A magyarság nemzeti érzéseit sérti az emlékmű

Csepel.info, Mno.hu

1956, az emlékmű bontása: mindenki tudta, hogy a felszabadulás az elnyomó szovjet csapatoktól való megszabadulást is jelenti

A Szabadság téri szovjet emlékmű „tájseb” a magyar főváros jeles pontján. A héten az ifjú kereszténydemokraták és a Jobbik is felvetette elbontásának időszerűségét. Erről, és az emlékmű szimbolikájáról beszélgetett a Magyar Nemzet Szerencsés Károly történésszel, az ELTE tanárával.

– 1945. május 1-jén három emlékművet avatott fel a megszálló Vörös Hadsereg Budapesten. A központi ünnepség Malinovszkij marsall részvételével a Szabadság téren volt, ekkor avatták fel a ma is látható obeliszket. Emellett felavattak egy emlékművet a Szent Gellért téren, amelynek szintén aranyozott „vörös csillag” volt a csúcsán, valamint egyet a Vigadó téren, amely később sokáig Molotov nevét viselte. Ez utóbbi helyén korábban egy hangulatos találkozóhely, a Hangli kioszk állt, amely mellesleg arról volt nevezetes, hogy az FKGP vezetői a két háború közt rendre ide szervezték összejöveteleiket. A vigadó előtti obeliszk tetején egy kétmotoros repülőgép modellje volt látható, nyilván a szovjet légierőnek állítva emléket.

– A Szabadság tér nem egy átlagos tér Pest belvárosában. Szimbolikus jelentősége van történelmünkben, és éppen emiatt vált ki jogos ellenérzéseket az itteni szovjet emlékmű.  Hogyan vált ez a hely ennyire fontossá?
– Szimbolikáját az adja, hogy itt állt a Habsburg elnyomás rettegett jelképe, az úgynevezett Újépület, amely kaszárnya és börtön egyben. Ennek a több belső udvarral rendelkező épületegyüttesnek a méreteire jellemző, hogy magába foglalta nemcsak a mai Szabadság tér területét, de a Tőzsdepalota, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzintézeti Központ, de még a Batthyány-örökmécsesnek helyet adó terecskét is. Ebben a börtönben végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, éppen emiatt vált végképp az uralkodói önkény és elnyomás szimbólumává. A kiegyezés után le is bontották, hogy a helyén a magyar nemzet gazdasági függetlenségét reprezentáló elegáns pénzügyi központ kapjon helyet. A trianoni sokk után törvényszerű volt, hogy ezen a téren kapjon helyet az ereklyés országzászló, a tér négy sarkán a négy égtájat, vagyis az elcsatolt országrészeket szimbolizáló irredenta szobrok. 1928-ban nagy ünnepség keretében teherautók hordták ide a 64 vármegye földjét, amelyből dombot alkottak éppen ott, ahová később a szovjetek állították fel obeliszkjüket. Az ereklyés országzászló mintegy 25 méterrel délebbre, a tér közepén álló mai kávézó és a szovjet emlékmű közötti félúton állt. Az alapjai ma is megvannak a felszín alatt, a szovjetek nem bajlódtak az alapok eltüntetésével. Az országzászló egyébként mindig félárbocon volt, jelezve a nemzeti tragédiát, ami alól négy alkalom volt kivétel, jelesül amikor visszatértek bizonyos területek.

Teherautókon hozzák a 64 vármegye földjét az országzászló 1928-as avatásakor
Teherautókon hozzák a 64 vármegye földjét az országzászló 1928-as avatásakor


– A szovjetek tisztában voltak e helyszín szimbolikájával? Tudatosan választották ezt a helyet az emlékművük számára?

– Kizárt, hogy véletlen lett volna. Merő véletlenből nem lehet lebontani egy országzászlót. Azzal, hogy a megszállók elbontották a magyarság nemzeti összetartozásának jelképét, hogy az ország földjéből álló domb helyére „Dicsőség a hősöknek!” felirattal a saját katonáinak állítson emléket, egyértelműen a nemzeti érzések sárba tiprása volt a céljuk. A győztes durva megnyilvánulása a legyőzöttel szemben.

– Ez az egyik olvasata. A másik, amire Demszky Gábor és Thürmer Gyula is hivatkoznak, hogy ez egy szovjet síremlék, az elesett szovjet katonáknak állít emléket, és nekünk, magyaroknak pedig egyúttal „felszabadulási” emlékműként kell rá tekintenünk.
– Az, hogy Magyarország 1945-ös elfoglalása „felszabadulás” volt, a létező legnagyobb hazugság, aki pedig még ma is ezt hirdeti, téveszméket terjeszt. A hazánkat elárasztó, leromboló, majd negyven évig megszálló Vörös Hadsereg Magyarországra nem felszabadulást, nem szabadságot hozott, hanem szabad rablást, nők tömeges megerőszakolását, sztálinista diktatúrát, ÁVO-t és ÁVH-t, deportálásokat, államosítást, vallásüldözést, következetes népbutítást, Rákosit, Gerőt, Farkast, Révait, illetve Kádárt. Az, hogy ez felszabadulási emlékmű lenne, tehát nem logikus érv a megmaradása mellett, hiszen nem is történt semmiféle felszabadulás. Azzal viszont egyet kell értenem, hogy ez egy síremlékként is értelmezhető emlékmű, amely az elesett szovjet katonáknak állít emléket. Ebbéli minőségben igenis van létjogosultsága magyar földön, hiszen akiknek emléket állít, azok valóban itt estek el.

Emlékműbontás 1956-ban
Emlékműbontás 1956-ban


– A Szabadság téren? Azon a szimbolikus helyen?
– Hát éppen ez a lényeg! Bárhol máshol, csak itt nem! Illetve olyan egyéb helyen nem, ahol az emlékmű nem a szovjet katonaanyák fájdalma előtt hajt fejet, hanem a magyarság nemzeti érzéseit sérti. Megfelelő hely lehet például egy méltó módon és kellően reprezentatív történelmi sírkert, akár a Fiumei úti, akár a Farkasréti.

– Lehetséges az obeliszket két eszmei tartalom közül az egyik tartalomtól megszabadítani? Emléket állítson az elesetteknek, ugyanakkor ne szimbolizálja egyben a Sztálin hadseregének győzelmével negyven évre ránk erőltetett szocialista diktatúrát? Ráadásul ezt úgy, hogy államközi szerződések vannak a kölcsönös hadisír-gondozásról.
– Ennek egyetlen megoldását látom. Tárgyalóasztalhoz kellene ülni a mai orosz adminisztrációval, és meg kellene velük tudni értetni, hogy az emlékmű a mai helyén nemcsak a mártíromságot, de az elnyomatást is szimbolizálja. Ha az emlékmű egy másik, a magyar történelem szempontjából semleges helyre kerül, akkor az elnyomatást már nem fogja szimbolizálni. Sőt, ha a kommunista örökségtől érzékelhetően szabadulni igyekvő mai orosz törekvéseket figyelembe vesszük, még az is elképzelhető, hogy hajlandók lennének egy új katonaemlékművet állítani új helyen, újraértelmezett szimbolikával.

– Mire gondol?
– Nem vagyok biztos benne, hogy például az aranyozott vörös csillaghoz vagy a Szovjetunió címeréhez mereven ragaszkodnának. Meggyőződésem, hogy egy orosz művész ma mást, akár sokkal elegánsabbat, az orosz fájdalmakat is méltóbb módon kifejező emlékművet alkothatna a hőseik számára. Természetesen magyar részről mindezt a legnagyobb tapintat mellett, a diplomáciai szempontok figyelembevételével kellene intézni. Az semmiképpen nem használna egyik félnek sem, ha egyoldalú lépésekkel provokálnánk őket.


– Mit gondol a magyar posztkommunisták várható reakciójáról? A Trianonnak megágyazó első szabadkőműves kormány miniszterelnöke, Károlyi Mihály szobrának eltávolítása is kiverte a biztosítékot náluk!

– Ebben az ügyben érzésem szerint Thürmer Gyula és marginális csoportja ma már egyedül áll a többség véleményével szemben, habár a rövid távú politikai haszon reményében nem kizárt, hogy mások is az ő álláspontjára helyezkednek. De nagyon fontos volna, hogy ebben a szimbolikus nemzeti ügyben egységesen álljunk ki egy olyan végső és megnyugtató megoldás mellett, ami egyszerre segíti elő egy sértő szimbólum megszüntetését, és állít méltó emléket az elesett katonáknak.

69 hozzászólás “A magyarság nemzeti érzéseit sérti az emlékmű” bejegyzésre

  1. Királyerdei szerint:

    “Budapest bevételéért” kitüntetés a ruszkiknál.Nem felszabadítás!

    http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Medal_for_carrying_Budapest.png&filetimestamp=20060624203542

  2. Lakó1214 szerint:

    Poszt a szeretetteljes keresztény értékek értelmében, Nagyszombat nevében…

  3. Királyerdei szerint:

    Nektek locsolóünnep van. 🙂

  4. Lakó1214 szerint:

    Nálunk civilizáltabb országokban, mint Németország is van ilyen, Berlinben:

    http://kepfeltoltes.hu/view/120407/beroroszeml_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Buktad királyerdei, nekem Húsvét van!

  5. Kovácsné Ánus Marika szerint:

    Itt az ideje, hogy a kommunista förmedvényt eltakarítsák! Engem is majdnem megerőszakoltak a pincénkbe betörő szovjetek 45-ben, de csoda történt, valamiért, az utolsó pillanatban kifordultak…

    Örülök, hogy végre leszámolunk a múlttal!

  6. Doki szerint:

    Szívesen venném ha a Szabadság tér visszakapná az 1945 előtti arculatát és a megszállók emlékműve helyett újra az országzászló állna.

  7. Kovácsné Ánus Marika szerint:

    Az országzászló mellett lehetne egy kereszt vagy egy kápolna is. Itt az ideje, hogy a magyar nép visszatérjen a keresztény gyökerekhez!

  8. Lakó1214 szerint:

    Doki az emlékmű nem a Kossuth téren van, nem baj?
    Mindentől független én is az eltakarítás mellett szavazok!
    Még annyi kőrítéssel, hogy a német katonák “hősei”-re se’ lehessen sehol és soha megemlékezni.

  9. Bugi szerint:

    Nem ott van a helye. Ennyi. A nácikra sem emlékszünk emlékművekkel.

  10. Lakó1214 szerint:

    Persze, hogy nincs ott a helye, de jelenleg nem a Kossuth téren van, ennyi.
    Vidéken is van több száz, annak sincs ott a helye, ennyi.
    Emlékművek nélkül se lehessen a nácikra emlékezni, ennyi.

  11. Jeniszej szerint:

    „Az, hogy Magyarország 1945-ös elfoglalása „felszabadulás” volt, a létező legnagyobb hazugság, aki pedig még ma is ezt hirdeti, téveszméket terjeszt.”

    Egyedül Bajcsy-Zsilinszky Endre volt az, aki fegyverrel fogadta a Gestapo embereit, még a kilátástalan körülmények ellenére is halandó volt vállalni a harcot.

    Vajon a német horda jobb lett volna, ha marad?

    Vajon hány zsidó élte volna meg a mai napot?

  12. Jeniszej szerint:

    Hány cigány, és zsidó élne ma Európában, ha az Orosz és Angol felszabadítók tétlenkedtek volna?
    Persze ezek mind megválaszolatlan kérdések.
    Megkockáztatható az a feltevés, hogy a német horda ezeket az embereket egy szálig kiirtotta volna.

  13. Jeniszej szerint:

    ………”méltó emléket az elesett katonáknak.”……..

  14. Jeniszej szerint:

    A Faterom és én továbbra is elítéljük a háborút és azokat az angol bombázókat, akik fél Pestszenterzsébetet romba döntötték. Halált osztottak a civil lakóságnak akkor, amikor ez már teljesen értelmetlen volt. – Így szabadulva meg a terheiktől, a halált hozó bombáktól. – A felszabadítók oldalán harcoló Angolok.
    A faterom nagyon utálja azokat is, akik ebben az időben a gyilkos fegyvereket és lőszereket gyártottak, hogy a szaros életüket védjék, – lepaktáltak az agresszorokkal.

  15. Dr. grün szerint:

    Követeljük, hogy takarítsák el a Solymár határában lévő Brit katonai temetőt is, mert jelenlegi helyén értékes mezőgazdasági termelésre alkalmas termőterületeket foglal el!

  16. Bugi szerint:

    Lakó! Senki nem ellenzi, hogy oda kerüljön az emlékmű, ahová való, a temetőbe.

  17. Bugi szerint:

    Grün, olyan szánalmas az erőlködésed, hogy félreérts mindent.

  18. joságos. szerint:

    Bécsben is van Szovjet Katonai Emlékmű.Senki nem akarja elbontani!1945 április eleje nagyon
    sok ember számára felszabadulás volt.Az ország számára pedig megszabadulás a nyilas rém
    uralom és a német megszállás alól.Jó lenne arra is emlékezni,hogy a szovjet csapatok nem
    baráti látogatásra jöttek!1941- óta a két állam közt(MO.SZU.)hadi állapot volt.Az is megérne
    egy két szót,hogy miként viselkedtünk mi az Ő földjükön!Első sorban a hírhedten kegyetlen
    tábori csendőrség! Ha nem akarjuk,hogy a magyar katonasírok eltűnjenek a Don kanyarban
    vívott csaták helyszínéről nekünk is toleránsabban kéne a kérdést kezelni!

  19. Jeniszej szerint:

    …….” Engem is majdnem megerőszakoltak a pincénkbe betörő szovjetek 45-ben, de csoda történt, valamiért, az utolsó pillanatban kifordultak…”

    🙂

  20. Jeniszej szerint:

    Vajon mitől rémülhettek meg ezek a kiéhezett barbár front katonák?

  21. prof. em. Dr. islander szerint:

    Királyerdei

    A locsolkodás a magyar nemzeti kultúránk szerves része! Ne má’…

  22. robi szerint:

    Jóságos percekkel megelőzött a bécsi emlékmű említésével. Többször láttam már.
    A felirata valami hasonló: örök dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek.

    Civilizált országok nem a történelemhamisítással vannak elfoglalva. Tán nem kéne elhallgatni azt a tényt, hogy nem ők támadták meg az országot.
    Vesztettünk, így jártunk.

    Ne a régmúlton siránkozzunk. Azóta eltelt 22 év.
    Mérlege: totális eladósodás( állami, önkormányzati lakosság), milliók csúsznak folyamatosan lefelé, további milliók már a Horthy rendszer koldusai szintjén élnek.
    Felelősségre vonás elszabotálva.

    Az ilyen cikkek azért íródnak, hogy a lényeges problémákról eltereljék a figyelmet.
    Már akiét lehet.

  23. Lakó1214 szerint:

    Buginak szelektív az olvasási készsége, tehát szövegértési problémái vannak.
    Ő temetné az emlékművet, vagy kivinné a temetőbe? Én meg azt írtam, hogy a jelenlegi helyén nincs jó helyen. Akkor most mi van??? A Szabadság tér meg nem a Kossuth tér! Na, lapozzunk…

  24. Lakó1214 szerint:

    Próba III.

    Ez meg a berlini, 2004-ben felújítva:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_(Treptower_Park)

  25. Királyerdei szerint:

    Meddig is voltak Ivánék az NDK-ban?(Az NDK szerinted kultúrált hely volt.) 🙂
    Labancék meg eltűrik,csak nem említsék nekik az Anschlusst meg a kis pamacsbajszos születési helyét.

  26. joságos. szerint:

    T.Királyerdei!
    “Ivánék”az NDK megalakulásától annak megszűntéig állomásoztak az ország területén.
    hogy ne keljen találgatnia!1949-től 1990-ig.Ami “labancékat”illeti;nem tűrnek el semmit!
    Ők tudnak gondolkodni!

  27. Dr. grün szerint:

    3″Bugi szerint:
    2012. április 07., szombat – 13:10
    Lakó! Senki nem ellenzi, hogy oda kerüljön az emlékmű, ahová való, a temetőbe.”
    Államalapítónk állítólagos koronáját mindenki a Parlamentbe szeretné a múzeum helyett?! 🙂

  28. bélabá szerint:

    A sámántánchoz nagyobb a hely, azért………….. 🙂

  29. bonifác szerint:

    Márpedig az” emlékmű”marad! Drága elvtársaink olyan szerződést kötöttek, hogy nem
    tudjuk felbontani,vagy MEGTOROLJÁK. Honnan is jön a gáz!?
    Túl az elvtársi elkésett seggnyalintásokon,a Malinovszkij elvtárs által engedélyezett
    2 napos SZABADRABLÁS alatt alig 2oooo nőt erőszakoltak meg, sokan örülhettek a
    megszerzett szifilisznek is…( Budapesten) Országos adat nincs. Az őregebbek még
    emlékezhetnek a ” császi ” óra viccekre.A megtámadásról annyit:68 -ban miért is
    támadtuk mi meg Csehszlovákiát?! Csúnya a vörös köd, a mi dolgunk, hogy ködbe ne
    vesszünk.

  30. ebihal szerint:

    bonifác!
    Talán onnan kellene kezdenünk, hogy mit is kerestünk mi a Szovjetunióban 1941-ben?!
    Petőfit?

  31. robi szerint:

    Hadat üzentünk, vesztettünk, szoptunk 45 éven át.
    Ilyen egyszerű. Ami közben történt, a vereség következménye. A csata végén soha nem a vesztes szab feltételeket.
    ’90-ben újra felszabadultunk, de függetlenek nem lettünk. Sőt: új “szövetségeseink” bombázás helyett velünk bombáztatták le gyárainkat.

    Lehet választani, mi volt a rosszabb. Az elmúlt kapcsolaton ( 45 év) már nem lehet változtatni, le lehet zárni.
    Az új kimenetele még bizonytalan. Jobb lenne ezzel foglalkozni.

  32. Dr. grün szerint:

    “Néha nyerek, néha veszítek” O.V. Washington Post
    Gratulálok Elnök úr! Önnek legalább null-szaldós a mérlege! Mi, a zemberek mindig csak veszítünk!
    http://index.hu/belfold/2012/04/07/orban_neha_nyerek_neha_veszitek/ ))) 🙂 (((

  33. Jeniszej szerint:

    Az aranycsillagos emlékmű a fontos most?
    Nem utálják a Magyarokat eléggé még Európában?
    Biztos vagyok benne, hogy az a néhány millió magyar, – zsidó, cigány, és megszenvedett magyar embert nem zavarja a felszabadulási emlékmű, akiknek a hősök ténylegesen az életüket mentették meg a fasiszta hordáktól.
    Nem kellene most újabb feszültséget kelteni az ország, és az országok népei között.
    A hatalomnak most nem úgy kell gondolkodnia, mint azok a politikusok tették, akik hadat üzentek egy százmilliós nemzetnek hódító ösztönükre hallgatva.
    Egy megtámadott nemzet reakciója volt, amit tett egy győztes hatalom. 🙂

  34. csaba peter szerint:

    látom miután kedvenc fasisztáim eljutottak oda , hogy a Szovjetunió üzent hadat Magyarországnak, és a felszabadítók a nácik voltak.
    kár , hogy nem a németek győztek , mert most a Fűrer emlékét az Uralon túl dicsérnénk .
    Ugyan is a kitelepítésünk helye valahova arra felé lett kijelölve.

  35. csaba peter szerint:

    Aztán meg kérdés : mit kerestek magyar csapatok a Donnál?

  36. Doki szerint:

    Lakó! Áruld már el nekem, hogy az országban hol van német katonai emlékmű? És kimondta, hogy a Kossuthon lenne? Olyan szerencsétlen vagy, hogy még egy írást sem tudsz normálisan értelmezni 😀

    joságos! Itt van a kommunizmus magyar áldozatainak létszáma:
    Magyarországon politikai ítélettel kivégzettek: 1108 fő
    A szovjet hadbíróságok politikai ítélettel kivégeztettek: 2700 fő
    Magyarországon elítéltek: 38 500 fő
    Szovjetunióban elítéltek: 39 500 fő
    Magyarországon internált: 23 800
    Szovjetunióban internált: 39 600 fő
    Kitelepítettek: 23 600 fő
    Szovjetunióban hadifogoly- kényszemunkás: 680 900 fő (ebből kb 400 000 fő halt meg)
    1 400 000 személytől vették el a vagyonát, a lakosság 20%-nak seperték le a padlását és mintegy 97%-ot figyeltek meg, tartottak rettegésben. Ez neked felszabadulás volt? Ja, biztos apád az ÁVH-ban nyúzta az embereket és szaggatta le mások körmeit az Andrássy út 60-ban…

  37. Doki szerint:

    Javítás: kimondta helyett ki mondta… Bocs!

  38. robi szerint:

    Doki – ha már statisztikázik- akkor lenne korrekt, ha a világháború egyéb (nyilas uralom és deportálások) áldozatait is felsorolná – természetesen a felelősök megnevezésével.

    Mert valakik csak bele vitték az országot egy vesztes háborúba, amiből szomszédaink jobban jöttek ki, mint mi.
    Akiknek elegük volt a háborús világégésből, azok valóban felszabadulásként élték meg a napot. Nem véletlen, hogy milyen rövid idő alatt épült újra az ország- vessük össze korunk agóniájával és tehetetlenségeivel. Alig épül valami, amit örököltünk az átkosból, a szemünk láttára rongyolódik le- a lakosság millióival együtt.

    Arra lennék kíváncsi( térjünk vissza napjainkhoz), hogy 2012-ben – egyenlőre- hány százezer munkavállaló visz haza kevesebb nettó bért, mint tavaly.
    Ígéretek voltak bőven a kompenzációra, de még az állami, önkormányzati szervek egy része sem pótolta a kis keresetűek bércsökkenését.

    Szóval: van kimutatás – vagy csak mély hallgatás – kedves polgártársak?

  39. Lakó1214 szerint:

    Doki szerint:
    2012. április 08., vasárnap – 09:10
    “Lakó! Áruld már el nekem, hogy az országban hol van német katonai emlékmű? És kimondta, hogy a Kossuthon lenne? Olyan szerencsétlen vagy, hogy még egy írást sem tudsz normálisan értelmezni”
    —->
    Doki szerint:
    2012. április 07., szombat – 11:17
    “Szívesen venném ha a Szabadság tér visszakapná az 1945 előtti arculatát és a megszállók emlékműve helyett újra az országzászló állna.”
    —->
    Lakó1214 szerint:
    2012. április 07., szombat – 11:32
    “Doki az emlékmű nem a Kossuth téren van, nem baj?
    Mindentől független én is az eltakarítás mellett szavazok!
    Még annyi kőrítéssel, hogy a német katonák “hősei”-re se’ lehessen sehol és soha megemlékezni.”
    1. Hol írtam, hogy van német emlékmű?
    2. A fentieket te írtad.
    ps.: Az országzászló nem az emlékmű helyén állt, attól vagy 150m-re?

  40. Királyerdei szerint:

    Felszaba-dúlás?
    Csajka kellett?Megkaptátok!
    Kolhoz kellett?Megkaptátok!
    Málenkij robot kellett?Megkaptátok!
    Szocialista brigádok kellettek?Megkaptátok!
    Vasfüggöny kellett?Megkaptátok!
    Csak azt nem értem,hogy 91-ben miért nem húztatok a felszabadítóitokkal el a francba.

    http://www.gulag.hu/

  41. ebihal szerint:

    Királyerdei!
    Amennyiben megtudod indokolni, hogy a magyar hadsereg jogosan volt a Donnál,
    akkor a fenti felsorolások is jogosak lennének!

  42. Doki szerint:

    Bébibéka! Mással nem tudsz érvelni?

  43. Királyerdei szerint:

    Erről már volt szó többször.
    Te indokold meg,hogy a “nagy” SZU jogosan támadta meg a lengyeleket,a balti államokat,
    Karéliát,Besszarábiát,stb.
    Vagy azt akarod mondani,hogy Sztálinnak nem voltak területhódítási igényei?

  44. Jeniszej szerint:

    Volt virágzó mezőgazdaság. – A luzer politikusok szétverték.
    Volt lelkes építkezés. Új városok nőttek ki a semmiből.
    Volt ipar. A luzer rendszerváltók tették a dolgukat, szétverték.
    A termőföldet ellopták idegeneknek, kiárusították.
    Volt élelmiszeripar. A rendszerváltó luzerok szétverték.
    Volt kimagasló állattenyésztés. A luzerok szétverték.
    Volt ipar a luzerok szétverték.
    A munka a dicsőség dolga volt. Mindenkinek volt munkája.
    A magyar családoknak volt biztonságos megélhetése.
    Nem voltak koldusok.
    Nem voltak fedél nélküliek.
    A fiatalok lakáshoz juthattak.
    Ingyen tanulhattak. Moszkvától, Párizsig. Az angol és amerikai egyetemeken tanulhattak fiaink. – Ingyen!
    Nem volt az országnak energia gondjai. Jött az olaj, jött a gáz. Szóval nem fáztunk.
    Mi van most gyarmatosítás! Nyomor és megnyomorodás országos szinten. Akkor, amikor a luzeroknak kulcs téma az aranycsillagos hősi emlékmű lebontása, eltávolítása.

  45. Jeniszej szerint:

    Vajon mit gondolhattak azok az orosz anyák milliói, akiknek fiait a hódító horda lemészárolta a honvédő háború idején?
    Mit gondolhattak ezek az anyák, hogy még segítettek is megtámadóinak az országot ujjá építeni.
    🙂

  46. Jeniszej szerint:

    A mocskos politikusokat kellett volna a Donba zavarni, akik miatt az egész világ égés bekövetkezett. Ez A Faterom véleménye is.

  47. Jeniszej szerint:

    A Faterom és én még azokat is nagyon utáljuk, akik a világégés idején az agresszoroknak,
    – hogy irhájukat mentsék gyilkos eszközöket gyártottak nyerészkedő vágyaik kielégítésére.
    A faterom azokat is utálja, akik ezekről a gyilokgyártókról Csepelen fő utat neveztek el.
    🙂

  48. joságos. szerint:

    Uraim!
    Mind a két eszme rendszer(fasizmus,kommunizmus) torz,hibás,de a nemzetiszocialista
    egyértelműen vissza taszító!
    Doki! arról is készítsen egy részletes kimutatást ami 1920-1945 közt történt!
    Pl;fehér terror,a háborús események,német megszállás,magyar állampolgárok deportálása,
    nyilas rém uralom.T.Doki nem tudom,hogy miből doktorált de gyanítóm nem történelemből,
    hisz akkor tudná,hogy hazánkban sosem volt kommunizmus!Amúgy az ember egy doktortól
    joggal elvárná,hogy kéretlenül ne tegezze!Az sem baj ha érti amit olvas!
    “1945 április eleje nagyon
    sok ember számára felszabadulás volt.Az ország számára pedig megszabadulás a nyilas rém
    uralom és a német megszállás alól.”Nem az utána következő évekről,évtizedekről írtam.

  49. Jeniszej szerint:

    “1945. május 1-jén három emlékművet avatott fel a megszálló Vörös Hadsereg Budapesten.”
    – és nem a kommunizmus jelképét. Ezt csak bele dumálják az elvakultak. 😀

  50. Doki szerint:

    joságos!

    Csak kérdezem, hogy mitől torzabb a nemzetiszocializmus, mint a kommunizmus? A kommunizmusnak sokkal több áldozata volt, mint a nácizmusnak. Hitler még távol volt a hatalomtól, amikor tőle keletre már a bolsevikok felállították az első táborokat. Majd ha az 1920 és 1945 közötti Magyarország lesz a téma, akkor majd hozzászólok ahhoz, amit most hiányoltál. Egyenlőre elégedj meg annyival, hogy megkérdezem tőled, hogy mi volt előbb? A vörös terror vagy a fehér terror? Kik voltak előbb? Szamuely (Sámuel) Tibor bőrkabátosai, vagy Prónay Pál és Héjjas Iván darutollasai? Feladtam neked egy kis házi feladatot, használd csak a buksidat. 🙂

    Üzenem mindazoknak, akik a Kelet-Európát lerohanó és végigfosztogató Szovjetuniót a védelmükbe veszik és előszeretettel dobálóznak a “mit kerestek a magyar katonák a Donnál?” kérdéssel, hogy gondolkozzanak el azon, hogy a szovjetek mit kerestek pl Lengyelországban és Finnországban?

  51. joságos. szerint:

    T.Doki!Használom!Ezért nem vitázom tovább önnel!

  52. hajós szerint:

    Mindegyik szobor, emlékmű aljára kis görgőket kell szerelni. Akkor választások után mindig lehet őket tologatni máshova, attól függően, hogy épp melyik párt nyert.

  53. Doki szerint:

    joságos! Ezzel aztán nagyon megvédted az álláspontodat.

  54. Jeniszej szerint:

    “Mi van most gyarmatosítás! Nyomor és megnyomorodás országos szinten.
    Akkor, amikor a luzeroknak kulcs-téma az aranycsillagos hősi emlékmű lebontása, eltávolítása.”

  55. robi szerint:

    t. hajós!
    Az ötletet kiválónak tartom. Ehhez kapcsolódik egy régi történetem:

    Dolgoztam egyszer egy olyan munkahelyen, ahol évente átszerveztek. Szinte mindenki évente irodát cserélt. A főnöknek azt mondtam. ne irodákat fessenek: az alkalmazottakat lakókocsikban helyezzék át és húzzák oda, ahová az aktuális átszervezésnél el szeretnék helyezni.

    Finom leszek: nem volt humorérzékük.

  56. joságos. szerint:

    Doki!Ne tegezzen!!!Ha ezt nem tudja felfogni hogyan lenne értelme önnel bármiről is beszélni!

  57. Doki szerint:

    joságos!
    Miért ki vagy te, hogy téged magázni kellene? Szánalmas vagy 😀

  58. ebihal szerint:

    Doki!
    Itt most magunkról, a Szabadság téren álló emlékműről beszélünk. Ehhez alapvetően
    az tartozik, hogy mi történt Magyarország és a Szovjetunió között. Senki sem állította,
    hogy a SzU jogosan támadta meg a finneket, lengyeleket stb, de ez nem magyarázat
    a magyar szerepvállalásra.

  59. Jeniszej szerint:

    Ezek a katonák nem önkéntes zsoldosok voltak. Hazájukat védő honvédeknek emelték a győztesek az emlékművet! Akik az agresszort visszakergették a szülő hazájukba. Megszabadítva Európát a fasizmustól.

  60. joságos. szerint:

    Doki!!ÉN ember vagyok!Olyan aki még bizonyos normák szerint nevelkedett!Ezen felül nem
    vagyok új náci mint maga!Aztán tudok olvasni,megértem azt amit olvasok vagy mondanak nekem!Most nézzük mi maga!!!Az írásaiból az tűnik ki,hogy magát semmi más nem érdekli
    csak amit maga ír le.Ebből azt a tanulságot lehet levonni,hogy maga egy tanulatlan unintelligens
    bunkó!Irsaiban folyamatosan eltér a tárgytól,és olyasmit akar a vitában részvevőkre erőltetni
    amiről akkor és ott nem volt szó.Persze ha maga úgy gondolja,hogy névtelenségbe burkolózva
    nyugodtan mindenkit sértő módon szólíthat meg,és mások véleménye semmit sem számít az
    szintén magát minősíti!

  61. "?!" szerint:

    Kedves “joságos”!

    Tanácsolom, hogy ha mondat közben érsz a sor végére, akkor ne használj entert!
    Ha ezt a tanácsot megfogadod, akkor alakilag nem fog szétesni az írásod.

  62. Doki szerint:

    joságos!

    Ha te annyira intelligens lennél, mint amilyennek próbálod beállítani magad, akkor tisztába lennél azzal, hogy következményei vannak annak, ha valakire csak úgy jelzőket aggatsz. Elhiszem, hogy mással nem tudom megvédeni az “álláspontodat”, mint hogy engem nácinak nevezel, de ezt úgy hívják, hogy becsületsértés.

    Nem kell itt megjátszanod az intelligenciát, te már nevetség tárgyává tetted magad itt a fórumon. 😀
    Engem bunkóz le egy olyan alak, aki még a felhasználónevét sem tudja helyesen leírni? 😀 Jó vicc. Az pedig már tényleg nevetséges, hogy nekem magyarázol a névtelenségről. Miért téged úgy anyakönyveztek, hogy joságos? Majd ha kiírod a polgári neved, akkor legyen ilyen nagy szád.
    Addig is sodródj az árral te kretén.

  63. Doki szerint:

    Ja, és a mondatvégi írásjelek után hagyhatnál szóközt. Ez a szánalmas vergődésed nagyon megnevettetett. 😀

  64. joságos. szerint:

    T.Doki!
    Gondolom,hogy magát sem Doki névre keresztelték!Ami a kretént illeti;nézzen tükörbe aztán beszéljen!Becsületsértésről majd akkor beszéljen ha be is tudja azt bizonyítani.Addig a véleményemet nem fogom megmásítani!Akin itt nevetni lehet az maga!Nem akarom dicsérni de maga egy tehetségtelen buta bohóc!!
    ))))))))))))))))))))))HA HA HA (((((((((((((((((((((

  65. Doki szerint:

    Ez már haladás, hogy a saját idétlen szövegeiden tudsz nevetni 😀 Viszont ki kell ábrándítsalak, április 1-e már 8 napja elmúlt, szóval ideje lenne pihenned egy kicsit 🙂
    Ez valami oltós szöveg akart lenni a részedről? Csak mert nagyon gyengére sikeredett. Ahhoz képest, hogy nem nagyon akarsz velem beszélni, mindig írásra tudlak késztetni 😀 Látom élsz a feldobott labdával 🙂

  66. Jeniszej szerint:

    Amikor az érvek elfogynak jön a “gyökér” duma.

  67. Jeniszej szerint:

    Nem is tudom, hogy a megátalkodottak, hogy merik „nácizni” a dokikat. Még ilyet? 😀

  68. Horváth Endre szerint:

    Tisztelt Doki! Április 8-án kelt bejegyzésére reflektálva azt kell mondanom, attól, hogy így tanították nekünk. A hős Szovjetunió pedig baráti segítségnyújtásban részesítette a lengyelek által “elnyomott” Fehéroroszország és Nyugat-Ukrajna népeit. Mindezt Kalapács elvtárstól vagyis Vjacseszláv Mihajlovics Szkrjabintól tudom, tudja akiről a hálás Magyar Nemzet a Vigadó teret elnevezte! Tisztelettel.

Itt lehet hozzászólni !