Allergiaszezon, parlagfű nélkül

Helyi Téma

Csepelen már folyamatban van a közterületi gyepek másodszori kaszálása, tehát, a parlagfű idén sem okoz a kerületben majd nagy problémát. Megtudtuk: az elöregedett, és allergizáló fák cseréje is folyamatos.

Az allergia szezon közeledtével sokan már most megkezdik az előkészületeket: fűnyírás az udvarban, maszkok, és a megfelelő gyógyszerek beszerzése. Jó tudni, hogy Csepelen nem burjánzik majd a parlagfű, hiszen a pollen-szóró virágzásig többször kaszálják a kerületi zöld felületeket.

– A kertészeti munkálatok terv szerint zajlanak. A zöldterületek kaszálásában már a második kör van folyamatban – tájékoztatta lapunkat Dzsida László, a Csevak Zrt. zöldterület-fenntartási osztályának vezetője.

A parlagfű az egyik leggyakoribb növény hazánkban, különböző kimutatások szerint minden második allergiás e növény pollenjétől szenved. Ezen csak az segít, ha még a virágzás előtt vágják le a növényt, illetve ezt az állapotot fenn is kell tartani a virágzási időszak végéig.

A közterületeket ugyan a Csevak figyeli, de a saját területéről mindenkinek magának kell gondoskodnia, erre rendeletek is kötelezik az ingatlantulajdonosokat.

Természetesen az összes problémát nem lehet a parlagfűre fogni, egyéb növények is okoznak allergiás tüneteket.

– A kerületben több tízezer fa található. Az elöregedett, korhadt, vagy veszélyessé vált példányok cseréje folyamatos – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy fontos a megfelelő fafajta kiválasztása.

Ez nem egyszerű feladat, hiszen az adott körülményeket, terep- és fényviszonyokat is figyelembe kell venni. Például, magasra növő fát nem ültetnek magasfeszültségű vezetékek alá. De nyárfákat már egyáltalán nem telepítenek a kerületbe, helyette inkább díszalmát, gömbkőrist, és egyéb díszfákat választanak.

Kulcsár Tamara- helyitema.hu

Egy hozzászólás “Allergiaszezon, parlagfű nélkül” bejegyzésre

  1. Burián Mária szerint:

    Szívből üdvözlöm a parlagfű mentesítést, és egyéb allergizáló növények száműzését.
    Sok sikert, kevés allergiás beteget!

Itt lehet hozzászólni !