Vasútrajongók figyelmébe ajánljuk I.: Herkulespótló Nohab Csepelen

IHO.hu, Csepel.info

Ferencvárosi körüljárás után irány Csepel. A gerincút jelenleg csatatérre emlékeztető csomópontján készül áthaladni a szerelvény (Fotók: Vörös Attila)

Nagy útra indult a Kárpát Vasút Nohabja hétfőn, a fekve maradt metranszos Herkules helyett ő hozta fel a Szabadkikötőbe tartó konténervonatot Hodošról.

Írhatnánk azt is: a Kárpát Vasút Nohabja mentette meg a koperi konténerforgalmat. A vasárnap hajnalban a közös szlovén-magyar határállomásról, Hodošról (Őrihodosról) induló 42080-as, csepeli Szabadkikötőbe tartó konténervonat élén még Szlovéniában fekve maradt a Metrans 761 003-as Herkulese.

A cég másik két fehér-kék Herkulesének voltak vonataik, ezért segélygépre volt szükség. Vasárnap éjjel indult a mozdony Budapestről, mégpedig a Kárpát Vasút Kft. 459 021-es Nohabja személyében.

Sokat késett, így világosban érkezett már a fővárosba Hodoš felől a 42000-es konténervonat. A működő 002-es mögé besorozták a döglött testvérét is

A határról a konténervonat hétfő délelőtt indult el. A 21. magyar Nohab első konténervonata volt ez, a szokott útvonalon, Boba, Celldömölk, Győrszentiván felé közelítette a fővárost. Nemcsak Hodošon járt életében először ez a mozdony, de a ferencvárosi fordulás után a Szabadkikötőbe is első ízben vitt le vonatot.

Soroksári út rendezőbe érkezik a hosszú konténervonat

Közben az éjszakáról reggelig késő 42000. számú, minden nap közlekedő vonatban hétfőn felhozott hármas Herkulest a Siemens szerelői megjavították, és kiment a kikötőbe a komáromi híd felújítása miatt Szobon kilépő vonatért. A Nohab így érkezése után csak gépmenetspórolás miatt állt rá a Herkules elé a szerelvényre, Soroksári úttól a 761-es húzta a dobozokat a szlovákiai Dunaszerdahelyre. A Nohab jól végezte dolgát, gépmenetben távozott Soroksári út rendezőből.

iho.hu

3 hozzászólás “Vasútrajongók figyelmébe ajánljuk I.: Herkulespótló Nohab Csepelen” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Van Csepelen vonat forgalom. Csak a szennyvíztisztítóból nem tudták megoldani az iszap elhordását vasúton.
    Inkább felszedték a vasúti síneket itt is a megátalkodottak. Így jobban tudják szennyezni az utak levegőjét.
    Jó elb…szott kereszteződés lett ez. – Felüljárót valószínű elfelejtették betervezni.

  2. Zoli049 szerint:

    Az elnyűhetetlen NOHAB! Kedvencem, csak nem a miénk!

    Mondjuk soha nem értettem, hogy Hodos-tól a magyar szakasz végig villamosított, így miért diesel-el vontatnak? Hodos és az Adria közt, a szlovén szakasz egy métere sincs villamosítva, de cserélnek mozdonyt Hodos-on. Olcsóbb a gázolaj, mint a delej? 🙂

  3. Dr. grün szerint:

    Bajkál-Amur expresszen
    Mozdonyt cserélünk
    Mire?
    Pálinkára! 🙂

Itt lehet hozzászólni !