A film forog tovább

Heti Válasz

Csepel Plaza

Nyár végére újra megnyitja a másfél éve bezárt nagykanizsai és az egy hónapja elsötétült csepeli multiplex mozit az Artmoszféra Kft. A vállalkozás két tulajdonosa, Somodi József és Czira Tamás a mozi szerelmesei: szerintük igenis van létjogosultsága mindkét településen a többtermes filmszínháznak.

Miért zártak be ezek a mozik? Elfogyott a közönség?

Czira Tamás: Lejárt a bérleti szerződésük, és a korábbi tulajdonos úgy ítélte meg, hogy neki nem éri meg a további működtetés. De ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna rájuk igény. Nagykanizsán és vonzáskörzetében például ez volt az egyetlen mozi.

Hogyan lehet gazdaságossá tenni őket?

Somodi József: Ésszerűsíteni kell: egyik helyen sem indítjuk újra az öszszes termet, mert nem lenne gazdaságos az üzemeltetés. A jelenlegi ülőhelyeknek nagyjából a fele marad majd meg. A filmek előtti reklámokba már sikerült bevonni helyi hirdetőket is. Nagy könnyebbség, hogy kis cég vagyunk, nem kell egy drága központ költségeit is kitermelnünk, mint a nagyok által működtetett moziknak.

Mivel akarják újra becsábítani a közönséget?

C. T.: Fontos, hogy a helyiek a sajátjuknak érezzék a mozikat. Ezt már a névadással is erősítjük: a filmszínházak nevében szerepelni fog a település neve is. Másrészt lehet majd szavazni, hogy milyen filmet hozzunk be az aktuális kínálatból. De azzal is becsábíthatók az emberek – olyanok is, akik korábban nem jártak moziba -, ha a viszonylag friss, de már nem premier filmekre mérsékelt jegyárakat alakítunk ki. Emellett naponta szeretnénk vetíteni art kategóriába sorolt alkotásokat is.

Mi lesz a meg nem nyitott termekkel?

S. J.: A filmvetítések beindítása után a következő lépésben szeretnénk kulturális központokká átalakítani a ki nem használt termeket. Csepelen például a több mint négyszáz férőhelyes nagyteremben a vászon helyén egy színpadot alakítunk ki. Hangszigetelt helyiségekről lévén szó, kiválóan lehetne itt kisebb koncerteket, kamara előadásokat vagy konferenciákat, de akár iskolai rendezvényeket is tartani.

Javában folyik a mozik átalakítása: mennyiben lesz más a berendezés, mint a régi volt?

S. J.: Nagykanizsán mindent elvitt a régi üzemeltető, ott tehát szabad kezünk van, és teljesen új berendezéssel, gépekkel és technikával indulunk. Csepelen sikerült megegyezni, így több minden maradt a régi moziból, de a vetítés és hangtechnika itt is új lesz. Olyan apró változtatásokra is szükség van, mint például pohártartókat szerelni a székekre. Eddig ugyanis nem volt, és e nélkül nem lehet modern moziberendezésről beszélni.

Számítanak valamiféle támogatásra?

C. T.: Nagykanizsán rendkívül nyitottan fogadta a terveinket az önkormányzat. Korábban voltak olyan elgondolásaik, hogy majd ők veszik át a mozi üzemeltetését, de a közgyűlés végül jobbnak látta, ha egy vállalkozás valósítja meg. Csepelen és környékén is szeretnénk, ha létrejönne az együttműködés a városvezetéssel.

Padtársak

Somodi József és Czira Tamás gyerekkori jó barátok: a mozi szeretete mellett az is összeköti őket, hogy már az általános iskola első osztályában padtársak voltak. Mindketten jól ismerik a multiplex mozik működését: ott bábáskodtak az egyik első magyarországi multiplex, a Duna Plaza mozijának elindításánál. Először a nagykanizsai filmszínház újraindítása vetődött fel: Czira Tamás volt ennek az intézménynek a vezetője, Somodi József pedig ehhez átalakította a már korábban is létező Artmoszféra Kft.-t. A plazával folytatott tárgyalások során nyílt lehetőség arra, hogy a csepeli mozi sorsát is a kezükbe vegyék.

Forrás: Heti Válasz

2 hozzászólás “A film forog tovább” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Kíváncsi vagyok: egy art filmeket is bevállaló mozi vajon meg tud maradni Csepelen?

  2. Bata György szerint:

    Éljen, éljen!
    Ez a mozi volt az egyetlen jó szórakozási lehetőség itt a közelben, legalábbis nekem! Nagyon örülök, ha ez a kis kultúrális lehetőség megmarad ebben a rohanó világban!
    Annak külön örülök hogy esetleg lehet majd szavazni filmekre, és hogy régebbi filmek is lesznek!
    Sok sikert az Artmoszféra Kft-nek!

Itt lehet hozzászólni !