Egymilliós bírság a Gyurcsány-fiú iskolájának – diploma és erkölcsi nélkül oktattak?

Mno.hu, Fn.hu

Szakképesítés nélkül vagy nem megfelelő szakképesítéssel oktató tanárok, hajmeresztő szabálytalanságok az érettségi vizsgán, a jogszabályoknak nem megfelelően elvégzett tanulmányok – ez derül ki az Oktatási Hivatal (OH) interneten is megtalálható jegyzőkönyvéből, melyet a Gyurcsány-fiú érettségijének helyszínéül szolgáló iskola vizsgálatakor rögzítettek. Ugyanez a hivatal jelentette ki, hogy nem talált szabálytalanságokat az érettségi kapcsán, miközben a mai napon a maximálisan kiszabható, egymillió forintos bírsággal sújtotta az iskolát. A lapszemle végén ismertetjük a korábban megjelent cikkek linkjeit.

Elképesztő hiányosságokat derített ki az Oktatási Hivatal vizsgálata a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola adminisztrációjáról, s az ott tanító pedagógusok képzettségéről. A Csepel Info című elektronikus lapra nemrég felkerült a hivatal vizsgálatának jegyzőkönyve, amelyből többek között kiderül: nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően fejezték be az itt végzett tanulók középiskolai tanulmányaikat.

Ugyanakkor Bakonyi László, a hivatal vezetője korábban a távirati irodával azt közölte: a hivatal nem talált „olyan törvénysértést vizsgálata során, amely indokolná a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola idei érettségi vizsgaeredményeinek kétségbe vonását”.

Mint arról az MNO beszámolt, ebben az intézményben érettségizett Gyurcsány Ferenc fia is. Eddigi információink szerint neki például lehetőségében állt, hogy társainál hosszabb ideig írja írásbeli érettségijét. A jegyzőkönyvben többek között az szerepel, hogy a matematika írásbeli vizsgán három tanuló hosszabbítást kapott; „a vizsgaleírásban meghatározott idő lejárta után a 3 vizsgázót átvitték másik terembe” – fogalmaz a jegyzőkönyv, hozzátéve, hogy ezt az írásbeli vizsga jegyzőkönyvében nem rögzítették.

Az intézmény – derül ki többek között a jegyzőkönyvből – nem rendelkezett a 2007-2008-as tanévre, határozatlan időre szóló munkaszerződéssel foglalkoztatott alkalmazotti létszámmal (határozatlan időre szóló munkaszerződéssel a pedagógusok 8, 8 százaléka rendelkezett). „A 2007/1008. tanévre szóló tantárgyfelosztáson szereplő pedagógusok közül 2 fő esetében a helyszíni ellenőrzés időpontjában nem került bemutatásra a személyi nyilvántartás. 5 fő esetében a személyi nyilvántartásban nem volt fellelhető a végzettséget, szakképesítést igazoló oklevél másolata” – áll a dokumentumban.

A jegyzőkönyv részletesen felsorolja, mely pedagógusoknak milyen képesítése hiányzik; a dokumentum a honlapon kisatírozott nevekkel szerepel. Kiderül, hogy például az egyik pedagógus „személyi nyilvántartása nem tartalmazott erkölcsi bizonyítványt”, míg kollégája „oklevelének hiteles fordítását tartalmazza a személyi nyilvántartás … Tudományegyetem földrajz kar, földrajz szak, földrajz szakágazat), hiányzik a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ határozata az egyenértékűsítésről.”

A hivatal azt is megjegyzi: „az intézmény a tanügyi nyilvántartások vezetése során elmulasztotta a beírási naplóban és a törzslapon feltüntetni a sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatban a szakvélemény számát, a felülvizsgálat időpontját és szakértő és rehabilitációs bizottság adatait. A 12. évfolyam tanulói közül … és … esetében feltüntetésre került a sajátos nevelési igény. … esetében a szakvélemény nem állt rendelkezésre az ellenőrzés időpontjában.” Mindemellett „nem került feltüntetésre egyetlenegy esetben sem a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő, továbbá sajátos nevelési igényű gyermekekre vonatkozó szakvéleményt kiállító nevelési tanácsadó, illetve szakértői és rehabilitációs bizottság neve, címe”.

Az intézményben általános gyakorlat, hogy (a jegyzőkönyv vonatkozó adatlapján tételesen felsorolva) a hibás bejegyzések javítása, érvénytelenítése a jogszabályi előírásoktól eltérően, javítófesték alkalmazásával történt a vizsgált tanév során – derül ki a meghökkentő dokumentumból.

Szintén a csepeli honlap ismertette az érettségi botrányban érintett tanulók szüleinek közleményét. Ebből kiderül: „az az érzésünk, hogy az érettségi vizsgán a vizsgabizottság vezetőjén kívül – az egyetlen idegen tanáron kívül – senki nem vizsgáztathatott volna! A hivatal azonban sem ezzel, sem mással nem foglalkozott részletesen: nem készült jegyzőkönyv a Gyurcsány-fiú érettségi-kedvezményeiről, és a kedvezmények „furcsaságairól” sem. Úgy érezzük, ilyen körülmények között az Oktatási Hivatal közleménye, véleménye elfogadhatatlan.”

Részlet az OH jegyzőkönyvéből:

Az alább felsorolt pedagógusok nem rendelkeztek az általuk ellátott munkakör betöltéséhez előírt végzettséggel:

1. … a 9-12. osztályban … oktat heti 6 órában, személyi nyilvántartásában nem volt fellelhető a szakképesítést igazoló dokumentum másolata. A személyi nyilvántartásban található önéletrajz szerint … középfokú B típusú nyelvvizsga bizonyítvánnyal rendelkezik.

2. … főiskolai végzettséggel oktat biológia tantárgyat a 9-12. évfolyamon, földrajzot a 9-10. évfolyamon és egészségtant a 9. évfolyamon.

3. … felsőoktatási intézménynek nem utolsó éves hallgatója, hallgatói jogviszony igazolása alapján tanulmányainak várható befejezése: 2009. 06. 30.

Forrás: Mno.hu

 Egymilliós bírság a kis Gyurcsány iskolájának

A maximálisan kiszabható, egymillió forintos bírságot rótta ki a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolára az Oktatási Hivatal, amely több ponton is szabálytalanságot állapított meg az intézmény működésével kapcsolatban – közölte Bakonyi László, az OH elnöke.

Az Oktatási Hivatal megállapította: az intézmény működése során megsértette – többek között – a közoktatási törvény pedagógus munkakörben foglalkoztatott szakképzettségére, a csoportbontásokra, az adminisztratív feladatokra, a sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó szabályait.

A vizsgálat során tapasztaltak alapján az Oktatási Hivatal felkéri a fővárosi főjegyzőt az intézmény működési engedélyének felülvizsgálatára, és egyben bejelentéssel élt a Magyar Államkincstárnál és a Fővárosi Főügyészségnél is, kérve ezen szervek eljárását is – közölte az OH elnöke.

Korábban a hivatal az idei érettségikre vonatkozó, szülői bejelentésre indított vizsgálat során nem talált olyan törvénysértést, amely a vizsgák megismétlését vagy megsemmisítését indokolta volna.

A Csepel.info hírblogra június 25-én felkerült írás szerint a szülők azt állították: ebben az iskolában kivételeztek Gyurcsány Ferenc fiával az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgákon.

Forrás: Fn.hu

Korábbi cikkek időrendben:

Botrányos érettségi – Gyurcsány fiával kivételeztek?

Amit mondtunk, fenntartjuk

Jogorvoslati kérelem-kiegészítést adtak be a szülők  

Következmények nélküli ország

Tanár nélkül maturált Gyurcsány fia – rendőrségi eljárás is indult 

Új érettségit követelnek Gyurcsány fiának iskolájában (+videó)

8 hozzászólás “Egymilliós bírság a Gyurcsány-fiú iskolájának – diploma és erkölcsi nélkül oktattak?” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Na ezekből lesznek a jó köztisztviselők. Ezért harcolok én is még mindig a hivatalokkal, mert a diplomát vagy az iskolában, vagy a Józsefvárosi Négy tigris piacon vették. Szakképesítés nélkül vagy nem megfelelő szakképesítéssel oktató tanárok? Hogy lehet ilyen? Hajmeresztő szabálytalanságok az érettségi vizsgán, a jogszabályoknak nem megfelelően elvégzett tanulmányok – ez derül ki az Oktatási Hivatal (OH) interneten is megtalálható jegyzőkönyvéből, melyet a Gyurcsány-fiú érettségijének helyszínéül szolgáló iskola vizsgálatakor rögzítettek? Hogy lehet ilyen? Ugyanez a hivatal jelentette ki, hogy nem talált szabálytalanságokat az érettségi kapcsán? A mai napon a maximálisan kiszabható, egymillió forintos bírsággal sújtotta az iskolát? Na ennél a hivatalnál is SZAKEMEREK VANNAK FOGLALKOZTATVA! No comment.

  2. miska72 szerint:

    Erről egy vers jutott az eszembe.

    Egyszer volt egy nagy csoda,
    Neve birka iskola.
    Ki nem szólt csak bégetett,
    Az kapott dicséretet.
    Így hát egy se ment oda,
    Meg is szűnt az iskola.

  3. Bubus szerint:

    Attól tartok, hogy egy gyerekversben sok igazság lehet, de a valóság annál sokkal keményebb. Ettől gyerekvers az egyik, a valóság meg a másik. Ez az iskola ugyanis nem birka iskolának volt hirdetve. Sőt, a Montessori módszerrel más országokban a leendő kormányfők tanulnak. És itt is azt ígérték, itt is színvonalas, személyre szabott oktatást ígértek nem kevés pénzért.

  4. miska72 szerint:

    Tisztelt Babus

    Szakképesítés hiányában, vagy nem megfelelő szakképesítéssel, milyen színvonalas oktatást lehet végezni? Sőt, a Montessori módszerrel más országokban a leendő kormányfők tanulnak?
    Na ezért írtam, hogy ezekből lesznek a jó köztisztviselők. Már egy közigazgatási pert megnyertem ügyvéd nélkül. Nemsokára 2-0 ide. Augusztus. 27.-én fogom megnyerni a következő közigazgatási pert. A harmadik perben én vagyok a vádlott ennek a tárgyalásnak az időpontját, ma kaptam meg. A tárgyalás 2008. október. 20.-án lesz, és itt is nyerni fogok ügyvéd nélkül! A rendőrség lesz a felperes, én leszek az alperes, a szomszédom meg a tanú. Hamis adatok alapján jelentettek fel a rendőrök. A hamis adatokat az Önkormányzat szolgáltatta. Lehet, hogy az ilyen oktatások miatt fogok minden pert megnyerni? Vagy a hozzá nem értés miatt? Vagy a korrupció miatt?

  5. Lexon szerint:

    Ha már idézünk, legyünk pontosak:

    WEÖRES SÁNDOR: A BIRKA ISKOLA

    Egyszer volt egy nagy csoda,
    Neve: birka-iskola.
    Ki nem szólt, csak bégetett,
    Az kapott dícséretet.

    Ki oda se ballagott,
    Még jutalmat is kapott.
    Így hát egy se ment oda,
    Meg is szûnt az iskola.

  6. miska72 szerint:

    Jó renben. Egy sor kimaradt.

  7. miska72 szerint:

    Egy sor? Kettő.

  8. […] Egymilliós bírság a Gyurcsány fiú-iskolájának – diploma és erkölcsi nélkül oktattak? […]

Itt lehet hozzászólni !