Felmentette a csúcsbíróság Budaházyt

Magyar Hírlap

Bűncselekmény hiányában a Kúria tegnap felmentette Budaházy Györgyöt, akit ebben a büntetőperben internetes írásai miatt vádolt az ügyészség.

A korábbi jogerős elmarasztaló ítéletet megváltoztatva – helyt adva Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd beadványának – a Kúria tegnap felmentette Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend megdöntése erőszakos előkészületének vádja alól. Budaházyt a 2006 szeptembere és 2007 márciusa között az interneten közzétett írásai miatt vádolta meg az ügyészség állam elleni bűncselekménnyel. A Kúria döntése szerint a vádlott nem követett el bűncselekményt.

Indoklásában Kónya István tanácselnök, a Kúria büntető kollé­giumának vezetője kifejtette, hogy az írások részben múltbeli eseményeket értékeltek, részben pedig harcba hívtak, és ez utóbbi alapvetően az ellenállás fogalomkörébe vonható, a hatalom fellépésével szembeni erő felmutatására hív fel. Ebben a vonatkozásban Kónya egyetértően hivatkozott Budaházyra, aki az utolsó szó jogán kiemelte: csak egyfajta „defenzív erőszak” merülhetett fel a részéről, mintegy védekezés, reagálás a hatalom támadására, nem pedig egy offenzív, támadó, kezdeményező jellegű erőszak. A vádlott nem rejtette ugyan véka alá változtatási szándékát, ám hogy ezt erőszakos módon kívánja véghezvinni, az nem olvasható ki a szövegekből. Ilyen jellegű megnyilatkozások manapság már egyébként is nyilvánosságot kapnak a médiában, de még akár a Parlament falai között is, mégsem merülhet fel ezek alapján büntetőjogi felelősség megállapítása – érvelt a bírói tanács elnöke.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) úgy vélte, hogy bár a szólásszabadság határait feszegetik az írások, bűncselekmény nem történt, ám ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az új eljárásban az FB már kimondta Budaházy bűnösségét, és egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, amelyet a tábla másodfokon helybenhagyott, és jogerőre emelt. Ez ellen a döntés ellen fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz Budaházy és védője.

Budaházy ellen több eljárás is indult. Jelenleg országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcselekmények vádjával is folyik ellene és tizenhat társa ellen elsőfokú büntetőper a Fővárosi Törvényszéken.

Forrás: Magyar Hírlap

6 hozzászólás “Felmentette a csúcsbíróság Budaházyt” bejegyzésre

  1. Narancsvírus szerint:

    Gyuri, gratulálok, de nem azért mentettek fel amiért te hiszed, hanem mert Orbánnak ez az érdeke, hogy ahogy te hívod magatokat a nemzeti ellenállás száját betömje. Én úgy látom most sokkal nehezebben élnek a magyar emberek, mit évekkel ezelőtt, és hol vannak a Kossuth tériek, a nemzeti ellenállás? Orbánnak egyre jobban kel félnie, hogy azok a milliók akik éheznek, nem tudják fizetni a rezsijüket, nem tudják magukat fenntartani, kifognak menni azt utcákra. És ez nem megszervezett demonstrációk lesznek, hanem mert nem lesz más lehetőségük, vagy kimennek tesznek azért, hogy életben maradjanak, vagy megdöglenek, öngyilkosok lesznek!

  2. Dr. grün szerint:

    Lassan már bekerülhet a Nemzeti Alap Tantervbe mint ellenálló!
    Cseréljen helyet Budai Nagy Antallal! 🙂

  3. csaba péter szerint:

    igazad van az csak egy büdös paraszt vol. No de a Budaházi az igen az egy komcsi faló , milyen más!

  4. nagyapó szerint:

    Némi tévedés! Budai Nagy Antal nemes volt, csaba péter a büdös paraszt. Ez így rendben, de “Budaházi az igen az egy komcsi faló”. Mi a fene lehet a komcsi faló? Trójai falóról már hallottam, de…

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. csaba péter szerint:

    Édes fiam nagyapó ugyan már….

  6. Té-Gé szerint:

    A sültbunkó emberek közé került? Bent a sitten egy beszédképző tanfolyamra elküldhették volna!

Itt lehet hozzászólni !