A szabálysértési törvény változásairól

Csepel.hu

2012. április 12-én a Csepelen szolgálatot teljesítő rendőrök és közterület- felügyelők részére tartottak továbbképzést a kormányhivatal munkatársai az április 15-én életbe lépő katasztrófavédelmi törvényt érintő változásokról a polgármesteri hivatal épületében.

Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát, a helyszíni bírság kötelező mértékét, a fixbírságot és új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is; az április 15. előtt elkövetett szabálysértésekre még a korábbi szabályozást kell alkalmazni – mondta Kincses Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A dandártábornok szerint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartásokról szóló törvényben az egyik legfőbb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy módosul a szabálysértés fogalma. A törvényben az eddigi 183 tényállásból 86, elsősorban a közrend és közbiztonság elleni szabálysértés marad, míg a kikerült szabályszegések egy részénél a jövőben nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírság lesz kiszabható. Ezzel megszűnik a szabálysértési és közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása – tette hozzá.

Ugyancsak új elem, hogy bevezetik a közérdekű munka fogalmát, amely 6-tól 180 óráig terjedhet. Ennek alkalmazására csak akkor van lehetőség, ha az eljárás alá vont ebbe beleegyezik. Kincses Ildikó szerint ez kiválthatja a bírságot befizetni nem tudókkal szembeni hosszadalmas végrehajtási eljárást. A törvény szerint 5 ezer forint 6 óra közérdekű munkának felel meg. Ha erre az eljárás alá vont nem hajlandó, a be nem fizetett bírságösszeget – amelyet 30 napon belül kell rendezni – elzárásra változtatják, ennek mértéke szintén 5 ezer forintonként egy napnak felel meg.

A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig, halmazat esetén 90 napig terjedhet, fiatalkorúak esetén 30, illetve 45 napig tarthat. Az általános büntetés azonban változatlanul a pénzbírság, amely 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, elzárással is sújtható esetekben 300 ezer forintig terjedhet. Az egyes tényállásoknál azonban nem rögzítették a kiszabható felső határt, csupán a generális maximumot.

Az új szabályozás a büntetés kiszabására vonatkozó enyhítő, illetve a súlyosbító körülményeket, például a hatóságokkal történő együttműködést, illetve a két éven belüli újbóli felelősségrevonást is rögzíti.

Egyes, ahogy Kincses Ildikó fogalmazott, nem kiemelt jogsértésű közlekedési szabálysértéseknél bevezetik a helyszíni bírság kötelező mértékét, vagyis a fixbírságot. Ennek mértékének kétszerese egyezik meg a szabálysértési eljárásban kiszabott bírsággal. Például egy záróvonal átlépése esetén a fixbírság összege 15 ezer forint, szabálysértési eljárásban 30 ezer forint. A szabálysértési eljárásban kiszabott bírság magasabb összegét a dandártábornok az eljárás lefolytatásának költségeivel indokolta.

A helyszíni bírság összege általában 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed, 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forintig terjedhet, kivéve a fixbírság hatálya alá tartozó szabályszegéseket.

Nem változik az intézkedések köre: a járművezetéstől eltiltás, az elkobzás, a kitiltás és a figyelmeztetés egyaránt a szankciórendszer részét képezik. Kitiltást azonban már nem csak sportlétesítmény vagy sportrendezvény, de akár kereskedelmi egység esetén is alkalmazhatnak.

Ha egy eljárásban valakit több szabálysértés miatt vonnak felelősségre, a halmazati szabályok miatt 225 ezer forintig terjedő bírságra, elzárással sújtható szabálysértések esetén 450 ezer forintig terjedő bírságra is számíthat.

Új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása, e szerint szigorúbban bírálják el, ha valaki fél éven belül harmadszor követett el nem közlekedési szabálysértést. Ez azonban csak az április 15. után elkövetett szabálysértésekre vonatkozik. Jelentősen emelkedik, 20 ezer forintról 50 ezer forintra a tulajdon elleni szabálysértések értékhatára.

Ezentúl csak a törvény minősíthet szabálysértéssé egy cselekményt, vagy mulasztást, a korábbi szabályozások, például önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.

A hatályba lépő új jogszabály az eljárásokban is változásokat vezet be: szűkül az eljáró hatóságok köre. Általános szabálysértési hatóság a jegyzők helyett a kormányhivatalok lesznek, továbbá szabálysértési hatóság a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervezete is. Módosult a helyszíni bírságolásra jogosultak köre, a rendőrség valamennyi szabálysértés esetén megteheti ezt.

Új elem az is, hogy a rendőrségnek minden elzárással sújtható szabálysértés esetén előkészítő eljárást kell folytatnia. Új jogintézmény a helyszíni idézés, ami a helyszíni bírságolás során alkalmazható és az eljárás alá vontnak 5 napon belül kell megjelennie a területileg illetékes hatóságnál. A törvény bevezeti a feljelentés elutasításának fogalmát is, ebben az esetben nem indul meg a szabálysértési eljárás.

Külön nevesíti a jogszabály a meghallgatás nélküli határozathozatal lehetőségét, de a döntés elleni jogorvoslatként kérhető meghallgatás. Újdonság az is, hogy eltűnik az illetékalapú befizetés, a bírságokat csekken kell kifizetni. A törvény a szabálysértési nyilvántartási rendszerről is rendelkezik, a jogerősen elmarasztaltak mellett az eljárás alá vontakat és a helyszíni bírsággal sújtottakat is nyilvántartják.

Forrás: Csepel.hu

34 hozzászólás “A szabálysértési törvény változásairól” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    A bírságok alapból emelkednek. – De miért?
    Mert az emberek jövedelme növekedett?
    Csökkent az emberek, családok rezsire fordított költségei?
    Vagy talán azért kellett emelni a bírságokat, mert még az átkosban kitalált pénzbüntetések túlzottan humánusak voltak.
    Nem érti a Faterom az átkosban, miért lehettek a büntetési tételek jóval kisebbek.
    Az Öreg azt mondja, hogy most talán a hatalomnak a meg növekedett létszámú sleppjét már nem tudják finanszírozni az átkosbeli humánus büntetési tételekből.
    🙁

  2. Jeniszej szerint:

    Az Öreg nem érti, miért drágulnak a büntetések, hiszen ennek mértéke nem függhet az energia árak növekedésétől. 🙂
    Nem függhet attól sem, hogy most nem átkos van.
    Azt mondják most demokrácia, van. 🙂
    Az átkosban szétloptak mindent, mégis ingyen volt a tanulás az emberek képzése.
    Érti ezt valaki?
    Igaz most nem jön az energia, a gáz és az olaj jutányos áron keletről. 🙁

  3. Zoli049 szerint:

    Jeniszej szerint:

    Drágább az üzemanyag, többet keringenek a rendőrök, a drágábból is több kell, így emelkednek a bírságok is! 🙂

  4. Jeniszej szerint:

    Igaz lehet a Zoli49, amit mond.
    De igaz az is, hogy régebben a rendőrök gyalogosan járőröztek. – Most meg autókáznak.
    Egy kisebb balesethez is sokszor a közteresekkel együtt négyöt kocsival érkeznek, akkor, amikor egy is elég volna. Szóval nem véletlen, hogy növekszenek a szervek költségei. Hirdessünk mozgalmat, négy-öt helyett egyet, de azt, minőségit. A többit gyalogosan költség hatékonyan.
    ))))) 😀 (((((

  5. Manitu szerint:

    Nem elég drágák a bírságok. Nézzetek körül, hány kutyatartó szedi fel a kutya után a sz@rát.

    Úgyhogy még mindig bőven lehetne emelni a bírságot néhány helyen.

  6. Dr. grün szerint:

    Van egy határ ami fölé kár emelni a bírságot!
    Egy kétszeres életfogytiglaninak nagyobb visszatartó ereje lenne?! ))) 🙂 (((

  7. földhözragadva szerint:

    “A törvény szerint 5 ezer forint 6 óra közérdekű munkának felel meg. ” Hm, irigylésre méltó órabér…

  8. Jeniszej szerint:

    Matinu!
    A kutyaszar birság helyett az ebadót kellene növelni. Az így meg növekedett adóból lehetne foglalkoztatni
    A – közteresek mellett kutyaszar szedő munkásokat. Az ötlettel mindjárt javulna az embereknek a hatalommal szembeni kialakult rossz előítélte. Mert ugye az adó az adó. A büntetés a büntetés. A kettő között ugye van különbség? – Remélem, van.

  9. Dr. grün szerint:

    Szívesen felszállnátok egy olyan repülőre ahol csak a pilótáknak van ejtőernyője?! ))) 🙂 (((
    http://index.hu/belfold/budapest/2012/04/12/menekulomaszkot_kapnak_

  10. Jeniszej szerint:

    Ez olyan mintha a köztereseknek kutyasz@r szedő „eccájgot” biztosítanának. 🙂

  11. Paul szerint:

    Admin!

    Nem a katasztrófa törvények változnak,hanem a szabálysértési törvények. Már a címben is rosszul írtad.

  12. Rend szerint:

    Manitu!

    Gondolom Te is tanultál jogot, ahol már a legelején megtanították, hogy mik szabályozzák az embert. Normák, jogi, társadalmi, közösségi.
    Egy becsületes ember azért nem lop a közértbe, mert tudja ha elkapják utána, hogy néznek rá az emberek, és nem azért mert fél a bírságtól. De ugyanaz az ember nyugodtan adót csal, mert a közösségünk ezt nem ítéli el, és sza… a bírságra.Ez egy közösségi norma, ami egyik helyen tud hatni az adócsalás esetében pedig nem.
    Tehát az embereket elsőként a közösségi normák szabályozzák. Utána jön a vétség vagy bűncselekmény esetén annak titokban maradásának esélye, és utána jön csak a büntetés mértéke.
    Tehát kisebb bírsággal sűrűbb ellenőrzés szolgálná a jobb közbiztonságot. Tehát a bírság emelése kifejezetten az emberek lehúzására irányul.
    Ezt mindenki tudja, tehát ne nézzetek minket hülyének. Kell a pénz a Felcsúti foci akadémiára, az új autókra, a képviselői fizetések emelésére.

    Szép Napot!!!!!

  13. Manitu szerint:

    Egy becsületes ember nem azért nem lop, mert fél a többiek megvetésétől, hanem mert nem veszi el azt, ami másé.

    Ezt kivéve van abban igazság, amit írsz. A kisebb bírsággal szerintem azonban nincs igazad. Meg abban sincs, hogy a sport és a szabálysértés összekavarható. Sőt, a sport olyan energiákat használ fel, hogy csökkenti a bűnözést.

    De az erőlködésed, hogy mindenből pártpolitikát csinálj, mindenesetre figyelemre méltó. Gratulálok, te is gratulálhatsz magadnak, sötétségből jeles.

  14. Dr. grün szerint:

    A becsületes embert ha lopáson érik eldobja amit lopott és fut mint a nyúl?!
    Mi van a zsákban Gazsi?!
    Biztos úr, mi lenne?! Varnyú!
    Te Gazsi, ez nem varnyú, ez tyúk!
    Akkor nekem nem is kell! ))) 🙂 (((
    http://www.borsonline.hu/news.php?eldobta-doktori-cimet-orban-viktor&hid=56022

  15. Rend szerint:

    Manitu!

    Szarok a párpolitikára. Nem érdekel, hogy Viktornak ki szívja a péniszét. Te vagy éppen más. De undorodom a pénzlehúzásos szarházi kormánytól és a parlamenttől. Mondtam már: még elmehettek békében……

  16. Jeniszej szerint:

    Az átkosban kitanált humánus bírságok egy fejlett demokratikus állam igényeit már nem tudják kielégíteni, mert nőttek a kiadások.
    Megtöbbszöröződtek – IMF hitelek felvétele miatt a rendfenntartó sereg létszáma, melyet a megnyomorított emberek várható elkeseredésének egyensúlyozására hoztak létre.
    Mégis csak szégyen, hogy egy demokratikus berendezkedésű ország a letűnt hazug rendszer humánus bírságolási normatíváját alkalmazza.
    Nagy szégyen volt ez! A humánus rendszer.
    🙁

  17. Manitu szerint:

    Az tényleg párpolitika, hogy ki kinek mit. Egyébként meg ha unod a “lehúzást”, utazz olyan helyre, ahol nincs oktatás, egészségügy, meg közlekedés, nincs áram, víz és csatorna.

  18. Gordon szerint:

    Volt ilyen város Magyarországon a XX. században. A kisnyilasok (később nagy komcsik lettek!) idején Budapesten pl. nem volt semmi. Se víz, se áram, se élelem, se közlekedés, se közbiztonság, se semmi.

    Gondolom bírság se…

    Az ő emlékükre paroláznak februárban a hajhullásban szenvedők.

  19. Rend szerint:

    Manitu!

    Már egy olyan országban élünk, csak nektek pártbérenceknek vannak meg ezek az alapvető dolgok.
    Egyébként nem én fogok elhúzni, hanem Ti fogtok elmenekülni. Hidd el csak idő kérdése.
    Mondtam már még elmehettek békében…….

  20. Gordon szerint:

    Rend megitta már a magáét. 🙂

  21. Rend szerint:

    Gordon!

    Aki leszarja ezeket a tetves politikusokat nem biztos, hogy komcsi vagy iszákos. Azért mert benned az a kép él, amikor apád hazajött a pártgyűlésről részegen és elverte a családot, hogy minden másképp gondolkodó alkoholista és komcsi, ezért asszociálsz állandóan a piára meg a komcsikra.

  22. Gordon szerint:

    Na, mondom én hogy ez megitta a magáét.
    Fröcsög, fröcsög, és fröcsög.

  23. Rend szerint:

    Nem szoktam inni, mert autóval járok, és nem bírságtól félek amit ki kéne fizetnem, hanem erkölcsi okai vannak.
    Az a gond, hogy nem veszitek észre, hogy az emberek már nem fröcsögnek, hanem megvetik ezt zsarnok, kizsákmányoló rendszert.
    De hidd még fröcsögésnek… bár már szerintem több van az emberekbe.

  24. Királyerdei szerint:

    Több.Pl.utálják a tolvaj,csaló komcsikat.

    “2012.04.13. 8:23:00

    A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata szerint a piaci ár töredékéért játszotta át a MÁV 2004-2005-ben két szolnoki ingatlanját egy MSZP-közeli társaságnak, amely két hónappal később 130 millió forintos haszonnal adta át azokat a Tesco projektcégének – írja a Magyar Nemzet. A vasúttársaságot a Kehi szerint összesen 185 millió forintos vagyoni kár érhette. A hivatal csütörtökön büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen.
    A Tesco-Global Zrt. áruházat szeretett volna építeni a területen, és az általa megbízott cég már 2002 óta tárgyalt a MÁV-val az ingatlanok megvásárlásáról, a tárgyalások azonban évekig eredménytelenek voltak. Majd a MÁV 2004-ben árverést írt ki az egyik terület értékesítésére. Az árverésen 29,6 millió forintért jutott hozzá az ingatlanhoz a Balo Kft, amely ebben az időszakban hivatalos dokumentumain az MSZP Köztársaság téri székházát adta meg címként. A cég egyik tulajdonosa Hámori Csaba (fotónkon) volt, aki a rendszerváltás után MSZP-s országgyűlési képviselő volt, a másik tulajdonos pedig a MÁV Ingatlankezelő Kft. felügyelőbizottsági tagja volt. A másik ingatlant árverés nélkül, nettó 6 millió forintért vették meg 2005 januárjában. A két ingatlant gyorsan egyesítették, és 2005. február 17-én 167 millió forintért adták tovább a Tesco projektcégének, az pedig 54 milliós haszonnal tovább a Tescónak.

    A Kehi feljelentése szerint az árverés csupán formális volt, és többszörösen megsértették az árverési szabályokat. A másik ingatlan eladását pedig azért tartják szabálytalannak, mert nem írtak ki rá pályázatot vagy árverést.”

  25. Jeniszej szerint:

    Lehet költséghatékony a bűnüldőzők munkája?
    Azt mondja a Faterom határozottan igen. A legutobbi esete hozza fel az Öreg példának, ami Kulcson történt.
    Igaz, hogy itt költségektől mentesen, gyalogosan üldözték az elkövetőt a reketyésben.
    Igaz egy egész hadosztály volt jelen.
    Igaz,hogy a gyakorlat teszi mesterré az embert.
    Lehetőséget kaptak a bönüldöző tanoncok a szakma fortélyainak elsajátítására, – legalább.
    Gratulálok nekik! 🙂

  26. Zoli049 szerint:

    Uraim!

    Pártfüggetlenül. OK? 🙂
    Közlekedésnél maradva, kérdem én, aki vezet, hogy az élete során hányszor szegett meg szabályt? Most nem a lakott területen való 100-al döngetésre gondolok, hanem pl. egy nyerges vontatóval a záróvonal érintésére. Én naponta belecsúszok ilyenbe, mert nagy a gép a seggem alatt. Aki személyautóval nem érintett még forgalom elől elzárt területet és záróvonalat, vagy a stopvonal után állt meg 30 cm-re,…
    Aki ezek a piti dolgok után egyet ért azzal, hogy kell a fix büntetés, amit ugye tartalmilag mindenki megismert már?! 🙂 Na, aki még ezután is azt állítja, hogy soha szegett meg semmilyen szabályt és támogatja a horror tételek hülye részeit, az megérdemli és száradjon le a f…a!

  27. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    A munkaidőben történő hozzászólásokat bünteti vagy támogatja az új rendszer, van aki itt azért kapja a fizetését az én befizetett adómból, hogy védje a mundér becsületét.
    Ezt milyen állásnak hívják a közszférában?

  28. Rend szerint:

    A fidesz megmondta, hogy ha Ők kerülnek hatalomra megkezdődik az elszámoltatás.
    El kell vele számolnunk, hogy átléptük e a záróvonalat, be vagyunk e kötve, meg az összes többi stiklink után.
    Hát náluk ezt jelenti az elszámoltatás.

  29. Dr. grün szerint:

    Rend!
    A nehezén már túl van a fidesz!
    Megkezdődött és abba is maradt! ))) 🙂 (((

  30. Zoli049 szerint:

    Mostan akkor a szabál’, a’ szabál’??? 🙂

    “Lehet, hogy figyelmetlen volt Schmitt Pál a vagyonbevallása kitöltésekor? Ennek kiderítésére vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a Blikk a lemondott köztársasági elnökkel szemben az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságánál! Az államfő vagyonnyilatkozatában ugyanis nincs feltüntetve, hogy származik-e jövedelme lakáskiadásból.”

    “Egy ilyen 320 négyzetméteres házat ezen a környéken akár havi 2-4 ezer euróért (600 ezer-1,2 millió forintért) is ki lehet adni”

    http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/schmitt-figyelmetlenul-vallott-vagyonarol-2085823

  31. Rend szerint:

    Dr. grün!

    Szívják a vérünket már 20 éve!!!
    Egymás fa….. szopkodják már 20 éve!!!
    Hazudnak éjjel-nappal már 20 éve!!!

    Te nincs már nekünk ebből elegünk?

  32. Zoli049 szerint:

    Rend!

    Neked is, de nagyon-nagyon???

  33. nagyapó szerint:

    Komcsik! Igazuk van! Nem a bírságokat kell a Lajtán túli szintre emelni, hanem megint csökkenteni a nyugdíjakat, a fizetéseket. Az biztosabb bevétel a Gyurcsány(i)-Bajnai által felvett kölcsönök vissza fizetésére és az IMF is díjazná.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !