása legalább 10 dolgozó munkabérét viszi el!
    A BKV sem különb a többi állami cégnél, ahol a regnáló politikai elit mindig elhelyezhette rokonait, barátait és üzlettársait valamilyen mondvacsinált íróasztal mögé, szép fizetésért.
    Nincs pénz alkatrészre?
    Hogy is lenne, amikor a bukott vezetők végkielégítés milliókat nyúlnak le, s amikor egyetlen vezetés sem méri fel a cég munkafolyamatainak ésszerűségét, és senki nem hajlandó felülvizsgálni a nem termelő (tehát a szolgáltatásban közvetlenül részt nem vevő cimborák) munkakörök hatékonyságát, létjogosultságát!
    Kocsis úr, az új főgoré, is kizárólag azon munkálkodik, hogy hogyan lehetne minden “hatékonytalannak” cimkézhető,valójában szerény, de folyamatos jövedelmet ígérő résztevékenység kiprivatizálását, magyarul ellopását!
    Amit a VOLVÓ buszokról írsz, az nem BKV specialitás:
    Magyarországon az elmúlt 18 évben úgy folytak a beszerzések, hogy hova lehet külföldi tanulmányútra menni; hol kaphattak az illetékesek láthatatlan, megfoghatatlan csúszópénzeket külhoni bankszámláikra.
    Szerinted lehet-e versenyképes Mátyásföld Stockholmmal??
    Versenyezhetett-e a tőkehiányos IKARUS a PIACFELVÁSÁRLÓ Volvóval vagy Mercedessel?
    Én közel 20 évig vezettem Ikarust, de kipróbálhattam a Mercedest, a Volvót, a Steyert és a Scaniát is.
    Tudod mi volt a fő különbség a nagy márkák és az Ikarus között? A külső és a kényelem! Ennek azonban ára van: a 200-as Ikarus család a világon mindenhol elmegy; egyszerű, mondhatnám primitív karbantartási igényű, és akár az út szélén is javítható a söfőr szaktudása által.
    Én javítottam Olaszországban éjszaka, autópálya parkolóban Ikarust, úgy, hogy reggel tovább tudtunk menni. Azt a helyzetet egy Volvóval csak hazavontatással lehetett volna megúszni.
    Miután betört a nyugati technika, nem véletlenül adtam vissza a buszos vállalkozó igazolványomat.
    De megmondom neked őszintén: ugyanezt tapasztaltam tűzoltóként is, amikor a Csepel fecskendő helyett, a gyengébb, drágább, de távolabbi Mercedes fecskendőket vették meg az illetékesek.
    Ha egy vezetés valóban kíváncsi lenne egy jármű paramétereire, akkor csupán a vele dolgozók pihenőbeli beszélgetéseit kellene meghallgatnia a hivatalos nyelvöltögető vélemények helyett.
    Üdv menyus

    A világ tehát 2008 óta gyakorlatilag nem változott, csak a vezért nevezték át gyurcsányról orbánra!
    A hülyeség örök!
    Üdv menyus

  23. lolka szerint:

    ebihal szerint:
    2012. augusztus 06., hétfő – 18:26 …egy tőkés kizsákmányoló semmit nem tesz ami nem az ő érdekét szolgálja…
    joságos. szerint:
    2012. augusztus 06., hétfő – 13:39…Igen igaz a hetijegy nekem is szemet ütött, de nem volt kedvem írni rá…6Ft sárgás-zöldes, de inkább barnás színe volt. Kétszer olyan hosszú, mint széles és az alsó fele be volt rubrikázva napok feltüntetésével. Jött a kalauz és az adott napot lyukasztotta oda is meg vissza is és 6 Ft volt egy hétre ahogy az elején említettem…

  24. lolka szerint:

    Most egy kicsit elbizonytalanodtam, mert az nem tudom, hogy a végállomástól végállomásig szólt, vagy megálló arányosan (Karácsony S-ú II. kapu, vagy I.kapu)…

  25. szigetország szerint:

    Kedves Menyus!

    Én mindent elhiszek, csak arra kérlek, tömöríts! Fogalmazz kurtán, mert aki bő lére ereszti mondandóját, valószínűleg nincs is mondandója.

  26. Menyhért Péter szerint:

    kedves szigetország!

    A bő lére eresztésről írt magasröptű véleményedtől majd elsírtam magam, olyan megható volt.:)
    Egy valamin azonban elgondolkodhatnál: én nem azért írok ezen a fórumon, mert az éppen aktuális hatalom buksiját szeretném simogatni, vagy hogy az éppen ellenségnek kikiáltott fórumozót névtelenül mocskoljam.
    Azokhoz természetesen egy-egy mondat is elég.

    Mivel a témákhoz érdemben, ÉRVEKKEL szoktam hozzászólni, azokhoz hely, és magyarázat is kell, különösen akkor, ha a vitapartnerek azt a fáradtságot sem veszik, hogy megértsék a leírt szavakat, mondatokat.
    Üdv menyus

  27. csaba péter szerint:

    Tanult barátom Menyhért Péter helyesen fogalmaz:
    Minden nap dicsérném én is a Fideszt
    és itteni illetékeseit is
    nem miattam van hogy nincs miért.

  28. joságos. szerint:

    T.lolka!
    A heti jegy naponta 2-szer maximum 2×1 órai utazásra jogosított 3×-i átszállással. Minden esetben a táv a végállomástól(ig) értendő.

  29. thinktank szerint:

    és mikor fog végre legalább a temetőig érni? arról már nem is álmodozom, hogy mondjuk m0-ig, és akkor ott lehetne intermodális csomópont. 38,138-as járatokat, és a volánnak is elég lenne addig közlekednie.

Itt lehet hozzászólni !