Kiss Pál Tamás dobogós lett a Hungaroringen – aztán megbüntették (Frissítve!)

Formula.hu, Csepel.info

Kiss Pál Tamás a harmadik helyen végzett a GP3-as sorozat 2. hungaroringi futamán – a pályán. A futam után azonban 20 másodperces büntetést kapott és hivatalosan a 10. lett. A versenyt az első futamhoz hasonlóan Antonio Felix da Costa nyerte, a második helyen Patrick Niederhauser zárt, a pályán a harmadik pedig a hazai közönség kedvence lett. A magyar fiú a 14. helyről rajtolva ért fel a dobogóra. Az idei Monacói Nagydíj után másodszor állhatott fel a pódiumra.

Ma reggelre megérkezett a vihar Budapestre, így a pilóták vizes pályán kezdték meg a 16 körös 2. futamot, de a nap sugarai már kezdtek előbújni a felhők mögül a rajt előtti pillanatokban. Az első sorból David Fumanelli és Matias Laine indult, a második sorból pedig Conor Daly és Aaro Vainio várta a startot.

Az élről rajtoló Fumanellinek nem sikerült túl jól a rajt, Matias Laine simán elment mellette, majd az olasz a 2-es és 3-as kanyar közti egyenesben a védőkorlátnak csúszott és korán kiszállt a versenyből.

A futam Mitch Evans számára sem kezdődött túl jól, a bajnokság éllovasa már az első kanyarban kicsúszott.

Kiss Pál Tamás viszont ismét remekül kapta el a rajtot, és a 14. helyről az 5.-re jött fel, majd a második kör végén megelőzte Kevin Ceccont és már a 4. helyen állt. Egy körrel később pedig már a leggyorsabb kört is megfutotta Tomi, majd a 4. körben ezt a teljesítményt megismételte.

Néhány kör után a napsütésnek köszönhetően a pálya elkezdett száradni és néhányan kijöttek slick abroncsokért.

Kiss Pál Tamás a 9. körben szánta el magát a cserére. A magyar pilótát Antonio Felix da Costa is követte a bokszba. Tomi kerékcseréje jól sikerült és a 8. helyre sikerült visszajönnie, nem sokkal később azonban a mögötte autózó da Costa megelőzte.

A slick gumin versenyzők sokkal jobb köröket mentek, mint az előttük autózók, de az élen álló hármas, így sem ment ki a bokszba.

Tamás és da Costa folyamatosan előzték még az előttük haladókat. A portugál pilóta két körrel a verseny vége előtt megelőzte, az élen haladó Matias Laine, Aaro Vainio kettőst és az élre állt.

Egy körrel később Kiss Pál Tamásnak is sikerült elmennie a finnek mellett, de a magyar fiú megkapta a nyakába a svájci Niederhausert.

Antonio Felix da Costa végül megnyerte a 2. hungaroringi futamot is plusz a leggyorsabb körért járó két pontot is megkapta.

Sajnos az utolsó kanyarokban Patrick Niederhauser megelőzte a hazai közönség kedvencét és 2. lett. Kiss Pál Tomi a 14. helyről rajtolva 3. helyet szerezte meg a hazai publikum legnagyobb örömére.

Kiss: Köszönöm a szurkolóknak az egész hétvégi biztatás

„Jó volt a futam” – kezdte a tőle megszokott szerénységgel a 21 éves miskolci pilóta. „Reggel, ahogy felkeltem és hallottam, hogy kopog az eső az ablakomon, elmosolyodtam és rögtön hívtam a versenymérnökömet, hogy full esős beállításokat kérek. Az első kör fantasztikusan sikerült és azután is gyorsabb tudtam lenni a vizes pályán, mint a többiek, elképesztő módon élveztem a vezetést. A csapattal is fenomenális volt az összhang. Pont elment a rádió, amikor készültem kijönni a bokszba, de ennek ellenére a bokszutca felé vettem az irányt, lesz, ami lesz. És akkor abban a pillanatban visszajött a rádió, és szólt a csapat, hogy menjek ki. Pont ugyanakkor gondoltunk ugyanarra, és én úgy gondolom, hogy jó döntést is hoztunk, úgyhogy csodálatos volt ez a futam minden szempontból” – mesélte fülig érő szájjal Tamás, aki vérbeli versenyzőként persze mindig többre és többre vágyik.

„Az egyetlen, amit picit sajnálok, hogy ha elég gyorsak vagyunk száraz pályán, akkor meg is nyerhettem volna a versenyt, hiszen a végén a slick gumikon két riválisom is visszaelőzött, ezért végeztem a 3. helyen. De hát őszintén szólva a 14. helyről indulva a 3. hely is szinte hihetetlennek tűnik, és alig találom a szavakat, annyira örülök, hogy dobogóra állhattam a magyar szurkolók előtt. Ez egy igazán felemelő érzés, amit sosem fogok elfelejteni. Most már a dobogó mindegyik fokáról van egy-egy kupám a GP3-ban, és ez a hungaroringi úgy érzem, különösen is jól mutat majd a vitrinemben” – mosolygott a pilóta, még mit sem sejtve a későbbi fejleményekről.

„Köszönöm a szurkolóknak az egész hétvégi biztatást, nagyon jólesett, hogy a balszerencsés kezdés ellenére is kitartottak mellettem, remélem, ezzel az eredménnyel visszaadtam nekik valamit, abból a sok szeretetből, amit tőlük kaptam. Köszönöm a családomnak és a támogatóimnak – különösen az OXXO Energy Drinknek és a Max-Immun Kft-nek – is, hiszen nélkülük sem születhetett volna meg ez az eredmény. Zárásképp szeretnék sok sikert kívánni minden magyar sportolónak az olimpián!” – tette hozzá végül sportszerűen Kiss Pál Tamás.

A magyar pilóta elismerte hibáját

Kiss Pál Tamás utólag 20 másodperces büntetést kapott, amiért a bokszból kifelé jövet áthajtott a fehér vonalon. A pilóta belátja, hogy hibázott, de állítja, hogy a vizes pályán nem lehetett látni a fehér vonalat, ez vezetett a szerencsétlen incidenshez. Épp vették ki a kezéből a kupát, amikor beszéltünk vele, de egy valamit már senki nem vehet el tőle: Kiss Pál Tamás a GP3 hungaroringi második futamán a 14. helyről indulva a 3. helyen szelte át a célvonalat és ott ünnepelhetett a dobogón hazai közönsége előtt. Reméljük, a szurkolók is ezt őrzik meg emlékezetükben.

formula.hu

5 hozzászólás “Kiss Pál Tamás dobogós lett a Hungaroringen – aztán megbüntették (Frissítve!)” bejegyzésre

  1. Mr. Gabee szerint:

    Sajnos büntetést kapott, így 10. lett

  2. admin szerint:

    Köszönjük az infót. Frissítettük a bejegyzést.

  3. Dr. grün szerint:

    “A pilóta belátja, hogy hibázott, de állítja, hogy a vizes pályán nem lehetett látni a fehér vonalat, ez vezetett a szerencsétlen incidenshez.”
    Nem hasonlít ez kicsit ahhoz amikor valaki nem tudta, hogy nem illik szakdolgozatot lopni?! Ennek ellenére emlékét megőrizzük! ))) 🙂 (((

  4. pt szerint:

    Van akinek nem is láttuk a dolgozatát. Ejnye…

  5. nagyapó szerint:

    pt! Így lehet pert nyerni. Ami nincs, az nem lehet plágium.
    Csak azt nem értem, ha nincs szakdolgozat (nem disszertáció), akkor hogyan lehet diploma.
    “A kommunista egy más ember!”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !