Orbán rendszerellenes diplomamunkát írt

Csepel.info, Inforadio.hu, Index, Origo

Gyurcsány még nem tette elérhetővé: a miniszterelnök szakdolgozatának megtekintéséhez kattintson a képre!

A miniszterelnök szakdolgozata teljes terjedelemében hozzáférhetővé vált az orbanviktor.hu weboldalon – közölte a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.

Havasi Bertalan ezt megelőzően azt közölte: a Miniszterelnökség a sajtóból értesült arról, hogy nem adták ki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárában Orbán Viktor kormányfő diplomamunkáját. Mint akkor írta, az ügyben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője intézkedik, és felveszi a kapcsolatot a jogi kar dékánjával, hogy bocsássa rendelkezésére a dolgozatot.

Orbán Viktor a honlapjára feltöltött dokumentumok alapján 1987. március 11-én, jeles eredménnyel védte meg Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa) című szakdolgozatát. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás (a jelenlegi tárca nélküli miniszter) volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

Orbán Viktor témája 1987-ben provokatív volt, mert a lengyel Szolidaritás mozgalommal és a civil önszerveződés lehetőségeivel foglalkozott. A hivatkozások pontosak – írja a diplomamunkáról az Index. 1987-ben, a dolgozat leadásakor kifejezetten provokatív döntés lehetett a lengyel ellenállás példáján keresztül civil önszerveződésről írni, például ilyen mondatokkal: „Az állam-párt-egyén hagyományos viszonyrendszerének megbontása a másik feltétel, amely nélkül nem képzelhető el a civil társadalom hosszútávú és garantált fennmaradása.”

Összeállította: Csepel.info

30 hozzászólás “Orbán rendszerellenes diplomamunkát írt” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Most se csalódtam Orbán Viktorban. Sőt…

  2. lulu szerint:

    Nekem tetszik! Örülök, hogy az derül ki, hogy pont arról kommunikál amire valójában is gondol.

  3. Narancsvírus szerint:

    A mai fiatal Orbán Viktor mit írna az öreg Orbán Viktor rendszeréről?

  4. lb szerint:

    Egy dolgot nem értek.
    ’87-ben a “komcsi rendszerben” az ELTE-n követelmény volt, hogy a szakdolgozatokban jól láthatóan – pl. lábjegyzetben – megjelöljék a felhasznált forrást, míg ’92-ben a “demokráciában” a TF-en a “kisdoktorik” esetében ez már nem volt követelmény?

    Tudom, döglött oroszlánt nem illik rugdosni, de ez azért érdekes:
    “A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa (majd megerősítésként a szenátus) jogszerűen és megtámadhatatlanul döntött a napokban egy doktori értekezés szakmai-etikai értékei, itt egyértelműen a meg-nem-felelése ügyében. Ehhez éppen elegek az írásos dokumentumok, itt már meghallgatásnak nincs szerepe. Mivel ebben a doktori eljárásban érdemi hiba nem fordult elő, így nincs alapja bírósági fellebbezésnek. Már amennyiben komolyan vesszük az Alaptörvényt és nem alacsonyabb jogszabályok félre­magyarázására építünk.”

    A szerző Bazsa György Professor Emeritus, a MAB előző elnöke.

    http://hvg.hu/velemeny/20120404_bazsa_schmitt_semmelweis

  5. Dr. grün szerint:

    “Orbán rendszerellenes diplomamunkát írt”
    Ha akkor megtehette akkor nem értem magát a zegész rendszerváltásra feltámadt igényét! ))) 🙂 (((

  6. Manitu szerint:

    lb: minden egyetemen és fősulin más szabályok voltak a doktorikra és diplomamunkákra. Ha Schmittnek nem rótták fel az idézőjeleket, akkor úgy fogadták el a doktoriját. Többször is elhangzott, hogy az akkor megszokott módon adta be a doktorit, sőt, ha jól rémlik jelest kapott rá.

    Végtelenül gusztustalan volt, amit vele műveltek, és nagyon rossz folyamat indult el.

  7. grün szerint:

    A lányai büszkék a Palyára!
    Mi is! Nem semmi, hogy a végén mégis elismerte a lopást!
    Nagyon rossz folyamatnak nevezed, ha valaki beismeri a tolvajlást?! ))) 🙂 (((

  8. Dr. grün szerint:

    Bocs. Most látom a Dr. lemaradt!
    Úgy jártam mint Drakula, akit már csak egyszerűen Akulának hívnak mert rájöttek, hogy lopta a doktoriját! ))) 🙂 (((

  9. lb szerint:

    Manitu!

    Az alapszabályok mindenhol azonosak voltak: NE LOPJ, és jól láthatóan jelöld, hogy mit vettél át mástól!

    Egyébként ViccPali “kisdoktorijának” egyik bírálója szóvá is tette, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, mit vett át mástól és mi a saját munkája.

    Hogy ezt az egyetem nem vette figyelembe, az valóban az egyetem hibája és a TF-et minősíti. Doktori disszertációk esetében nincs elévülési idő, így más szellemi termékének az ellopását jóval később is lehet szankcionálni a doktori cím visszavételével.

    Kíváncsian várom, hogy a NOB valóban fog-e foglalkozni Plagi Bácsival?

  10. ebihal szerint:

    Azért még nem teljesen tiszta, hogy a párttitkár csemete KISZ titkár, 1987-ben milyen
    megfontolásból írt, ilyen tartalmú értekezést!

  11. Manitu szerint:

    LB, szerinted a sportvonalon mennyire volt fontos az elmélet, és mennyire a gyakorlat? Mit gondolsz, miért van akkora ellentét a felsőfokú sportképzés és a többi között Magyarország összes egyetemén és főiskoláján?

    Ha az akkori gyakorlat szerint írta a doktorit Schmitt, és elfogadta az egyetem, akkor miért is lenne ő a hibás? Mert nem olyanok a politikai nézetei, mint neked vagy a balliberális újságíróknak? Csak emlékeztetlek, azok az újságírók, akik Schmitt Pálnál egekig felháborodtak, érdekes módon soha nem kérdőjelezték meg az MSZP-s elvtársak foximaxiját vagy éppen Horn Gyula foximaxi-kandidátusát. Hogy is van ez?

  12. lb szerint:

    Manitu!

    “akkori gyakorlat szerint írta a doktorit Schmitt” – ez az, amit nem hiszek el, hiába próbáljátok belénk sulykolni! Ha van időd és energiád, nézd át az összes TF-es doktorit, és ha a többségében szintén ilyen nagyvonalúan bántak a források megjelölésével, akkor mondhatod, hogy a TF-en ez volt a gyakorlat! Addig viszont nem, mert semmi sem támasztja alá! Ha nem hiszed, keresd meg Dr. Magyar Bélát, a Csepeli Gyerekekért Alapítvány kuratóriumának elnökét és kérdezd meg tőle!

    Végezetül: Az alapvető probléma nem az ViccPali doktorijával, hogy “elfelejtette” az idézőjeleket és a lábjegyzetet használni, hanem az, hogy gyakorlatilag nincs egy saját gondolata se, mindent másoktól lopott és ollózott össze! Még arra se volt képes, hogy a német dolgozat fordítását – amit minden valószínűség szerint nem ő készített – kissé átfogalmazza.

    Kíváncsi vagyok, ha Gyurcsány vagy valamelyik másik MSZP-s politikusról derült volna ki, hogy mások munkáját ellopva szerzett doktorit, akkor is ilyen elnéző lennél-e, vagy habzó szájjal őrjöngenél?!

  13. Tóth Mária szerint:

    Kíváncsi lennék arra, hogy a sok ekéző közül, ki mit tett le az asztalra?! A szomszéd diplomája mindig rosszabb, ugye? a gfy-ét meg majd talán meglátjuk!

  14. csaba péter szerint:

    Én a manitura vagyok legbüszkébb. Ha ez a fidesz amit ő képvisel , akkor meg vagyok nyugodva.

  15. Menyhért Péter szerint:

    Kedves LB

    Ne foglalkozz manitu képviselő úr hülyeségeivel, mert logika és észérvek helyett számára mindenek felett álló az elvtársi párthűség a vezér által kinevezett aranyborjúhoz.

    Ennek a jellemes embernek hiába próbálnád elmagyarázni, hogy léteznek ÍROTT és ÍRATLAN szabályok, melyeknek meg kell felelni!
    Már középiskolában is természetes, íratlan szabály volt, hogy mástól csak egyértelmű jelzés mellett lehet BÁRMIT IDÉZNI.

    Nem írták le a szabályzatban azt, ami kézenfekvő, hogy ne tévessz meg másokat? És akkor mi van? Ez annyira evidencia volt mindig is, hogy nem érdekes, ha kimaradt.

    Az erkölcs, az etikus viselkedés akkor is kötelez, ha ne írják tételesen elő.

    Sajnos, ezeket a manitu képviselő úrnak hiába magyarázod, mert értelmi képességei a tisztességével állnak csak arányban.

    Üdv menyus

  16. prof. em. Dr. islander szerint:

    Tóth Mária

    “Kíváncsi lennék arra, hogy a sok ekéző közül, ki mit tett le az asztalra?! ”

    Meglepődnél, ha megtudnád….

  17. prof. em. Dr. islander szerint:

    Dr. Magyar Béláról annyit, hogy talán az egyik legjobb sportszakember és az egyik legjobb testnevelő tanár. Csepel díszpolgára, 1999 óta

    “A Csepel Sportiskola módszertani vezetőjeként számos versenyző világversenyeken elért eredményeinek segítője, megalapozója.
    A Testnevelési Egyetem Rektori Tanácsának tagjaként nagy szerepe volt a testnevelők továbbképzésében, a kerületi oktatásügy fejlesztésében.
    Közéleti aktivitásának köszönhető a kerületi tömegsport fejlődése, a „Fut a Csepel” mozgalom megteremtése. Aktív közéleti ember”

    Nos. Schmitt Pál ilyen embereket is kellemetlen helyzetbe hozott…

  18. Tóth Kati szerint:

    Szeretném látni Kovács elvti diplomamunkáját,amit leendő vegyészként írt.Nem hiszem,hogy olyan nagy kérés.

  19. Manitu szerint:

    Nincs annál szebb, mint amikor Menyus a logikáról beszél.

    Gyurcsány diplomája máris nincs meg. A doktorik közül meg miért pont és kizáróag csak Schmitt esetében van kivétel? Logikailag meg tudná Menyus és LB állítását valaki magyarázni? Nem, mert nem lehet.

  20. Lakó1214 szerint:

    Kati:

    Bemész és kikéred. Az lehet megvan és kielégítetted magad?! ))) LOL (((

  21. Gordon szerint:

    Gyurcsány kaparja elő a dolgozatát!

  22. robi szerint:

    Gordont izgatja egy bukott politikus diplomája, akinek pártja jó, ha 3%-on áll?

  23. Menyhért Péter szerint:

    Manitu képviselő úr!

    Logikailag ismét bukta az irományod, mert azok az elvek, amikről írtam, általánosak, mindenkire vonatkoznak, tekintet nélkül!

    Lehet, hogy morzsányi agyad nem képes felfogni, de NINCS orbáni/fidesz és NINCS gyurcsányi/mszp erkölcs!

    Mint már többször is leírtam, az írott és íratlan szabályok MINDENKIRE VONATKOZNAK!
    Ennél szájbarágósabb módon sajnos nem tudom magyarázni a dolgot. Ha még mindig nem érted, akkor sajnálom.
    menyus

  24. Menyhért Péter szerint:

    Kedves fórumozók!

    Egyébként, gondolt-e arra valaki, hogy kitől is származott a schmittet lebuktató újságírói füles?

    Biztos nem szoci vagy dékás lehetett, mert akkor már hamarabb lebuktatta volna.

    Valószínűnek tartom, hogy a fideszben olyan szinten áll már a belső erózió, hogy megindult a harc a túlélésért!

    Ahogyan anno gyurcsányt is saját cimborája buktatta be, most is ez na legvalószínűbb verzió.
    Üdv menyus

  25. Doki szerint:

    A balliberális oldal addig hőbörgött Schmitt Pál doktorija miatt, míg végül szép lassan ki nem derül, hogy Gurcs(ót)ány fején is vaj van. Visszanyal a fagyi elvtársak 😉

  26. Lakó1214 szerint:

    Doki:

    És akkor most mi van, ha visszanyal?
    Most indul a szarkeverés, tisztul az elmúlt 22 év?
    Így van rendjén.

  27. ebihal szerint:

    Doki!
    Az a különbség, hogy mi azt mondjuk, hogy aki csalt vagy lopott az kapja meg a büntetését, pártállástól függetlenül! Ti viszont még most is mosdatjátok SP-t !

  28. robi szerint:

    T. Menyhért Úr!

    Korábbi hozzászólásomban már elmondtam véleményem a kérdésről.

    “robi szerint:
    2012. április 03., kedd – 05:01

    A szappanoperának vége.
    A történetben annyi hasonlóság mindenképp van az öszödi beszédhez képest, hogy sem ott, sem itt nem derült ki a lényeg: kinek, kiknek a megbízásából került nyilvánosságra az egyik, vagy másik ügy? Ki volt a megbízó?

    Nem hiszek a véletlenekben. A doktori körüli történetet valakik jó régen ismerhetik, de mostani napvilágra kerülése aligha a véletlen műve.

    Amúgy, meg a mór megtette kötelességét…”

  29. magyarkikerics szerint:

    ebihal! kb. hiába büntetik meg, akik milliókat, milliárdokat loptak a közösből, mert az a rengeteg pénz, már soha nem jön vissza, amit TŐLÜNK vettek el. Mindenkitől. Csepelen is, máshol is, országos szinten is. Ez a szomorú igazság. Ehhez képest, amik itt történtek, 1 plagizálás már szinte mind1 is, nem? És a lopások, csalások amik eddig kiderültek, az csak a jéghegy csúcsa lehet.

  30. ebihal szerint:

    Magyarkikerics! Szerintem nem mind1! A bűn az bűn, ha kicsi, ha nagy.

Itt lehet hozzászólni !