Csődben a Fadesa – mi lesz Észak-Csepellel?

MTI, Ingatlanok.hu

Kissé még ködös a jövőkép

 Ködös jövőkép

Küszöbön áll Spanyolország történetének eddigi legnagyobb csődje: a Martinsa Fadesa ingatlanfejlesztő csoport kedden csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A Martinsa Fadesa jelentős magyar érdekeltséggel is rendelkezik, melyek most vélhetően kényszereladásra kerülnek. Ilyen lehet Észak-Csepel 80 hektáros területe is.

Spanyolország vezető, Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője 5,2 milliárd eurós tartozást halmozott fel, és a társaságnak nem sikerült egy újabb, 150 millió eurós hitelt felvennie. Erre azért lett volna szükség, hogy biztosítsa a hitelezőkkel már tető alá hozott, négy milliárd eurót kitevő átütemezési megállapodás pénzügyi hátterét.

Magyarországi érdekeltségek

A spanyol cég első magyarországi beruházása Budapesten a Király utcában lévő Central Passage, amely 271 luxus lakást foglal magában. A másik az angyalföldi Foka öböl melletti Danubio Park, a harmadik a Riviéra Park Siófokon.

Egyik legnagyobb befektetésük Észak-Csepel megvétele volt. A 80 hektáros területet 11 milliárd forintért vásárolták meg a spanyolok. Konkrét elképzeléssel sohasem álltak elő a terület jövőjét illetően.

A társaság fejlesztéseinek 44 százaléka ma már Spanyolországon kívül folyik, egyebek mellett Észak-Afrikában és Közép-Kelet-Európában.

Forrás: MTI, Ingatlanok.hu

Csődeljárás indul a Martinsa Fadesa ellen?

Spanyol lapértesülések szerint még ezen a héten csődeljárás indulhat a jelentős magyarországi érdekeltséggel is bíró cég ellen. A hírre 35%-ot zuhantak a Martinsa Fadesa részvényei, a kereskedést Madridban fel is függesztették. Állítólag két hitelező bank 1,4 milliárd eurót követel a Martinsa Fadesától.

Ezt megelőzően már idén márciusban is megcsapta a csődeljárás szele a két óriás spanyol ingatlanos cégből kinőtt Martinsa Fadesát, mely immár hónapok óta próbál különböző országokban lévő, így magyar érdekeltségeitől is megszabadulni, hogy visszafizethesse tartozásait.

Piaci hírek szerint nálunk a már értékesítés alatt lévő Danubio Parkot, mint projektet próbálja eladni a cég.

Jelenleg a madridi tőzsdén jegyzett vállalat a részvényárak alapján mindössze 630 millió eurót ér, ami különösen annak fényében lehangoló, hogy a Martinsa tulajdonosa bő másfél éve közel 4 milliárd euróért vette meg a Fadesa 54%-át.

Némileg talán megnyugtató lehet ugyanakkor a részvényesek számára, hogy az 5,2 milliárd eurós adósság mellett a cég eszközeit 9,7 milliárd euróra értékelték tavaly.

A hitelező képviselője egyelőre nem kommentálta a csődeljárás megindításáról szóló információkat.

A Bloomberg összeállítása kiemeli, Spanyolországban az öt legnagyobb fejlesztő 6 milliárd eurót vesztett értékéből ebben az évben, a csődvédelmet kérő kivitelezők, illetve fejlesztők száma pedig megduplázódott tavalyhoz képest és meghaladta az ezret.

Forrás: Ingatlanok.hu

10 hozzászólás “Csődben a Fadesa – mi lesz Észak-Csepellel?” bejegyzésre

 1. atata szerint:

  Isten nem ver bottal!!!!!

 2. leslie szerint:

  2008. június 4.-én, a GAZDASÁG rovatban olvashattunk egy cikket: “Dunaparti központok épülnek a budapesti rozsdaövezetek helyére”

  Az akkori hozzászólásokból most bemásoltam egyet:

  “kerics:

  2008. június 5., 11:18
  Rosszabbul élünk, mint tegnap! Nincs jövője az országnak. Ezek a beruházók még gyorsan el akarják költeni a milliárdjaikat, hogy a katasztrófa bekövetkeztekor ne legyen gondjuk vele.”

  Kedves Kerics és bajtársai!

  Sajnos, már megint kár volt előre öröm ujjongani.

 3. ikszdé szerint:

  ezt nem hiszem el :S építsenek már olyan felhőkarcolókat ..:(

 4. infósferi szerint:

  Kerics! Miféle milliárdokat? Olyat, mint a kerületünkét, amit adósságban mérnek? Ez a lufi is úgy néz ki, kipukkadt.

 5. miska72 szerint:

  Remélem z Elephant holding és az Ibiza KFT is így jár.

 6. Lora :) szerint:

  Érdekes, talán nem hiszitek el, kábé fél éve gondoltam erre, hogy mi van ha befuccsol a bolt? És tessék, mit olvasok ma?
  Félő, hogy a megvett terület, miután harmadik kézbe kerül, még a végén lehet, hogy egy német cég szemétlerakóként fogja üzemeltetni, emlékezzünk csak az egy éve kirobbant idehordott mocskos német szemétre…., azt vissza tudtuk küldeni, de egy nem a MI területünkre lerakott dologgal mit kezdünk majd.

  Ha a részvények úgy annyira esnek, mint azt írják, miért nem vásárolja vissza Csepel?

 7. miska72 szerint:

  Kedves lora

  Szerintem azért mert már nincs meg a pénz. Abból a pénzből szerintem saját zsebekbe is csúszott. Nem azért kotyavetyélték el, hogy visszavásárolják.

 8. leslie szerint:

  Amikor eladták a Szigetcsúcsot, azt hallottuk, kell a pénz az 50 km hiányzó csatorna hálózatra. Azóta a pénzről hallgatnak, a csatornázás áll, valami homályos célzást olvastam, hogy a hiányzó csatornák EU pénzekből készülnek el. Ezek után hol tartunk?

 9. miska72 szerint:

  Kedves leslie

  Ezekután az én kérdésem. Hol a pénz?

 10. asdf szerint:

  Vásárolják vissza.
  A föld nem eladó.

Itt lehet hozzászólni !