A magyarok nem szeretik a pártokat

Csepel.info, Origo

A Fidesz kis kunkoráról és a pártprefernciák trendjeiről is szó volt azon a konferencián, ahol négy közvélemény-kutató cég munkatársa beszélt a parlamenti pártok népszerűségéről, és arról, hogy vajon mi lesz 2014-ben. A rejtőzkődő szavazók akár Bajnaiékat is segíthetik, és az is kiderült, hogy a magyarok nem szeretik a pártokat.

A négy közvélemény-kutató cég egyetértett abban, hogy most vasárnap nem lenne párt, amely a Fidesz helyébe tudna állni. A kormánypárt nem csak újra nyerni tudna, de a támogatottsága nagy valószínűséggel még erősödne is egy választási kampány során.

“Nincs tuti” – mondta a magyar politikai helyzetre az egyik közvélemény-kutató cég képviselője közvetlenül azelőtt a konferencia előtt, amelyet a Rebublikon Intézet szervezett Pártok félidőben címmel csütörtökön délelőtt. A konferencia első felében négy közvélemény-kutató intézet, a Tárki, a Medián, a Szonda-Ipsos és a Nézőpont képviselői beszélgettek pártpreferencia trendekről, bizonytalan szavazókról, és arról, hogy mi lesz a Fidesszel 2014-ben.

A Fidesz kis kunkora

“Összességében nem szeretik ma a választópolgárok a pártokat” – mondta Závecz Tibor, az Ipsos képviselője. Az Ipsos kutatása szerint a Fideszt tartják a legszerethetőbb pártnak, de ők is csak 2,6 pontot kapnak egy ötös skálán. Sík Endre a Tárki kutatója szerint pártpreferencia-trendek jórészt ismertek: a Fidesz támogatottságának csökkenését mutatják, miközben az ellenzéki pártoké érdemben nem nő. Felhívta azonban a figyelmet “egy kis kunkorra”, amit a grafikon mutat, és azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága az utóbbi hónapokban ismét emelkedésnek indult. Ezt a jelenségre Závecz Tibor, a Ipsos képviselője is megemlítette, végül azonban a jelenség elemzését annyival zárták, hogy ha a kormánypárt népszerűsége a következő hónapokban is nőni fog, az trendfordító lehet, de korai még erről beszélni.

Mindannyian felhívták a figyelmet azokra az emberekre, akik a közvélemény-kutatások során bizonytalannak mondják magukat, ők a Nézőpont Intézet felmérése szerint jelenleg a teljes lakosság 41 százalékát teszik ki. Molnár Csaba, az intézet képviselője szerint köztük vannak azok, akik nem tudják melyik pártra szavaznának, akik nem akarják elárulni, hogy kire szavaznának, akik egyáltalán nem mennének el szavazni, és akik a parlamenten kívüli pártokra szavaznának.

Hann Endre, a Medián kutatója szerint a bizonytalan szavazók aránya utoljára a 90-es években volt ilyen magas. Meglepetésekre azonban 2014-ben sem kell számítani, ugyanis szerinte a rejtett pártpreferencia a mostani arányokhoz hasonlóan fog eloszlani a pártok között 2014-ben. Hozzátette azt is, hogy ebből a rétegből például a Szolidaritási Mozgalom és Bajnai Gordon alapítványa is számíthat támogatásra.

Nincs párt, amely a Fidesz helyébe állna

Arra a moderátori kérdésre, hogy ha most lennének a választások, hányan szavaznának a Fideszre Hann Endre azt mondta, hogy a kormánypárt most is megszerezné a parlamenti helyek többségét. Závecz Tibor a Fidesz 2,7 milliós szavazótábora 2010 óta megfeleződött, de egy kampány következtében növekedne a választói aktivitás. Molnár Csaba szerint figyelembe kell venni az ellenzéki pártok támogatottságát is, a Fidesz ugyanis 2010-ben protest-szavazatokkal győzött, ilyenekre pedig 2014-ben nem számíthat. A kormánypárt ugyanakkor még így is az aktív szavazók több mint felének szavazatára számíthatna egy most vasárnapi választáson.

A négy közvélemény-kutatónak többször is válaszolni kellett arra a kérdésre, miért van az, hogy négyen négyféle pártszimpátia eredményt mérnek. Például a Fidesz támogatottságát a teljes népesség körében az Ipsos 19, a Medián 26, a Tárki 28, a Nézőpont intézet pedig 31 százalékra mérte.  Mindenki más technikákkal próbálja kiszedni az emberekből a tudást – hangzott a válasz, így a különbségek szerintük elsősorban a kérdezési technikáktól, és más eltérő közvélemény-kutatási módszerekből adódnak. Ami fontos azonban, azok a trendek, ezek pedig egyformák, azaz a Fidesz támogatottságának csökkenését jelzik. Hann szerint a kormánypárt támogatottságának csökkenése nem feltűnő, az viszont igen, hogy nincs olyan párt, amely helyére állna.

Forrás: Origo

28 hozzászólás “A magyarok nem szeretik a pártokat” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Az emberek tudatát lehet, hogy mégis a létük minősége határozza meg?
    Ha így romlik, tovább az emberek életszínvonala akkor biztosra vehető egy hatalomváltás.
    A Faterom azt mondja, hogy beszélik a csepeli piacon, hogy minden nagyon drágul.A szakorvosi vizsgálatokra is hónapokat kel várni, ha nincs „csókosa” az embernek.

  2. Manitu szerint:

    Váltsd le a faterodat is, hátha olcsóbb lesz a paprika.

    A gazdasági válság és a politikai válság közötti különbség az, amikor az egyik esetben mindenhol drágul a paprika, mindenhol gond van a foglalkoztatással, országok mennek csődbe, vagy amikor a gazdaság mindenhol prosperál, és csak egy helyen van baj, miközben a miniszterelnök zárt körben elmondja, hogy trükkök százaival csaltak a választáson, egyébként meg elkúrtak mindent, és hazudtak éjjel-nappal.

  3. Dr. grün szerint:

    Minden indiánok legbüdösebb szellentése!
    “miközben a miniszterelnök zárt körben elmondja, hogy trükkök százaival csaltak a választáson, egyébként meg elkúrtak mindent, és hazudtak éjjel-nappal”
    Te már megint többet tudsz mint egy normális zember!
    Na, akkor lesz majd gatya, ha az általad sejtetett zárt körben elmondott beszéd kiszivárog!
    ))) 🙂 (((

  4. földhözragadva szerint:

    “Vakok között félszemű a király”…:(

  5. Jeniszej szerint:

    Manitu!
    A lényegen nem változtat, hogy milyen válság van az elszegényedő családoknak! Mindenki tudja már, hogy ez nem más ,mint gyarmatosítás.
    Nem a nyomorgó családok hozták a válságot létre, hanem ezek a szemét politikusok és a nyugati pénzvilág haszonlesői.
    Nem volt nekünk nyomortanyáink, mint a kapitalista országoknak. Hát most lett nekünk is egy egész ország.
    Csak az elvakultakat, butákat tudták becsapni, mert nyilvánvaló volt az elemistáknak is, hogy amit mondtak azt úgy is másképp kel csinyálni. Jót röhögött a vezír. na ezt is benyalták. Lehet, hogy ebből irt diplomamunkát? )))))) 😀 (((((

  6. Jeniszej szerint:

    Lehet, hogy most ezért szégyellik megtanálni a vezír diploma munkáját? )))) 😀 (((((

  7. Letiltatott szerint:

    de a zsidó embereket megvédik.

  8. Rend szerint:

    Elve az egész választási rendszer szar. Megválasztanak egy helyi képviselőt, aki utána a parlamentbe nem a helyi érdekeket nézi, hanem pártfegyelemből arra szavaz amit a nagy vezír mond. /jelen esetbe Viktor aki diktál/. Nem szabadna helyi képviselőknek pártagnak lennie, csak függetlennek, és listán kerülnének be a pártkatonák. Most is azért fordultak el a helyi képviselőktől, mert mind pártérdekből, és mutyi párt közeli cégek érdekei szerint nyomja az igent, vagy a nemet.
    Takarodjon a közéletből az elmúlt 20 év összes politikai szereplője.

  9. hajós szerint:

    Trükkök? A Fidesz-kormány messze túltesz trükközés terén az összes előző szoci kormányon.
    Matolcsy épp most küldött hamis adatokat az EU-nak a tavalyi hiányról. Azt hazudta, hogy 2,43% volt, miközben a valós adat 4,6%.
    Ki trükközik akkor?

  10. Gordon szerint:

    Hajós elvtárshoz megérkezett a napi Népszava. 🙂

    A probléma az, hogy gyurcsány fletó szerint is ők hazudtak reggel, délben meg este. Minden amit mondanak az nem igaz.

  11. Katka szerint:

    A degenerált fidesz barmok nem is fogják soha megérteni mit is akart mondani Gyurcsány a hazugsággal kapcsolatban. Orbán viszont lópikulát sem mond, csak hazudik éjjel-nappal, mint egy állat. Igaz a fajtája nem is ember és itt nem a cigóságára, zsidóságára célzok. Ilyen tetves, rohadt, hazug, másokat ennyire hülyének néző, mindenkin átgázoló gazember nincs még egy az országban!

  12. Gordon szerint:

    Katka a 13:31-ben prezentálta az igazi komcsi stílust.

  13. Katka szerint:

    Gordon szerint: Ezt a stílust a fidesztől tanultam, sőt a tetves bandától még különbeket is. Továbbra is éljen Orbán komcsi családja, akiket remélem szemen köp a vasárnapi ebéd közben, mert ugye utálja a komcsikat. Remélem ti is utáljátok az Orbán nevezetű, besúgó komcsikat, gondolom nem csak a Gyurcsány komcsikat! De hát fidesz komcsi jó komcsi, más komcsi xar komcsi, ez a szokás itt a csepel.infon!

  14. Dr. grün szerint:

    Állítólag a Csornai Csálszt jelölik köztársasági elnöknek?!
    Aki Medgyessy Ferenc miniszterelnök urat “egy rakás szerencsétlenség”-nek nevezte, a maga finoman cizellált modorában, amit gyerekszobája hiányával lehetne magyarázni?!
    Esetleg a kollégiumi szobájában (ahol keveredett bizonyos elemekkel) ragadt rá a finom úri modor?! ))) 🙂 (((

  15. Tóth Mária szerint:

    Katka, a gyűlölet nem jó tanácsadó!

  16. Perspektíva szerint:

    Soros ismét temeti Európát

    Radikális reformokat sürget a tőzsdespekuláns

    “Lassú halál vagy a teljes felbomlás: ez a két lehetőség vár az euróövezetre, amely évekig tartó gazdasági stagnálásra számíthat, vagy rosszabbra, ha nem vált sürgősen politikai irányvonalat – hangsúlyozza Soros György a Financial Timesban megjelent cikkében. Az utóbbi évtizedekben a világgazdaságot meghatározó folyamatokat tekintve ritkán tévedő magyar származású amerikai milliárdos szerint az Európai Központi Bank csaknem ezermilliárd eurós injekciójával sikerült ugyan elkerülni a hitelcsődöt, de a legfontosabb problémát csak elfedte. A versenyképességi szakadék ugyanis folyamatosan növekszik az eurózóna magja és a déli és nyugati perifériák között. Soros szerint a megoldás az lenne, ha a politikusok sürgősen beismernék, hogy eddigi irányvonaluk csődbe jutott. Ennek egyik előfeltétele a költségvetési politikák jelenleginél sokkal szorosabb összehangolása lenne. Soros szerint enélkül Európa olyan hosszadalmas vajúdásnak néz elébe, mint a latin-amerikai országok a nyolcvanas években vagy a japánok az utóbbi negyedszázadban, azzal a különbséggel, hogy az EU ezt nem fogja túlélni.”

  17. Dr. grün szerint:

    “A magyarok nem szeretik a pártokat”
    Nem csak a magyarok, nem sorolom fel a kisebbségeket, de ők sem! ))) 🙂 (((

  18. szigetország szerint:

    “A magyarok nem szeretik a pártokat”

    Ennél nagyobb baj, hogy vannak pártok, amelyek nem szeretik a magyarokat.

  19. robi szerint:

    A kis öröm is öröm:
    http://www.blikk.hu/blikk_sport/26-milliardos-felcsuti-adomany-2085901

    Ha már Csepelt a mostani hatalom is leírja, legalább örüljünk a gazdag szomszéd sikerének.
    Mert Felcsút ( az ország központja ) után a második legnagyobb lóvét bekaszálni, szép kis teljesítmény. A 882 millióból fellendülhet a (soha sem volt) miklósi sportélet.
    Hamarosan új stadion épül.

    Nem csoda, hogy Boborján sem vágyik el onnan a múltjából élő Újpesthez.

  20. Zoli049 szerint:

    robi szerint:

    Nincs ottan köztartozás??? Mert akkor nem lehet támogatni! 🙂

  21. abcd szerint:

    Én nagyon szeretem a …..

    “410 vonattal jár kevesebb vasárnaptól

    Változik a MÁV- és a Volán-menetrend, napi szinten 410 vonattal és 30 autóbusszal jár kevesebb az országban vasárnaptól. A MÁV korábbi tájékoztatása szerint a vasútvonalak mintegy felén változik a menetrend.”

    Na és ???

  22. Katka szerint:

    abcd szerint: “Na és ???”

    Akkor mi volt a fideszes 8 éves hisztéria, mikor a kisebb, kihasználatlan szárnyvonalakat be akarták zárni a szocik. A hazug Orbán hirdette, megvédik a vasútvonalakat, a magánnyugdíjakat, mindent visszaállítanak és még rahedli hazugságot okádott a bűzlő pofája.
    Az emberek éheznek, de a tetves stadionokra pár év alatt 100 milliárdot tud költeni ez a senkiházi putritöltelék, miközben a béka segge alatt van a magyar foci már évtizedek óta! Azokat a sportokat kell támogatni, ahol van eredmény. Az imádott fociját meg fizesse az ellopott Orbán család milliárdjaiból.

  23. nagyapó szerint:

    Gyűlölet + butaság = kommunista.Teljesen mindegy mi a téma, ugyanúgy fújják a vuzuvelát, hazudnak folyamatosan, minden cikkhez ugyanazt írják. Török et. kitűnő tanítványai. Érdemes néha meghallgatni az MSZP, DC vezetőinek konkrét kérdésre adott válaszait: A Fidesz tönkretette… a Fidesz maga alá gyűrte… a Fidesz erőből… azonban egy árva kis ötletecskéjük sincs az általuk tönkretett ország felemelkedéséért.
    Az EU-s képviselői sorban nyújtják be Hazánk ellen a különböző hazugságokat csak azért, hogy ártsanak. Hazaárulók!
    Rend enyhén tudatzavarban van. Én magam szavazok valakire, nem várok másra. A helyi képviselő párttámogatással indul, így elfogadja pártja irányítását, úgy szavaz. Tessék független képviselőre szavazni, attól követelhet.
    Apropó! Megalakult Gyurcsány(i) bérmakeresztszüleinek baráti köre.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  24. Katka szerint:

    nagyapó szerint:
    Orbán hirdette, megvédik a vasútvonalakat, a magánnyugdíjakat, minden megszorító intézkedést visszaállítanak, amit szocik hoztak!

    Ne mellé beszélj erre válaszolj,mondta-e a vezíred, vagy sem!

    Lassan az egész világ, hülye, hazudik, csak a fidesz nem.

  25. bonifác szerint:

    Mi csodálnivaló van abban ,hogy nem szeretik?
    A szocialista (bolsevik) elvtársrurak eldorbézolták még azt is ami a szovjet barátság
    kielégítése után megmaradt. KI tud legalább 15 millomost megnevezni,aki nem a cuci
    elitjéhez tartozott 1989 előtt?(Kivételek a feltalálók)Antall elkövette azt a máig ható,
    végzetes hibát,hogy nem küldte el az összes média minden vezetőjét.Ők ma az a GYÚLÖLETGŐZHENGER, amit nem lehet megállítani. Legalábbis demokratikusan nem.
    Kik voltak a bolsi miniszterelnökök?
    1) veterán ellenforradalmár( lőtt a szabadságharcosokra
    2) D- 2o9 fehérgalléros ügynök
    3) Elévült nagystílű tolvaj, hazug , 24 óráig a világ leghazugabb miniszterelnöke
    Nagystílű tolvaj, parasztok kirablója, gyilkosa Clintonné ezért küldött neki 5o mill.
    forintot(legyen pénze orbánozni.)
    A tisztességes kormányokat a média döngöli földbe a médiaterror legnagyobb dicsőségére .Katka! Nagy a Te szíved, ha ez a rablóbanda a szíved csücske!
    Stílusod: ilyen a VALÓDI BOLSEVIK !

  26. Dr. grün szerint:

    bonifác!
    Néhány “89 előtti cuci” aki milkás, kérésednek megfelelően!
    Csemegézzél! ))) 🙂 (((

  27. Katka szerint:

    bonifác szerint:
    Érdekes, egyiketek sem válaszol a fidesz által kampányolt ígéretek be nem tartására. Az még hagyján, hogy nem tartották be, de minden nap segget csinálnak a pofájukból, úgy hazudnak.
    Nagyon szeretném ha kifejtenéd, hogy az Orbán és familiája az apával, anyával testvérrel, felnevelve jó sok gyereket, 8 évnyi henyéléssel miből lettek milliárdosok. Majd ha ezt megmagyarázod, akkor pofázzatok másokra. Az adófizetők pénzéből kivagyiskodnak, hogy rohadnának meg. Ki kell ciánozni az egész parlamentet, menjenek a rohadt picsába mindannyian!

Itt lehet hozzászólni !