Megfigyelték, lehallgatták Orbán Viktort és feleségét

Csepel.info, Magyar Hírlap

Vadai Ágnes Gyurcsány-párti képviselő kérdésére válaszolva Orbán Viktor nyilvánosságra hozta a sikertelen beszervezéséről szóló iratokat. A kormányfő szerint mindenki nyilvánosságra hozhatja a magáról szóló ügynökaktákat, ezt azonban úgy kell megtenni, hogy az ne érintse hátrányosan a diktatúra áldozatait.

Az elmúlt időszakban egy neonáci internetes lap, majd arra hivatkozva a Vadai Ágnes is olyan állításokat tett, melyek arra utaltak, hogy Orbánnak köze lehetett a kommunista rendszer állambiztonsági szolgálatához. Mint kiderült, Orbán Viktort sikertelenül próbálták beszervezni, majd a beszervezési kísérlet után besúgókat állítottak rá és feleségére, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyükre, a lakásukba, sőt a hálószobájukba is. “Biztosíthatom, ezzel szembesülni, újra átélni azt a fenyegetettséget, nem kellemes élmény – öt, tíz, huszonegynéhány év távlatából sem” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„Támogatom, hogy mindenki megismerhessen és nyilvánosságra hozhasson minden rá vonatkozó adatot” – írta Orbán Viktor egy ellenzéki politikus írásbeli kérdésére válaszolva. A miniszterelnök kijelentette, „a diktatúra ártatlan áldozatait meg kell védenünk attól, hogy újra áldozatokká váljanak”, minthogy a lehallgatások és megfigyelések dokumentációi nemcsak politikai információkat tartalmazhatnak, hanem a magánéletükről szóló részleteket is. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője azt kérdezte a kormányfőtől, van-e köze a múlt rendszer állambiztonsági szolgálatához. „Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet sikertelenül végződött” – írta a miniszterelnök levelében, amelyet az Orbanviktor.hu oldalon a rá vonatkozó korabeli, szigorúan titkos dokumentumokkal együtt hozott nyilvánosságra. A kormányfő megjegyezte, ezekről az információkról már többször is, legutóbb 2006-ban beszélt.

„Igen vaskos dossziéban dolgozta fel a diktatúra gépezete ellenzéki tevékenységemet” – jelezte a Fidesz elnöke, hozzátéve, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartották őt, feleségét és ellenzéki társait. „Az állampárt titkos nyomozásának célszemélyei voltunk mindannyian” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a nyolcvanas évek elejétől „mindenféle titkosszolgálati eszközt” bevetettek ellenük, „megfigyeltek, besúgókat állítottak ránk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyünkre, a lakásunkba, sőt, a hálószobánkba is”. A kormányfő szerint mindezzel szembesülni és átélni ezt a fenyegetettséget még „húsz-egynéhány év távolából” sem kellemes élmény.

A DK-s képviselőnek írt válaszával együtt tíz dokumentumot is nyilvánosságra hozott a Fidesz elnöke. Ezek között szerepel a sikertelen beszervezési kísérletről szóló, 1987-es keltezésű irat, amelyben az olvasható, hogy noha Orbánt 1982-ben, tehát 19 évesen „beszervezési céllal tanulmányozta” a Belügyminisztérium III/III-as osztálya, beszervezésétől elálltak. A jelentés felsorolja továbbá, hogy 1983. már­cius 15-én a „Battyányi örökmécsesnél” (sic!) rendzavarás címén intézkedtek vele szemben a rendőrök, majd 1985-ben a III/III-asok bizalmas nyomozás alá vonták „Viktória” fedőnév alatt, amit egy évvel később „bizonyítékok hiányában” szüntettek meg. A többi iratból az is kiderül, hogy Lévai Anikót, Orbán Viktor későbbi feleségét is megfigyelték, aki ellen „Bojtár” fedőnéven folyt bizalmas nyomozás. Az iratokból kitűnik, hogy 1986-ban lehallgató berendezéseket helyeztek el Lévai Anikó és Orbán Viktor lakásán. A miniszterelnök a Fidesz „újabb összejöveteléről” szóló jelentést is közzétette, amely szerint a belügyi szervek figyelmeztetésben részesítették a Fidesz ideiglenes intézőbizottságának tagjait – köztük Orbán Viktort és Kövér Lászlót –, hogy „megkezdett cselekményük folytatásától álljanak el, mert az bűncselekményhez vezet”. Ezt a dokumentumot Grósz Károly és Berecz János mellett Szűrös Mátyás is megkapta.

Forrás: Magyar Hírlap

3 hozzászólás “Megfigyelték, lehallgatták Orbán Viktort és feleségét” bejegyzésre

  1. Letiltatott szerint:

    a pajtások?!

  2. lucifer szerint:

    Érdekes!
    Ezt az embert 2002.-ben is megfigyelték. (Kiderült, hogy blöff.)

  3. bonifác szerint:

    A “DK”-s elvtársak hálószobájába kellene lehallgatókészüléket telepíteni. (ki mit tud?)
    Ha az általuk visított diktatúra lenne, már rég az Andrássy út 6o betonkutricájában
    kuksolnának. (Legalább nézzétek meg!)
    Sajnos, elvtársaink ezt az elődeik által oly kedvelt módszert nem kóstolhatják meg.
    Demokráciában tilos. Majd ha ők jönnek….

Itt lehet hozzászólni !