Hamarosan elindul a csepeli szennyvízcsatornázás

Csepel.hu

Rövidesen megkezdődhet a több mint 3300 csepeli családot érintő, régen várt fejlesztés: a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése a jelenleg csatornázatlan királyerdei és hárosi területeken.

Összeállításunkban az uniós beruházás kapcsán felmerült gyakori lakossági kérdéseket válaszoljuk meg.

– Hogyan, milyen ütemterv szerint zajlanak majd a szennyvízcsatorna építési munkái?

– A szennyvízcsatorna-építés kivitelezési munkái várhatóan nyáron megkezdődnek attól függően, hogy a kapcsolódó közbeszerzési eljárások mikor zárulnak le.. A cél az, hogy a csatornaépítés 2012 decemberéig befejeződhessen, és minél rövidebb ideig okozzon kényelmetlenséget a terület lakóinak. Ennek érdekében a kivitelező cég megfeszített tempóban, egyszerre akár 30-35 utcában is dolgozhat majd. Könnyebbséget jelent tehát a csepeliek számára, hogy az ilyenkor elkerülhetetlen átmeneti kellemetlenségekkel, jelentős forgalomkorlátozásokkal, terelésekkel járó építkezés gyorsított ütemben zajlik le, így várhatóan a megszokottnál jóval rövidebb ideig tart és rekordgyorsasággal fejeződhet be. A munkálatok pontos kezdéséről és ütemezéséről később ftájékoztatjuk a lakosságot, miután a kivitelezői szerződés hivatalosan megkötik. A forgalmi változásokról, az egyes utcákban várható munkálatokról folyamatosan és idejében kapnak majd információt az érintettek.

– Lehetséges-e, hogy a csapadékvíz-elvezetés is megoldódjon még az idén az érintett területeken?

– A beruházás az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg, az EU pedig szigorúan meghatározta, hogy a pénz jelenleg csak a környezetvédelmi célú szennyvízcsatornázásra fordítható, többre sajnos nem is elegendő. Ugyanakkor már ezzel is a csepeliek egy régen várt, kiemelt célja valósul meg, ami az érintett királyerdei és hárosi lakók számára nagyon fontos előrelépés lesz. Sokan összekeverik a szennyvízcsatornázást a csapadékvíz-elvezetéssel, de valójában ez műszakilag két különböző rendszer. 2012-ben EU támogatásból a szennyvízprobléma megoldására nyílik lehetőség Csepelen. Viszont az idei beruházással közelebb kerülünk a csapadékvíz-elvezetés rendezéséhez is. A szennyvízcsatorna kiépítésével ugyanis minden föld alatt futó közmű elkészül, a későbbi fejlesztésekhez így – amint az anyagi fedezet erre biztosított lesz – a felszíni csapadékvíz-elvezetéshez sem lesz szükség az utcák újbóli felbontására.

– Hogyan állítják helyre az utakat a kivitelezés után?

– Az uniós támogatás szabályai miatt csak a felbontott utak korábbival azonos technológiával történő helyreállítására van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy az idei beruházás keretében arra sajnos nincs mód, hogy a földutak aszfalt burkolatot kapjanak, de a jelenlegi rossz minőségű földutakat a felbontást követően új és jó minőségű, stabilizált földútként állítják helyre a kivitelezők. Ez a jelenlegihez képest sokkal rendezettebb utcákat eredményez majd az érintett területeken.

– Mikor lehet majd rákötni az új szennyvízhálózatra?

– A háztartások akkor köthetnek rá a szennyvízhálózatra, ha minden kapcsolódó műszaki berendezés – pl. nyomóvezeték, szennyvízátemelő – megépült és a csatorna minőségi ellenőrzése megtörtént. A rákötés lehetőségéről és módjáról minden érintett külön értesítést kap majd.

– Miért éri meg csatlakozni a kiépülő szennyvízcsatornára?

– Az új szennyvízcsatornára csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és magas költségek. Amellett tehát, hogy a komfortszint emelkedésével az ingatlanok értéke hosszú távon megemelkedik, szinte már a rácsatlakozást követően költségmegtakarítás jelentkezik. Ami pedig még ennél is fontosabb: a beruházás révén saját és gyermekeink környezete tisztább, egészségesebb lesz, mivel a kertekbe ásott elavult derítőkből és emésztőkből elszivárgó szennyvizek, háztartási vegyi anyagok többé nem kerülnek be a talajba és a vizeinkbe. Mindazok a csepeliek, akik a mostani beruházás révén csatlakoznak majd a megépülő csatornahálózathoz, ezzel a legfontosabb lépést meg is teszik környezetük, egészségük megóvásáért és hozzájárulnak ahhoz is, hogy Csepel egy még zöldebb, még tisztább, élhetőbb kerület legyen.

Forrás: Csepel.hu

11 hozzászólás “Hamarosan elindul a csepeli szennyvízcsatornázás” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Mi a menete annak, hogy egy utcában aszfaltburkolat készüljön?

  2. lolka szerint:

    Elméletileg az készül el utoljára ami legfelül van…

  3. ebihal szerint:

    Ebben a cikkben vak vezet világtalant! Olyanok beszélnek műszaki kérdésekről, akik
    legfeljebb rémálmaikban találkoztak ilyen dolgokkal!

  4. robi szerint:

    – Hogyan állítják helyre az utakat a kivitelezés után?

    Attól függ, lakik-e befolyásos politikus az utcában?

  5. Lakó1214 szerint:

    Hamarosan???

    Az Örvény utcában láttam, hogy valamit masszívan kotornak.

    Ti csepeliek vagytok, vagy a domain keresőben látható cégtől írtok?

  6. "?!" szerint:

    Ez aztán nem semmi:

    “A szennyvízcsatorna kiépítésével ugyanis minden föld alatt futó közmű elkészül,…. így a felszíni csapadékvíz-elvezetéshez sem lesz szükség az utcák újbóli felbontására.”

    A csapadék vizeket majd a felszín felett pórázon fogják elvezetni!

  7. földhözragadva szerint:

    Műszakilag két különböző rendszer. Ok, két külön cső van, rendben. EU nem adott rá pénzt, ezért nem csináljuk. OK. Ha lesz pénz csináljuk, de nem kell az utcát felbontani. Hm, nem OK. Tényleg sántít vmi. Akkor kinek a pénzéből készűl most a másik cső? Továbbá mekkora összeg hiányzik a komplett befejezéshez? Hja, hogy csak aszfaltos utcában lehet megoldani? Lsd 13:44-es kérdést, vissza a start mezőre…:( Hja, és igazi hősi cselekedet a rácsatlakozás, lsd uccsó bekezdés…

  8. "?!" szerint:

    Ez viszont komoly:

    Ma aláírták a kivitelezővel a Csepel-Háros területén létesítendő kb. 8 km hosszúságú szennyvízcsatorna és 3 db szennyvízátemelő megvalósítására vonatkozó építési szerződést!

    Szerencsés esetben Hároson akár április végén, vagy május elején elkezdődhet a kivitelezés.

  9. prof. em. Dr. islander szerint:

    iszonyú munka lesz, remélhetőleg sikerülni fog.

  10. földhözragadva szerint:

    Tényleg jó dolog, hogy csatornázunk, erre tessék, az egymilliószorosa jut be a szennyezőanyagoknak a “saját és gyermekeink környezete”-be…áh. http://www.hir24.hu/belfold/2012/03/27/mergezo-allamtitok-soroksaron/

  11. magyarkikerics szerint:

    “Aki a Duna vizét issza, saját vizét issza vissza.” Tartja a régi mondás. A mi partiszűrésű vízbázisunkkal az utolsó kérdés, kb. nem is lehet kérdés…

Itt lehet hozzászólni !