Új feszítő-vágó berendezést kaptak a csepeli tűzoltók

Csepel.hu

Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester is kipróbálta az eszközöket (jobbra). Fotók: Bede Orsolya

A XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei imitált életszerű körülmények között zajló műszaki mentési bemutatót tartottak a mai napon.

A Katona József u. 66. szám alatti helyszínen – a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére beérkező állampolgári bejelentésre – egy villanyoszlopnak ütközött roncsautó utasát kellett kiszabadítaniuk a tűzoltóknak.

A csepeli tűzoltóság garázsából éles riasztásra kivonuló lánglovagok a feltehetően gerincsérülést szenvedett autóvezetőhöz igyekeztek. Az élethű imitáción a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott új feszítő-vágó berendezéssel a szakemberek nagy erőbedobással láttak neki a munkának, hiszen az életmentésnél, minden perc számít. A mentési akciót végzők első feladata a helyszín biztosítása volt, majd az olajfolyás megszüntetése után a roncsautó hátsó-első ablakait törték be. A tűzoltók pléddel letakarták a megsérült vezetőt és a korszerű feszítő-vágó berendezéssel lefeszítették az ajtókat, aztán a kocsi B oszlopát vágták át, hogy a sérültet a lehető legbiztonságosabban tegyék a hordágyra.

A feszítő tempójú bemutató kalauzolója, Poszmik Ádám tűzoltó őrnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Kirendeltségének tűzoltósági felügyelője elmondta, hogy kollégái másfélszer annyi műszaki mentéshez vonulnak ki, mint ahány tűzesethez. Továbbá ismertette a robosztus felépítésű eszköz technikai adatait, miszerint külön a feszítőfej 21 tonnát képes kifeszíteni, míg a vágófej pedig 3,2 cm átmérőjű acélrúd elvágására képes. A modern készülék opciós felszereltségtől függően 3-5 millió forintba kerül – tette hozzá Poszmik Ádám.

„A leglényegesebb különbség, hogy a régi feszítőnk a Moszkvicssal, Wartburggal, Zsigulival magabiztosan elboldogult, de a Volkswagen Golf 3-assal csak sírt. Ez az új korszerű feszítő-vágó berendezésünk a legmodernebb autókat probléma nélkül “kivégzi” ” – tájékoztatta a megjelenteket Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

A műszaki mentési akció élethű bemutatóján jelenlévők – Morovik Attila és Borbély Lénárd alpolgármesterek, Papp Péter rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, Csepel rendőrkapitánya, Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Palotai Zsolt Gábor tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, valamint Juhász Attila tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Kirendeltségének vezetője – bepillantást nyerhettek a tűzoltók emberfeletti munkájába.

Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester a mentési munkálatok végeztével a szakemberek segítségével bátran kipróbálta a 14 kg-os feszítőfejet és a 18 kg-os feszítő-vágót is.

Antal Zsuzsa – csepel.hu

7 hozzászólás “Új feszítő-vágó berendezést kaptak a csepeli tűzoltók” bejegyzésre

  1. benfentes szerint:

    Egy ilyen bemutatót én is megnéznék. Vagy ezek zártkörű rendezvények?

  2. földhözragadva szerint:

    Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kaptak egy klassz cuccot. Odamentek az Önkoritól fotózkodni. Hm, ebből biza bérmelés/leépítés(bocs, korszerűsítés)/semmi lesz…:( A megfelelő válasz aláhúzandó…

  3. Manitu szerint:

    Bezzeg amikor a közpénz a soroksági MSZP-s elvtársaknak lett átjátszva, meg fiktív útépítésekre lett költve, arról nem adtak hírt az akkori MSZP-s önkormányzatban.

    Most meg, amikor jó helyre megy a pénz, kakaskodsz. Mégis mit kellene tenni, elhallgatni, hogy mire költik a pénzed?

  4. Dr. grün szerint:

    “Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester is kipróbálta az eszközöket”
    A fotón még a próba előtt láthatjuk?
    Később négy egyenlő részre vágták?! ))) 🙂 (((

  5. Manitu szerint:

    Ti még mindig csak ilyesiben tudtok gondolkozni? Nézd meg Demén, hogy hová vezetett.

  6. Dr. grün szerint:

    Indiánfing!
    Te még “ilyesiben” sem tudsz gondolkozni? A Deme nem vezetett sehova!
    Vagy gondolod nem a smasszer vezeti, hanem tolja a pórázon?!
    Ne írjál már hülyeségeket legalább!
    Utána meg kikiáltasz cinikus kritikusnak! 🙂

  7. földhözragadva szerint:

    Manitu, üldözési mániád van. Nem az a kérdés, hogy mi a kérdés, hanem az, hogy mi a válasz…

Itt lehet hozzászólni !